Οριακά στο Top10 του β' προκριματικού ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Από την τελική κατάταξη σε δύο πρωταθλήματα θα εξαρτηθεί η θέση που θα καταλάβουν μεταξύ των ισχυρών του β' προκριματικού γύρου στο Europa Conference League ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Ο Στράτος Σβάρνας σε μονομαχία του με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια
Ο Στράτος Σβάρνας σε μονομαχία του με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια EUROKINISSI SPORTS

Το τι είναι και πώς ακριβώς 'δουλεύει' το Europa Conference League το είχαμε μελετήσει πριν από καιρό, ξέραμε ήδη ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει τρεις εκπροσώπους. Περιμέναμε μόνο να μάθουμε ποιες θα είναι αυτές, με μοναδική εξαίρεση το περίπλοκο σενάριο ο ΠΑΟΚ να ευνοηθεί από την πορεία της Τσέλσι (έναντι του Ολυμπιακού) και να προβιβαστεί στο Europa League. Εκδοχή που δεν επαληθεύτηκε.

Εντός των τειχών, αφότου ο ΠΑΣ Γιάννινα αποκλείστηκε ηρωικά στο Κύπελλο, η βασική εκκρεμότητα αφορούσε την ομάδα που θα καταλάβει την τέταρτη θέση στη βαθμολογία των πλέι οφ. Ο Αστέρας παρουσιάστηκε μεν ανταγωνιστικός, αλλά όχι στο βαθμό που απαιτούσαν οι συνθήκες για να καλύψει την απόσταση που τον χώριζε μέχρι την πύλη που οδηγούσε στην Ευρώπη, ενώ ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ανεπαρκής και απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή του, πιθανόν λυτρωτικά. Με αποτέλεσμα αρχικά οι, σχετικά συνεπείς, ΠΑΟΚ - Άρης και κατόπιν η ΑΕΚ να συμπληρώσουν το τρίο στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA.

Επειδή οι 'κίτρινοι' έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, μόλις 5.200 βαθμούς, αυτή που έλκουν από τη συγκομιδή της χώρας, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να οριοθετηθεί το σημείο αφετηρίας της ευρωπαϊκής πορείας τους. Αντιθέτως για τους δύο 'δικεφάλους' τα νερά είναι περισσότερο χαρτογραφημένα, γεγονός που επιτρέπει πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η δική τους συλλογή πόντων είναι σχεδόν 4 φορές καλύτερη. Τον ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ χωρίζουν μόνο 0.500 βαθμοί και μία θέση, άρα ό,τι ισχύει για τον έναν επηρεάζει κατά πολύ μεγάλο και τον άλλον.

Με τα τωρινά δεδομένα οι δύο ελληνικές ομάδες κατέχουν την όγδοη και την ένατη θέση στο main path του β' προκριματικού γύρου - διότι υπάρχει και το champions path. Τους αφήνουν πίσω:

  • η -δεύτερη στην Ελβετία- Βασιλεία των σχεδόν 50.000 βαθμών
  • η Κοπεγχάγη του Κάρλος Ζέκα, μια και στην τελευταία αγωνιστική της Superliga έμεινε, οριστικά, πίσω από τις Μπρόντμπι (πρωταθλήτρια) και Μίντιλαντ.
  • η βελγική Γάνδη, που έσωσε την παρτίδα στην τελευταία αγωνιστική των Play off II, νικώντας εκτός τη Μαλίν.
  • η Αστάνα από το Καζακστάν, καθώς το 2020 έχασε τον τίτλο από την Καϊράτ
  • η ολλανδική Φέγενορντ, επιβιώνοντας στα πλέι οφ της Eredivisie με το 2-0 επί της Ουτρέχτης στον 'τελικό' της Κυριακής.
  • η Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν, που έχασε τον τίτλο από τη Νέφτσι Μπακού και
  • η ρουμάνικη Στεάουα Βουκουρεστίου (ή FCSB κατά το επισημότερο), χάνοντας το 'καλό εισιτήριο' από την κυπελλούχο Κραϊόβα του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Παρόλα αυτά η τελική τοποθέτηση τόσο της μιας όσο και της άλλης, αν δηλαδή θα παραμείνουν στο Top10, είναι άμεσα συναρτώμενη με το τι θα συμβεί στο φινάλε επτά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Η απειλή προέρχεται από:

> Τη Βικτόρια Πζεν των 33.500 βαθμών: Ναι μεν η τσέχικη ομάδα (που έχασε τον τελικό κυπέλλου) απειλείται να χάσει την πέμπτη θέση της βαθμολογίας του εγχώριου πρωταθλήματος, μία αγωνιστική πριν από το φινάλε του, αλλά εφόσον βρει ένα βαθμό στην έδρα της υποβιβασμένης Οπάβα, θα κρατηθεί σίγουρα μπροστά από της Σλόβαν Λίμπερετς και Παρντουμπίτσε, έναντι των οποίων υστερεί στην ισοβαθμία. Αν ηττηθεί, εκδοχή που δεν θα φαντάζει πολύ πιθανή, δεν θέλει να κερδίσουν ούτε η μία ούτε η άλλη από τις ανταγωνίστριές της.

> Τη Μακάμπι Τελ Αβίβ των 20.500 βαθμών: Εφόσον η 'ομάδα του λαού' δεν καλύψει την απόσταση των 4 βαθμών από την πρωτοπόρο Μακάμπι Χάιφα, χωρίς να έχουν μεταξύ τους αγώνα στις τελευταίες δύο στροφές του πρωταθλήματος (Τετάρτη και Κυριακή), αυτομάτως θα χάσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και θα συμβιβαστεί με την τρίτη τη τάξει, ευρωπαϊκή, διοργάνωση.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δύο παραπάνω εκδοχές, αναπόφευκτο είναι ο ΠΑΟΚ να πέσει δέκατος και η ΑΕΚ να στερηθεί τη θέση της στη δεκάδα του main path για τη β' φάση των προκριματικών. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τόσο νωρίς στο Europa Conference League, τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαινομενικά δείχνει ότι είναι. Φανταστείτε ποιο θα είναι το αντίστοιχο status για τον Άρη που με τα τωρινά δεδομένα θα είναι τυχερός εφόσον ανέβει στους ισχυρούς.

Μάλιστα ο κάθε γύρος που 'σβήνεται' αυξάνει το βαθμό δυσκολίας του επόμενου, με την αίρεση ότι δεν θα έχουν αποκλειστεί κάποια φαβορί. Ήδη στον γ' προκριματικό βρίσκονται κατά σειρά η Άντερλεχτ (που γυρίζει στην Ευρώπη), η αυστριακή ΛΑΣΚ, η πορτογαλική Πάσος Φερέιρα και η ολλανδική Φίτεσε, όπως επίσης η ρωσική Ρούμπιν Καζάν, η ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα (που απέκλεισε πέρυσι τον Άρη) και η τουρκική Τράμπζονσπορ του Τάσου Μπακασέτα (που άφησε εκτός την ΑΕΚ). Οι τελευταίες τρεις είναι στους ανίσχυρους ήδη, άρα και υποψήφιοι αντίπαλοι των δύο 'Δικεφάλων' σε περίπτωση πρόκρισης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK