Ολυμπιακός: Ο Τικίνιο δεν πήρε ποτέ 'κουλούρια' στη ζωή του

Από κουλουρτζής στα γήπεδα κάθε Σάββατο ένας μόνιμος γκολτζής στο 'Ντραγκάο'. Ο Τικίνιο Σοάρες είναι -από καιρό- ο επιθετικός που έχει ξεχωρίσει ο Πέδρο Μαρτίνς και η συμφωνία με τον Ολυμπιακό βρίσκεται πια στο τελευταίο στάδιό της.

Ο Τικίνιο έζησε και τα ντέρμπι της Πόρτο με την Μπενφίκα
Ο Τικίνιο έζησε και τα ντέρμπι της Πόρτο με την Μπενφίκα AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Τικίνιο τον πρωτοφώναξε χαϊδευτικά η μητέρα του. Ή (σ' ελεύθερη μετάφραση) 'μισή μερίδα'. Ήταν τέτοιο παιδί στα 90s ο Βραζιλιάνος, μικροκαμωμένος και αδύνατος, ίσα δηλαδή που φαινόταν. Δεν τον ενόχλησε φανερά, δεν ένιωσε μειονεκτικά, ούτε το απαρνήθηκε εν τέλει. Το υιοθέτησε αντιθέτως και το κουβάλησε μαζί του. Κι ας πηγαίνει πια κόντρα στα 187 εκατοστά του ύψους του και το γυμνασμένο, ποδοσφαιρικό, σώμα του. Αυτός ο ποδοσφαιριστής εκτιμάται ότι θα έρθει στον Ολυμπιακό ως ο τρίτος πόλος μιας πλήρης επιθετικής γραμμής που σχεδιάζει ο Πέδρο Μαρτίνς για την επόμενη σεζόν στο μεγάλο λιμάνι.

Πιο νέος από τον Ελ Αραμπί και πιο ταχύς από τον Χασάν. Διαφορετικός, ομολογουμένως, αλλά απόλυτα συμβατός με ό,τι έχει στο μυαλό του ο Πορτογάλος προπονητής των πρωταθλητών. Δούλεψαν μαζί, τον ξέρει και τον κρίνει επαρκή. Τον Γενάρη του 2017 τον ρωτούσαν πώς θα προσαρμόσει τα πλάνα του αν ο Τικίνιο αφήσει την Γκιμαράες απαντώντας ότι "είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα" και τώρα είναι αυτός που τον περιμένει για να τον εντάξει στο πλάνο του.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο 30χρονος πρόκειται να φέρει στον Πειραιά τα 91 γκολ σε 218 παιχνίδια (9 στο Champions League). Τα 65 εξ αυτών των τερμάτων με την Πόρτο από τον Γενάρη του 2017 έως τον Ιούλιο του 2020. Μόνο το 2018-19 είχε 23 σε 41 ματς. Σε διαφορετικό μαθηματικό μοντέλο 1 ανά 123 λεπτά συμμετοχής. Τέτοια ήταν τα στοιχεία και οι αριθμοί του που στην Πορτογαλία τον παρομοίαζαν με τον συμπατριώτη του Χουλκ. "Έχουμε την ίδια δύναμη", έλεγε ο Τικίνιο στο Associated Press τον Μάρτιο του 2017. "Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, ένα είδωλο και πολύ χαρούμενος που με συγκρίνουν μαζί του. Προσπαθώ να έχω το δικό μου στιλ, αλλά αυτός είναι ένα αστέρι, κάποιος που κοιτάζω να του μοιάσω".

Ολυμπιακός: Ο Τικίνιο δεν πήρε ποτέ 'κουλούρια' στη ζωή του

Τους δυο επιθετικούς τούς ένωνε ούτως ή άλλως η κοινή ρίζα, έχοντας μεγαλώσει στην επαρχία της Παραΐμπα, στα νοτιοανατολικά της χώρας του καφέ. Όπως επίσης το γεγονός πως από την πατρίδα τους έφυγαν σχεδόν άσημοι. Ο Τικίνιο λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 24! Ουδείς μέχρι τότε φανταζόταν πως σε διάστημα συντομότερο των τριών ετών θα λογίζεται βασική επιλογή για τη γραμμή κρούσης των 'δράκων'. Ούτε καν ο ίδιος που πάντα είχε πίστη στον εαυτό του χωρίς να την καλλιεργεί. "Η καριέρα του ποδοσφαιριστή δεν ήταν μια φιλοδοξία που είχα νεότερος. Αφού άρχισα να παίζω στα χωράφια και βγήκα πρώτος σκόρερ κατέληξα ότι μου αρέσει", ομολογούσε στο βραζιλιάνικο ESPN τον Αύγουστο του 2020. Πρώτα είχε δοκιμάσει την τύχη του ως τερματοφύλακας, αλλά η έφεσή του ήταν το γκολ και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη.

Το κυνήγησε έχοντας αγωνιστεί σε 10 ερασιτεχνικές-ημιεπαγγελματικές ομάδες "που δεν είχαν κανένα πρόγραμμα". Η ζωή του πήρε στροφή 180ο μοιρών την περίοδο που "ήμουν στη Βερανόπολις και η υπήρχε η ευκαιρία να πάω στη Νασιονάλ Μαδέιρα". Προφανώς δεν είχε λόγο "να το σκεφτώ δεύτερη φορά, διότι όταν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα πρέπει να την αρπάξεις". Υπέγραψε αρχικά για 6 μήνες, περνώντας από δοκιμασία ποιοτικού ελέγχου, και ακολούθως για 1 χρόνο, έχοντας περάσει επιτυχώς τα τεστ. Σκόραρε 16 φορές σε 47 παιχνίδια και τον Μάη του 2016 έφυγε για την Γκιμαράες. Του Μαρτίνς. Πρόλαβε να βρει δίχτυα σε 8 περιπτώσεις, προτού η Πόρτο κάνει την κίνησή της με διαμεσολαβητή τον (ατζέντη πλέον) Ντέκο. "Είχα κι άλλες προτάσεις, αλλά ήρθε να μου μιλήσει για την πιθανότητα να παίξω στην ομάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία του, διευκολύνθηκε η απόφασή μου".

Ο Βραζιλιάνος Τικίνιο στον αγώνα της Πόρτο με τη Γιουβέντους για τη φάση των 16 του Champions League της περιόδου 2016-17
Ο Βραζιλιάνος Τικίνιο στον αγώνα της Πόρτο με τη Γιουβέντους για τη φάση των 16 του Champions League της περιόδου 2016-17 AP PHOTO/PAULO DUARTE

Ο Τικίνιο είχε ήδη πείσει ότι αξίζει να δαπανηθεί ένα ποσό της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του. Και παράλληλα να ενσωματωθεί στο συμβόλαιό του ρήτρα αποδέσμευσης οκτώ φορές μεγαλύτερη (40 εκατ.)! "Σήμαινε για μένα τα πάντα. Διαρκώς δούλευα σκληρά για να φτάσω σ' ένα κλαμπ υψηλού επιπέδου. Όλη η οικογένειά μου ξέρει πόσο δύσκολο ήταν να καταλήξω εδώ που είμαι τώρα", συμπλήρωσε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο AP. Στην πρεμιέρα του σκόραρε δύο γκολ απέναντι στη Σπόρτινγκ. Τίποτα δεν του είχε χαριστεί. Θα μπορούσε, μάλιστα, να είχε συμβιβαστεί με μια διαφορετική ζωή. Μικρός πουλούσε κουλούρια και παγωτό, έχοντας παρέα την αδερφή του, για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Τα Σάββατα έβγαζε περισσότερα, γιατί πήγαιναν στα γήπεδα που είχε μαζεμένο κόσμο και σταθερή πελατεία. Αργότερα, όταν αναγκαζόταν να παίζει μπάλα απλήρωτος για να φανεί, βοηθούσε τον χτίστη πατέρα του σε οικοδομικές εργασίες. Με κάποια από τα χρήματα, λίγα δολάρια, είχε αγοράσει τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Φθηνά, υποτυπώδη.

"Ποτέ μου δεν έσκυψα το κεφάλι", έχει πει ακόμη. "Όταν έκλεινα μια πόρτα, άνοιγα μια άλλη". Ο πρώτος που είδε κάτι σε αυτόν ήταν ο προπονητής Τζουλίνιο Καμάργκο και "του είμαι ευγνώμων γιατί με πήγε σε πολλές ομάδες". Όλα τα υπόλοιπα κύλησαν σε ταχύτατους ρυθμούς. Η κλήση από την εθνική Βραζιλίας δεν ήρθε. Ούτε από την Πορτογαλία, για χάρη της οποίας, αλλά και της κόρης του που γεννήθηκε στη χώρα, κίνησε τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίου. Το γιατί διάλεξε την Κίνα αμέσως μετά την Πόρτο είχε δύο αναγνώσεις. Αφενός ενημερώθηκε ότι δεν πρόκειται να είναι η πρώτη επιλογή στην επίθεση της ομάδας αφετέρου "είχα την επιθυμία ν' ανακαλύψω νέα μέρη και μια διαφορετική κουλτούρα".

Στην εξίσωση φυσικά υπήρχαν και τα χρήματα. Εντάχθηκε στην Τιεντζίν Τέντα μ' ένα πολύ καλό συμβόλαιο, 10 εκατομμυρίων συνολικά. Από τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη έπαιξε σε 8 ματς κι σημείωσε 2 γκολ. Τον Μάρτιο εξασφάλισε την ελευθερία του. Ενδιάμεσα είχε προσφύγει στη FIFA, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε λάβει τα δεδουλευμένα. Ούτως ή άλλως η φούσκα στην Κίνα έσκασε και όπου φύγει-φύγει για τον καθέναν. Κυκλοφόρησε άμεσα ότι θα υπογράψει σε ομάδα της πατρίδας του. Παρουσιάστηκαν υποψήφιες, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθεί ν' ανήκει στο γκρουπ των ποιοτικών Βραζιλιάνων που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά.

Έως ότου υπογράψει κάπου, γυμνάζεται εντατικά για να μην αφήσει το σώμα του. Ειδάλλως θα τον αφήσει. Είχε εξ αρχής προσλάβει άνθρωπο και 5 ημέρες την εβδομάδα (3 γυμναστήριο, 2 μπάλα) ακολουθούσε ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης. "Όλα γίνονται με σύνεση λόγω του κινδύνου τραυματισμών, αλλά σιγά-σιγά αυξάνουμε το ρυθμό. Αναζητώ τη βελτίωση καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι το ίδιο να προπονούμαι με μια ομάδα, όμως θα με βοηθήσει να μην πάω στη νέα μου με έλλειψη ρυθμού. Η μυϊκή μνήμη θα παραμείνει ενεργή", σημείωνε στα τέλη Μαρτίου.

Ο Τικίνιο δεν θέλει ν' αφήνει τίποτα στην τύχη του. Ούτε, φυσικά, ο Ολυμπιακός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK