Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος έδινε κύρος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλων των Ελλήνων, Κωστής Στεφανόπουλος, έφυγε από τη ζωή και το Contra.gr γυρίζει 18 χρόνια πίσω. Τότε που ως πρώτος πολίτης έδωσε ιδιαίτερο χρώμα σε έναν επεισοδιακό τελικό Κυπέλλου μεταξύ Πανιωνίου και Παναθηναϊκού (VIDEO).

Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος έδινε κύρος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας

H ελληνική πολιτική σκηνή και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έγινε κατά πολύ φτωχότερη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τον επί μία δεκαετία (1995-2005) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", όπου και νοσηλευόταν από επιπλοκές πνευμονίας.

Πέρα από το μοναδικό ήθος και την τιμιότητα που τον χαρακτήριζε ως πολιτικό, ο Κωστής Στεφανόπουλος έχει μείνει στις καρδιές όλων των Ελλήνων φιλάθλων καθώς έναν χρόνο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο ήταν εκείνος που κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κατά τη διάρκεια μίας μεγαλοπρεπής τελετής που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ το καλοκαίρι του 2004 ενώ οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν έχουν ξεχάσει πως εκείνος ανέβασε το προφίλ του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδας με τις παρουσίες του σε αρκετούς τελικούς.

Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος έδινε κύρος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φυσικά, ο τελικός που ουδείς μπορεί να λησμονήσει είναι εκείνος της σεζόν 1997-98 που έλαβε χώρα στο στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και βρήκε αντιμέτωπους τον Πανιώνιο με τον Παναθηναϊκό, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να κάνει την μεγάλη έκπληξη εκείνη τη βραδιά της 29ης Απριλίου του 1998 και να κατακτά το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, επικρατώντας 1-0 των "πρασίνων" με χρυσό σκόρερ τον Δημήτρη Ναλιτζή.

Σε εκείνο το ματς ο Κωστής Στεφανόπουλος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εμφανίστηκε με την επίσημη ιδιότητά του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και υπάρχουν δύο γεγονότα που έχουν μείνει αναλλοίωτα στη μνήμη των περισσότερων.

Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος έδινε κύρος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας

Το πρώτο συνέβη πριν την έναρξη του αγώνα όταν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο για να ανταλλάξει χειραψία με τους παίκτες και των δύο ομάδων και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των παικτών του Πανιωνίου από τον αρχηγό Λεωνίδα Βόκολο δεν μπορούσε παρά να μην... προσέξει το πλατινέ μαλλί του Γιάννη Καμίτση (πολύ μπροστά από την εποχή του ο τότε δεξιός μπακ του Πανιωνίου...) και τους δύο άνδρες να έχουν κάτι παραπάνω από μία εθιμοτυπική κουβέντα.

"Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε, αν γίνεται να μην υποτιμηθεί ξανά η δραχμή, γιατί χάσαμε λεφτά!" ήταν η ιστορική ατάκα του Καμίτση στον Στεφανόπουλο, για να ξεραθούν όλοι στα γέλια, μαζί και ο εκλιπών!

Περίπου δύο ώρες αργότερα (και ενώ ο Καμίτσης ήταν πρωταγωνιστής στον τελικό βγάζοντας στο 53' την ασίστ στο γκολ του Ναλιτζή και αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες στο 58' βλέποντας δύο κίτρινες κάρτες) o πρώτος πολίτης της χώρας έζησε άθελά του μία εξαιρετική άβολη στιγμή.

Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος έδινε κύρος στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας

Τότε που την ώρα που έκανε την απονομή των μεταλλίων στους παίκτες του Παναθηναϊκού και ο Κριστόφ Βαζέχα ανέβηκε πρώτος στο βάθρο για να πάρει το μετάλλιό του, ο Πολωνός αρχισκόρερ άκουσε κάποιους οπαδούς να εκτοξεύουν "γαλλικα" προς το μέρος του και εξερράγη.

Η συνέχεια; Αρχικά στράφηκε προς το μέρος των οπαδών και τους έβρισε ενώ μετά τη χειραψία που είχε με τον Κωστή Στεφανόπουλο συνέχισε να "μιλάει" με τον κόσμο (είχε κατέβει από το βάθρο) για να βγάλει κάποια στιγμή το μετάλλιό του και να επιχειρήσει να το πετάξει αλλά να τον συγκρατεί ο Γιώργος Βαρδινογιάννης...

Βέβαια μετά από μερικές ημέρες ο Κριστόφ Βαζέχα δικαιολόγησε τον τίτλο "κόσμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου" που του έχει αποδοθεί από πολλούς αφού κατάλαβε το λάθος του (έστω και αν ήταν πάνω στην ένταση της στιγμής) και απολογήθηκε στον Κωστή Στεφανόπουλο για την μή ενδεδειγμένη συμπεριφορά του...

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΒΑΖΕΧΑ-ΟΠΑΔΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1:44:27:

News 24/7

24MEDIA NETWORK