Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο λόγος που ο Ζάχοβιτς τσακώθηκε με τον Μπιγκόν

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς υπήρξε ένα από τα πρόσωπα των ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Για όλους τους λάθος λόγους. Το κατάλαβε και ο Αλμπέρτο Μπιγκόν και η διοίκηση των Πειραιωτών, που του επέβαλε δύο φορές διακοπή συμβολαίου.

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τον προπονητή του Αλμπέρτο Μπιγκόν και τον βοηθό προπονητή Τάσο Μητρόπουλο κόντρα στον Παναθηναϊκό για την Α' Εθνική 1999-2000 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 26 Μαρτίου 2000
Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τον προπονητή του Αλμπέρτο Μπιγκόν και τον βοηθό προπονητή Τάσο Μητρόπουλο κόντρα στον Παναθηναϊκό για την Α' Εθνική 1999-2000 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 26 Μαρτίου 2000 EUROKINISSI SPORTS

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς υπήρξε ένας σπουδαίος Σλοβένος ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπαίνει σε κάθε λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται διαρκώς και στις μεγαλύτερες αποτυχίες. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1999 για περίπου 13.500.000 ευρώ, όμως μέσα σε μήνες δημιούργησε μόνο προβλήματα και δεν έδωσε λύσεις.

Καλά καλά, όπως θυμάται ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στο αφιέρωμά του για τον Σλοβένο άλλοτε σταρ της Πόρτο, προκάλεσε προβλήματα πριν υπογράψει στους 'ερυθρολεύκους', στις διαπραγματεύσεις συμβολαίου. "Την ώρα που κάθισαν στο τραπέζι, ο Ζάχοβιτς εμφανίστηκε με κοντομάνικο, σορτσάκι, σαγιονάρες και ακουστικά στ' αυτιά. Βλέποντας έναν ποδοσφαιριστή που έμοιαζε στον κόσμο του και δεν έμπαινε καν στη διαδικασία να ακούει τι λεγόταν δίπλα του, παρότι τον αφορούσε άμεσα, ο έμπειρος σε τέτοιες διαδικασίες Γιώργος Λούβαρης, ψιθύρισε στο αυτί του Σωκράτη Κόκκαλη: 'Πρόεδρε, αυτός δεν θέλει να έρθει. Πάμε να φύγουμε. Είναι πολλά τα λεφτά για να το ρισκάρεις'".

Η πρώτη διακοπή συμβολαίου λόγω... Μπάγεβιτς

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς πριν καν έρθει στον Ολυμπιακό
Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς πριν καν έρθει στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Από τη συνέντευξη Τύπου της ταυτόχρονης παρουσίασής του με τον Ζιοβάνι, ο Ζάχοβιτς έμοιαζε εκτός κλίματος ομάδας. Αργότερα, το μόνιμα μπλαζέ ύφος του, η υπεροψία με την οποία κοιτούσε συμπαίκτες, προπονητές και δημοσιογράφους αποδείκνυαν ότι άλλο είχε στο μυαλό του και άλλο γινόταν. Ο Ζάχοβιτς ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα, αλλά δεν έβλεπε πώς μπορούσε η Α' Εθνική να τον βοηθήσει σε αυτό ως σκαλοπάτι, ειδικά από τη στιγμή που αγωνιστικά βρισκόταν στη σκιά του Ζιοβάνι.

Κάπου τον Νοέμβριο, το ποτήρι ξεχείλισε. Στην άνετη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 4-1, η είδηση της απομάκρυνσης του Ντούσαν Μπάγεβιτς έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η αιτία που ανακοινώθηκε ήταν η πεποίθηση ότι ο έμπειρος τεχνικός δεν μπορούσε να χειριστεί τα δύο ακριβοπληρωμένα αστέρια της ομάδας. Το ένα εξ αυτών δεν χρειάστηκε άλλη αφορμή. Πήρε το... καπέλο του και έφυγε από την Ελλάδα για την πατρίδα του.

Οι διοικούντες τον Ολυμπιακό ζήτησαν 6μηνη διακοπή συμβολαίου από την ΕΠΑΕ (ο προπομπός της Super League) και την πέτυχαν, αφού ο Ζάχοβιτς παραβίασε σχεδόν τους μισούς όρους του συμβολαίου του με αυτήν την κίνηση. Και με πολλές άλλες, που βγήκαν στην επιφάνεια σε αυτό το διάστημα απουσίας του, όπως η κακή συμπεριφορά προς τον Μπάγεβιτς και τους συμπαίκτες του.

Γύρισε ως Ζάχοβιτς

Ο Κόκκαλης επιχείρησε να διασώσει μέρος της επένδυσής του, φέρνοντας στην Ελλάδα τον προπονητή που διαχειρίστηκε τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν ήταν προπονητής της Νάπολι στο πρωτάθλημα του 1990 και 10 χρόνια μετά βρισκόταν στον Ολυμπιακό. Τον Ιανουάριο του 2000, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει, ο Ολυμπιακός κάλεσε πίσω τον Ζάχοβιτς, με την υπόσχεση το καλοκαίρι να του δώσει μεταγραφή. Ο Σλοβένος μεσοεπιθετικός από την πλευρά του υποσχέθηκε να γυρίσει και να τηρήσει ένα πιο... επαγγελματικό προφίλ. Όλα αυτά 'σφραγίστηκαν' σε συνέντευξη Τύπου υπό την παρουσία Σωκράτη και Πέτρου Κόκκαλη, Μπιγκόν, Ζάχοβιτς και του αρχηγού του Ολυμπιακού, Κυριάκου Καραταΐδη.

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Ηλία Πουρσανίδη, Γιώργο Αμανατίδη και Σταύρο Τζιωρτζιόπουλο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Προοδευτική για την Α' Εθνική 1999-2000 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2000
Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Ηλία Πουρσανίδη, Γιώργο Αμανατίδη και Σταύρο Τζιωρτζιόπουλο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Προοδευτική για την Α' Εθνική 1999-2000 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2000 EUROKINISSI SPORTS

Όντως, λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Ξάνθη, με τον Ζάχοβιτς να μπαίνει αλλαγή στο 2ο ημίχρονο και να βρίσκει δίχτυα. Στα επόμενα 4 παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίστηκε πέτυχε από ένα γκολ. Συνολικά, σκόραρε στα 6 από τα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος από την επάνοδό του και για πρώτη φορά αγωνιζόταν ως Ζάχοβιτς. Πιθανότατα σε αυτό να βοήθησε κι η απουσία του Ζιοβάνι από δίπλα του, αφού ο Βραζιλιάνος είχε πέσει θύμα του εγκληματικού τάκλιν από τον Λάζαρο Σέμο τον Δεκέμβριο, σε έναν αγώνα με τον Ηρακλή, με συνέπεια να χάσει σχεδόν το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Ζάχοβιτς εξ ανάγκης βρέθηκε να έχει την μπαγκέτα του ηγέτη στα χέρια του και την κουνούσε ρυθμικά. Μέχρι τις 26 Μαρτίου 2000...

Το "vaffanculo" που έφερε το τέλος

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι 'αιωνίων'. Επρόκειτο για ένα ντέρμπι τίτλου, αφού οι δύο ομάδες είχαν απομακρυνθεί από ΑΕΚ, ΟΦΗ (κατά πρώτο λόγο) και ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Άρη. Στο Ολυμπιακό Στάδιο κόπηκαν 50.166 και το ντέρμπι ήταν τόσο έντονο που υπήρξε ακόμα και αλλαγή διαιτητή, λόγω τραυματισμού του Σπύρου Παπαδάκου στο 11' (τη σφυρίχτρα πήρε ο Νίκος Αγγελάκης).

Μόλις στο 9ο λεπτό ο Γιώργος Ανατολάκης άνοιξε το σκορ, για να ισοφαρίσει στο 16' ο Φερνάντο Γκαλέτο. Ο αγώνας βρισκόταν στην κόψη του 'ξυραφιού' όταν ο Μπιγκόν αποφάσισε να παρέμβει. Αρχικά, ο Σάββας Πουρσαϊτίδης πήρε τη θέση του Σταύρου Τζιωρτζιόπουλου και στο 64' ο Ζάχοβιτς (που δεν είχε καλή απόδοση) έπρεπε να δώσει τη θέση του στον Αλέξη Αλεξανδρή. Δεν το πήρε τόσο ψύχραιμα...

Αυτό το "vaffanculo" ήταν και το 'κύκνειο άσμα' του Ζάχοβιτς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοίκηση τον τιμώρησε με 2 μήνες διακοπή συμβολαίου και 20.000.000 δραχμές πρόστιμο (περίπου 60.000 ευρώ). Μόνο όταν πήρε αποφάσεις η διοίκηση, ο Ιταλός τεχνικός του Ολυμπιακού δέχθηκε να μιλήσει για όσα διαδραματίστηκαν σε εκείνο το ντέρμπι, που τελικά έληξε ισόπαλο 2-2, ύστερα από τα τέρματα του Νίκου Λυμπερόπουλου στο 80' και του Αλεξανδρή στην αμέσως επόμενη φάση.

"Προτίμησα τη μέρα που έγινε το επεισόδιο να μη σχολιάσω, γιατί ήταν βαρύ το κλίμα. Θα το κάνω τώρα. Η δουλειά του προπονητή μερικές φορές είναι πολύ δύσκολη. Όταν πρέπει να αλλάξει κάποιους παίκτες. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μην παίζεις ή να σε κάνουν αλλαγή. Η πειθαρχία, όμως, είναι η βάση της δουλειάς κι οι αποφάσεις του προπονητή έχουν στόχο να είναι η ομάδα όσο πιο δυνατή γίνεται. Αυτό έκανα την Κυριακή το βράδυ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω από εδώ και στο εξής".


Το τέλος της χρονιάς δεν βρήκε κανέναν εκ των δύο στο λιμάνι. Ο Μπιγκόν απολύθηκε τον Απρίλιο, αφού ο τίτλος έμοιαζε να βρίσκεται σε κίνδυνο, ο Ζάχοβιτς πωλήθηκε στη Βαλένθια για 8.000.000 ευρώ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στη χώρα μας με 7 γκολ σε 14 αγώνες πρωταθλήματος και 9 σε 24 συνολικά, αλλά και με περίπου 4 μήνες να τελεί υπό τιμωρία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK