Όπου τολμούν οι Αετοί!

Σαν σήμερα το 1999 η ΑΕΚ ταξίδεψε στο εμπόλεμο Βελιγράδι για αντιμετωπίσει σε έναν ιστορικό φιλικό αγώνα της Παρτιζάν και να στείλει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα που ξεπερνά τα στενά αθλητικά όρια.

Όπου τολμούν οι Αετοί!
aek partizan ICON PHOTOPRESS

Κάθε ομάδα έχει της δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι μεγάλη στα μάτια των οπαδών της, και το μεγαλείο της αποτελείται από κάποιες ιστορίες. Κάποιες πραγματικές, κάποιες φουσκωμένες, κάποιες που ξεπέρασαν τα όρια της πραγματικότητας και άγγιξαν τα… σύνορα του μύθου. Άλλες μικρές, άλλες μεγάλες, όλες, όμως, σημαντικές στα μάτια του κόσμου της.

Το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι είναι Ιστορία από μόνο του. Όπως και να το δει κανείς, είναι μία από τις ιστορίες που δεν έχουν την ανάγκη να τις φουσκώσει κάποιος για να «δείξουν» πιο δυνατές, γιατί το υπόβαθρό τους παραμένει αναλλοίωτο, διαχρονικό και άπειρα δυνατό. Για αυτό και… κυματίζει συμβολικά αρκετά χρόνια και μνημονεύεται αρκετά συχνά. Το μήνυμα ήταν όντως ισχυρό, σε βαθμό που η ιδέα του Δημήτρη Μελισσανίδη για το φιλικό με την Παρτιζάν μπήκε στο Hall Of Fame των πιο σημαντικών αγώνων της ΑΕΚ. Ίσως να είναι και ο πιο σημαντικός…

Όπου τολμούν οι Αετοί!
ICON PHOTOPRESS

Η ΑΕΚ εκείνης της περιόδου δεν κέρδισε τίποτα σε αμιγώς ουσιαστικό επίπεδο. Έσωσε κάπως την παρτίδα και τη χρονιά παίρνοντας το δεύτερο εισιτήριο που τελικά δεν την οδήγησε στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον…. αξέχαστο Ποσειδώνα Μηχανιώνας κάνοντας διάσημο τον Σάκη Πρίττα στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Παρόλα αυτά, τα ονόματα του ρόστερ εκείνης της ομάδας γράφτηκαν σε μια μαύρη πλάκα με χρυσά γράμματα η οποία στόλιζε για καιρό την μπουτίκ της οδού Καππαδοκίας στο «Νίκος Γκούμας», στο πλαίσιο της επιχείρησης να στηθεί ένα πρόχειρο… μουσείο για την περίσταση.

Όπου τολμούν οι Αετοί!

OΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ

Η πλάκα βέβαια περιείχε τα ονόματα όλων όσων ταξίδεψαν στο Βελιγράδι για το φιλικό αυτό. Των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, των φροντιστών, των παιδιών του Απόλλωνα που δήλωσαν συμμετοχή. Και βέβαια των εκδρομέων που επέβαιναν στο πούλμαν της Original η οποία -όπως πάντα- πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο και ακολούθησε πιστή οδικώς.

Η συγκλονιστική ιδέα του Δημήτρη Μελισσανίδη για το ταξίδι στο εμπόλεμο Βελιγράδι άγγιξε και αρκετές μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος ακολούθησε την αποστολή της ΑΕΚ. Εκεί δέθηκε αρκετά με την «Ένωση» με αποτέλεσμα να δηλώσει μερικά χρόνια σε συνέντευξή του «Eίμαι ΑΕΚ και Original»!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για την ιστορία υπήρξε και ένα ματς το οποίο δεν… άντεξε μέχρι το 90’ λόγω της ειρηνικής εισβολής των οπαδών των δύο ομάδων. Μέχρι τη διακοπή το σκορ ήταν 1-1 και το γκολ της ΑΕΚ στο ιστορικό φιλικό σημείωσε ο Πάρις Ζουμπούλης.

Όπου τολμούν οι Αετοί!
ICON PHOTOPRESS

ΑΕΚ(Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσιδης (29’ Μιχαηλιδης, 40’ Κουρκουνας(του Απόλλωνα), Κοπιτσης (40’ Κωστενογλου), Μπαμπουνσκι, Μιλοβανοβιτς (42’ Καψης), Τσεκολι (45’ Ζηκος), Κατσαβος, Σαβεβσκι (32’ Κασαπης), Μαλαδενης, Καλιτζακης, Ζουμπουλης, Νικολαΐδης.

Παρτιζάν(Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

DEAL ΠΟΥ ΔΕΝ… ΕΚΑΤΣΑΝ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ

Εκείνη την εποχή η σχέση της ΑΕΚ με την Παρτιζάν έφερε έναν αέρα ελληνοσερβικής φιλίας ο οποίος μαζί του έφερε αρκετό «πράμα» από το Βελιγράδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τουμπάκοβιτς, Τσίριτς, Πέτριτς, Ματιάσεβιτς, Μπιέκοβιτς μπλέκουν με την ΑΕΚ την εποχή που ξεκινούσε η κατρακύλα της ομάδας και εξαφανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την πραγματικότητα της «Ένωσης» αφήνοντας πίσω τους ένα κατεδαφισμένο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του δεύτερου. Οι ελπίδες να βρει η ΑΕΚ (στα καλά χρόνια του «συνδρόμου») τον νέο Μπάγεβιτς στο πρόσωπο του Τουμπάκοβιτς αποδείχθηκαν γρήγορα φρούδες και ο… ελληνοσέρβικος αέρας, όπως ήρθε έτσι έφυγε από το «Νίκος Γκούμας».

Στη συνέχεια διαταράχθηκαν και οι σχέσεις με την Παρτιζάν σε επίπεδο οπαδών. Ορισμένοι… ναζιστικοί χαιρετισμοί από πλευράς Σέρβων στον αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ Μαρσέιγ-Παρτιζάν το 2002 το οποίο παρακολουθούσαν (ως φίλοι Μαρσέιγ) οπαδοί της «Ένωσης», ήταν η αιτία να μπουν οι Παρτιζάνοι στην… black list τόσο του σκληρού πυρήνα των οπαδών της ΑΕΚ, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας της.

Η κόντρα πήρε και άσχημες διαστάσεις με την αποστολή της ομάδας χάντμπολ της Παρτιζάν να δέχεται επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ Σέρβος οπαδός συνελήφθη με σφαίρες στην κατοχή του σε επεισόδια πριν από αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (επίσης χάντμπολ) στη Λαμία.

Σαφέστατα η παραπάνω ιστορία δεν στήθηκε για να το ανταποδώσει αγωνιστικά η ΑΕΚ, ούτε για να γίνει… φίλη με την Παρτιζάν.

Ούτως ή άλλος ο τίτλος «η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο» της ιταλικής Gazzetta Dello Sport την επομένη αποτελεί μεγάλη προίκα για την κοινωνική ταυτότητα του Συλλόγου, ο οποίος τότε είχε συζητηθεί σε κάθε γωνιά της γης…

Η επετειακή φανέλα της ΑΕΚ με τον συμβολικό στόχο, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Ντέμη Νικολαϊδη στο φιλικό με την Παρτιζάν. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα στο Facebook, Final Whistle η οποία ανήκει σε συλλέκτη οπαδό της «Ένωσης»:

Όπου τολμούν οι Αετοί!

News 24/7

24MEDIA NETWORK