Όταν η Γερμανία των ναζί έκανε χαιρετισμό σε αγώνα ντροπή στην Αγγλία

Περιμένοντας την αντίδραση (;) της UEFA για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των παικτών της Τουρκίας στα παιχνίδια με Αλβανία και Γαλλία, το Contra.gr θυμάται τι συνέβη στις 4 Δεκεμβρίου του 1935 στο φιλικό Αγγλία - Γερμανία, το παιχνίδι – όνειδος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όταν η Γερμανία των ναζί έκανε χαιρετισμό σε αγώνα ντροπή στην Αγγλία

Ο στρατιωτικός χαιρετισμός των παικτών της Τουρκίας στο ματς με την Αλβανίαια ανάλογη κίνηση έκανε και ο Τσόλακ, ο Τούρκος αθλητής που κέρδισε το Παγκόσμιο της Στουτγκάρδης στους κρίκους), αλλά και σε αυτό με τη Γαλλία, προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων στον ποδοσφαιρικό κόσμο, καθώς ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την στρατιωτική επέμβαση που εξελίσσεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Περιμένοντας την αντίδραση (;) της UEFA για το θέμα ας θυμηθούμε τι συνέβη το μακρινό 1935, όταν η Αγγλία έπεσε θύμα καλοστημένης προπαγάνδας από τη Γερμανία, σε εκείνο το παιχνίδι – όνειδος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, που στιγματίστηκε επίσης από έναν στρατιωτικό χαιρετισμό: τον ναζιστικό.

Οι Άγγλοι δέχθηκαν να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς σε ένα φιλικό ματς – προπομπό του τι θα γινόταν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί να επικράτησαν με σκορ 3-0 στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο όσα έχασαν ήταν πολύ περισσότερα. Η ναζιστική σημαία κυμάτιζε μέσα στην Αγγλία, χιλιάδες Γερμανοί είχαν κάνει απόβαση στο Λονδίνο και οι φίλαθλοι των γηπεδούχων τους είχαν υποδεχθεί με το περίφημο 'Heil Hitler'...

Όλα αυτά συνέβησαν στο σημείο της πόλης με το πιο έντονο εβραϊκό στοιχείο, στο 'White Hart Lane', γήπεδο της Τότεναμ μέχρι πριν λίγους μήνες.. Από το 1923 ως το 1951, το 'Wembley' στέγαζε αποκλειστικά τις αναμετρήσεις της εθνικής Αγγλίας με την εθνική Σκωτίας. Τα 'τρία λιοντάρια' χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής τα γήπεδα της χώρας για να αγωνιστούν με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1935, στο υπ' αριθμόν 200 παιχνίδι στην ιστορία τους, ήταν η σειρά του 'White Hart Lane', του γηπέδου που έχτισε η Τότεναμ το 1899 στη θέση ενός θερμοκηπίου. Η ανακαινισμένη ανατολική εξέδρα του γηπέδου, 18.000 θέσεων, ανέβαζε τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου στους 80.000 θεατές. Περίπου το ένα τρίτο των φίλων της Τότεναμ στις κερκίδες εκτιμάται ότι επρόκειτο για εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στην αγγλική πρωτεύουσα.

Οι Spurs από εκείνα τα χρόνια είχαν συνδεθεί με το εβραϊκό στοιχείο, οικογένειες που είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία από την ανατολική Ευρώπη για να αποφύγουν διωγμούς, και η συνύπαρξη με τους υπολοίπους φιλάθλους έμοιαζε αρμονική. Μέχρι το 1935 και μία πρόσκληση σε φιλικό, τόσο αναπάντεχη όσο και απολύτως λογική για τα δεδομένα της εποχής…

Στα δίχτυα του Γκέμπελς οι Άγγλοι

Έχοντας συμπληρώσει μια διετία στην κυβέρνηση, οι Εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ άρχιζαν να αναπτύσσουν επιθετικά την ατζέντα τους. Η ακροδεξιά αναπτυσσόταν απειλητικά στην Ευρώπη, η μηχανή της ναζιστικής προπαγάνδας είχε πάρει μπροστά, σε μία προσπάθεια απόκρυψης φρικιαστικών ιδεών και αποφάσεων που λάμβανε ο Φίρερ και οι συνεργάτες του. Μία εξ αυτών, τον Σεπτέμβριο του 1935, ήταν η αφαίρεση αρκετών βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Εβραίους της Γερμανίας, μέσω των Νόμων της Νυρεμβέργης, με τους οποίους έχτισαν τη νομική βάση για τον αντισημιτισμό τους.

Αγγλία και Γερμανία έδωσαν φιλική αναμέτρηση στο 'White Hart Lane', το γήπεδο της Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου του 1935. (AP Photo/Staff/Len Puttnam)
Αγγλία και Γερμανία έδωσαν φιλική αναμέτρηση στο 'White Hart Lane', το γήπεδο της Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου του 1935. AP PHOTO/STAFF/LEN PUTTNAM

Ο Υπουργός Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, προωθούσε μια εντελώς διαφορετική version της κατάστασης στο εξωτερικό. Η προσπάθεια του να κανονίσει ένα φιλικό παιχνίδι με τη μεγάλη δύναμη της εποχής, Αγγλία, μέσα στο Νησί, πέντε χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, μία ισοπαλία 3-3 στο Βερολίνο, αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Χίτλερ να εμφανίσει το καθεστώς του μέσα από ένα ιδανικό πρίσμα, πλασάροντας προς τα έξω ότι Άγγλοι και Γερμανοί ήταν σύμμαχοι. Κρίνοντας ότι μπορούσαν να περιορίσουν το γεγονός αποκλειστικά στο αθλητικό κομμάτι, οι Άγγλοι είπαν "yes" και τον Οκτώβριο του 1935 ανακοίνωσαν την διεξαγωγή της αναμέτρησης στο 'White Hart Lane'.

Έντονες οι αντιδράσεις μέσω -και- του Τύπου

Η 'Tottenham Weekly Herald' κυκλοφόρησε με τίτλο "Εβραίοι και το παιχνίδι της Αγγλίας", ενώ επιστολές διαμαρτυρίας ελήφθησαν από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και από την Τότεναμ. "Οι Εβραίοι στα όπλα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα με τη γερμανική ομάδα. Πρέπει να σταματήσει", έγραφε η λονδρέζικη 'Star'. "Εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση, μπορούμε να φανταστούμε από την τρέχουσα αναστάτωση μεταξύ των Εβραίων, των Καθολικών και των δημοκρατικών οργανώσεων ότι οι Ναζί θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Η Τότεναμ θα εμφανίσει μια ναζιστική διαφήμιση", ανέφερε ο γραμματέας της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης του Έντμοντον, όπως μεταφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του 2001 το αγγλικό αθλητικό περιοδικό 'FourFourTwo'.

Δεν συμμερίζονταν πάντως όλοι την ίδια άποψη... "Κάποιος από τους εσωτερικούς κύκλους της Τότεναμ μου είπε ότι ο όγκος των Εβραίων φιλάθλων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο φανταζόμαστε", έγραψε συντάκτης της 'Tottenham Weekly Herald', τη στιγμή που ένα από τα γράμματα που δέχθηκε η εφημερίδα υποστήριζε ότι έπρεπε να επιτραπεί "χωρίς παρεμβολές το αγαπημένο χόμπι των Άγγλων φιλάθλων", ενώ ένα άλλο υποστήριζε ότι "τραβάει μακριά η ιστορία με τους Εβραίους να προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν. Θα σταθούν αιτία για νέο πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας".

Ορισμένοι υιοθέτησαν και την εθνικιστική ατζέντα του Γκέμπελς: "Οι Εβραίοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν τους φιλοξενούμενους της Αγγλίας. Κάνουν τα πράγματα χειρότερα για τους εαυτούς τους". Μάλιστα, ως απάντηση στις φήμες ότι θα υπάρξει μαζική αποχώρηση 6.000 Εβραίων από το επόμενο παιχνίδι της Τότεναμ, ένας από τους παλαιότερους κατόχους εισιτηρίου διαρκείας του συλλόγου, έγραψε στην 'Tottenham Weekly Herald': "Η Αγγλία για τους Άγγλους. Είμαι μαζί τους (σ.σ. με τους Εβραίους), εάν αποχωρήσουν, αλλά με εισιτήριο άνευ επιστροφής, για να μην γυρίσουν. Οι Σπερς πάντοτε θα βρίσκουν αρκετή αγγλική υποστήριξη, χωρίς να ανησυχούν για τους 'Γιντς' (σ.σ. η ονομασία των Εβραίων φιλάθλων της Τότεναμ, που επεκτάθηκε σε όλη τη μάζα των φιλάθλων της ομάδας). Θα ήταν ωραία να δούμε έναν αγγλικό αγώνα μόνο με Άγγλους φιλάθλους".

Γερμανική απόβαση στο Λονδίνο

Η Γερμανία φρόντισε να έχει και την υποστήριξη σχεδόν 10.000 φιλάθλων. "Οι Χανς πέρα από τη θάλασσα. 10.000 Γερμανοί φίλαθλοι καθ' οδόν για να δουν τον αγώνα", ανέφερε ένας σχετικός τίτλος της εποχής. Το ταξίδι διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ναζιστικό κίνημα 'Ισχύς μέσω Χαράς', γεγονός που έγινε γνωστό αργότερα. Για τη μετακίνηση τόσο μεγάλης μάζας φιλάθλων χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου Εσωτερικών και του Γραφείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, του Γερμανού πρέσβη και του Γκέμπελς. Οι Γερμανοί εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και συμφώνησαν οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι να μην φέρουν ενδυμασία ή σύμβολα (σβάστικες) που θα παρέπεμπαν στο ναζιστικό καθεστώς. Μία πιθανή ακύρωση του φιλικού αγώνα υπό τον φόβο αντιγερμανικών διαδηλώσεων έμοιαζε ολοένα και πιο δύσκολη, αφού θα ευνοούσε την ατζέντα των Ναζιστών, που θα επέρριπταν τις ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη στους Εβραίους.

Δύο ημέρες πριν από την αναμέτρηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Εσωτερικών, Τζον Σάιμον, ενημέρωσε μία αντιπροσωπεία συνδικαλιστικής ένωσης που αντιτίθετο στη διεξαγωγή του αγώνα, ότι θα τηρούσαν την αγγλική παράδοση που επιβάλλει διαχωρισμό πολιτικής και αθλητισμού. Την ίδια στιγμή, η Βρετανική Αντιναζιστική Επιτροπή είχε τυπώσει 15.000 φυλλάδια διαμαρτυρίας και αφίσες για μία φερόμενη δολοφονία Πολωνοεβραίου ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια αγώνα στη Γερμανία.

Με μια σβάστικα στην ουρά του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κρόιντον το αεροσκάφος που μετέφερε τη γερμανική αποστολή, με τον αρχηγό Φριτς Σέπαν να προσπαθεί μέσω δηλώσεων να 'γειώσει' κάθε πολιτικό χαρακτήρα γύρω από την αναμέτρηση: "Δεν έχουμε να κάνουμε με τις κυβερνήσεις. Ο Χίτλερ δεν μας έστειλε κάποιο μήνυμα. Είμαστε εδώ ως αθλητές για να παίξουμε ποδόσφαιρο απέναντι στους καλύτερους του κόσμου. Το παιχνίδι έχει σημασία, έτσι δεν είναι;"

Όταν η Γερμανία των ναζί έκανε χαιρετισμό σε αγώνα ντροπή στην Αγγλία

Η άφιξη των Γερμανών φιλάθλων ήταν μία διαφορετική ιστορία. Για την παρουσία τους στο Λονδίνο στήθηκαν ολόκληρες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Χιλιάδες άτομα αποβιβάστηκαν από κρουαζιερόπλοια στο Σαουθάμπτον, ενώ άλλοι έφτασαν στο Λονδίνο με τρένο από το Ντόβερ. Κάθε γκρουπ ταυτοποιούταν με ξεχωριστό χρώμα και οι Γερμανοί φίλαθλοι είχαν οδηγίες να μείνουν εντός του γκρουπ τους σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στα αγγλικά εδάφη. Η πλατεία Λέστερ είχε κλείσει για το κοινό και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα τουριστικά γερμανικά πούλμαν. Περίπου 800 οδηγοί, αρκετοί εκ των οποίων Γερμανοεβραίοι πρόσφυγες που βρήκαν ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, επιστρατεύτηκαν για να παρουσιάσουν στους Γερμανούς την άλλη πλευρά της Μάγχης. Είχαν συγκεκριμένες διαδρομές που ακολουθούσαν και δεν θα περνούσαν από τη γειτονιά Γουάιτσαπελ, το ορμητήριο των περισσοτέρων Εβραίων της πόλης. Περιπολικά ακολουθούσαν τα πούλμαν, ενώ κάθε Γερμανός είχε δικαίωμα να πάρει μαζί του μόνο 10 μάρκα.

Για το φαγητό είχε φροντίσει η εταιρία catering 'Lyons and Co.', μία εταιρία που στη Γερμανία θεωρείτο "εβραϊκή ανησυχία που οι καλοί Ναζί δεν θα πρέπει να στηρίζουν". Από την άλλη, η 'Daily Mail' είχε φωτογραφικό θέμα με τις Γερμανίδες που είχαν πραγματοποιήσει το ταξίδι και τις στιλιστικές επιλογές τους. Οι Γερμανοί ακολουθούσαν ευλαβικά τις οδηγίες τους, ήταν ευγενικοί και δεν ασχολήθηκαν όταν ορισμένοι εργάτες κορόιδεψαν τον ναζιστικό χαιρετισμό. Μάλιστα, μία ομάδα Γερμανών επισκέφτηκε το Κενοτάφιο του Λονδίνου και απότισε φόρο τιμής με ένα μεγάλο στεφάνι στους νεκρούς Βρετανούς από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι μεγάλες εντάσεις αποφεύχθηκαν, ειδικά στη θέα 800 αστυνομικών, έφιππων ή πεζών, καθώς και ανδρών των ειδικών δυνάμεων, ενώ μυστικοί πράκτορες βρίσκονταν σε ένα γειτονικό σχολείο. Οι διαδηλώσεις κατά του φιλικού αγώνα άρχισαν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και κατέληξαν στο γήπεδο, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη σέντρα του αγώνα. Όταν οι διαδηλωτές πλησίασαν στο γήπεδο, η αστυνομία παρενέβη και έσκισε τα πανό τους, ωστόσο είχαν προλάβει να πετάξουν χιλιάδες φυλλάδια που έγραφαν στα γερμανικά ότι "ο φασιστικός αθλητισμός είναι δόλωμα για Εβραίους", "στόχος μας η ειρήνη, στόχος του Χίτλερ ο πόλεμος", και "κρατήστε τον αθλητισμό καθαρό, πολεμήστε τον φασισμό". Όποιος φώναζε συνθήματα συλλαμβανόταν, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να φωνάξουν "σταματήστε την παρέλαση των Ναζί" και υπήρξαν ορισμένες συγκρούσεις με Άγγλους φιλοναζί, που είχαν ζωγραφίσει δύο τεράστιες σβάστικες σε πινακίδες κοντά στο γήπεδο με τις λέξεις "Εξαφανιστείτε Ιούδες".

Οι Άγγλοι... εντυπωσιάστηκαν και χαιρέτησαν ναζιστικά

Οι 10.000 Γερμανοί τοποθετήθηκαν στη νεότευκτη ανατολική κερκίδα και όταν οι δύο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, ορισμένοι εμφάνισαν μικρές σημαίες με τη σβάστικα, παρά τη σχετική απαγόρευση. Όταν, δε, η μπάντα του Γκίλφορντ έπαιξε το 'Deutschland Uber Alles', τον ναζιστικό εθνικό ύμνο, οι φίλαθλοι έμειναν αποσβολωμένοι. Βλέπετε, οι οδηγίες δεν επέτρεπαν οποιοδήποτε πολιτικό τραγούδι. Από τις πρώτες νότες άρχισαν να ψάλουν και ακολούθησε η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της χώρας, που ύψωσαν το χέρι και χαιρέτησαν με τον γνωστό τρόπο... Οι Άγγλοι φίλαθλοι, αντικρίζοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό της γερμανικής ενδεκάδας που στεκόταν σε στάση στρατιωτικής προσοχής, εντυπωσιάστηκαν και ορισμένοι εξ αυτών απάντησαν με τον ίδιο τρόπο!

Φίλος της Τότεναμ κατέβασε τη ναζιστική σημαία

Άγνωστο πώς, μία μεγάλη ναζιστική σημαία κυμάτιζε πάνω από την κεντρική εξέδρα του γηπέδου, όταν ο κατασκευαστής εργαλείων από το Σόρντιτς, Έρνι Γούλεϊ, φίλος της Τότεναμ, αντιλήφθηκε ότι η προσοχή των αστυνομικών ήταν στραμμένη στον κόσμο και ουδείς είχε αντιληφθεί το απαγορευμένο -για το παιχνίδι- σύμβολο να βρίσκεται σε τόσο περίοπτη θέση. Ο Γούλεϊ πλησίασε σε μία άκρη της δυτικής κερκίδας, σκαρφάλωσε έναν στύλο, έφτασε μέχρι το κοντάρι της σημαίας και έβγαλε ένα μαχαίρι, κόβοντας τα σχοινιά, ρίχνοντας τη σημαία στο έδαφος, κάτω από χειροκροτήματα όσων τον παρακολουθούσαν. Καθώς κατέβαινε, συνελήφθη, αλλά δεν τον πείραξε. "Αυτή η ναζιστική σημαία είναι μισητή σε αυτήν τη χώρα", είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Μέσα σε λίγα λεπτά η σημαία ανέβηκε ξανά, μεσίστια όπως και πριν, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Πριγκίπισσας Βικτόρια μία ημέρα νωρίτερα.

Οι Γερμανοί έφαγαν 3 γκολ παίζοντας φουλ άμυνα

Αγωνιστικά, το παιχνίδι δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και συμμετείχε σε ηλικία 20 ετών ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Στάνλεϊ Μάθιους, είχε κάκιστη απόδοση, έχασε 3 ευκαιρίες και μάλιστα κλήθηκε ξανά στην εθνική ομάδα δύο χρόνια μετά. "Βρέθηκα αντιμέτωπος με έναν αμυντικό που ονομάζεται Ράινχολντ Μούντσενμπεργκ. Χρησιμοποίησα τις κλασικές προσποιήσεις του σώματος για να τον περάσω, αλλά όταν κοίταξα κάτω, δεν είχα την μπάλα! Ο Μούντσενμπεργκ μου είχε κάνει τάκλιν με ταχύτητα φωτός και έτρεχε προς την εστία της Αγγλίας. Με ξεπερνούσε ξανά και ξανά. Ποτέ δεν είχα βρει κάποιον να με ξεπερνάει εγχώρια και ήταν ένα σοκ", δήλωσε αργότερα ο Άγγλος επιθετικός της Στόουκ. Το παιχνίδι ήταν ένα από τα πιο φιλικά… φιλικά που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν υπήρξε κανένα δυνατό μαρκάρισμα, καμία διαμαρτυρία στον διαιτητή.

Οι Άγγλοι είχαν την υπεροχή απέναντι σε μία γερμανική ομάδα που παρατάχθηκε με 8 αμυνομένους και σαφείς κατευθύνσεις του προπονητή Ότο Νερτς, που ήταν στον πάγκο και στο προηγούμενο φιλικό των δύο ομάδων το 1930, να αποσπάσουν έστω την ισοπαλία όπως και τότε. Οι γηπεδούχοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες, μέχρι ο Τζον Μπρέι της Μάντσεστερ Σίτι να τροφοδοτήσει τον Τζορτζ Κάμσελ της Μίντλεσμπρο και αυτός να κάνει το 1-0 στην εκπνοή του 1ου ημιχρόνου. Στο 65', ο Γερμανός Σέπαν έχασε καλή ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους και στην επόμενη φάση, ο Κλιφ Μπάστιν της Άρσεναλ έκανε την επέλαση από δεξιά, έβγαλε την μπαλιά και ο Κάμσελ με κεφαλιά έγραψε το 2-0. Δύο λεπτά αργότερα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Κάμσελ έδωσε στον Μπάστιν που με το δεξί σημείωσε το τελικό 3-0.

Χειροκροτήματα και 'Heil Hitler'

Το τέλος του αγώνα βρήκε 50.000 Άγγλους θεατές να χειροκροτούν τους Γερμανούς φιλάθλους, που βρίσκονταν στις κερκίδες, για τη συμπεριφορά τους. Σε μία εξίσου ασυνήθιστη κίνηση, που εξυμνήθηκε από τον αγγλικό Τύπο της εποχής, ο αρχηγός της Γερμανίας έδωσε το χέρι του στον Σουηδό διαιτητή Ότο Όλσον και έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον ομόλογό του της Αγγλίας, Έντι Χάπγκουντ. "Ούτε μία αποδοκιμασία ούτε ένα κανονικό φάουλ. Το πιο καθαρό παιχνίδι που διεξήχθη ποτέ", έγραφε στην ανασκόπησή της η 'Daily Express', ενώ η γερμανική 'Der Angriff' έκανε λόγο για γεγονός που στέφθηκε με "απεριόριστη πολιτική, ψυχολογική και αθλητική επιτυχία. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ εξέφρασε τη λύπη του που η ομάδα δεν σκόραρε, όμως, φυσικά, οι Βρετανοί αποτελούν μεγάλη κλάση στο ποδόσφαιρο".

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι των ανθρώπων της FA, που παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν τους στο ξενοδοχείο 'Victoria' μετά τον αγώνα. Το 'παρών' έδωσε ο πρόεδρος της FA, σερ Τσαρλς Κλεγκ, ο οποίος κατακεραύνωσε τα εργατικά συνδικάτα για τις αντιδράσεις τους όλο αυτό το διάστημα. "Όσο πιο σύντομα τα πολιτικά σώματα μάθουν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι δουλειά τους, τόσο καλύτερα", υποστήριξε, με τον επικεφαλής της γερμανικής αποστολής να δηλώνει: "Ο χαιρετισμός σας μας έκανε να ξεχάσουμε ότι είμαστε μαθητευόμενοι στην τέχνη του ποδοσφαίρου, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν τους δασκάλους". Ακολούθησε πρόποση για τον βασιλιά και για τον Χίτλερ...

Οι Άγγλοι έχασαν κατά κράτος τον αγώνα των εντυπώσεων από τους Ναζί κι έναν χρόνο αργότερα, η γερμανική προπαγάνδα ανέβηκε επίπεδο, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο. Ο αντισημιτισμός είχε κλιμακωθεί κι ενώ στην Αμερική υπήρχε η άποψη ότι οι αθλητές έπρεπε να αποσυρθούν από τους Αγώνες, ο Έιβερι Μπράντατζ της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες για τη διάδοση τέτοιων απόψεων στους "Εβραίους κομμουνιστές που συνωμοτούν". Το 1938 διεξήχθη ένα είδος ρεβάνς του Αγγλία-Γερμανία, στο Βερολίνο. Αυτήν τη φορά, όταν οι Γερμανοί χαιρέτησαν ναζιστικά, οι Άγγλοι συνάδελφοί τους έπραξαν το ίδιο. Έναν χρόνο αργότερα, οι δύο χώρες βρίσκονταν σε πόλεμο, τον χειρότερο όλων...

Πηγή: Sport-Retro.gr

Ο Αντρέα Παλομπαρίνι συμμετέχει στο Pod-όσφαιρο για να αποκαλύψει την αγαπημένη εθνική Ιταλίας του και να εξηγήσει γιατί ο Ρονάλντο είναι ποδοσφαιρικά πάνω από τον Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ γίνεται συζήτηση και για τους 'κομμένους' της Εθνικής Ελλάδας.


News 24/7

24MEDIA NETWORK