Όταν λύγισε ο Λόραντ

Πριν από 33 χρόνια ο μεγάλος Ούγγρος προπονητής Γκιούλα Λόραντ "έσβηνε" στον πάγκο του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Όταν λύγισε ο Λόραντ

Στις 31 Μαΐου 1981 ο χρόνος σταμάτησε για τον Γκιούλα Λόραντ, το μεγάλο Ούγγρο προπονητή με τον οποίο στην τεχνική ηγεσία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 1976 το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Η καρδιά του 58χρονου κόουτς δεν άντεξε και ο σπουδαίος προπονητής σωριάστηκε μπροστά στον πάγκο του "Δικεφάλου" στη διάρκεια ενός ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν επανήλθε ποτέ και λίγο αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο καρδιοχειρούργος Βασίλης Χαλβατζούλης επιβεβαίωνε το θάνατό του.

Όταν λύγισε ο Λόραντ

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πληροφορήθηκαν το άσχημο μαντάτο μόνο μετά το τέλος του αγώνα και αφού είχαν επικρατήσει 1-0 με γκολ του Βασιλάκου, ο οποίος πριν μπει αλλαγή είχε δει τον Λόραντ να χάνει τις αισθήσεις του.

Στην ανάπαυλα ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης είχε πει στα αποδυτήρια: "Σήμερα πρέπει να κερδίσετε".

Ο Λόραντ είχε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του, αρνιόταν όμως να πάει για εξετάσεις, παρά τη δυσφορία που ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ένιωθε.

Η καριέρα του σπουδαίου Ούγγρου

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923, ήταν μέλος της καταπληκτικής εθνικής Ουγγαρίας που μεγαλούργησε τη δεκαετία του '50. Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 βρέθηκε στη Γερμανία. Εκεί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, δουλεύοντας σε ομάδες όπως η Αϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και η Σάλκε.

Ο λόγος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη χώρα μας ήταν ο... ήλιος! Μια δερματική ασθένεια, η συμβουλή του γιατρού να μετακομίσει σε μια χώρα με θερμότερο κλίμα και η πρόταση του ΠΑΟΚ έπλεξαν το ιδανικό σενάριο για να πειστεί ο Λόραντ.

Ο "Δικέφαλος" επί ημερών του τερμάτισε πρώτος την σεζόν 1975-76 πανηγυρίζοντας το πρώτο πρωτάθλημά του. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του '76 δεν άρεσε στον κόσμο, αλλά ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις του. Σε οργάνωση, αλλά και σε χρήμα, καθώς ζητούσε την ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους παίκτες.

Επέστρεψε πάντως στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το 1980. Στην Ευρώπη πολλοί θα θυμούνται τη μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Μπαρτσελόνα στην Τούμπα και τη συντριβή με 6-1 στο δεύτερο αγώνα του Καμπ Νου. Στην τελευταία χρονιά του, τα πάντα σταμάτησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές του τα έδωσαν όλα στη συνέχεια για να τιμήσουν τη μνήμη του, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από την τέταρτη θέση, ούτε τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK