Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Από το Μπάρτσα-Ρεάλ στο Φάληρο με 1200 κάρτες ο Μαρτίνεθ

Ο μόλις 36 ετών Ισπανός διαιτητής της μάχης κορυφής στο Φάληρο κουβαλά στην πλάτη του την εμπειρία τεσσάρων 'clasico', αλλά και περισσότερες από 1200 κάρτες σε περιορισμένο αριθμό αγώνων.

Ο Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ στο πιο πρόσφατο clasico που σφύριξε στην Ισπανία. Ήταν ο ημιτελικός του Copa del Rey
Ο Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ στο πιο πρόσφατο clasico που σφύριξε στην Ισπανία. Ήταν ο ημιτελικός του Copa del Rey AP PHOTO/ANDREA COMAS

Η Λόρκα είναι μια πόλη 93.000 κατοίκων στην επαρχία της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία. Κατά τους γλωσσολόγους το τοπωνύμιο έχει αραβικές ρίζες και κρύβει πίσω του την έννοια της μάχης, διότι ήταν ένα από τα εδάφη που διασταυρώθηκαν τα ξίφη Χριστιανών και Αράβων κατά τον 8ο αιώνα. Μια πόλη που επλήγη, αλλά στάθηκε ξανά όρθια από το μεγάλο σεισμό του 2011. Σ' αυτήν την πόλη γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1983 ο οικονομολόγος και τραπεζικός Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ. Ή αλλιώς ο διαιτητής που κλήθηκε από την ΚΕΔ, σε συνεννόηση με τις 'ξένες δυνάμεις', να διευθύνει τη μάχη (κορυφής) μεταξύ των ισόβαθμων Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, την ερχόμενη Κυριακή για τη Super League 1.

Ο 36χρονος ρέφερι έρχεται ως ένα κορυφαίο όνομα από την Primera Division, στην οποία αξιολογήθηκε να σφυρίζει από την περίοδο 2015-16. Από τότε και ως την 24η Νοεμβρίου του 2019 έχει οριστεί σε 82 αγώνες της ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου, όντας εξ αυτών που κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στο πιο πρόσφατο εξ όλων, την περασμένη Κυριακή, η Αθλέτικ Μπιλμπάο νίκησε 2-1 την Οσασούνα στην Παμπλόνα.

Κυριαρχία της Μπαρτσελόνα και 1200 κάρτες

Επίσης τα 2/82 ήταν 'clasico', στα οποία επικράτησε η Μπαρτσελόνα. Το πρώτο χρονικά διεξήχθη στο 'Μπερναμπέου', παραμονές των Χριστουγέννων του 2017. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε είχε υπερισχύσει με 3-0 της Ρεάλ Μαδρίτης χάρη σε γκολ των Σουάρες, Μέσι και Αλέις Βιδάλ στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης. Με το σκορ στο 1-0 ο Μαρτίνεθ είχε αποβάλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Ντάνι Καρβαχάλ για χέρι-πέναλτι πριν από τη γραμμή τέρματος, απλοποιώντας το έργο των 'μπλαουγκράνα', μια ο Μέσι διπλασίασε τα γκολ τους στην εξέλιξη της παράβασης.

Το δεύτερο παιχνίδι ήρθε 10 μήνες αργότερα και συνοδεύτηκε από το νέο θρίαμβο της 'Μπάρσα' με 5-1, απόντος του Λιονέλ Μέσι. Στα πρώτα 30 λεπτά οι Καταλανοί είχαν σκοράρει ήδη δύο φορές, προτού στο τελευταίο τέταρτο δώσουν σαρωτική χροιά στη νίκη τους. Ο Σουάρες είχε φτάσει σε χατ τρικ, αφότου ο Μαρσέλο είχε μειώσει σε 2-1, χωρίς όμως να περισώσει τα προσχήματα για τους 'μερένγκες'. Αποβολή αυτός ο αγώνας δεν είχε, τέσσερις κίτρινες πάντως δόθηκαν - δύο εκατέρωθεν.

Ούτως ή άλλως ο Ισπανός διαιτητής λογίζεται ως λάτρης της πειθαρχίας στο χορτάρι, της αυστηρής τήρησης των κανονισμών στα σκληρά φάουλ και της -αλόγιστης- χρήσης καρτών για να αισθάνεται ασφαλής, ότι έχει επιτελέσει το καθήκον του. Στα συνολικά 200 παιχνίδια της σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο (επίσημα ή φιλικά) από το 2000 έχει τιμωρήσει τους ποδοσφαιριστές που ξεπέρασαν τα όρια συμπεριφοράς ή σκληρότητας με περισσότερες από 1200 κίτρινες ή κόκκινες - οι 475 στην Primera. Η διαίρεση του ενός αριθμού προς τον άλλον δίνει πηλίκο τουλάχιστον 6 σημειωμένων ονομάτων στο μπλοκ του ανά αγώνα. Σου περνά από το μυαλό και σ' ένα ότι δεν θέλει ν' αφήνει τον έλεγχο να του γλιστρήσει. Το ότι έχει διακόψει προσωρινά δύο αγώνες της Segunda Division (Λας Πάλμας-Κόρντομπα, Τζιρόνα-Λούγκο) ενισχύει το προφίλ του αυταρχικού.

Τα άλλα clasicos

Ο Μαρτίνεθ έχει παραστεί σε άλλες δύο μονομαχίες των δύο κορυφαίων κλαμπ της χώρας. Στο δεύτερο ματς του Supercopa του 2017 (16/8), στο οποίο η Ρεάλ επιβλήθηκε 2-0 κατακτώντας το τρόπαιο με συνολικό σκορ 5-1, και στον δεύτερο ημιτελικό του Copa del Rey του 2019, στη Μαδρίτη εκ νέου, μετά το 45' του οποίου η Μπαρτσελόνα έκανε επίδειξη ισχύος, επικρατώντας 3-0, και προκρίθηκε στον τελικό συνδυαστικά με το 1-1 στο 'Καμπ Νόου'.

Εκτός συνόρων

Η διεθνή εμπειρία είναι αυτή που λείπει από τον Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ, ο οποίος κατέχει το σήμα της FIFA από το 2017. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε ρόλο video assistant referee, αλλά παρεμπιπτόντως στα 6 παιχνίδια που έχει σφυρίξει (τρία προκριματικών και δύο ομίλων του Europa League, 1 προκριματικών EURO) έχει συνυπάρξει σε γήπεδο με ελληνική ομάδα. Γουρλής δεν αποδείχθηκε πάντως. Ήταν στις 28 Ιουλίου του 2018, όταν ο Ατρόμητος ηττήθηκε 4-3 από την Ντιναμό Μπρεστ του... Μαραντόνα στη Λευκορωσία, προλαβαίνοντας να μαζέψει τ' ασυμμάζευτα μετά το 4-0 ως το 70', και αποκλείστηκε στο Περιστέρι με γκολ που δέχθηκε στις καθυστερήσεις. Σε ματς των ομίλων ήταν παρών στο περυσινό Σπάρτακ Τρνάβα-Φενέρμπαχτσε (1-0) και στο εφετινό Ρεν-Σέλτικ (1-1). Το Νησιά Φαρόε-Μάλτα 1-0 δεν λογίζεται ως μια απαιτητική συγκυρία για να δοκιμαστεί η επάρκειά του.

Το χέρι που ξεσήκωσε τη Μαδρίτη

Πριν από 25 ημέρες ο ρέφερι από τη Λόρκα ορίστηκε στο Ρεάλ Μαδρίτης-Μπέτις και μία απόφασή του προκάλεσε αντιδράσεις. Το παιχνίδι έληξε 0-0 και ο Εμίλιο Μπουντραγένιο προσπαθούσε να βρει πειστική εξήγηση για το γεγονός της άρνησης πέναλτι στο 81ο λεπτό ύστερα από επαφή της μπάλας στο χέρι του Φεντάλ. "Ήταν ένα παίξιμο με το χέρι που διέκοψε τη ροή. Είμαστε μπερδεμένοι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό δεν είναι πέναλτι. Δεν ξέρουμε γιατί πάρθηκε μια τέτοια απόφαση, ούτε τα κριτήρια που θεωρείται πλέον κάτι χέρι", έλεγε μετά το τέλος του αγώνα ο παλαίμαχος Ισπανός και υψηλόβαθμο στέλεχος του κλαμπ. Ο Μαρτίνεθ δεν είχε υποδείξει παράβαση, απόφαση με την οποία συμφώνησε η ομάδα του VAR, δίνοντάς του το ελεύθερο να συνεχίσει και να τελειώσει, άνευ άλλων παρεμβολών, τον αγώνα. Προφανώς θεωρήθηκε ότι το χέρι ήταν το 'χέρι στήριξης'.

Η επόμενη αποστολή του θα τον βρει την Κυριακή στο φαληρικό γήπεδο, έχοντας το χέρι στην τσέπη για κάθε φορά που θα το κρίνει σκόπιμο να επέμβει τιμωρώντας τους ποδοσφαιριστές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK