Ολυμπιακός: Τα 5 πρώτα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού βρίσκεται στο πρώτο της στάδιο ακόμη, ωστόσο υπάρχουν 5 διαπιστώσεις για ισάριθμα πρόσωπα, που μπορεί να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις του Πέδρο Μαρτίνς για το 'ερυθρόλευκο' ρόστερ και τον τρόπο παιχνιδιού της πειραϊκής ομάδας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΠΟΓΚΟΝ ΣΤΣΕΣΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Μπρούνο σε στιγμιότυπο από την φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Πογκόν (1-1) στο Γκνιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στην Πολωνία βρίσκεται ο Ολυμπιακός για το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής του προετοιμασίας και με φόντο την μάχη των προκριματικών του Champions League, που ξεκινάει στα τέλη του Ιούλη για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν δώσει και δύο φιλικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα, μετρώντας δύο ισοπαλίες απέναντι σε Πογκόν (1-1) και Χάποελ Μπερ Σεβά (2-2). Προφανώς και σε τόσο πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμπεράσματα, ειδικά από την στιγμή που το ρόστερ των Πειραιωτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο υπάρχουν 5 διαπιστώσεις για ισάριθμα πρόσωπα, που μπορεί να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις του Πέδρο Μαρτίνς για το 'ερυθρόλευκο' ρόστερ και τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Με άλλο αέρα ο Μασούρας

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός διέθεσε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκατ. ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα του από την ΑΕΛ, ωστόσο ο Μασούρας έμοιαζε να έχει σημαντικά κενά στο παιχνίδι του. Προικισμένος με τα απαραίτητα προσόντα της ταχύτητας και της δύναμης μεν, αλλά με φανερή την ανάγκη της βελτίωσης σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο. Πήγε δανεικός στον Πανιώνιο στα μισά της σεζόν και έβαλε οκτώ 90λεπτα στα πόδια του. Στην φετινή προετοιμασία είναι φανερά βελτιωμένος, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία του. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι, καλύτερος στην υποδοχή και το κράτημα της μπάλας, αλλά πάντα με κύριο προσόν το παιχνίδι στον χώρο. Η παρουσία του στο φιλικό των 'ερυθρολεύκων' με την Πογκόν ήταν πολύ καλή και επιβραβεύτηκε με το εξαιρετικό τέρμα που πέτυχε για το τελικό 1-1.

Αν όλα αυτά είναι αρκετά για να παραμείνει στο ρόστερ (ως λύση πίσω από τον Ελαμπντελαουϊ) δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ακόμη. Όπως και να 'χει η καλή είδηση για τον Ολυμπιακό είναι πως ο παίκτης φανερώνει σημαντική βελτίωση και δείχνει διάθεση να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες που του αναλογούν.

Τα +/- του Μπα

Ο Σενεγαλέζος στόπερ μοιάζει με το sequel του 'Σισέ πρότζεκτ'. Αποκτήθηκε τον Γενάρη από την Γκαζελέκ Αζαξιό, έμεινε εκεί ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν και στην προετοιμασία καλείται να φανερώσει τον βαθμό ετοιμότητας του για μια ομάδα με τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Και μάλιστα σε μια θέση που ακόμη μνημονεύονται παίκτες όπως ο Μέλμπεργκ ή ο Μανωλάς. Σίγουρα ο Μπα δεν θα μπορούσε να είναι η λύση των 'ερυθρολεύκων' σε ένα πρόβλημα που τείνει να χαρακτηριστεί χρόνιο, τουλάχιστον όχι στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι. Για την ώρα αφήνει θετικές εντυπώσεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΧΑΠΟΕΛ ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
O Ουσεϊνού Μπα σε στιγμιότυπο από την φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Χάποελ Μπερ Σεβά (2-2) στο Γκιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχει καλή επαφή με τη μπάλα και πρώτη πάσα, αποφεύγει τις περιττές ενέργειες, είναι αποτελεσματικός στον αέρα, με σωστές τοποθετήσεις στον χώρο. Στα μείον του το μαρκάρισμα σε καταστάσεις '1 vs 1' και οι περιστροφές του στην αλλαγή παιχνιδιού. Αν τεθεί θέμα πώλησης του Παπ Αμπού Σισέ, ο Μπα ίσως πάρει την ευκαιρία από τον Πέδρο Μαρτίνς. Έστω και αν σε πρώτη φάση έχει τον ρόλο του back up, αναφορικά με τις θέσεις των στόπερ.

Ακραίος σε ρόλο playmaker o Βαλμπουενά

Για την αξία του 35χρονου μεσοεπιθετικού τα λόγια είναι περιττά, μιλάει γι' αυτόν η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο (518 ματς, 68 γκολ, 114 ασίστ) και οι 52 συμμετοχές του στην εθνική Γαλλίας. Το αν και πόσο θα προσφέρει στον Ολυμπιακό, είναι κάτι που προφανώς θα απαντηθεί σε λίγους μήνες. Ωστόσο μπορεί να γίνει μια κουβέντα για τον ρόλο του, έστω και μέσα από το μικρό δείγμα των δύο φιλικών που είχε συμμετοχή. Ο Βαλμπουενά έπαιξε τόσο ως ακραίος, όσο και στον άξονα, πίσω από τον επιθετικό. Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν τοποθετήθηκε στο γήπεδο, ο ρόλος του ήταν περισσότερο δημιουργικός παρά οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι σίγουρα ο aggressive winger που θα πάρει στο '1 vs 1' για να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει. Λειτουργεί βασικά ως playmaker, είτε βρίσκεται στο πλάι του γηπέδου, είτε κεντρικά.

Στον άξονα μοιάζει να βολεύεται καλύτερα για την ώρα, ενώ ένα ερώτημα είναι αν και πώς μπορεί να συνυπάρξει με τον Ντανιέλ Ποντένσε στην ενδεκάδα. Όχι στα 'εύκολα' ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου, αλλά στα ντέρμπι και την Ευρώπη. Ο Γάλλος με τον Πορτογάλο έχουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού και σωματοδομή, θεωρητικά η ταυτόχρονη παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα 4-4-2, με δύο holding κεντρικούς μέσους. Έχει ενδιαφέρον η διαχείριση που θα κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς στον πολύπειρο Γάλλο.

Βραζιλιάνος για... γαλλικό κλειδί

"Πάντα πίστευα σε αυτόν. Είναι καλός άνθρωπος, ταπεινός, απλός, έχει καλή καρδιά, άκουγε πάντα στις προπονήσεις. Ποτέ δεν προκαλούσε πρόβλημα στον προπονητή ή στους συμπαίκτες του. Όλη η προσωπικότητά του είναι εξαιρετική. Έχει ζήσει στις φαβέλες στη Βραζιλία, δεν πήγε στο σχολείο, δούλευε για να ζήσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Έχει μεγάλη καρδιά. Δεν ξέρω αν θα παίξει βασικός στον Ολυμπιακό, αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή για να έρθει από τον πάγκο. Μπορεί να δώσει ενέργεια στο παιχνίδι της νέας του ομάδας. Επίσης μπορεί να παίξει σε αρκετές θέσεις. Μπορεί να παίξει στα άκρα της επίθεσης, στη μεσαία γραμμή (δεκάρι και box to box), επίσης πολύ καλά ως αριστερός και δεξιός μπακ", είχε δηλώσει πρόσφατα για τον Μπρούνο ο Νταμίρ Κάναντι. Η αλήθεια είναι πως ο Πέδρο Μαρτίνς δοκιμάζει σε αρκετές θέσεις και ρόλους τον Βραζιλιάνο, προσπαθώντας να... αποκωδικοποιήσει την χρησιμότητα του παίκτη ανάλογα με την διάταξη και τις ανάγκες ενός αγώνα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΠΟΓΚΟΝ ΣΤΣΕΣΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Μπρούνο σε στιγμιότυπο από την φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Πόγκον (1-1) στο Γκιέβινο της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ο Μπρούνο να γίνει ο κεντρικός μέσος που ψάχνει ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές μετά την αποχώρηση του Μπίμπαρς Νάτχο; Υπάρχει περίπτωση να τον δούμε ως '10άρι' ή και σε ρόλο full back; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι προπονητές σήμερα ψάχνουν πολυθεσίτες και με βάση τα... πειράματα του Πέδρο Μαρτίνς πάνω στον Βραζιλιάνο, ο τελευταίος μπορεί να είναι και το 'γαλλικό κλειδί' του 'ερυθρόλευκου' ρόστερ τη νέα σεζόν.

Παλεύει για την ανατροπή ο Ντουρμισάι

Ο Ολυμπιακός έκανε ξανά τα ψώνια του από την... αγαπημένη αγορά της Νέας Σμύρνης, με τον Φιορίν Ντουρμισάι να κάνει το άλμα από τον Πανιώνιο στους 'ερυθρόλευκους'. Ο 22χρονος φορ μπήκε στην προετοιμασία ως αουτσάιντερ στις θέσεις των επιθετικών, αλλά πολύ γρήγορα μοιάζει ικανός να ανατρέψει τα δεδομένα. Εκτός από καλή επαφή με τα δίχτυα, βγάζει πολλή διάθεση και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, όπως η πίεση στους αντίπαλους αμυντικούς. Γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο, προβληματίζοντας ευχάριστα τον Πέδρο Μαρτίνς. Σίγουρα ο Ντουρμισάι θέλει ακόμη δουλειά, στην υποδοχή και το κράτημα της μπάλα για παράδειγμα (για την ώρα του ταιριάζει περισσότερο το παιχνίδι μιας επαφής), αλλά η αλήθεια είναι πως άμεσα έχει κερδίσει πολλούς πόντους στην εκτίμηση του τεχνικού επιτελείου. Και όσο οι Σολδάνο - Γκερέρο συνεχίζουν σε 'χαμηλές πτήσεις', τόσο ο διεθνής επιθετικός θα αποκτά προβάδισμα παραμονής στο ρόστερ αντί του Αργεντίνου και του Ισπανού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΝΙΕΒΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΧΑΠΟΕΛ ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Ντουρμισάι πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στην φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Χάποελ Μπερ Σεβά (2-2), στο Γκνιέβινο της Πολωνίας. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Pod-όσφαιρο επιστρέφει με 4 ερωτήματα της επικαιρότητας. Οι Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Περπερίδης και Κώστας Μπράτσος αναλύουν την εθνική Βραζιλίας του μέλλοντος, την μεταγραφή του Κώστα Μανωλά από τη Ρόμα στη Νάπολι, τη μεταγραφική ενίσχυση της ΑΕΚ και συνέκριναν τους Μπράουν Ιντέγε και Απόστολο Βέλλιο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK