Ολυμπιακός-Ομόνοια: Τα δώρα από τον πάγκο είναι +30 εκατομμύρια ευρώ

Η Ομόνοια είχε μπλοκάρει τον Ολυμπιακό για μια ώρα αγώνα, όμως η παρουσία των Ελ Αραμπί και Ραντζέλοβιτς στο ματς έφερε αλλαγή σκηνικού. Ο Βαλμπουενά στο 69' με πέναλτι και ένα καταπληκτικό τέρμα του Μαροκινού φορ στις καθυστερήσεις έφεραν το τελικό 2-0 στο Φάληρο και τους 'ερυθρόλευκους' αγκαλιά με τους ομίλους του Champions League.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ με το οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 2-0 της Ομόνοιας στο Φάληρο, στην πρώτη αναμέτρηση των ομάδων στα playoffs του Champions League 2020-2021 | 23/09/2021 (EUROKINISSI)
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ με το οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 2-0 της Ομόνοιας στο Φάληρο, στην πρώτη αναμέτρηση των ομάδων στα playoffs του Champions League 2020-2021 | 23/09/2021 EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ήξερε από νωρίς τα δεδομένα της μάχης με την Ομόνοια. Ήξερε επίσης πως την διαφορά ποιότητας του με την κυπριακή ομάδα όφειλε να την μετατρέψει σε κάτι χειροπιαστό στο χορτάρι. Για να πάει στη ρεβάνς του ΓΣΠ ήρεμος. Μετά από περίπου μια ώρα αγώνα, ο Μπεργκ πίστευε -δικαίως- πως είχε φάει τον γάιδαρο. Ο Μαρτίνς πάλι παρέμενε ήρεμος γιατί κοίταζε δίπλα του στον πάγκο. Και από τη στιγμή που αποφάσισε να παρέμβει στο ματς, ήταν ο νικητής της βραδιάς. Με τους 'ερυθρόλευκους' έτοιμους πλέον να ανοίξουν τα ταμεία τους και να υποδεχθούν περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ που προσφέρουν οι όμιλοι του Champions League.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε δύο μίνι εκπλήξεις στο 4-2-3-1 που επέλεξε για το ματς. Ο έμπειρος Σα προτιμήθηκε από τον σούπερ ταλαντούχο αλλά άγουρο ακόμη Τζολάκη, ενώ αντί του Ελ Αραμπί στη γραμμή κρούσης πήρε θέση ο Χασάν. Ο Μαροκινός φορ είχε γκίνια εσχάτως, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν ήθελε να τον φορτώσει με έξτρα πίεση, έτσι προτίμησε τον Αιγύπτιο για το βασικό σχήμα. Ωστόσο το πρώτο μέρος έδειξε πως ίσως λίγη σημασία είχε αυτή η επιλογή, αφού το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν πως δεν μπορούσε να βάλει τη μπάλα στην περιοχή και να απειλήσει.

Όπως αναμενόταν εξάλλου, η Ομόνοια παρατάχθηκε με φουλ αμυντικό προσανατολισμό στο Φάληρο. Ρεαλιστική προσέγγιση, αν ήθελε να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα της άφηνε ελπίδες για τη ρεβάνς. Ο Χένινγκ Μπεργκ προτίμησε το 4-3-3, θέλοντας να ενισχύσει την μεσαία τους γραμμή, αφού και οι ακραίοι του είχαν ξεκάθαρη πρώτη αποστολή να κρατάνε τους Ραφίνια - Χολέμπας. Η Ομόνοια ξεκίνησε πιέζοντας πολύ τον παίκτη που έπαιρνε την πρώτη πάσα χαμηλά στον άξονα, με όσους ήταν κοντά στη μπάλα να κάνουν επίσης κίνηση στο χώρο για να κόψουν τις γωνίες μεταβίβασης του παιχνιδιού στην επίθεση.

Οι φιλοξενούμενοι ενδιαφέρονταν για την λειτουργία τους πίσω από τη μπάλα και δεν έψαχναν πολλά ακόμη και όταν είχαν την κατοχή. Αν υπήρχε περιθώριο εκδήλωσης κόντρας καλώς, διαφορετικά αρέσκουνταν σε κοντινές πάσες άνευ δημιουργίας, επιχειρώντας να κρατήσουν το τέμπο χαμηλά και να ροκανίσουν χρόνο. Ο Ολυμπιακός είχε ποσοστά κατοχής σταθερά άνω του 66-67%, ωστόσο δεν έβρισκε συνεργασίες, ούτε ρυθμό. Με συνέπεια να μην φτάνει η μπάλα στον Χασάν, ενώ ούτε οι παίκτες της πίσω γραμμής πατούσαν περιοχή. Η κίνηση στον χώρο ήταν προβληματική, όπως και το timing εκδήλωσης επιθέσεων. Ειδικά από αριστερά, οι Χολέμπας - Βαλμπουενά έμοιαζαν ασυγχρόνιστοι. Ένα σουτ του Καμαρά εκτός περιοχής (24'), η κεφαλιά του Χασάν (36') και μια προσπάθεια του Φορτούνη μέσα από το 'κουτί' στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ήταν ό,τι πιο κοντινό σε ευκαιρία για τους Πειραιώτες.

Στο 51' η Ομόνοια έκανε αισθητή την παρουσία της επιθετικά, αλλά το σουτ του Ντούρις από δύσκολη γωνία εντός περιοχής δεν ανησύχησε τον Σα. Ούτε την ομάδα του είναι η αλήθεια, αφού η εικόνα στο δεύτερο μέρος δεν άλλαζε. Ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει την ένταση του και κέρδισε μέτρα προς την αντίπαλη εστία, αλλά ευκαιρίες δεν δημιουργούσε. Το ερώτημα για τους φιλοξενούμενους ήταν πόσο ακόμη θα άντεχαν να κυνηγάνε μπάλα και παίκτες, με την κούραση να θολώνει και το μυαλό όσο περνούσε η ώρα. Ο Μαρτίνς γρήγορα έφερε στο ματς τους Ελ Αραμπί και Ραντζέλοβιτς αντί των Φορτούνη και Μασούρα. Η διάταξη γύρισε σε 4-4-2 και ο Ολυμπιακός εγκαταστάθηκε στα πέριξ της περιοχής των Κυπρίων. Η γκίνια του Ελ Αραμπί έμοιαζε να συνεχίζεται όταν αστόχησε με το κεφάλι από το ύψος της μικρής περιοχής στο 67'. Όμως στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μαροκινός φορ έκανε κάθετη πάσα 30 μέτρων στον Ραντζέλοβιτς, ο Σέρβος έδειξε να κερδίζει την κούρσα από τον Λέγιακς, που έπεσε στο χορτάρι και αγκάλιασε την μπάλα, με τον Βαλμπουενά να την στήνει στην άσπρη βούλα και να εκτελεί εύστοχα για το 1-0!

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ικανή να πείσει την Ομόνοια να αλλάξει στυλ παιχνιδιού. Άλλωστε μάλλον δεν μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια κάτι διαφορετικό κόντρα ανώτερους ποιοτικά αντιπάλους και γνώριζε πως αν αφήσει χώρους στους γηπεδούχους, το πιθανότερο ήταν να το πληρώσει ακριβά. Ο Μαρτίνς πέρασε και τον Εμβιλά στο ματς αντί του Χασάν για να ελέγξει καλύτερα τους χώρους, ο Φαμπιάνο είχε δύο εκπληκτικές επεμβάσεις σε προσπάθειες των Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά, όμως ο Μαροκινός δεν είχε την τελευταία του λέξη. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με φοβερό σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον γκολκίπερ της Ομόνοιας στην αριστερή του γωνία και ουσιαστικά έστειλε τον Ολυμπιακό με το 1,5 πόδι στους ομίλους του Champions League. Ήταν τα πρώτα γκολ που δέχθηκαν οι Κύπριοι στην προκριματική φάση του Champions League, έχοντας προηγουμένως κρατήσει στο μηδέν τις Αραράτ, Λέγκια και Ερυθρό Αστέρα. Για να ανατραπεί στη ρεβάνς του ΓΣΠ το 2-0 υπέρ των 'ερυθρολεύκων' θα πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες τα στούντιο του Χόλιγουντ.

Στο ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα ήταν οι Φορτούνης - Μασούρας που είχαν έρθει από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο και σκόραραν όλα τα γκολ του Ολυμπιακού στο τελικό 3-0. Τώρα οι δύο παίκτες που πάτησαν χορτάρι μπαίνοντας στο ματς ως αλλαγή συνεργάστηκαν για να έρθει το προβάδισμα των 'ερυθρολεύκων' στο ματς, πριν ο Ελ Αραμπί βάλει τον... σύρτη πρόκρισης. Χωρίς ακόμη να έχει πάρει την τελική του μορφή, το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς του δίνει την ευκαιρία να βρίσκει λύσεις και να φέρνει πρωταγωνιστές από τον πάγκο στον αγωνιστικό χώρο, όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως θέλουν οι Πειραιώτες. Έτσι συνέβη και με την Ομόνοια. Που στη ρεβάνς θα πρέπει να επιτεθεί λυσσαλέα από το πρώτο λεπτό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αμυντική λειτουργία και την επίθεση του Ολυμπιακού. Ο πάγκος του οποίου ανοίγει το σεντούκι με το χρυσάφι των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK