Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο Φορτούνης 'καθάρισε' όσο ο ΠΑΟ... κοιμόταν

Ένα γκολ του Κώστα Φορτούνη έφτασε στον Ολυμπιακό, που κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το τελικό 1-0. Οι 'πράσινοι' εμφανίστηκαν στο γήπεδο στο δεύτερο 45λεπτο, 'στρίμωξαν' τους Πειραιώτες και έφτιαξαν τις ευκαιρίες για την ισοφάριση αλλά έφυγαν εντέλει με άδεια χέρια από το Φάληρο.

Ο Κώστας Φορτούνης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με το οποίο ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με σκορ 1-0, για την 9η αγ. της Super League Interwetten | 21/11/2020 (EUROKINISSI)
Ο Κώστας Φορτούνης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με το οποίο ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με σκορ 1-0, για την 9η αγ. της Super League Interwetten | 21/11/2020 EUROKINISSI SPORTS

Όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα εξέφραζε την απογοήτευση του για τη μη συμμετοχή του Κώστα Φορτούνη στην αναμέτρηση του Etihad, ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε 21 μέρες για να... τιμωρήσει την επιθυμία του Καταλανού τεχνικού. Προφανώς με ορίζοντα την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Μάντσεστερ Σίτι, σε μια άτυπη ρεβάνς στο Φάληρο στις 25 Νοέμβρη. Φυσικά ως τότε μεσολαβούσε ένα διάστημα που τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Φορτούνης, είχαν άλλες υποχρεώσεις.

Πώς εξελίχθηκε όλο αυτό το διάστημα; Ο Φορτούνης μπήκε αλλαγή στο Ηράκλειο και αγωνίστηκε 15 λεπτά κόντρα στον ΟΦΗ, δίνοντας στο Μασούρα την ασίστ που 'κλείδωσε' τη νίκη του Ολυμπιακού, καθώς το εύθραστο 1-0 έδωσε τη θέση του στο τελικό 2-0. Ακολούθησε η υποχρέωση με την εθνική ομάδα, όπου ο διεθνής μεσοεπιθετικός ήταν ο κορυφαίος της Ελλάδας στο 2-0 του Κισινάου επί της Μολδαβίας, με τρομερό γκολ και ασίστ. Λίγες μέρες αργότερα ήταν ξανά εκ των κορυφαίων της εθνικής, δημιουργώντας τις τρεις καλύτερες ευκαιρίες στο 0-0 με τη Σλοβενία.

Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο για την 9η αγωνιστική της Super League Interwetten ήταν και το τελικό τεστ ετοιμότητας του Φορτούνη πριν επισκεφθούν το 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' ο Γκουαρδιόλα και οι 'πολίτες' του. Όχι γιατί ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είχε να αποδείξει κάτι για την αξία του, αλλα γιατί η ομάδα του τον χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Και σε αυτή την πρόκληση φώναξε 'παρών'.

Χασάν και Ελ Αραμπί ήταν εκτός με κορονοϊό, ο Βαλμπουενά με μυικό πρόβλημα, το ίδιο και οι Βινάγκρε - Χολέμπας. Ο Μπρούμα στην τελευταία προπόνηση ένιωσε τσίμπημα στον τετρακέφαλο, ο Ραντζέλοβιτς τράκαρε με τον Μπα και άνοιξε το κεφάλι του. Ο Ολυμπιακός είχε εκτός μάχης τα 9 από τα 14 γκολ του στο πρωτάθλημα, τον βασικό δημιουργό του, τους δύο αριστερούς του μπακ και με πρόβλημα δύο από τους εξτρέμ του. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι 'ερυθρόλευκοι' δεν είχαν καταφέρει να σκοράρουν σε κανένα πρώτο φετινό τους ημίχρονο, ήταν ξεκάθαρο πως δεν έφταναν στο ντέρμπι με τις καλύτερες προϋποθέσεις... Ο Μαρτίνς είχε δηλώσει πως δεν ανησυχεί, καθώς το ρόστερ του διέθετε βάθος. Έμενε κάτι τέτοιο να αποδειχθεί στο χορτάρι και μέσα από μια διάταξη δίχως καθαρό φορ. Στο 4-3-3 ήταν ο Ραφίνια που κάλυπτε τον ρόλο του αριστερού μπακ, η κλασική πλέον τριάδα στα χαφ και φτάνοντας στη γραμμή κρούσης μια αλχημεία, που όμως είχε ως βασικό συστατικό τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Φορτούνης είχε ελεύθερο ρόλο και οι Μασούρας - Ραντζέλοβιτς προσπαθούσαν να υποδυθούν εναλλάξ τον επιθετικό.

Για τον Παναθηναϊκό η αποστολή στο Φάληρο φάνταζε δύσκολη αλλά και απλή συνάμα. Όφειλε να εκμεταλλευτεί τις σοβαρές απουσίες του αντιπάλου του, να τον οδηγήσει σε λάθη, σε ένα παιχνίδι με πολύ αργό τέμπο που δεν του ταιριάζει, να του δημιουργήσει ανασφάλεια. Ο Μπόλονι επέλεξε μια διάταξη 4-4-1-1, τοποθετώντας αριστερά τον Χουάνκαρ σε ρόλο χαφ ως έξτρα ανασταλτική ασφάλεια στην πλευρά, με τον Καρλίτος σε ελεύθερο ρόλο στα νώτα του Μακέντα. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο δεν έκανε τίποτα για να προβληματίσει τον Ολυμπιακό. Με δυσκολία άλλαζε δεύτερη πάσα και ασφυκτιούσε στο πρέσινγκ των 'ερυθρολεύκων', αδυνατώντας να βγάλει την μπάλα από την περιοχή του με ασφάλεια. Ο Μαουρίσιο δεν έφτανε από μόνος του για την απαραίτητη ηρεμία, έτσι οι 'πράσινοι' αρκέστηκαν σε έναν παθητικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους.

Ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια εξαργυρώνοντας την ανωτερότητα του με προβάδισμα. Δεν δημιούργησαν σωρεία ευκαιριών οι 'ερυθρόλευκοι', ωστόσο είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκαν στο 21' με ένα καταπληκτικό τέρμα του Φορτούνη, που πήρε το ριμπάουντ από την επέμβαση του Διούδη στον Μασούρα και στην κίνηση με το αριστερό, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό 'παραθυράκι' της αντίπαλης εστίας για το 1-0.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε πως έπρεπε να εμφανιστεί στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, για να δούμε έστω κάτι από ντέρμπι. Το έκανε. Αλεξανδρόπουλος και Σαβιέρ μπήκαν στην ενδεκάδα αντί των Σένκεφλεντ, Χουάνκαρ και σε συνδυασμό με τις εσωτερικές αλλαγές, οι 'πράσινοι' βρήκαν σφυγμό. Και απείλησαν με ισοφάριση σε μια κεφαλιά του Μαουρίσιο, μα κυρίως στην προβολή του Χατζηγιοβάννη στο 59', που απομάκρυνε ο Σα αλλά και στην εξ επαφής αστοχία του Μακέντα στο 77'! Ο Ολυμπιακός δεν είχε την ενέργεια του πρώτου ημιχρόνου, ούτε και το καθαρό μυαλό για να ελέγχει το τέμπο και τους χώρους. Στο 84' μάλιστα χρειάστηκε ένα... world class τάκλιν του Ραφίνια για να μπερδέψει τον κουρασμένο Μαουρίσιο πριν εκτελέσει απέναντι στον Σα, αλλά και μια επέμβαση του Πορτογάλου γκολκίπερ στο 95' σε κεφαλιά του Καρλίτος (που μάλλον ήταν εκτεθειμένος και πιθανό γκολ θα ελεγχόταν μέσω VAR) για να αποφευχθεί η ισοφάριση.

Ο Ολυμπιακός πήρε μια αγωνιώδη νίκη, γιατί έδρασε ο Φορτούνης όταν ο Παναθηναϊκός... κοιμόταν. Στο δεύτερο μέρος, ο διεθνής μεσοεπιθετικός έπαιξε άμυνα με συνέπεια βοηθώντας τον Ντρέγκερ, καθώς αυτό απαιτούσε το μομέντουμ του αγώνα. Οι 'πράσινοι' θα μπορούσαν να φύγουν με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Φάληρο, αλλά οι Χατζηγιοβάνης, Μαουρίσιο και ειδικά ο Μακέντα, δεν είχαν αυτό που ο Φορτούνης κάνει να μοιάζει τόσο εύκολο... Το γκολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK