Όταν η Μπαρτσελόνα προτίμησε τον Ζιοβάνι αντί για τον Ζιντάν!

Με αφορμή την απόκτηση του Γκριεζμάν από τη Μπαρτσελόνα, το Contra.gr γυρίζει 23 χρόνια πίσω και θυμάται την παραλίγο μεταγραφή ενός άλλου Γάλλου στους "μπλαουγκράνα". Η προφορική συμφωνία του Γιόχαν Κρόιφ με τον Ζινεντίν Ζιντάν το 1996, που όμως ακυρώθηκε όταν ο Ολλανδός απομακρύνθηκε από τον πάγκο των Καταλανών.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν έγινε ο 25ος Γάλλος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Έχουν προηγηθεί άλλοι 24, ξεκινώντας από το μακρινό 1902 και τον Ρενέ Βικτόρ Φενουγέρ και φτάνοντας μέχρι φέτος και τον Ζαν Κλερ Τοντιμπό. Ανάμεσά τους φιγουράρουν μεγάλα ονόματα, όπως ο Λοράν Μπλάν, ο Λουντοβίκ Ζιουλί, ο Λιλιάν Τουράμ, ο Τιερί Ανρί και ο Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Γκριεζμάν όμως θα μπορούσε να είναι ο 26ος Γάλλος στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου, αν το 1996 δεν είχε απολυθεί ο Γιόχαν Κρόιφ από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Ο Ολλανδός προπονητής είναι γνωστό ότι είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Ζινεντίν Ζιντάν, που τότε αγωνιζόταν στη Μπορντό. Ο Ζιζού ήταν εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του Κρόιφ στη Βαρκελώνη, θαύμαζε την Dream Team και είχε αποφασίσει να φορέσει τη φανέλα των "μπλαουγκράνα". Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στη διάρκεια της σεζόν 1995/96, ο Κρόιφ είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει το ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Στη λίστα του υπήρχαν τα ονόματα των Ζιντάν, Ράιαν Γκιγκς, Λι Σαρπ, Νταβίντ Ζινολά, Λοράν Μπλαν, Λουίς Ενρίκε και Χουάν Αντόνιο Πίτσι. Από αυτούς, μόνο οι τρεις τελευταίοι κατέληξαν τελικά στη Μπαρτσελόνα, ακριβώς επειδή και οι τρεις ήταν ελεύθεροι. Ο Λουίς Ενρίκε είχε ολοκληρώσει το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πίτσι το ίδιο με την Τενερίφε και ο Μπλαν είχε λύσει το δικό του με την Οζέρ. Μάλιστα, ο Γάλλος είχε φτάσει στη Βαρκελώνη στις 16 Μαΐου του 1996, αλλά δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί επίσημα, επειδή δυο μέρες αργότερα, στις 18, ανακοινώθηκε η απόλυση του Κρόιφ και μαζί της ξέσπασε "καταιγίδα" στις τάξεις του συλλόγου.

Ο Ζιντάν με τη φανέλα της Μπορντό στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1996.
Ο Ζιντάν με τη φανέλα της Μπορντό στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1996. AP

Οι υπόλοιποι της λίστας του Κρόιφ απορρίφθηκαν ασυζητητί από τον τότε πρόεδρο των culés, Τζουσέπ Γιουίς Νούνιεθ, επειδή οι απαιτήσεις των συλλόγων τους κρίθηκαν υπερβολικές. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζητούσε 12 εκατομμύρια ευρώ (σε σημερινά χρήματα) για τον Γκιγκς, η Νιούκαστλ 4 εκατομμύρια ευρώ για τον Ζινολά και η Μπορντό 4 εκατομμύρια ευρώ για τον Ζιντάν. Αμέσως μετά την απόλυση του Ολλανδού, η διοίκηση των "μπλαουγκράνα" προσπαθούσε με κάθε τρόπο να "αποδομήσει" το έργο του, χρησιμοποιώντας από απαράδεκτους έως γελοίους χαρακτηρισμούς. Ο αντιπρόεδρος Τζουάν Γκασπάρ τον είχε κατηγορήσει για μεταγραφές-χαρτάκια από άλμπουμ (!), υπονοώντας ότι αγόραζε ακριβά ονόματα, χωρίς να ψάχνει την αγορά, ενώ ο Νούνιεθ είχε δηλώσει ότι "τις μεταγραφές του Κρόιφ θα μπορούσε να τις κάνει και η θυρωρός μου"!

Προφανώς ο Ζιντάν δεν κατέληξε στη Μπαρτσελόνα. Όταν ανακοινώθηκε η απόλυση του Κρόιφ, ο Γάλλος είχε ήδη συμφωνήσει με τη Γιουβέντους, ανατρέποντας όλη τη συμφωνία που είχε υπάρξει τόσο μεταξύ του Ολλανδού και του Ζιζού, όσο και μεταξύ του Ολλανδού με τη διοίκηση της Μπορντό. Ο Ζιντάν ήταν εκείνος που είχε ζητήσει από την Μπορντό να διευκολύνει τη μετακίνησή του στη Βαρκελώνη και έτσι ο Κρόιφ δεν είχε δυσκολευτεί στη διαπραγμάτευσή του με τους "Γιρονδίνους". Τελικά ο Γάλλος πήγε στο Τορίνο, οι διοικητικοί παράγοντες της Μπάρτσα αντιμετώπισαν τη μεταγραφή με ειρωνικά σχόλια και γελάκια, προτιμώντας να πληρώσουν 3.8 εκατομμύρια ευρώ στη Σάντος για τον γνωστό μας Ζιοβάνι, τη στιγμή που η Γιούβε απέκτησε τον Ζιζού με αντίτιμο μόλις 2.4 εκ. ευρώ!

Ο Γιόχαν Κρόιφ μαζί με τον συνεργάτη του, Κάρλες Ρεσάκ, στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.
Ο Γιόχαν Κρόιφ μαζί με τον συνεργάτη του, Κάρλες Ρεσάκ, στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Όμως η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Ο Ζιντάν επανήλθε το 1998, αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι θα ήθελε να αγωνιστεί στη Μπαρτσελόνα. Και το επανέλαβε το καλοκαίρι του 2001, όταν έβαλε τον μάνατζέρ του να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση των "μπλαουγκράνα" και να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα μεταγραφής του στους Καταλανούς. "Προτιμώ τον Σαβιόλα από τον Ζιντάν", ήταν η δημόσια τοποθέτηση του πλέον προέδρου Τζουάν Γκασπάρ, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι ξόδεψε 91 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση των Σαβιόλα, Ζεοβάνι, Κριστανβάλ, Ρόσεμπακ και Άντερσον. Η Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία κατέληξε τελικά ο Ζιζού, ξόδεψε 73.5 εκ. ευρώ για τον Γάλλο και η σύγκριση στο τί πρόσφεραν οι μεν στη Μπάρτσα και τί ο δε στη Ρεάλ, νομίζω ότι περιττεύει.

Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Contre-Attaque", μια βιογραφία του Λουί Φερναντέζ (ή Λουίς Φερνάντεθ), του Γαλλο-Ισπανού παίκτη και προπονητή με καταγωγή από την Ταρίφα της Ανδαλουσίας, στο οποίο βρίσκουμε περισσότερα στοιχεία για το "ειδύλλιο" μεταξύ Ολλανδού και Ζιζού. Ο Φερναντέζ ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει στον Κρόιφ για τον Ζιντάν. Όντας τότε προπονητής στις Κάννες, συνήθιζε να επισκέπτεται τακτικά τη Βαρκελώνη για να παρακολουθεί τις προπονήσεις των Καταλανών και να συζητάει για ποδοσφαιρικά θέματα με το είδωλό του, στον οποίο μάλιστα έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του, με τίτλο "Cruyff, mon modéle". Ο Λουίς λοιπόν είχε πει στον Γιόχαν το 1992 για έναν νεαρό που είχε στην ομάδα και που θα άφηνε εποχή στο ποδόσφαιρο.

Πουγιόλ και Ζιντάν από ισπανικό clásico (2006).
Πουγιόλ και Ζιντάν από ισπανικό clásico (2006).

"Αν και μόλις είκοσι χρονών, αν και πολύ ντροπαλός, μόλις πάρει τη μπάλα στα πόδια του, μεταμορφώνεται, γίνεται το αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο και στο παιχνίδι", ήταν τα λόγια του Φερναντέζ. Από τότε, ο Κρόιφ άρχισε να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του Γάλλου. Στο τέλος της σεζόν 1991/92, οι Κάννες υποβιβάστηκαν και ο Ζιντάν αναζήτησε τον επόμενο προορισμό της καριέρας του. Όλα έδειχναν ότι θα κατέληγε στη Μαρσέιγ, την ομάδα της πόλης στην οποία είχε γεννηθεί, αλλά τελικά έκανε την έκπληξη προτιμώντας την Μπορντό. Παράλληλα σταμάτησε τη συνεργασία του με τον μέχρι τότε μάνατζέρ του, Τσάρλι Μαρουανί, που μεταξύ άλλων ήταν ατζέντης των Ζακ Μπρελ, Υβ Μοντάν, Σαρλ Αζναβούρ και Ζιλμπέρ Μπεκό, μεγάλων μορφών του γαλλικού τραγουδιού.

Ο Γάλλος πείστηκε να πάει στη Μπορντό μετά την έντονη πολιορκία του τότε προπονητή των "Γιρονδίνων", Ρολάν Κουρμπίς, που ήταν και εκείνος που του έβγαλε το παρατσούκλι "Ζιζού". Εκεί ο Ζιντάν έφτιαξε το όνομά του και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1995/96 (έχασε το τρόπαιο από τη Μπάγερν), έχοντας συμπαίκτες τους Κριστόφ Ντουγκαρί και Μπισεντέ Λιζαραζού. Σε εκείνη την πορεία στο UEFA, στη φάση των "16", είχε πετύχει και ένα υπέροχο όσο και απίστευτο γκολ εναντίον της Μπέτις μέσα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" κάτω από καταρρακτώδη βροχή, με το οποίο έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του. Οι άνθρωποι του συλλόγου της Σεβίλλης, ενθουσιασμένοι από την απόδοση του Γάλλου, ήρθαν σε επαφή μαζί του για να τον αποκτήσουν, όμως ενημερώθηκαν ότι ο παίκτης είχε ήδη συμφωνήσει με τη Μπαρτσελόνα.

Βίντεο: Το εκπληκτικό γκολ του Ζιντάν εναντίον της Μπέτις στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1995/96.

Ήταν ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ εκείνος που είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ζιντάν, του είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να τον πάρει στους "μπλαουγκράνα" και είχε αποσπάσει το "ναι" του παίκτη που είχε ενθουσιαστεί με την προοπτική να παίξει στη Βαρκελώνη. Ήταν μια συνηθισμένη πρακτική του Ολλανδού, που κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έκανε μόνος του τις επαφές με τους παίκτες που τον ενδιέφεραν, αφού όπως έλεγε ο ίδιος, "αν το μάθαινε η διοίκηση, την επόμενη μέρα όλα τα ονόματα θα φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων". Στις επαφές του μάλιστα, προειδοποιούσε τους παίκτες ότι αν διέρρεαν οι συνομιλίες τους, η συμφωνία αυτόματα ακυρωνόταν! Όταν ο Κρόιφ κατάλαβε ότι οι μέρες του στον πάγκο των culés ήταν μετρημένες, πήρε ξανά τηλέφωνο τον Ζιντάν, του εξήγησε τί συνέβαινε, του είπε ότι πλέον δεν δεσμευόταν και ήταν ελεύθερος να διαλέξει την επόμενη ομάδα του.

Ο Γάλλος τον ευχαρίστησε και ήταν η Γιουβέντους εκείνη που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία. Ο Μισέλ Πλατινί μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ζιντάν στον πρόεδρο της Γιούβε, Τζιάνι Ανιέλι και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2000, στο γκαλά της UEFA, είχαμε την περίφημη σκηνή με τον πρόεδρο των "μερένγκες", Φλορεντίνο Πέρεθ, να γράφει σε μια χαρτοπετσέτα στα γαλλικά "θέλεις να παίξεις στη Ρεάλ Μαδρίτης;" και να τη στέλνει στο τραπέζι του Ζιζού, ο οποίος του την επέστρεψε έχοντας απαντήσει μονολεκτικά "yes"! Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος, να προηγηθεί η άρνηση του Γκασπάρ στην απόκτηση του Γάλλου από τη Μπάρτσα και τελικά να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ζιντάν στους "galácticos" του Πέρεθ.

Ζιντάν και Ντι Στέφανο στην επίσημη παρουσίαση του πρώτου από τη Ρεάλ Μαδρίτης (10/7/2001).
Ζιντάν και Ντι Στέφανο στην επίσημη παρουσίαση του πρώτου από τη Ρεάλ Μαδρίτης (10/7/2001).

Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία στην ποδοσφαιρική πορεία του Ζινεντίν, αφήνοντας πίσω της "μυθικές" ατάκες, όπως εκείνη του Κρόιφ, που είχε πει στον Νούνιεθ ότι "τα χρήματα πρέπει να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και όχι στις τράπεζες"! Η ατάκα πάντως που σχετίζεται με τον Ζιντάν και ξεπερνάει εύκολα αυτήν του Ολλανδού, ειπώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, το 1995, όταν ο προπονητής της Μπλάκμπερν, Κένι Νταλγκλίς, είχε ζητήσει από τη διοίκηση του συλλόγου την απόκτηση του Ζιζού. Ο ιδιοκτήτης των Ρόβερς, Τζακ Γουόκερ, είχε απαντήσει με το επικό "γιατί θέλεις να φέρεις τον Ζιντάν, όταν έχουμε τον Τιμ Σέργουντ;"!!!

* Πηγές: espn.com, givemesport.com, mundodeportivo.com, sport.es, skysports.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK