Ορφανός: Παρανομία από ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κανονισμών Διαιτησίας, που οργάνωσε ο ΠΣΑΤ σε συνεργασία με τον ΣΑΔ και τον ΠΣΑΠ, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κανονισμών Διαιτησίας, που οργάνωσε ο ΠΣΑΤ σε συνεργασία με τον ΣΑΔ και τον ΠΣΑΠ, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Ενώ υπάρχουν σε ισχύ οι νόμοι 3262 και 3372, που προβλέπουν, με τι ποινές τιμωρούνται τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα άλλαξαν τον ΚΑΠ και τις ποινές που προέβλεπε ο νόμος, γιατί δεν τους άρεσαν και τις έκαναν ελαφρύτερες. Σημειωτέον ότι ο ΚΑΠ δεν έχει κατατεθεί στο Υφυπουργείο και βέβαια δεν έχει εγκριθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Δηλαδή είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, όπως και το καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια”.
“Εφαρμόζονται διατάξεις που δεν έχουν εγκριθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αλλά και η σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων είναι παράνομη, αφού δεν στηρίζεται σε νόμο, αλλά σε μη εγκεκριμένο καταστατικό, και ως εκ τούτου και τα αποτελέσματα, που παράγουν τα όργανα αυτά, δεν έχουν ισχύ. Να υπενθυμίσω ότι, την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο σε 30 αγωνιστικές είχαμε τρία γεγονότα και αυτά εκτός γηπέδων. Εντούτοις επιβλήθηκαν αυστηρές τιμωρίες. Δώδεκα φορές έκλεισαν τα γήπεδα, γεγονός που συνέβαλε σε σαφέστατη βελτίωση, αφού ήταν μεγάλη η μείωση των κρουσμάτων βίας”.
“Η Πολιτεία, λοιπόν, έκανε αυτό που έπρεπε τα δύο χρόνια. Δημιούργησε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου οδηγεί στην εξάρθρωση της βίας στα γήπεδα, εφ΄ όσον βέβαια το θελήσουν οι ΠΑΕ και αυτοί που τις διοικούν, καθώς και οι διοργανώτριες των πρωταθλημάτων. Όμως, εμείς θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Η Πολιτεία δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό που ξεκίνησε, τη διαδικασία για τα ονομαστικά εισιτήρια. Η καθυστέρηση που υπήρξε για την εφαρμογή τους οφείλεται στο ότι έπρεπε να δοθεί η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (δόθηκε τον Ιανουάριο του 2006), αλλά και στη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί στη συνέχεια για την πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού”.
“Ενενήντα τέσσερις εταιρίες έχουν πάρει τα σχετικά τεύχη του διαγωνισμού και όσες από αυτές αποφασίσουν να μετάσχουν σε αυτόν, οφείλουν στις 9 Νοεμβρίου να καταθέσουν τις προσφορές τους”.
“Όσον αφορά το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας, που θα τοποθετηθεί, αρχικά, σε 22 γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, οι προσφορές έχουν κατατεθεί πριν από 14 ημέρες και βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάδειξης του μειοδότη. Η διάθεση των εισιτηρίων φεύγει από τα χέρια των ΠΑΕ, που δεν θα μπορούν πλέον να δώσουν ούτε ένα. Αν εκείνοι δεν το θέλουν αυτό, το θέλουμε εμείς, γιατί το θέμα ασφαλείας αφορά την Πολιτεία”.
“Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούν να γίνονται ομαδικές μετακινήσεις γιατί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των διοικήσεων των ΠΑΕ και των συνδεσμιτών, των συμφερόντων που κρύβονται και αυτών που θέλουν να έχουν ελεγχόμενους στρατούς”.
“Για όσους μετέχουν σε επεισόδια, όπως είναι γνωστό, έχει κλείσει κάθε πόρτα διαφυγής, από το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύλληψη- αυτόφωρο-φυλακή, αφού δεν μετατρέπεται, η όποια ποινή επιβληθεί. Ήδη, έχουν μπει αρκετοί στη φυλακή, παρότι, κάποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο και υπάρχουν 127 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια”.
Λίγο αργότερα, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ο κ. Ορφανός τόνισε ότι θα είχε κλείσει το θέμα της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, αν στην προσπάθεια μας είχαμε –όπως είπε χαρακτηριστικά- πραγματικούς συμμάχους. Σε ερώτηση πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να ορίσει τακτικούς δικαστές, ως προέδρους των δικαιοδοτικών οργάνων είπε:
“Δεν έδωσε το Υπουργείο ονόματα, αλλά τα Πρωτοδικεία. Το έκαναν κακώς γιατί δεν έλεγξαν ότι αυτό που τους πήγαν (καταστατικό) δεν ισχύει”.