Ομάδα-χορηγός: η πιο απρόσμενη συμφωνία της χρονιάς

Η Βόλφσμπουργκ αφενός θα διαφημίζεται στη φανέλα αμερικανικής ομάδας αφετέρου θα πληρώνει σε είδος.

Το έμβλημα της Βόλφσμπουργκ σε φανέλα άλλης ομάδας
Το έμβλημα της Βόλφσμπουργκ σε φανέλα άλλης ομάδας TWITTER.COM/VFL_WOLFSBURG

Στην εποχή της ποδοσφαιρικής παγκοσμιοποίησης, στην οποία ένα επιχειρηματικό fund κάνει το κουμάντο σε 8 διαφορετικούς (ή και περισσότερους) συλλόγους, τίποτ' άλλο δεν φαντάζει παράδοξο. Ούτε καν μια ομάδα να διαφημίζεται στη φανέλα μιας άλλης για να διαφημίζεται στην ντόπια αγορά.

Η καινοτόμα ιδέα ανήκε στη γερμανική Βόλφσμπουργκ, η οποία φρόντισε να επεκτείνει σε μορφή χορηγίας τη σχέση αδελφοποίησης που έχει αναπτύξει την τελευταία 10ετία με τη Σατανούγκα, ποδοσφαιρικό κλαμπ από την ομώνυμη πόλη της πολιτείας του Τενεσί, εξασφαλίζοντας ότι το έμβλημά της θα καταλαμβάνει την κεντρική θέση στη δεύτερη φανέλα της. Ήδη μάλιστα άρχισε η καμπάνια προώθησης και πώλησης των νέων εμφανίσεων έναντι 80 δολαρίων με το στρογγυλοποιημένο 'W' να κοσμεί τη βιτρίνα τόσο της λευκής για τους ποδοσφαιριστές όσο και της λεοπάρ πράσινης για τους τερματοφύλακες, η οποία σχεδιάστηκε γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Ομάδα-χορηγός: η πιο απρόσμενη συμφωνία της χρονιάς

Δεν είναι μυστικό πως πίσω από αυτήν την εμπορική κίνηση βρίσκεται η διεύθυνση μάρκετινγκ της Volskwagen Group, η οποία από τη μία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των 'λύκων' και από την άλλη δραστηριοποιείται στην πόλη των ΗΠΑ, έχοντας το 2011 εγκαινιάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων. Μια επένδυση που είχε κοστολογηθεί τότε στο 1 δισ. δολάρια και παρείχε θέσεις εργασίες. Άρα κι αυτό είναι ένα είδος ανταποδοτικού τέλους στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τους όρους της πρωτότυπης αυτής συμφωνίας, η Βόλφσμπουργκ δεν πρόκειται να πληρώνει σε ρευστό, αλλά θ' αναλάβει το κόστος για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων των ακαδημιών, τη επανασύσταση/λειτουργία του γυναικείου τμήματος από το 2022, μιας και διαθέτει ένα από ισχυρότερα brand στο γυναικείο ποδόσφαιρο, και την περαιτέρω ανάπτυξη του σπορ στην περιοχή μέσα από την τεχνογνωσία που θα προσφέρει. "Όπως λέει το ρητό: όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, βασίζεστε στους φίλους σας. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα ενός πραγματικά συναρπαστικού παράλληλου μέλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου.

Η Σατανούνγκα είναι μέρος της National Independent Soccer Association, η οποία στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ λογίζεται ως η τρίτη βαθμίδα, ασχέτως του αν δεν προβλέπονται προβιβασμοί ή υποβιβασμοί. Εφέτος μπαίνει στην 'εφηβεία' της, καθώς ιδρύθηκε από οκτώ φίλους μόλις 2009. Παρά τη σύντομη διαδρομή της πάντως ήταν η πρώτη αμερικανική ομάδα που δοκίμασε (και δεν το μετάνιωσε) την εφαρμογή του μοντέλου της λαϊκής βάσης και των μελών-μετόχων. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 3.000 που συνδιοικούν και συναποφασίζουν για τα πάντα. Το γήπεδό της, το Finley Stadium, μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 20.000 θεατές και το ρεκόρ προσέλευσης είναι 12.000 σε φιλικό με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ του MLS.

"Το κλαμπ ανήκει στους οπαδούς του και μου ταιριάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο. Έχω πάει πολλές φορές εκεί και πάντα εντυπωσιαζόμουν από τη ζωντάνια και με ενέπνεε η ενέργεια αυτού του συλλόγου και της πόλης", ήταν τα θερμά λόγια του Μαρσέλ Σάφερ, αθλητικού διευθυντή της Βόλφσμπουργκ, με τα οποία χαιρέτισε το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο ομάδων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK