Οσο δεν ανακοινώνεται ο… σίγουρος Κωστένογλου, όλα είναι ανοιχτά
Ψάχνουν για προπονητή, φούτμπολ μάνατζερ και πρόεδρο στην ΑΕΚ και αυτό το τριπλό πακέτο θέλουν να το ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη.
Πέρασε η Κυριακή, πέρασε η Δευτέρα, καταπώς δείχνουν τα πράγματα θα περάσει και η Τρίτη χωρίς προπονητή κανονικό στους Θρακομακεδόνες όπου την επίβλεψη της προπόνησης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ανέλαβε ένας από τους πλέον μορφωμένους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές (δίχως ιδιαίτερες σπουδές), ο προσωπικός φίλος του Νικολαίδη, Χριστόφορος Κόλα.
Είναι ορθό το επιχείρημα, ότι οι μέτοχοι θέλουν να αποφασίσουν ήρεμα και νηφάλια, χωρίς να κάνουν βεβιασμένες κινήσεις. Άλλωστε δεν έχουν και ιδιαίτερη εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, άλλο είναι να διοικείς επιχειρήσεις και άλλο να πρέπει να κινηθείς με ευελιξία και διορατικότητα για τις ανάγκες μιας ομάδας του μεγέθους της ΑΕΚ.
Οι μέτοχοι, όλα αυτά τα χρόνια τα ωραία τους λεφτά έβαζαν και εμπιστεύονταν (σχεδόν) τυφλά τον Ντέμη Νικολαίδη, ο οποίος ωστόσο απέτυχε παταγωδώς ως μάνατζερ του αγωνιστικού κομματιού, αν κρίνουμε από την κατάληξη που είχαν δυο βασικές επιλογές του (Φερέρ, Δώνης).
Ένας εκ των συνεργατών του Ντέμη όλα αυτά τα χρόνια, που πιθανόν κάποια στιγμή να δημοσιοποιήσει κάποια πράγματα έλεγε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη που να έχει κάνει …72 μετεγγραφές από το 2004. “Εβδομήντα δυο μετρημένες και στο τέλος να μην έχεις φτιάξει ομάδα που να παίζει υποφερτά…”
Πάντως είναι είναι άξιον απορίας γιατί δεν το “τελειώνουν” με τον Νίκο Κωστένογλου στον οποίο έχουν καταλήξει να δώσουν την τεχνική ηγεσία. “Δεν θέλω να πω τίποτα, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, ό,τι είναι να γίνει θα το μάθετε σύντομα” έλεγε ο προπονητής που την περασμένη άνοιξη (και πριν τα πλέι οφ) κρίθηκε ακατάλληλος από την διοίκηση να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας μιας και η διοίκηση είχε ήδη συμφωνήσει με τον Γιώργο Δώνη.
Σ’ εκείνο το τραπέζι που είχαν κάνει στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας στους απεσταλμένους ρεπόρτερ στην προετοιμασία, οι δυο αντιοπρόεδροι (Κανελλόπουλος – Κούλης) είχαν πει πως αν ο Κωστένογλου είχε πείρα τεσσάρων ετών ως προπονητής θα τον κρατούσαν στην ομάδα.
Οι συζητήσεις με τον Νίκο Κωστένογλου ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου. Καταλυτικός φέρεται να είναι ο ρόλος του Στέλιου Μανωλά που εκτός απροόπτου θα πάρει την εντολή από τους μετόχους να “θωρακίσει” τα αποδυτήρια. Εφόσον καμφθούν, όπως αναμένεται οι αντιρρήσεις ενός-δυο μετόχων, ο Μανωλάς θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και με την ισχυρή προσωπικότητα του θα προσπαθήσει να βάλει τάξη σε πολλά πράγματα. Ένας “γενικός δερβέναγας” στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που θα ξυπνά και θα ταρακουνά ποδοσφαιριστές (και ιδίως τους ξένους, αρκετοί εκ των οποίων ζουν στον δικό τους θαυμαστό κόσμο), αλλά ως φούτμπολ μάνατζερ θα αναλάβει και τις αρμοδιότητες που είχε (σχεδόν) δυόμισι χρόνια ο Ίλια Ίβιτς. Είναι προφανές, ότι το μάτι του Μανωλά δεν κόβει λιγότερο από του Μάρκου, για να ταξιδέψει σε ξένη χώρα και να δει αγωνιζόμενο ποδοσφαιριστή που ενδιαφέρει την ΑΕΚ. Είναι μάλιστα πιθανόν να διευρυνθεί η στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος με την τοποθέτηση κι άλλου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή (Γεωργαμλής;)
Άνθρωπος της ΑΕΚ έλεγε το βράδυ της Δευτέρας πως μόνο μια περίπτωση υπάρχει για να χαλάσει η “συμφωνία” με τον Κωστένογλου. Να προκύψει κάτι άλλο εξαιρετικό για την ομάδα. Είναι απολύτως λογικό αλλά και ανθρώπινο να θέτει όρους ο Κωστένογλου που μόνο από μια συγκυρία δεν πανηγύρισε με την ΑΕΚ τον Απρίλιο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι εγγυήσεις που φέρεται να ζητά ο δεν είναι υπερβολικές: αν οδηγήσει την ΑΕΚ στις θέσεις 1-2 να συνεχίσει και του χρόνου στην ομάδα.
Όλα αυτά θα κριθούν μέσα στις προσεχείς 48 ώρες και όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι ο Κωστένογλου θα επιστρέψει στον πάγκο της ΑΕΚ, με τις ευλογίες Μανωλά, original και πάνω απ’ όλα με ατού την δική του πετυχημένη θητεία στην ομάδα, έστω και μικρής διαρκείας. Άλλη λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Για Λίνεν δεν το συζητούν (πήραν προφανώς τις πληροφορίες τους από τον Πανιώνιο), ο Κετσπάγια (περισσότερο) και ο Αναστασιάδης είναι δεσμευμένοι με συμβόλαια στην Κύπρο, η φημολογία περί Μαρκαριάν και Σουμ είναι τα ανέκδοτα της ημέρας. Επίσης δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να βρεθεί τούτη την εποχή προπονητής από την Ευρώπη που να είναι ελεύθερος, πετυχημένος και να επιθυμεί να εργαστεί στην ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Όσο για τον Μπάγεβιτς, ισχύουν όσα δήλωσε την Κυριακή στο contra: Δεν επιθυμεί σ’ αυτή την φάση να επιστρέψει στην ΑΕΚ κι ας χάλασε η συμφωνία με τον Αστέρα Τρίπολης. Μέσα στην ομάδα των μετόχων, υπάρχει ρεύμα υπέρ Ντούσκο από Γκίκα Γκούμα, Πόλυ Χατζηιωάννου και Παντελή Αθηνή. Οι υπόλοιποι είναι από ουδέτεροι έως αρνητικοί, ενώ κατά μια πληροφορία υπάρχει η «φιλική σύσταση» του Δημήτρη Χατζηχρήστου προς κορυφαία στελέχη της ΠΑΕ να μην προχωρήσουν σε λύση Μπάγεβιτς για να επιστρέψει στην ομάδα η ηρεμία και να μην οδηγηθούν ξανά σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.
Πάντως όσο δενανακοινώνει η ΑΕΚ προπονητή και από την στιγμή που ο Μπάγεβιτς είναι ελεύθερος τα σενάρια δεν θα σταματήσουν. Αργά τη νύχτα της Δευτέρας έγκυρη πηγή τόνισε στο contra ότι δεν αποκλείεται το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης να γίνει η ολική ανατροπή και η μεγάλη έκπληξη με (σοβαρή) προσέγγιση του Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ!
Τέλος οι μέτοχοι δείχνουν να είναι εγκλωβισμένοι στο ζήτημα της διαδοχής του Ντέμη Νικολαίδη. Ο Λάκης Νικολάου οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την κρούση και δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει γνώμη για να επανέλθει ύστερα από δέκα χρόνια στην προεδρία, μολονότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους εκ των μετόχων της ΠΑΕ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει ένας εκ των μετόχων (π.χ. Στράτος Φαναράς) ή ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Θανόπουλος.
* Στο αγωνιστικό κομμάτι (ναι, υπάρχει κι αυτό…), από την προπόνηση της Δευτέρας απουσίαζαν οι διεθνείς με την Εθνική Ανδρών, Άγγελος Μπασινάς και Βασίλης Πλιάτσικας, ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς (Εθνική Σουηδίας), ο Περπερίμ Χετεμάι (Εθνική Ελπίδων Φινλανδίας), o Σάββας Γκέντσογλου (Εθνική Ελπίδων).
Ο Σάχα δεν προπονήθηκε και θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία λόγω ενοχλήσεων στην ποδοκνημική. Ο Μάχο αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα στο μάτι και σήμερα δεν προπονήθηκε καθώς υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Ο τερματοφύλακας της ομάδας αναμένεται να κάνει μια μικρή επέμβαση την άλλη εβδομάδα που θα τον κρατήσει εκτός μόνο για μια ημέρα.