Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Από ντέρμπι τίτλου ως ματς διεκπεραίωσης, μια φωνή δρόμος

Την τελευταία διετία και μέχρι πριν λίγους μήνες, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονταν σε μάχες τίτλου. Τίποτα δεν θυμίζει αυτό το σκηνικό στην αναμέτρηση των ομάδων στο 'Γ. Καραϊσκάκης' φτάνοντας στην 8η αγωνιστική των playoffs. Ο κομβικός ρόλος μιας... φωνής, που έφερε την απόσταση 17 βαθμών ανάμεσα τους.

Βαρέλα και Ελ Αραμπί διεκδικούν την μπάλα σε πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.
Βαρέλα και Ελ Αραμπί διεκδικούν την μπάλα σε πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για την 8η αγωνιστική των playoffs της Super League ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Η αλήθεια είναι πως για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο ζευγάρι και να βρούμε ένα μεταξύ τους παιχνίδι τόσο βαθμολογικά αδιάφορο, πρέπει να πάμε λίγες σεζόν πίσω. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο και είναι στο +17 από τον δεύτερο του πίνακα κατάταξης ΠΑΟΚ.

Ο χαρακτηρισμός 'αδιάφορο' αφορά τις μάχες τίτλου που έδωσαν τις αμέσως προηγούμενες σεζόν οι δύο ομάδες. Γιατί στόχους εξακολουθούν να έχουν. Ο μεν Ολυμπιακός θέλει να τελειώσει αήττητος την διοργάνωση, ο δε ΠΑΟΚ από τη στιγμή που του επιστράφηκαν οι 7 βαθμοί (το CAS γύρισε την υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια και μέχρι αυτή να τελεσιδικήσει, δεν ισχύει οποιαδήποτε ποινή) παίζει πλέον για την 2η θέση (+3 από την ΑΕΚ) και το εισιτήριο του Champions League. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο, το γεγονός ότι δύο ομάδες που κοντραρίστηκαν σκληρά στο πρόσφατο παρελθόν με θέα την κορυφή, να παρουσιάζουν τέτοια απόκλιση στην βαθμολογία.

Μια διαφορά που ουσιαστικά δημιουργήθηκε μέσα σε λίγους μήνες και κομβικό ρόλο έπαιξε μια... φωνή. Την σεζόν 2015-2016, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, ήταν 40 οι βαθμοί που χώριζαν τις ομάδες στο τέλος της προσπάθειας τους. 85 συγκέντρωσαν εκείνη την σεζόν οι Πειραιώτες, 45 οι Θεσσαλονικείς. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο μπορεί ο Ολυμπιακός να ηττήθηκε στο ντέρμπι του 2ου γύρου στην Τούμπα, ωστόσο το πρωτάθλημα είχε ήδη κριθεί. Με 67 βαθμούς τερμάτισαν εντέλει οι 'ερυθρόλευκοι', με 61 ο 'Δικέφαλος'.

Την σεζόν 2017-18, η ΑΕΚ πήρε τα σκήπτρα. Σε μια επεισοδιακή χρονιά, με τον Ολυμπιακό να παίρνει το ματς του Φαλήρου με τον ΠΑΟΚ στο 1-0 και το αντίστοιχο στην Τούμπα να μην ξεκινάει ποτέ ελέω τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρσία από ρολό ταινίας. Στα 2/3 του πρωταθλήματος οι τρεις ομάδες πάλεψαν για τον τίτλο, η ΑΕΚ έκανε το ξεπέταγμα στο τέλος και έκοψε πρώτη το νήμα (επίσης επεισοδιακό το δικό της παιχνίδι στην Τούμπα, με την είσοδο του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με όπλο να στοιχίζει την τιμωρία στους 'ασπρόμαυρους'). Και ακολούθησε η κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ την σεζόν 2018-2019.

Είναι αυτή η σεζόν που ουσιαστικά πάλεψαν οι δυο τους για την κορυφή και η μάχη σε μεγάλο ποσοστό κρίθηκε σε εκείνη τη νίκη του 'Δικεφάλου' με 3-1 στην Τούμπα, στις 10 Φεβρουαρίου του 2019, αν αναλογιστεί κανείς πως ακολούθησαν 10 σερί νίκες για τον Ολυμπιακό αλλά δεν του έφτασαν για να αλλάξει την κατάσταση. Για περίπου ένα μήνα πριν, οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν σημαδέψει εκείνο το ματς. Δεν το έκρυβαν, το 'φώναζαν'.

Η κουβέντα είχε αρχίσει πολύ νωρίς με άπαντες στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού να δηλώνουν πως θα πάνε στη Θεσσαλονίκη να κερδίσουν για να πάρουν τον τίτλο. Να αποδείξουν την ανωτερότητα τους. Όλο εκείνο το επικοινωνιακό build up, τους γύρισε μπούμερανγκ. Τους παρέσυρε σε μια ψυχολογία αναζήτησης θριάμβου, ήθελαν να πάρουν τους τρεις βαθμούς με το σφύριγμα της σέντρας. Και ο Πέδρο Μαρτίνς είχε παρασυρθεί από την ατμόσφαιρα, επιλέγοντας ένα σούπερ επιθετικό σχήμα που 'ναυάγησε'. Ο ΠΑΟΚ πήρε το το παιχνίδι σχεδόν εύκολα, πήρε και το πρωτάθλημα.

Στο πρώτο μισό της φετινής Super League, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ πήγαιναν χέρι-χέρι. Αυτή τη φορά η 'φωνή' ήταν από την πλευρά του 'Δικεφάλου'. Από το στρατόπεδο των 'ασπρόμαυρων' επαναλάμβαναν την ημερομηνία 23/2. Εκείνη που θα υποδέχονταν τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Τονίζοντας με τη σειρά τους πως σε εκείνο το ματς θα δώσουν τις απαντήσεις τους στο χορτάρι, κάνοντας το αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο. Τώρα ήταν ο Ολυμπιακός που πήρε τη νίκη, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα στην κορυφή. Ένα παιχνίδι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έγινε έναν χρόνο πριν. Που σου έδινε την εντύπωση πως και ένα... μήνα να έπαιζαν οι ομάδες, το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε.

Φτάνοντας στο πρώτο παιχνίδι των ομάδων στα playoffs, ξανά στην Τούμπα, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Αυτούσιο. Ο ΠΑΟΚ επικοινωνούσε φωναχτά πως με τη νίκη θα έμπαινε ξανά στο κόλπο. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και κάπου εκεί τελειώσαν όλα. Πριν την αναμέτρηση του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', τρεις στροφές πριν το φινάλε της σεζόν στην Super League, κανείς δεν 'φωνάζει'. Ίσως γιατί δεν έχει καμία σημασία. Ουσιαστική, που να αφορά την προοπτική ενός τροπαίου.

Και κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που σε τίποτα δεν θυμίζει μια μάχη με φόντο την κορυφή. Τουλάχιστον όπως αυτή που έδιναν οι ομάδες την τελευταία διετία και μέχρι τις 23/2. Από ντέρμπι τίτλου ως ένα ματς διαδικαστικού χαρακτήρα, μια... φωνή δρόμος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK