Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Η 'κατά Αλέφαντον' βίβλος για το νταμπλ

Τρεις νίκες σε πέντε αγώνες με τον ΠΑΟΚ μετράει ο Ολυμπιακός. Αν έπαιζαν πλέι-οφ στο μπάσκετ, θα είχε ήδη προκριθεί. Στο ποδόσφαιρο πάει να πάρει το νταμπλ, εκτός βέβαια αν έχει αντίρρηση η ΑΕΚ του Λιβάγια

Πανηγύρι για τη νίκη επί του ΠΑΟΚ. Στον Ολυμπιακό πάνε τώρα για το νταμπλ
Πανηγύρι για τη νίκη επί του ΠΑΟΚ. Στον Ολυμπιακό πάνε τώρα για το νταμπλ EUROKINISSI SPORTS

Πέντε φορές έχουν παίξει φέτος Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ και οι "ερυθρόλευκοι" μετράνε τρεις νίκες, μια ισοπαλία και μόλις μια ήττα. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη πόσο καλύτεροι είναι φέτος από τους περσινούς πρωταθλητές και κυπελλούχους. Εδώ που τα λέμε έτοιμοι είναι να τους πάρουν ολότελα τα σκήπτρα. Το Πρωτάθλημα το έχουν καθαρίσει, στο Κύπελλο έφτασαν στον τελικό, όπου τους περιμένει η ΑΕΚ. Όπως και να' χει ο Ολυμπιακός έχει τις προδιαγραφές μιας ομάδας για νταμπλ. Τα πάντα όλα που θα λεγε και ο μακαρίτης Νίκος Αλέφαντος, στον οποίο αφιερώθηκε και η νίκη...

Ακόμη και απέναντι στον σκληροτράχηλο και πιο αποφασιστικό από ποτέ ΠΑΟΚ (λογικό, καθώς το Κύπελλο ήταν και η μοναδική διέξοδος διάκρισης του Δικεφάλου, για να μη μείνει εκτός τροπαίων για πρώτη φορά μετά από μια τριετία), ο Ολυμπιακός έδειξε και την ποιότητα και την κλάση του και κυρίως την θέλησή του να πετυχαίνει αυτό που θέλει μέσα στο χορτάρι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του, αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο της ομάδας, έγινε ένα κουβάρι σε μια ... καταστρατήγηση των αποστάσεων, που πρέπει να κρατάμε στις μέρες του κορονοϊού, αλλά άντε να κρατήσει τον ενθουσιασμό από μια πρόκριση, σε ένα χορταστικό ημιτελικό, με πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση των δυο μονονομάχων, αλλά και στα συναισθήματα που έβγαλε το ενενηντάλεπτο.

Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει από μια παγίδα που του έστησε ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του ματς και παραλίγο να πέσει ο ίδιος μόνος του μέσα. Με αβαντάζ του ενός γκολ οι φιλοξενούμενοι κατέβηκαν στο παιχνίδι με πρωταρχικό στόχο να μην επιτρέψουν στους ποιοτικά καλύτερους γηπεδούχους να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Ο Πέδρο Μαρτίνς φώναζε "παίξτε μπάλα" γιατί έβλεπε τους Θεσσαλονικείς να κοντράρουν, να πέφτουν με δύναμη στην μπάλα.

Αν μάλιστα είχε σκοράρει ο Λημνιός στην πρώτη φάση του αγώνα, το ματς θα κυλούσε διαφορετικά. Η πολύ καλή προσπάθεια και η πάσα του εξαιρετικού νεαρού Χρήστου Τζόλη, δεν αξιοποιήθηκε από τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, που έδειχνε ωστόσο να ελέγχει τον αγώνα. Σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια τους οι φιλοξενούμενοι δεν πίεζαν τόσο πολύ από ψηλά, περίμεναν τους αντιπάλους τους και είχαν αποφύγει να δεχθούν φάσεις. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε αποφασίσει να διορθώσει τα πράγματα και τη δική του επιλογή για το αρχικό σχήμα της ενδεκάδας του.

Στην αρχή ήταν ο Φορτούνης ...

Ο Μαρτίνς είχε ήδη τον Φορτούνη έτοιμο, να τον περάσει στο γήπεδο. Κατάλαβε ότι από την ομάδα του έλειπαν τα αγγίγματα στην μπάλα, που έχει ο διεθνής μέσος κι ας μην είναι ακόμη στα καλύτερά του. Έχουμε την αίσθηση ότι κανονικά ο Φορτούνης θα άλλαζε τον Λοβέρα, που πήρε μια δεύτερη συνεχόμενη ευκαιρία αλλά εμφάνισε μηδέν οξέα και μηδέν λιπαρά. Βγήκε ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, που είχε χρεωθεί με κίτρινη κάρτα και ο Πορτογάλος κόουτς δεν ήθελε να το ρισκάρει.

Στην πρώτη του κιόλας επαφή μέσα στο παιχνίδι, ο Φορτούνης έστρωσε την μπάλα στον Τσιμίκα που πάσαρε σωστά για την πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού, με τον Μασούρα, όμως, να σημαδεύει (πολύ) άστοχα φάτσα με το τέρμα του Πασχαλάκη.

Η εικόνα του Ολυμπιακού άλλαξε. Η μπάλα κυλούσε, οι φάσεις άρχισαν να βγαίνουν, η πίεση θα ερχόταν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Φορτούνης ανέλαβε τον γνωστό ρόλο του ενορχηστρωτή και όσοι πιστεύουν ότι "περισσεύει" πήραν μια πρώτη απάντηση. Ο κορυφαίος παίκτης της προηγούμενης χρονιάς, ένας από τους καλύτερος Έλληνες ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ... περιττός.

"Γιατί παίζει ο Μασούρας;"

Υπάρχει μια μόνιμη επωδός στο Καραϊσκάκη. "Γιατί παίζει ο Μασούρας;" Η απάντηση έρχεται σε κάτι τέτοια παιχνίδια. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού, είναι ένας παίκτης που κάνει τη δουλειά στον Μαρτίνς, που καλύπτει καλά τους χώρους, ξέρει να επιστρέφει όταν χρειάζεται και είναι ... εκεί όταν του ζητηθεί να απειλήσει.

Δεν είναι χαρισματικός σκόρερ, έχει πετύχει όμως ορισμένα σημαντικά γκολ. Η κεφαλιά ψαράκι, από την ωραία παράλληλη σέντρα του Μαντί Καμαρά, για το 1-0, είναι ένα απ' αυτά. Πολύ σημαντικό για τη ροή του αγώνα, μπήκε στη στιγμή που ο ΠΑΟΚ έδειχνε να ξεπερνάει την μεγάλη πίεση του Ολυμπιακού.

Ο Μασούρας παίζει γιατί ακολουθεί αυτές τις φάσεις, είναι τακτικά σχεδόν τέλειος και έχει μπει για τα καλά στο πλάνο του Μαρτίνς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ είναι ο ... 44ος αγώνας του, μέσα στη χρονιά. Μόνο ο Σα έχει περισσότερους...

Ο Καμαρά τελείωσε την τριετία ΠΑΟΚ...

Το ματς τελείωσε η ευφυία του Φορτούνη να μπει με το άμεσο "οκέι" του τέταρτου διαιτητή και την άμεση πάσα στον Μαντί Καμαρά που εκτοξεύτηκε σαν ... πύραυλος. Ο καλπασμός του μέσου από τη Γουινέα, που πήρε σβάρνα όποιον βρήκε απέναντί του, έφτασε σε ιδανικό τελείωμα. Το δεύτερο γκολ των "ερυθρολεύκων" εκπαραθύρωνε τον ΠΑΟΚ από την υπόθεση τίτλος μετά από τη σεζόν 2016-17, όταν κατέκτησε το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα που έχει κατακτήσει. Με το πρωτάθλημα που πήρε, αυτή η τριετία με τον Δικέφαλο πρωταγωνιστή, είχε τέσσερα συνολικά τίτλους και ήταν η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου. Κάποτε και τα πιο ωραία τελειώνουν. Το θέμα, βέβαια, είναι να ξέρεις το λόγο...

Τον Άμπέλ Φερέιρα θα τον σταυρώσουν για την αλλαγή του νεαρού Τζόλη (πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά από τις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου άρχισε να δέχεται πολλές επιθέσεις από τον Τσιμίκα, η αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος δεν μπόρεσε ποτέ να παρουσιάσει μια ομάδα που θα υπεράσπιζε τους τίτλους που κατέκτησε πέρσι.

Η ευθύνη τον βαραίνει, αλλά δεν είναι απόλυτα δική του. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει μια συνολική αυτοκριτική για το πως ... έπεσε από την κορυφή και να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί.

ΥΓ: Ο ΠΑΟΚ θα παίξει μια ακόμη φορά με τον Ολυμπιακό (στα πλέι-οφ) στο Καραϊσκάκη. Πιο ενδιαφέρον όμως έχουν τώρα οι μονομαχίες των "ερυθρολεύκων" με την ΑΕΚ του Λιβάγια. Δυο για το πρωτάθλημα (η πρώτη την Κυριακή) και μία στον τελικό του Κυπέλλου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK