Ο άνθρωπος που πήρε τον Μαχαίρα από το χεράκι και τον πήγε στην ΑΕΚ

Ο Θεοδόσης Μαχαίρας, μένοντας ελεύθερος από τον Πανιώνιο, ήταν μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Όμως ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς είχε τον χρόνο και τον τρόπο να αλλάξει τα δεδομένα και να γίνει ο άνθρωπος που τον έφερε στην ΑΕΚ. Μια ιστορία που διηγείται ο Βαγγέλης Αρναούτογλου στο Contra.gr

Ο Θεοδόσης Μαχαίρας της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λαμία για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Θεοδόσης Μαχαίρας της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λαμία για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ήταν 6 Ιουλίου 2018, όταν ο άγνωστος σε όλους Θεοδόσης Μαχαίρας υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΑΕΚ, προερχόμενος από τις ακαδημίες του Πανιωνίου. Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το πώς αυτός ο ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε στην κιτρινόμαυρη καθημερινότητα των Σπάτων. Επρεπε να περάσουν δύο χρόνια και να εμφανιστεί ένας Ιταλός προπονητής, ώστε να καταλάβει η ίδια η ΑΕΚ τι ακριβώς έχει στα χέρια της.

Ας πάμε όμως τον χρόνο λίγο πίσω, διότι μία ιστορία θέλω να σας διηγηθώ. Αυτήν της 'αρπαγής' του Μαχαίρα από τις δαγκάνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι επίσης είχαν προσπαθήσει τότε να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Το ότι δεν τα κατάφεραν, οφείλεται σε ένα πρόσωπο που εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των τειχών της ομάδας και είναι από τους αφανείς ήρωες της καλής δουλειάς που κατά καιρούς έχει γίνει στο τμήμα σκάουτινγκ, κυρίως επί των ημερών του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και τώρα του Ίλια Ίβιτς στο πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Όταν ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, για τον οποίον γίνεται η αναφορά, έμαθε ότι ο Πανιώνιος δεν έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Μαχαίρα μόλις εκείνος έκλεισε τα 18, έψαξε τρόπο για να τον πείσει να ενταχθεί στην ΑΕΚ. Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του, καθώς ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ήδη είχαν προσεγγίσει τον ποδοσφαιριστή και την οικογένειά του, έχοντας αποκτήσει ένα λογικό πλεονέκτημα. Ο chief scout της Ένωσης, ωστόσο, είχε τη σωστή μεθοδολογία για να πετύχει αυτό που είχε βάλει στο μυαλό του.

Ο Μπαρμπαλιάς θέλησε και βρήκε τον τρόπο να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τον πατέρα του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Λέρο κι είναι ένας από τους επιφανείς επιχειρηματίες του νησιού. Με την πειθώ και τα λόγια που χρησιμοποίησε για να του εξηγήσει ότι η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι υποδειγματική, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα. Η πλευρά του Μαχαίρα βεβαιώθηκε από την ανάλυση που έκανε ο Μπαρμπαλιάς και σύμφωνα με την οποία η επιλογή της Ένωσης ήταν η καλύτερη δυνατή για το μέλλον του -τότε- 18χρονου ποδοσφαιριστή.

Μέχρι την ημέρα, βέβαια, που επί της ουσίας ο Μπαρμπαλιάς πήρε τον Μαχαίρα από το χεράκι και τον εμφάνισε στα γραφεία της ΠΑΕ για να υπογράψει μαζί της επαγγελματικό συμβόλαιο, χωρίς μάλιστα να του δοθεί κάποιο μπόνους μεταγραφής καθώς ήταν ελεύθερος, η δουλειά θα μπορούσε να είχε χαλάσει λόγω της επιμονής που είχε ασκηθεί από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, καθώς επίσης και από κάποιους ατζέντηδες οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Μαχαίρα, τάζοντάς του μεταγραφή στο εξωτερικό. Στο τέλος, όμως, η επιμονή κι η πειθώ του Μπαρμπαλιά ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά.

Ο Μαχαίρας θα μπορούσε να έχει καθιερωθεί ήδη στην ΑΕΚ, αν του είχαν δείξει την πρέπουσα σημασία και προσοχή όταν αποκτήθηκε. Ενδεχομένως και να έχει χαθεί ή να βρισκόταν ακόμα στο περιθώριο, αν δεν είχε αναλάβει τις τύχες της ομάδας ο Μάσιμο Καρέρα, ο άνθρωπος που μέσα από τις προπονήσεις ένιωσε απορία και έκπληξη για το ότι αυτό το παιδί δεν είχε προωθηθεί και δεν αγωνιζόταν με την πρώτη ομάδα.

Σε μία προπόνηση, ο Μαχαίρας έριξε στο έδαφος του Μιχάλη Μπακάκη έπειτα από μία εξαιρετική προσποίηση και ντρίμπλα, ενώ όταν ο Καρέρα έριξε επίτηδες επάνω του τον Παουλίνιο, ο μικρός έκανε το ίδιο στον Πορτογάλο με μια 'ποδιά'. Εκεί ήταν που ο Ιταλός πείστηκε ότι μπροστά του δεν είχε μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που απλά έτυχε να κάνει κάτι για να τον εντυπωσιάσει, αλλά για έναν εξελίξιμο και μαζί έτοιμο παίκτη, στον οποίο θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία για να παίξει. Όλα τα άλλα θα τα δούμε στο γήπεδο...


News 24/7

24MEDIA NETWORK