Όσα 'ψίχουλα' χάνουν Μέσι και Ρονάλντο αρκούν για να 'ταΐσουν' πολλούς άλλους

Οι ποδοσφαιριστές των Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους δεν πρόκειται να 'φτωχύνουν' από τις μειώσεις των μισθών τους. Θα 'σωθούν' όμως δεκάδες άλλοι που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Ο Λιονέλ Μέσι στο clasico της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα την 1η Μαρτίου
Ο Λιονέλ Μέσι στο clasico της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα την 1η Μαρτίου AP PHOTO/ANDREA COMAS

Είτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο κάνει δώρα παρηγοριάς στον εαυτό του, αγοράζοντας μια νέα Bugatti, είτε ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του καθυστέρησαν να κοινοποιήσουν την απόφασή τους, στο τέλος είναι δεδομένο πως έπραξαν το αυτονόητο. Αποδέχθηκαν, δηλαδή, την περικοπή των ετήσιων -σε κάποιες περιπτώσεις εξωφρενικών όσο κι αν μοιάζουν με ψέμα- απολαβών τους για την ποδοσφαιρική σεζόν που διαταράχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού προκειμένου να λειτουργήσουν σε μεγάλο βαθμό ως η αναγκαία 'σανίδα σωτηρίας' για να μην 'πνιγούν' από την οικονομική παλίρροια οι άλλοι, χαμηλόμισθοι, εργαζόμενοι των Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα και να πληρωθούν σαν να μην έχει διακοπεί η δράση.

Αρχικά ήταν οι 'μπιανκονέρι', συνδυαστικά με το προπονητικό τιμ του Μαουρίτσιο Σάρι, που συμφώνησαν με τη διοίκηση Ανιέλι στην περικοπή των τελευταίων 4 μηνών από τα συμβόλαιά τους (Μάρτιος-Ιούνιος). Όλοι ανεξαιρέτως μετά την προτροπή του Τζιόρτζιο Κιελίνι που σέβονται και τα πλακάκια των αποδυτηρίων. Λίγες ώρες αργότερα ο Αργεντινός σούπερ σταρ της 'Μπάρσα' ενημέρωνε μέσα από δήλωσή του που δημοσιεύτηκε για την απόφαση του ίδιου και καθενός εκ των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών του ρόστερ να 'θυσιάζουν' το 70% των χρημάτων που προβλέπονταν να λάβουν βάσει συμβολαίων ως το τέλος της χρονιάς. Τούτο βέβαια δεν συνέβη δίχως μομφή για τη στάση που -όπως εικάζουν κι εκτιμούν- κρατήθηκε ηθελημένα όλες τις προηγούμενες ημέρες από εκείνους εντός του κλαμπ "που προσπάθησαν να μας βάλουν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό και να μας προσθέσουν πίεση για να κάνουμε κάτι που πάντα ήταν στις προθέσεις μας".

Ο 'μουγγός', που μιλούσε πάντα με τη σιωπή του, είχε λαλήσει για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των 2 μηνών.

Ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένοι τουλάχιστον ποδοσφαιριστές ναι μεν έχουν εξασφαλίσει μια άνετη καθημερινότητα που δεν ανατρέπεται τόσο απότομα και βάναυσα, ταυτόχρονα όμως δεν ζουν αποκλεισμένοι στη γυαλιά τους. Ή στη βίλα τους, αν προτιμάτε. Διαβάζουν, ενημερώνονται, αντιλαμβάνονται τη λαίλαπα της νόσου covid-19, που σαρώνει την Ιταλία και τη Ισπανία κυρίως, με θανάτους που αγγίζουν πια τις 20.000 σε λίγες εβδομάδες, τη στιγμή που όλο αυτό εξαπλώνεται με μανία σε Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία. Συμπονούν το δίχως άλλο. Ειδάλλως θα φρόντιζαν τη βολή τους. Κατά τον Μέσι άλλωστε, "ψάχναμε τη φόρμουλα για να βοηθήσουμε το σύλλογο και τους εργαζόμενους σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές (...) Αυτούς επίσης που θα ζημιώνονταν περισσότερο απ' αυτή την κατάσταση".

Άνευ αντιρρήσεων ή προφάσεων και δικαιολογιών κατέληξαν ότι όσα θα χάσουν οι ίδιοι είναι ελάχιστα μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ακάλυπτοι οικογενειάρχες και μεροκαματιάρηδες που υπολόγιζαν σε καθένα από τα σεντ που απάρτιζαν το μηνιάτικό τους. Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια πρωτόγνωρη συνθήκη και έχουν την υποχρέωση να βάλουν πλάτη κουβαλώντας ένα μέρος του βάρους.

Για τη Γιουβέντους το συνολικό όφελος από τις περικοπές των μισθών έχει ήδη υπολογιστεί στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο ο Κριστιανο Ρονάλντο θα στερηθεί 10.3 εκατομμύρια ευρώ από τον παχυλό μισθό του. Από τα λογιστικά της Corriere dello Sport προκύπτει ότι τον ακολουθούν σε απώλειες ο Ολλανδός στόπερ Ματάις ντε Λιχτ και οι δύο Αργεντινοί επιθετικοί, ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν και ο Πάουλο Ντιμπάλα.

Ποδοσφαιριστής Απώλειες σε εκατ.
Κριστιάνο Ρονάλντο 10.3
Ματάις Ντε Λιχτ 2.6
Γκονσάλο Ιγκουαΐν 2.5
Πάουλο Ντιμπάλα 2.4
Άαρον Ράμσεϊ 2.3
Αντριάν Ραμπιό 2.3
Μίραλεμ Πιάνιτς 2.1
Σάμι Κεντίρα 2.0
Ντόουγκλας Κόστα 2.0
Λεονάρντο Μπονούτσι 1.8
Άλεξ Σάντρο 1.6
Φεντερίκο Μπερναντέσκι 1.3
Ντανίλο 1.3
Βόιτσεχ Στσέζνι 1.1
Μπλεζ Ματουιντί 1.1
Χουάν Κουαδράδο 1.1
Τζιόρτζιο Κιελίνι 1.1
Ντανιέλε Ρουγκάνι 1.1
Ματία Ντε Σίλιο 1.0
Ροντρίκο Μπετανκούρ 830.000
Τζιανλουίτζι Μπουφόν 500.000

Περί τα 2 εκατομμύρια θα στερηθεί επίσης ο Σάρι.

Στα της Μπαρτσελόνα, του κλαμπ με τα περισσότερα έξοδα σε μισθούς παγκοσμίως, του Λιονέλ Μέσι το συμβόλαιο προέβλεπε ότι για την τρέχουσα περίοδο πρόκειται να πληρωθεί 70 εκατομμύρια ευρώ. Με όλα τα φορολογικά 'τρικ', υπό τη μορφή μπόνους, συμπεριλαμβανομένων. Κάνοντας τη σχετική αναγωγή στο συνολικό ποσό, αν αφαιρεθεί το 70% αυτών, στο λογαριασμό του Αργεντινού θα κατατεθούν τα υπόλοιπα 21 εκατομμύρια του 30%. Προφανέστατα δεν θα του λείψουν τα 49 που πρόκειται να χάσει για να βγάλει τη χρονιά, πληρώνοντας τους λογαριασμούς του σπιτιού του και άλλα πάγια έξοδα. Το αυτό ισχύει φυσικά για τον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Λουίς Σουάρες που τον ακολουθούν σε 'ζημιά'.

Ποδοσφαιριστής Απώλειες σε εκατ.
Λιονέλ Μέσι 49
Αντουάν Γκριεζμάν 31.5
Λουίς Σουάρες 16.10
Φρένκι Ντε Γιονγκ 14
Σέρτζιο Μπούσκετς 9.8
Ιβάν Ράκιτιτς 9.1
Ζεράρδ Πικέ 8.9
Ουσμάν Ντεμπελέ 8.4
Σαμουέλ Ιμτιτί 8.4
Σέρτζι Ρομπέρτο 6.9
Αρτούρο Βιδάλ 6.3
Ζόρντι Άλμπα 5.95
Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν 5.95
Ραφίνια 4.55
Αρτούρ Μέλο 3.35
Νέτο 2.6
Νέλσον Σεμέντο 2.4
Κλεμάν Λενγκλέ 1.8


Έτσι έπρεπε να γίνει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK