Ολυμπιακός-Πλζεν: O Ολυμπιακός πρέπει να πάει κόντρα στο DNA του

Το πρώτο κρίσιμο ματς έρχεται πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν για τον Ολυμπιακό. Η ρεβάνς με τη Βικτόρια Πλζεν είναι must win και η πρόκριση απαραίτητη. Έστω κι αν έρθει χωρίς στιλ, ακόμη κι αν χρειαστεί να κοντραριστούν οι 'ερυθρόλευκοι' με το DNA τους.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι εξ αυτών στους οποίους ο Ολυμπιακός θα βασιστεί για την πρόκριση επί της Πλζεν
Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι εξ αυτών στους οποίους ο Ολυμπιακός θα βασιστεί για την πρόκριση επί της Πλζεν EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί να μην θέλησε -φυσιολογικά- να αποκαλύψει πολλά, ωστόσο ο Πέδρο Μαρτίνς τα είπε όλα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν την ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Βικτόρια Πλζεν στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. "Μέσα στην διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν 6-7 ή 8 παιχνίδια που θα θεωρηθούν τελικοί. Αυτό μπορεί να είναι ένα τέτοιο ματς. Το ίδιο μπορεί να θεωρηθεί και για τη Βικτόρια Πλζεν που έχει προχωρήσει ψηλά και στην χώρα της και στην Ευρώπη και το γεγονός ότι η Τσεχία είναι ψηλά (σ.σ. 13η στο UEFA Country Ranking), το οφείλει και στη Βικτόρια. Δεν θα πούμε την στρατηγική μας αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι θα έχουμε μαζί τον κόσμο μας, που μας δίνει δύναμη και ώθηση. Θα είναι ένας από τους τελικούς που θα έχουμε".

Η αναμέτρηση πράγματι μοιάζει με τελικό. Όχι μόνο γιατί η νίκη είναι απαραίτητη προϋπόθεση της συνέχειας των 'ερυθρολεύκων' στα προκριματικά του Champions League αλλά επειδή αυτομάτως εξασφαλίζει την παρουσία του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μέχρι τον Δεκέμβρη. Παίρνοντας το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αυτομάτως η ομάδα του Πειραιά εξασφαλίζει την είσοδο της στους ομίλους του Europa League. Μαζί θα έρθει η ηρεμία αλλά και η ψυχολογική ώθηση ενόψει του εμποδίου της Μπασακσεχίρ. Είναι σημαντικό να παίζεις μια πρόκριση έχοντας 'κάβα' το Europa League. Ξέχωρα από το πρακτικό της υπόθεσης, άπαντες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ένας πρόωρος και εντός έδρας αποκλεισμός για μια ομάδα με πίεση ακόμη και στις... διακοπές.

Ο Μαρτίνς ορθώς επισημαίνει την δυναμική της Βικτόρια Πλζεν. Τα τελευταία χρόνια οι Τσέχοι έχουν μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη και τις υπολογίσιμες δυνάμεις πρωταθλητισμού εντός συνόρων. Προφανώς και ως μέγεθος η Βικτόρια Πλζεν δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Ολυμπιακό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραδοθεί αμαχητί ή θα έχει λιγότερο ενθουσιασμό για την προοπτική της πρόκρισης. Και στο πρώτο ματς η ομάδα του Πάβελ Βρμπα απέδειξε πως στο κακό διάστημα του αντιπάλου μπορεί να γίνει εξόχως επίκινδυνη.

Το 0-0 αλλάζει τα δεδομένα της πρόκρισης

Πριν το παιχνίδι του 'Štruncovy Sady Stadion', ο Ολυμπιακός στόχευε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που ιδανικά θα συνδυαζόταν με ένα τουλάχιστον γκολ, το οποίο και θα έκανε πιο απλά τα πράγματα στην ρεβάνς. Ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' πήραν το χειρότερο θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα, αφού το 0-0 είναι εξαιρετικά ύπουλο. Και σε πρώτη φάση σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να δεχθεί τέρμα στο Φάληρο, καθώς αυτομάτως θα βρεθεί να κυνηγά μίνιμουμ δύο για να πάρει την πρόκριση.

Στην Τσεχία οι 'ερυθρόλευκοι' κινδύνεψαν στο διάστημα που δεν απειλούσαν. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι δεν ήταν αμυντικό, αλλά ξεκινούσε από την αδυναμία της δημιουργίας στη μεσαία γραμμή και των ορθών αποφάσεων στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Με βάση τα πεπραγμένα του στον Ολυμπιακό, εφόσον ο Κώστας Φορτούνης ήταν στην διάθεση του προπονητή του όλα θα έμοιαζαν πιο εύκολα. Χωρίς αυτόν ψάχνονται ακόμη και οι γύρω του. Είναι φυσιολογικό αυτή την περίοδο να μην υπάρχει ισοδύναμο του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή όχι μόνο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, αλλά ακόμη κι αν η λύση ερχόταν μέσα από την αλλαγή τακτικής ή διάταξης.

Έστω κι έτσι, οι 'ερυθρόλευκοι' διατηρούν το προβάδισμα ως φαβορί από τη στιγμή που το καθοριστικό 90λεπτο θα παιχτεί στο σπίτι τους. Και μπορεί να μην αποτελεί ποδοσφαιρική εξήγηση, όμως ο κόσμος είναι αυτός που μπορεί σπρώξει την ομάδα του σε ένα γκολ. Με την δύναμη της έδρας η αδρεναλίνη ανεβαίνει, το ίδιο και η αποφασιστικότητα, το πάθος, ο ρυθμός. Βρίσκοντας έστω και 15-20 λεπτά παιχνιδιού σε υψηλό τέμπο ανά ημίχρονο, ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει στο γκολ. Αν θα του φτάσει; Προφανής η απάντηση υπό μια προϋπόθεση. Ναι, αν καταφέρει να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του. Σίγουρα οι 'ερυθρόλευκοι' δεν θα ήθελαν να φτάσουν σε ένα δραματικό φινάλε παλεύοντας να κρατήσουν ή να πετύχουν το 1-0 υπέρ τους, ωστόσο είναι ένα σκορ που θα τους έφτανε για να πανηγυρίσουν.

Μετά το 0-0 της Τσεχίας, τα δεδομένα της πρόκρισης αλλάζουν. Δεν εξαρτάται από την επίθεση του ο Ολυμπιακός, όσο από την άμυνα του. Όσο κρατάει το μηδέν πίσω, θα είναι αυτός που έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση. Το τέρμα της πρόκρισης μπορεί να έρθει και στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Το γεγονός πως η ρεβάνς διεξάγεται στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του δίνει αυτό το ψυχολογικό αβαντάζ. Το σενάριο που θα έβαζε νωρίς τους 'ερυθρόλευκους' μπροστά στο σκορ σίγουρα θα ήταν ιδανικό, καθώς θα ανάγκαζε την Βικτόρια Πλζεν να ρισκάρει στο γήπεδο και να επιτεθεί, αφήνοντας πίσω χώρους για ένα δεύτερο τέρμα.

Ωστόσο επειδή οι Τσέχοι δεν έχουν καμία διάθεση να παίξουν, αλλά να περιμένουν, το γκολ μπορεί να μην έρθει νωρίς. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα όσο ο Ολυμπιακός κρατάει πίσω το μηδέν. Και από τη στιγμή που το απόλυτο ζητούμενο αυτή την εποχή για την ομάδα του Πειραιά είναι η πρόκριση, αυτή θα είναι καλοδεχούμενη ακόμη κι αν γίνει χωρίς στυλ. Ή ακόμη και κόντρα στο DNA των 'ερυθρολεύκων'. Όπως εύστοχα τόνισε και ο Γιασίν Μεριά "το σημαντικότερο για όλους αυτή τη στιγμή είναι η πρόκριση".

Η λογική και το δίλημμα του Μαρτίνς

Δεν είναι τυχαίο πως ο Πέδρο Μαρτίνς καταλήγει στην επιλογή του Τυνήσιου στόπερ όσον αφορά τον παρτενέρ του Σεμέδο στην καρδιά της άμυνας. Μπορεί ο Μεριά να έλειπε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και να μην είχε τις απαραίτητες μέρες ξεκούρασης, ωστόσο από τη στιγμή που δήλωσε ετοιμοπόλεμος, ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα του δώσει το χρίσμα. Ο Μπα δεν πήγε καθόλου άσχημα στην Τσεχία αλλά είναι ακόμη άπειρος για νοκ-άουτ ματς που κρίνεται μια πρόκριση. Ο Πορτογάλος τεχνικός των 'ερυθρολεύκων' ασπάζεται την λογική πως το μηδέν στην άμυνα είναι οδηγός για την πρόκριση, έτσι δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για το ποιος θα παίξει στο πλευρό του Σεμέδο.

Το δίλημμα του Μαρτίνς αφορά την συμμετοχή ή μη του Βαλμπουενά από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, απόφαση που ενδέχεται να κρίνει και την διάταξη του Ολυμπιακού στο χορτάρι. Με τον Γάλλο μέσα, οι 'ερυθρόλευκοι' θα παραταχθούν όπως και στην Τσεχία. Με 4-2-3-1, ψάχνοντας ένα γρήγορο γκολ. Με τον Γάλλο στον πάγκο πιθανότατα θα δούμε ένα 4-3-3, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει πρωτίστως τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, την διασφάλιση των μετόπισθεν και ένα γκολ σε σετ παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πέδρο Μαρτίνς ζήτησε ορμητικότητα, πίεση και αποφασιστικότητα από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, τονίζοντας πως θα χρειαστεί συγκέντρωση στην ανασταλτική λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Το Pod-όσφαιρο #27 έφτασε ανανεωμένο, δροσερό, με 4 θέματα της επικαιρότητας προς συζήτηση και δύο ανθρώπους που εκπλήρωσαν ένα όνειρο ζωής (ΟΚ, τους παρακαλέσαμε) ως καλεσμένοι στο podcast του Contra.gr. Κώστας Τσίλης και Κώστας Γουλής μας έδωσαν όλα το ρεπορτάζ για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Γιώργος Περπερίδης και Λευτέρης Ελευθερίου αναρωτήθηκαν αν μια ήττα με σκορ 2-1 είναι καλύτερη από μια ισοπαλία με 0-0 σε εκτός έδρας παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ συμφώνησαν (μάλλον) πως ο Βίρχιλ Φαν Ντάικ είναι ο απόλυτος προορισμός της Χρυσής Μπάλας.

Για να μη χάνετε το Pod-όσφαιρο του Contra.gr κάντε εύκολα subscribe στο κανάλι του Soundcloud ή ακολουθήστε τη λίστα του στο Spotify και στο iTunes και ακούστε τις εκπομπές όπου κι αν βρίσκεστε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK