Ολυμπιακός: Το καρέ των 'τσαφ' που παραχαράσσει την ιστορία

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Όλοι μαζί κερδίζουν, όλοι μαζί χάνουν. Ωστόσο σε τέσσερις περιπτώσεις φέτος η αδυναμία του Γιασίν Μεριά να τελειώσει εύκολες φάσεις, έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στον Ολυμπιακό, ειδικά στο Champions League.

Ο Γιασίν Μεριά σε μια προσπάθεια του στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 4-2 και ο Τυνήσιος είχε ένα ολέθριο λάθος στο πρώτο γκολ των Spurs.  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Γιασίν Μεριά σε μια προσπάθεια του στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 4-2 και ο Τυνήσιος είχε ένα ολέθριο λάθος στο πρώτο γκολ των Spurs. (26/11/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Δευτερόλεπτα πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί ένα ονειρικό πρώτο 45λεπτο στο 'Tottenham Hotspur Stadium' του Λονδίνου και προηγείται με 2-0 της Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο. Σε εκείνο το σημείο οι σχολιαστές του BT Sport, αποθεώνουν τον Γιασίν Μεριά, που έχει καθαρίσει μια ακόμη σέντρα με το κεφάλι απομακρύνοντας σε πλάγιο άουτ. Τον χαρακτηρίζουν 'απροσπέλαστο', σχολιάζοντας πως έχει δώσει όλες τις λύσεις στην άμυνα των 'ερυθρολεύκων'.

Το πλάγιο εκτελείται, στην περιοχή του Ολυμπιακού φτάνει μια συρτή σέντρα στο πρώτο δοκάρι, καταδικασμένη να μην βρει αποδέκτη. Χρειάζεται ένα απλό διώξιμο της μπάλας, προκειμένου οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς να πάνε στα αποδυτήρια με ένα ισχυρό προβάδισμα, αφήνοντας όλο τον προβληματισμό στους αντιπάλους τους. Είναι εκείνο το χρονικό σημείο που ο Γιασίν Μεριά αποφασίζει να διαψεύσει τους σχολιαστές του BT Sport, κάνοντας ένα ερασιτεχνικό λάθος που επιτρέπει στον Ντέλε Άλι να πετύχει ένα από τα πιο εύκολα και αναπάντεχα γκολ της καριέρας του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ναι, το άθλημα είναι ομαδικό. Όλοι μαζί κερδίζουν, όλοι μαζί χάνουν. Όμως το ποδόσφαιρο είναι και στιγμές. Τόσο δυνατές, που είναι ικανές να καθορίσουν ένα ολόκληρο αποτέλεσμα ή αν θέλετε να στείλουν ένα ιδανικό πλάνο στον κάλαθο των αχρήστων. Και δυστυχώς από τέτοιες δυνατές κακές στιγμές ο Γιασίν Μεριά είχε πολλές φέτος, ειδικά στο Champions League. Σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια μπορούσε να είναι η τύχη του Ολυμπιακού στον όμιλο αν ο Τυνήσιος στόπερ είχε αποφύγει τόσο καθοριστικές γκάφες.

Στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ο Μεριά είχε υποπέσει σε ένα αχρείαστο πέναλτι πάνω στον Κέιν. Ο διεθνής Άγγλος φορ το μετέτρεψε σε γκολ και η Τότεναμ πήρε το προβάδισμα σε ένα χρονικό σημείο που το παιχνίδι φώναζε 'Ολυμπιακός'.

Στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα ο Τυνήσιος στόπερ πρώτα κάνει ένα μεγαλοπρεπές 'τσαφ', δίνοντας την... ασίστ για το 1-1 των γηπεδούχων και μετά χάνει ανεπανάληπτη ευκαιρία στο 85' για να κάνει το 1-2. Αμαρκάριστος από το ύψος της περιοχής σημαδεύει άουτ...

Είναι μέσα στα δύο από τα τρία γκολ της Μπάγερν Μονάχου στο Φάληρο, αλλά αυτό οκ, μπορεί να συμβεί. Το βράδυ της Τρίτης (26/11) ο Μεριά υπέπεσε σε ένα ακόμη ολέθριο λάθος και ουσιαστικά διέλυσε όσα με κόπο είχε χτίσει η ομάδα του σε 45 λεπτά κόντρα στην Τότεναμ..

Σε ένα ακόμη σημαντικό παιχνίδι, αυτό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ήταν ο άνθρωπος που είχε υποπέσει σε παράβαση πέναλτι πάνω στον Μακέντα, σε μια φάση παρόμοια με αυτή του Κέιν, επιτρέποντας έτσι στους 'πράσινους' να ισοφαρίσουν για το τελικό 1-1 με την εκτέλεση του Γιοάν Μολό. Υπογράφοντας μια ισοπαλία που αποτέλεσε την αρχή της υπέρμετρης γκρίνιας που συνοδεύει τους 'ερυθρόλευκους' εδώ και εβδομάδες.

Εύλογα θα μπορούσε κανείς γιατί επιμένει στον Τυνήσιο ο Μαρτίνς. Ο οποίος συν τοις άλλοις παρουσιάζει σημάδια ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης, απόρροια της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το καλοκαίρι. Ο Μεριά παίζει συνέχεια από την περσινή σεζόν και εξακολουθεί να καλείται στην εθνική του ομάδα.

Η απάντηση όμως για την συχνή χρησιμοποίηση του δεν είναι απλή, έστω αν εδώ και 1,5 μήνα ο Πορτογάλος τεχνικός ουσιαστικά εναλλάσσει τον παρτενέρ του Σεμέδο ανάμεσα στον Μεριά και τον Παπαδόπουλο. Ποιες είναι οι υπόλοιπες λύσεις που έχει ο Μαρτίνς; Ο Σισέ γρήγορα τέθηκε νοκ-άουτ, με το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί να του στερεί ουσιαστικά το πρώτο μισό της σεζόν και η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση να τοποθετείται μέσα στον Γενάρη.

Με τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού να ξεκινούν από τα τέλη Ιουλίου και χωρίς περιθώριο λάθους, δεν ήταν απλή υπόθεση η ενσωμάτωση των Μπα και Μάρκοβιτς, δύο άπειρων σε αυτό το επίπεδο στόπερ, στα υψηλά στάνταρ που απαιτεί η θέση και το σύνολο. Ποιος μένει; Ο Αβραάμ.

Είναι δυνατόν στα 35 του χρόνια να παίζει κάθε 3-4 μέρες; Όχι. Είναι ευθύνη του προπονητή αν ο Παπαδόπουλος φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιο αξιόπιστη -πλην Σεμέδο- λύση στο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού; Όχι. Γιατί προφανώς -και αυτό δεν έχει να κάνει με την αξία του παίκτη- αν ο 35άρης Αβραάμ μετατρέπεται σε αναντικατάστατο, είναι ένα στοιχείο έντονου προβληματισμού για το ρόστερ...

Σε κάθε περίπτωση, τα τέσσερα σοβαρά 'τσαφ' του Γιασίν Μεριά στοιχίζουν μέχρι στιγμής σημαντικά στον Ολυμπιακό. Μια νίκη σε ντέρμπι 'αιωνίων', βαθμούς γενικότερα, ενδεχομένως μια μεγαλειώδη πρόκριση στους 16 του Champions League ειδικότερα. Για τους 'ερυθρόλευκους' ακολουθεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και ο 'τελικός' με τον Ερυθρό Αστέρα για το εισιτήριο του Europa League. Σε αμφότερες τις καταστάσεις, τα 'τσαφ' απαγορεύονται. Και όχι μόνο από τον Μεριά.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK