Ολυμπιακός: Πώς να κάνεις ήρωα έναν μέτριο τερματοφύλακα

Νίκη για τον Ολυμπιακό στο Λουξεμβούργο αλλά η επιθετική δυστοκία έκανε πάλι την εμφάνισή της και δεν είναι θέμα τύχης ή υπομονής για να έρθουν τα γκολ. Τα χαφ δεν είχαν και δεν έχουν το σκοράρισμα στο ρεπερτόριο, οι επιθετικοί δεν βλέπουν δίχτυα και ο -κάθε- Μπονφουά, δεν είναι ήρωας.

EUROPA LEAGUE / ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 στο Λουξεμβούργο και σκόραρε 2 δύο φορές μετά από 7 αγώνες ενώ πραγματοποίησε 27 σουτ προς την εστία της Ντουντελάνζ. Ήταν το 35ο διπλό στην Ευρώπη και αποτέλεσμα που τον κρατάει ζωντανό στην υπόθεση πρόκριση σε συνδυασμό με την εκτός έδρας επικράτηση της Μπέτις στο Μιλάνο. Η νύχτα της 25ης Οκτωβρίου μοιάζει απροβλημάτιστη για τους ερυθρόλευκους αλλά δεν ακριβώς έτσι. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις (1ο κλισέ) και οι ειδικοί λένε πως ομάδα που δημιουργεί ευκαιρίες μη την φοβάσαι, θα βρει το γκολ (2ο κλισέ). Βέβαια για να φτιάξεις ένα γλυκό χρειάζεσαι τα κατάλληλα υλικά (3ο κλισέ).

Στο Λουξεμβούργο τα έκανε όλα σχεδόν τέλεια

Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν γεμάτη και ο Μαρτίνς δεν προσπάθησε να τονώσει τους ποδοσφαιριστές του με τις δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου. Ο Πορτογάλος τεχνικός είπε την αλήθεια για την εικόνα της ομάδας του: " Κάναμε ένα τέλειο ματς, δείξαμε χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στα δύσκολα λεπτά του αγώνα ξέραμε να αντεπεξέλθουμε και να επιμείνουμε. Κερδίσαμε γιατί ήμασταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και καταφέραμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς".

Οι παίκτες του Μαρτίνς έπνιξαν την Ντουντελάνζ η οποία δέχθηκε πολύ μεγαλύτερη πίεση από ότι στα παιχνίδια με Μίλαν και Μπέτις. " Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τους αντιπάλους. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ο Ολυμπιακός από το πρώτο λεπτό έπαιξε στο 100% και αν το πάμε συγκριτικά με την Μίλαν, μπορούμε να πούμε ότι ήταν πιο ισχυρός. Η Μπέτις έχει υψηλή τεχνική, αλλά ο Ολυμπιακός έπαιξε με περισσότερη πίεση από το ξεκίνημα και άξιζε να κερδίσει γιατί είναι πολύ καλή ομάδα", τόνισε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στο Λουξεμβούργο ο Ντίνο Τοπμέλερ, προπονητής της Ντουντελάνζ.

Ολυμπιακός: Πώς να κάνεις ήρωα έναν μέτριο τερματοφύλακα

Ο Ολυμπιακός δεν πίεσε απλά τους γηπεδούχους. Δεν είχε απλώς την κατοχή και τον έλεγχο της αναμέτρησης περιμένοντας αυτά τα στοιχεία να μετουσιωθούν από μόνα τους σε γκολ. Δούλεψε σωστά στον αγωνιστικό χώρο, κυκλοφόρησε τη μπάλα και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες που θα έπρεπε να του δώσουν νωρίτερα το προβάδισμα και σαφώς μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων. Από τα 27 σουτ προς την εστία του Μπονφουά, τα 24 προήλθαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα (εξαιρετικό ποσοστό) και μόλις 3 τελικές μετά από στημένη μπάλα. Δύσκολα ο Πέδρο Μαρτίνς θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά από τον πάγκο. Το πλάνο δούλεψε, οι φάσεις βγήκαν αλλά για ένα ακόμα παιχνίδι το γκολ δεν μπορούσε να έρθει.

Το τρομερό είναι πως οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, δεν είχαν κακές επιλογές όταν αποφάσιζαν να τελειώσουν τις επιθετικές ενέργειες που δημιουργούσαν. Σημάδεψαν 11 φορές την εστία της Ντουντελάνζ (φωτό 1), ενώ οι 9 προσπάθειες που δεν βρήκαν στόχο πέρασαν δίπλα από τα δοκάρια του Μπονεφουά (φωτό 2) και δεν πήγαν στα... περιστέρια, ή σταμάτησαν πάνω στα δοκάρια (2).

Ουσιαστικά οι μόνες μη ιδανικές επιλογές των παικτών του Μαρτίνς ήταν τα 5 σουτ από μακρινή απόσταση (φωτό 3) τα οποία σταμάτησαν στους αμυντικούς της Ντουντελάνζ. Ακόμα όμως και αυτός ο αριθμός (10 σουτ συνολικά εκτός περιοχής, 3 εντός στόχου, 2 εκτός) είναι μικρός, καθώς παρά το γεγονός πως η υπεροχή των φιλοξενουμένων δεν μεταφραζόταν σε γκολ, οι ερυθρόλευκοι δεν παρέκκλιναν του πλάνου και απέφυγαν τα βεβιασμένα σουτ για να γεμίσει η στήλη των τελικών προσπαθειών.

Το στατιστικό που δείχνει την πραγματικά καλή δουλειά του Ολυμπιακού στο Λουξεμβούργο, φαίνεται στις τελικές προσπάθειες μέσα από την αντίπαλη περιοχή. Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν σωστά την κατοχή και με υπομονή έβαλαν τη μπάλα 14 φορές μέσα στο κουτί της Ντουντελάνζ (φωτό 4). Δεν υπάρχει προπονητής που θα ζητούσε κάτι περισσότερο από την ομάδα στο επιθετικό κομμάτι. Όπως φαίνεται από την ανάλυση των τελικών προσπαθειών του Ολυμπιακού, οι παίκτες δοκίμασαν να απειλήσουν από τον άξονα, από τα πλάγια, με σουτ εκτός περιοχής, μέσα από αυτή και σκόραραν με στημένη μπάλα. Τα έκαναν όλα αλλά και πάλι δυσκολεύτηκαν. Βρήκαν μόλις ένα τέρμα και αυτό όχι σε κάποια από τις πολλές φάσεις που έφτιαξαν από το μηδέν σε κανονική ροή αγώνα.

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός θα βρει τα γκολ στη συνέχεια καθώς όπως λένε πολλοί προπονητές: " Όταν δημιουργείς ευκαιρίες, κάποια στιγμή θα μπει η μπάλα στο πλεκτό", αλλά σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και οι ερυθρόλευκοι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούν αλλά δεν σκοράρουν. Πάνω από 20 τελικές είχε και με τον ΠΑΟΚ στην Super League, αλλά ηττήθηκε με 1-0 στο Καραϊσκάκη.

Απλά, τα χαφ, δεν είχαν και δεν έχουν το γκολ

Το ερώτημα που υπάρχει στο Ρέντη είναι αν και πότε θα έρθουν αυτά τα γκολ. Δυστυχώς για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους φίλους του Ολυμπιακού δεν είναι θέμα χρόνου, γιατί οι ποδοσφαιριστές που αποτελούν τη μεσοεπιθετική γραμμή μπορεί να έχουν πολλά καλά στοιχεία και να είναι ποιοτικοί παίκτες αλλά στα χαρακτηριστικά τους δεν υπάρχει το εύκολο γκολ.

Ντάνιελ Ποντένσε : 151 παιχνίδια 15 γκολ, 25 ασίστ

2017-18: 20 παιχνίδια 0 γκολ, 8 ασίστ

Ο Ντάνιελ Ποντόνσε, το ένα από τα εξτρέμ που ήρθαν το καλοκαίρι για να καλύψει το ένα από τα δύο άκρα, είναι σαφώς ανώτερος από τους προκατόχους του, ανεβάζει επίπεδο την επίθεση του Ολυμπιακού, δημιουργεί ρήγματα, είναι ταχύτατος και με καλή τεχνική κατάρτιση αλλά η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα είναι κακή. Ο 23χρονος Πορτογάλος σε 151 παιχνίδια στην καριέρα του έχει 15 γκολ και 25 ασίστ, ενώ τη χρονιά πριν αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό είχε 0 γκολ και 8 ασίστ σε 20 συμμετοχές. Τα στατιστικά του δεν είναι άσχημα αλλά δεν είναι χαφ που σκοράρει, χωρίς βέβαια αυτή η παράμετρος να είναι απαραίτητη συνθήκη για έναν μεσοεπιθετικό.

Ματίας Ναουέλ : 136 παιχνίδια 19 γκολ 6 ασίστ

2017-18: 27 παιχνίδια, 5 γκολ 3 ασίστ

Ο Ματίας Ναουέλ είναι ελαφρώς καλύτερος αλλά και πάλι δεν φαντάζει ικανός να δώσει λύση στο σκοράρισμα. Σε 136 ματς έχει 19 γκολ με τα 13 όμως να είναι σε επίπεδο Γ Εθνικής Ισπανίας. Την περασμένη σεζόν αγωνιζόμενος στην LaLiga2 είχε 5 τέρματα σε 27 συμμετοχές. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με εξτρέμ που σκοράρει, όσα γκολ έχει ο Ναουέλ σε 136 παιχνίδια (19) τα είχε ο Γκαλέτι σε 60 με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Φυσικά δεν γίνεται σύγκριση των δύο ποδοσφαιριστών, αλλά της διαφοράς ενός μέσου που βλέπει δίχτυα και ενός που απλά δεν είναι στο ρεπερτόριό του.

Γιάννης Φετφατζίδης: 225 παιχνίδια 33 γκολ, 45 ασίστ

2017-18: 40 παιχνίδια 12 γκολ, 7 ασίστ

Συνεχίζοντας, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γιάννη Φετφατζίδη των 33 τερμάτων και των 45 ασίστ σε 225 παιχνίδια σε όλη του την καριέρα. Βέβαια τα 21 γκολ και οι 29 ασίστ προστέθηκαν από το πέρασμά του στη Σαουδική Αραβία καθώς πρόκειται για ακόμα ένα χαφ καλή τεχνική κατάρτιση και με έφεση στη δημιουργία αλλά όχι στο σκοράρισμα.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: 366 παιχνίδια 70 γκολ, 35 ασίστ

2017-18: 47 παιχνίδια 16 γκολ, 4 ασίστ

Από τους μεσοεπιθετικούς που απέκτησε ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι, μόνο ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος προσγειώθηκε στον Πειραιά με αίσθηση του γκολ καθώς την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ είχε 16 τέρματα σε 47 παιχνίδια, ένα ποσοστό εξαιρετικό για παίκτη που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και όχι στην κορυφή της επίθεσης.

Κώστας Φορτούνης: 269 παιχνίδια 58 γκολ, 61 ασίστ

2017-18: 37 παιχνίδια 11 γκολ, 14 ασίστ

Η επόμενη σανίδα σωτηρίας για τον Ολυμπιακό είναι πάλι ελληνική και ακούει στο όνομα, Κώστας Φορτούνης. Το 10άρι του Ολυμπιακού έχει επιφορτιστεί και τον ρόλο του σκόρερ πετυχαίνοντας 11 πέρσι σε 37 αγώνες, ενώ δεν παρέλειψε να μοιράσει άλλα 14 σε συμπαίκτες του.

Αχμέντ Χασάν: 207 παιχνίδια, 57 γκολ, 19 ασίστ

2017-18: 34 παιχνίδια, 6 γκολ, 2 ασίστ

Άνχελ Γκερέρο: 174 παιχνίδια 38 γκολ, 11 ασίστ

2017-18: 22 παιχνίδια 4 γκολ, 3 ασίστ

Τα χαφ που έχει φέτος ο Ολυμπιακός είναι ανώτερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια και η επιλογή τους θα ήταν ιδανική αν υπήρχε ένας επιθετικός που θα έκανε τη δουλειά και δεν θα χρειαζόταν να βοηθήσουν οι ίδιοι στο σκοράρισμα. Οι ερυθρόλευκοι όμως δεν έχουν επιθετικούς που βάλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ είπε αντίο μετά από επιλογή του Μαρτίνς και αντί των 17 τερμάτων του Ιρανού αποκτήθηκαν δύο ποδοσφαιριστές που μαζί είχαν την περασμένη σεζόν 10 γκολ σε 62 παιχνίδια! Ακόμα και αν θεωρήσει κάποιος πως αμφότεροι μπορούν να προσφέρουν σε μία ομάδα κάνοντας άλλες δουλειές ή δημιουργώντας χώρους για τα χαφ, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα στην οποία, οι μέσοι που διαθέτει, δεν έχουν έφεση στο γκολ. Δεν είναι κακό είναι η πραγματικότητα.

Δημήτρης Μάνος: 105 παιχνίδια, 45 γκολ, 15 ασίστ

2017-18: 29 παιχνίδια 27 γκολ, 10 ασίστ

Ο πιο καυτός επιθετικός στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ο Δημήτρης Μάνος, ο οποίος αναμένεται να πάρει ευκαιρίες μετά τον τραυματισμό των Χασάν και Γκερέρο. Ο Έλληνας επιθετικός με 45 γκολ σε 105 παιχνίδια και 27 πέρσι σε 29 συμμετοχές (*σε επίπεδο Football League) είναι ότι πιο παραγωγικό διαθέτει ο Πέδρο Μαρτίνς και τώρα θα κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του Ολυμπιακού. Αν θα τα καταφέρει θα το δούμε στο χορτάρι καθώς οι φάσεις υπάρχουν, τα χαφ που δημιουργούν είναι στην 11άδα, αλλά όλοι ψάχνουν αυτόν που θα σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα μέσα από την περιοχή.

Δεν είναι ήρωας ο -κάθε- Μπονφουά

Ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να τα ρίχνει στην τύχη ή να βαφτίζει τους αντίπαλους τερματοφύλακες ήρωες. Επανάληψη: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και όπως έδειξαν οι αριθμοί, τα εξτρέμ των ερυθρολεύκων είναι εκεί για να δημιουργούν και όχι για να σκοράρουν. Πάντα έτσι ήταν, δεν είναι απλά η κακή σεζόν φέτος και κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθουν τα πολυπόθητα γκολ. Όπως επίσης είναι ψευδαίσθηση να βαφτίζεται ένας τερματοφύλακας ως ήρωας της αναμέτρησης επειδή δέχθηκε 25 τελικές και δέχθηκε μόλις ένα γκολ.

Ο Μπονφουά είχε αρκετές επεμβάσεις αλλά η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση τα τελειώματα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, τα υπόλοιπα δεν ήταν η δυσκολότερη δουλειά του κόσμου. Άλλωστε ο Γάλλος δεν είναι ούτε η πρώτη επιλογή της Ντουντελάνζ για το τέρμα ούτε ένας τερματοφύλακας υψηλού επιπέδου. Σε ηλικία 35 ετών είναι ο 2ος της ομάδας από το Λουξεμβούργο, με 243 γκολ παθητικό σε 168 εμφανίσεις και μόλις 12 συμμετοχές σε επίπεδο πρώτης εθνικής κατηγορίας. Οι κανονικοί ήρωες γεννιούνται, δεν δημιουργούνται και τα τελειώματα των ερυθρολεύκων έχουν βαλθεί να φτιάξουν ήρωες από το πουθενά.

Ψάχνει έναν σκόρερ να τον σώσει

Με την δημιουργικότητα που διακρίνει τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν, αυτό που λείπει είναι ένας επιθετικός που θα κάνει τη μισή ευκαιρία γκολ. Ακόμα και αν κάνει τις 5 ευκαιρίες γκολ, ο Πέδρο Μαρτίνς και οι φίλοι του Ολυμπιακού πάλι ικανοποιημένοι θα είναι και οι ερυθρόλευκοι θα ξεκολλήσουν. Θεωρητικά μία ομάδα θα μπορούσε να ζήσει με φορ που δεν σκοράρει αλλά σε αυτή την περίπτωση οι Πειραιώτες θα έπρεπε να αλλάξουν τα εξτρέμ τους, οπότε είναι ευκολότερο να βρουν τον έναν που θα βάλει τη μπάλα στα δίχτυα, αντί να βγάλουν από την εξίσωση τα χαφ που αν μη τι άλλο δημιουργούν και απειλούν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK