Ολυμπιακός-ΟΦΗ: Ο Μαρτίνς δοκιμάζει ό,τι περιμέναμε... πέρσι

Με την άνεση του. πρωταθλητή, ο Ολυμπιακός έχει μετατρέψει σε... φιλικά τα υπόλοιπα ματς των πλέι οφ της Super League 1 και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα σχήματα με Ματιέ Βαλμπουενά-Κώστα Φορτούνη, που είχε από πέρσι στο μυαλό του αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να τα εφαρμόσει. Η ιδανική περίπτωση Αχμέντ Χασάν.

Οι δυο βιρτουόζοι του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά και Κώστας Φορτούνης. Σε δεύτερο πλάνο, ο Αχμέντ Χασάν
Οι δυο βιρτουόζοι του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά και Κώστας Φορτούνης. Σε δεύτερο πλάνο, ο Αχμέντ Χασάν EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η άνεση που έχει ο Ολυμπιακός στη Super League 1, βαδίζοντας ολοταχώς προς την (τυπική) κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος της ιστορίας του, δίνει το δικαίωμα στον Πέδρο Μαρτίνς να σκεφτεί και πράγματα, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα τα άφηνε στην άκρη. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" όμως, σε μια σεζόν που πρωταθληματικά έχει τελειώσει, πρέπει να κρατήσει τους παίκτες του σε εγρήγορση (εν όψει τελικού Κυπέλλου Ελλάδας και κυρίως Europa League), κάποιους ιδιαίτερα φορτισμένους από τους συνεχόμενους αγώνες να τους ξεκουράσει και κάποιους να... παντρέψει στην ίδια ενδεκάδα, αφού οι συγκυρίες δεν του το επέτρεπαν στο διάστημα που προηγήθηκε.

Κάπως έτσι, με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου κι ενώ ο ΟΦΗ ισοφάρισε λίγο πριν τελειώσει το πρώτο 45λεπτο με το ωραίο σουτ του Βατζέμπα Σακόρ, είδαμε κάτι που περιμέναμε από την αρχή της χρονιάς με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά ουδέποτε δόθηκε πραγματικά η ευκαιρία να εφαρμοστεί στο γήπεδο: τη συνύπαρξη στο ίδιο σχήμα του Ματιέ Βαλμπουενά και του Κώστα Φορτούνη.

Σε μια διάταξη 4-4-2, ο ένας (ο Γάλλος) πήγε αριστερά κι ο άλλος (ο Έλληνας) δεξιά, αν και αμφότεροι είχαν μεγαλύτερη ελευθερία μέσα στο γήπεδο και καθώς οι ακραίοι μπακ του Ολυμπιακού μπορούν και αλωνίζουν σε όλη την πλευρά, είχαν την ευχέρεια να συγκλίνουν και προς τα μέσα.

Προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο ένα τέτοιο ματς για το αν οι δυο πιο δημιουργικοί παίκτες του Ολυμπιακού είναι σε θέση να αγωνίζονται από κοινού στην ενδεκάδα. Ήταν ένα βασικό ζήτημα όλο αυτό όταν αποκτήθηκε ο Βαλμπουενά, το ερώτημα όμως απαντήθηκε αφού ο σοβαρός τραυματισμός του Φορτούνη τον περασμένο Ιούλιο τον άφησε εκτός για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως όποτε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός επέστρεφε, υπήρχε πρόβλημα τραυματισμού και με τον Βαλμπουενά. Επί της ουσίας, ο Μαρτίνς δεν μπήκε στον κόπο να επεξεργαστεί το σχέδιο στο μυαλό του, να βρει τα υπέρ και τα κατά της συνύπαρξης και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο χορτάρι. Από τη στιγμή, όμως, που τα πάντα -τουλάχιστον στο πρωτάθλημα- έχουν ξεκαθαρίσει, είναι λογικό να το επαναφέρει και να το δοκιμάσει, ώστε να έχει και εικόνα μιας εναλλακτικής λύσης, για περισσότερη πίεση στον αντίπαλο, δημιουργία από τα άκρα ή τον άξονα και γενικότερα όλα όσα μπορούν να προσφέρουν οι δυο σπουδαίοι μπαλαδόροι.

Η περίπτωση Χασάν

Ο Ολυμπιακός έγινε πολύ πιο απειλητικός στο 2ο μέρος, όταν άρχισε να βγάζει φάσεις, περιόρισε τον ΟΦΗ στο μισό γήπεδο και βρήκε το 2ο γκολ από τον σκόρερ και του πρώτου. Ο Αχμέντ Χασάν (μόνος στην κορυφή στο 1ο μέρος, παρτενέρ του Γιουσέφ ελ Αραμπί στο 2ο) ακούμπησε δυο φορές την μπάλα. Και στις δυο, την έστειλε εκεί που ήθελε: στα δίχτυα.

Το πρώτο γκολ είναι μια κλασική κίνηση για φέτος των Πειραιωτών. Ένας μέσος (στην προκειμένη περίπτωση ο Φορτούνης) βρίσκει στα πλάγια τον μπακ (Μπρούνο Γκασπάρ), που γυρίζει την μπάλα εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται ο σέντερ φορ. Ένα πλασέ στην μπάλα και... γκολ με 3 χτυπήματα. Πολύ ωραίο σαν αυτοματισμός. Κλασικό γκολ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Όσο για το γκολ της νίκης, μπήκε με το κεφάλι από την ωραία σέντρα του Ομάρ Ελαμπντελαουί. Μια κλασική φάση ακόμη που βγάζουν κατά κόρον φέτος οι "ερυθρόλευκοι". Είτε από αριστερά με τον Κώστα Τσιμίκα είτε από δεξιά με τον Ελαμπντελαουί. Καλοζυγισμένες σέντρες για τους ποδοσφαιριστές που έχουν πατήσει περιοχή. Και σε αυτή τη φάση ήταν ο Χασάν.

Ο Αιγύπτιος επιθετικός μπορεί να μην πολυάρεσε στην απαιτητική εξέδρα, όταν ξανάρθε στα μέσα της χρονιάς, αντί του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο. Άλλοι έκαναν λόγο για... εμμονή του Μαρτίνς. Πριν αποσώσουν την υψηλή κριτική τους, ο Χασάν τους είχε απαντήσει χωρίς περιστροφές. Το 'χρυσό' γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο ήταν ένα από τα πιο κομβικά όλης της σεζόν. Και μόνο αυτό, έφτανε για να δικαιολογήσει την επιστροφή του στο λιμάνι.

Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση σέντερ φορ ο Χασάν. Πρώτον, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προπονητή του κι ύστερα γιατί κάνει άψογα τη δουλειά του. Το να υπάρχει ακόμη ένας τέτοιος σέντερ φορ, πίσω από τον Ελ Αραμπί, είναι τεράστιο πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό, που πραγματικά έχει βρει ένα σπουδαίο δίδυμο στράικερ.

Το αήττητο και το κύπελλο

Ο Ιούλιος που μπήκε έχει δύο ζητούμενα για τον ασταμάτητο Ολυμπιακό (5/5 στα πλέι-οφ). Να κρατήσει το αήττητό του μέχρι το τέλος της σεζόν, κερδίζοντας έναν τίτλο χωρίς να κάνει ήττα. Σε επίπεδο Α' Εθνικής, ο Ολυμπιακός δεν το έχει καταφέρει αυτό ποτέ, αν και πριν από την καθιέρωσή της το 1963, οι Πειραιώτες μετράνε 6 κατακτήσεις τίτλου χωρίς να χάσουν ματς. Το να τερματίσουν, όμως, αήττητοι σε μια χρονιά που έχουν παίξει και πολύ καλό ποδόσφαιρο θα είναι ένα κερασάκι στην τούρτα. Και ένα κίνητρο για την ομάδα, ώστε να μείνει σε φουλ δράση μέχρι τη λήξη της χρονιάς.

Κι εκεί στα τέλη του καυτού Ιούλη, αναμένεται και ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, για να ολοκληρωθεί η σεζόν εντός συνόρων. Αν έρθει το νταμπλ, θα σφραγίσει ιδανικά την πορεία του στις εγχώριες διοργανώσεις, χωρίς όμως η χρονιά να έχει τελειώσει. Υπάρχει η αυγουστιάτικη μονομαχία με την Γουλβς και το δέλεαρ για μια συμετοχή στο τοπ-8 του Europa League είναι τεράστιο!

ΥΓ: Όλα αυτά, πάντως, μετά το ματς με τον ΟΦΗ πήγαν για λίγο στην άκρη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού, ο Μαρτίνς και όλο το επιτελείο του ποδοσφαιρικού τμήματος γιόρταζε τον τίτλο που κατέκτησε η ομάδα με το σπαθί της! Και τη γενική αναγνώριση της ανωτερότητάς της σε όλη τη σεζόν και σε όλα τα επίπεδα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK