Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο Ελ Αραμπί ακύρωσε την απόφαση του Μαρτίνς

Ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού και του πρωταθλήματος 'εκτέλεσε' τον Διούδη στη μοναδική φορά που βρέθηκε σε θέση βολής και το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Φάληρο αναδιαμόρφωσε τα δεδομένα στην κορυφή της Super League 1.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ που έκανε τη διαφορά στο 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ που έκανε τη διαφορά στο 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είχε 9 γκολ σε 33 τελικές προσπάθειες, στα 14 παιχνίδια που είχε πατήσει στο χορτάρι. Μετά το προσωπικό 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μεγάλο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, χωρίς να ξοδέψει τη μία και μόνη τρανταχτή ευκαιρία που βρήκε στον αγώνα (στις δύο επιθέσεις που τέλειωσε), εγκλωβισμένος ως τότε μεταξύ των Σένκεφελντ και Πούγγουρα που διέθεταν τη δύναμη, την ταχύτητα και την οξυδέρκεια να τον αντιμετωπίσουν. Στο 74' ο Βαλμπουενά σέντραρε ιδανικά από τα δεξιά, ο Μαροκινός φορ βγήκε πριν από τον Ολλανδό στόπερ στην μπάλα και με εκτέλεση στην κίνηση δημιούργησε το ελάχιστο χάσμα σ' ένα ντέρμπι λεπτών ισορροπιών.

Ο 33χρονος επιθετικός, που την Πέμπτη πονούσε χαμηλά στο πόδι και για το επόμενο 24ωρο δινόταν αμφίβολος, επρόκειτο ν' αντικατασταθεί από τον Πέδρο Μαρτίνς. Με το αποτέλεσμα 'κολλημένο' στο 0-0 ο Πορτογάλος προπονητής των 'ερυθρόλευκων' έψαχνε έναν ποδοσφαιριστή που θα λειτουργήσει πιο αποδοτικά στην κορυφή της επίθεσης και ο Γκερέρο είχε λάβει την εντολή. Ο Ελ Αραμπί πρόλαβε τις εξελίξεις και ακύρωσε την απόφαση του Μαρτίνς. Σκόραρε πριν δει τον αριθμό του στον πίνακα του 4ου κι ολοκλήρωσε όλο το 95λεπτο ως ανταμοιβή για τη διαφορά που έκανε μεταξύ των δύο ομάδων και το +1 από τον (χαμένο της αγωνιστικής) ΠΑΟΚ στη γενική κατάταξη.

Αποδείχθηκε περίτρανα πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα ψηφιδωτό στιγμών, αποφάσεων (προπονητικών ή διαιτητικών), δράσεων κι αντιδράσεων. Ο Παναθηναϊκός δούλευε εμφανώς καλύτερα στο πρώτο μισό του αγώνα. Το πλάνο με την υπεραριθμία ποδοσφαιριστών στο κέντρο, καθώς ο τεχνίτης Ζαχίντ είχε προτιμηθεί του ταχυδυναμικού Περέα, βοήθησε στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, τη γρήγορη μεταφορά της είτε κάθετα είτε από τη μία πτέρυγα στην άλλη, και στη δημιουργία καταστάσεων στην αντίπαλη περιοχή, παρέα με Δώνη, Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη. Όχι πως ο Ολυμπιακός δεν απείλησε, δις με τον Μασούρα (22', 25'). Ωστόσο οι 'πράσινοι', με περισσότερες πάσες και κατοχή που ξεπερνούσε σταθερά το 55% (που έπεσε στο φινάλε), ήταν το σύνολο που έβρισκε με περισσότερη συνέπεια και συνέχεια αυτό που ζητούσε. Έβγαζαν αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο. Στο 9' είχαν ήδη αναγκάσει τον Σα σε επέμβαση με υπερένταση, ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Μπουζούκη, προτού ο Χρήστος Δώνης και ο Γιόχανσον βρεθούν σε πλεονεκτικό σημείο εντός περιοχής για ν' ανοίξουν το σκορ, αλλά αστόχησαν (σουτ άουτ, σουτ πάνω στον Σα).

Η διαφοροποίηση της τακτικής του Πέδρο Μαρτίνς απέναντι "σε μια πολύ καλά γυμνασμένη κι έναν σπουδαίο προπονητή", όπως εκθείασε τον Παναθηναϊκό στο φινάλε, που έφερε σταδιακά στο γήπεδο τον Μπενζιά (αντί του Μασούρα) και Χριστοδουλόπουλο (αντί του ντεφορμέ Ποντένσε), αφαίρεσε από την πίεση, τη στιβαρότητα και την επιθετικότητα του 'τριφυλλιού' που δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις φρέσκες ανάγκες της αναμέτρησης, ασχέτως αν ο Μακέντα δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να κερδίσει πέναλτι από πάτημα του Μπα. Ο Ινσούα κοιτούσε τον Λάζαρο που έμπαινε στις φάσεις ως δεύτερος επιθετικός (χάνοντας μάλιστα τετ α τετ όταν μπήκε), οι χαφ ξόδευαν, μάλλον εύκολα, τις μπάλες υποπίπτοντας σε λάθη, όπως ακριβώς πριν από την κομβική φάση του 74', την οποία έφτιαξε ο Βαλμπουενά αφού είχε βγει στα δεξιά, και η επιρροή από τον πάγκο καθυστέρησε.

Ο Γιώργος Δώνης αποδέχθηκε ότι "δεν είχαμε την ίδια ένταση" στο δεύτερο μισό του ματς, αλλά δεν έψεξε κανέναν από τους ποδοσφαιριστές του. Ούτε προφανώς τον Μπεκ (και όχι ενδεχομένως τον Χατζηθεοδωρίδη που θα είχε παραπάνω συμμετοχή), τον Περέα ή τον Καμπετσή που δεν πρόλαβαν να επέμβουν στη ροή του αγώνα και να επηρεάσουν τα δεδομένα. Ό,τι δηλαδή είχε πετύχει ο Μαρτίνς με τις δικές του κινήσεις από τον πάγκο, αλλά και μία που δεν πρόλαβε να κάνει: την αντικατάσταση του Ελ Αραμπί, ο οποίος είχε όλη κι όλη μία σφαίρα στη θαλάμη του όπλου του. Αυτή που βρήκε το κέντρο του στόχου.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!


News 24/7

24MEDIA NETWORK