Ονανά: "Απίστευτο πώς ένα χάπι 40 mg μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή"

Ο Αντρέ Ονανά, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο αγωνίστηκε μετά από εννέα μήνες στον Άγιαξ, λόγω της τιμωρίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών, μίλησε στη MARCA για την ιστορία αυτή, η οποία όπως τόνισε του κατέστρεψε τη ζωή.

Ονανά: "Απίστευτο πώς ένα χάπι 40 mg μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή"
AP IMAGES

Ακριβώς 297 ημέρες διήρκεσε η τιμωρία του τερματοφύλακα του Άγιαξ, Αντρέ Ονανά, ο οποίος επέστρεψε στην ενδεκάδα της ομάδας του στις 24 Νοεμβρίου.

Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν ο 25χρονος διεθνής κίπερ βρέθηκε θετικός στην ουσία φουροσεμίδη, την οποία ισχυρίστηκε ότι έλαβε κατά λάθος από φάρμακο της συζύγου του. Αρχικά τιμωρήθηκε με δώδεκα μήνες, ποινή που μειώθηκε στους εννέα τον Φεβρουάριο, έπειτα από προσφυγή στο CAS.

Πρόσφατα μάλιστα, αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από τον ολλανδικό σύλλογο, εξηγώντας πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για εκείνον στην ομάδα. Μιλώντας στην ισπανική MARCA αναφέρθηκε σε αυτή την άσχημη περίοδο που βίωσε, τονίζοντας πως ένα χάπι ήταν αρκετό για να του καταστρέψει τη ζωή.

Αρχικά, ο Ονανά εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που βρίσκεται ξανά στα γήπεδα: "Είμαι πολύ καλά. Χαίρομαι που νιώθω ξανά ποδοσφαιριστής και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" και συνέχισε σε μία τρομερή κατάθεση ψυχής για το τι συνέβη εκείνον τον Οκτώβριο και πώς εκείνος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση.

"Μόλις είχε τελειώσει το παιχνίδι με την Αταλάντα. Είχαμε έρθει ισόπαλοι 2-2 σε ένα πολύ έντονο ματς. Φτάσαμε ξημερώματα και ξύπνησα με πονοκέφαλο. Πήγα να πάρω ένα φάρμακο που μου είχαν συνταγογραφήσει ο γιατρός (Litacol), αλλά η γυναίκα μου, που μόλις είχε γεννήσει, είχε ένα παρόμοιο χάπι (Lasimac) που είναι ειδικό για την κατακράτηση υγρών και το πήρα άθελά μου. Εκείνη τη μέρα ήμουν ο πρώτος που έκανα τον έλεγχο ντόπινγκ και πήγα σπίτι. Όταν ένα μήνα αργότερα, ενώ βρισκόμουν στο Καμερούν, μου είπαν ότι βρέθηκα θετικός στην ουσία, είπα στον γιατρό: "Σίγουρα έκανες λάθος. Έχω κάνει περισσότερα από 23 τεστ στην καριέρα μου. Όταν μου είπε ότι είχα βγει θετικός στη φουροσεμίδη του απάντησα: "Τι είναι αυτό;". Και τότε, ήταν η σύζυγός μου που μου είπε: "Αντρέ, αυτά είναι τα χάπια που μου έγραψε ο γιατρός".

Διάολε, έκανες ένα ηλίθιο λάθος είπα. Η UEFA αναγνώρισε ότι ήταν ένα ακούσιο λάθος, ότι αυτό το χάπι δεν σε βοηθά να βελτιώσεις την απόδοση. Το ποδόσφαιρο και η ζωή δεν είναι εύκολα. Αυτά τα λάθη τιμωρούνται και έπρεπε να το πληρώσω. Μαθαίνεις από όλα. Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα και θέλω να προειδοποιήσω τους αθλητές να είναι προσεκτικοί, ότι τα λάθη δεν γίνονται δεκτά στη δουλειά μας. Είστε υπεύθυνοι για οτιδήποτε μπαίνει στο σώμα σας. Εάν πίνετε μολυσμένο νερό, είναι δικό σας λάθος. Είναι δύσκολο, αλλά έτσι είναι ο κανονισμός νόμος και έπρεπε να εκτίσω την ποινή.

Μου φάνηκε εξωφρενική η ποινή. Ένας τερματοφύλακας δεν τρέχει, πρέπει να σταματήσω και βρέθηκα θετικός σε ένα χάπι για να χάσω βάρος όταν δεν είχα υγρά για να γίνει κατακράτηση. Το CAS μείωσε την ποινή, γιατί κατάλαβε ότι ήταν κάπως άδικο. Ήταν πολύ καιρός για ένα χάπι που δεν συνεισφέρει σε τίποτα.

Είναι απίστευτο πώς ένα χάπι 40 mg μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου, την καριέρα σου, να λερώσει την εικόνα σου. Ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο. Σκέφτηκα, "Πώς μπορώ να πω στους γονείς μου ότι έχω βγει θετικός στο τεστ ντόπινγκ όταν δεν έχω καπνίσει ή δεν έχω πιει στη ζωή μου;" Γίνεται λόγος για ντόπινγκ, αλλά αυτό που πήρα, επιμένω, είναι ένα χάπι κατακράτησης υγρών. Έκανα ένα ανθρώπινο λάθος. Ήταν τόσο σκληρό που αμφέβαλα και για τον εαυτό μου μερικές φορές. Είδα όλα όσα κυκλοφορούσαν στον Τύπο και σκέφτηκα: "Είμαι τοξικομανής;". Αυτό σε κάνει να συνειδητοποιείς και σε κάνει πιο δυνατό. Αντιλαμβάνεσαι ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ανθρωπιά. Για κάποιους είμαστε ρομπότ και δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK