Όταν ο Παναθηναϊκός ίδρωσε για να αποκλείσει ουαλική ομάδα 3ης κατηγορίας

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ, θυμόμαστε τη χειρότερη ίσως ομάδα από το Νησί που αντιμετώπισε ομάδα από τη χώρα μας. Η Σουόνσι αντιμετωπίστηκε μάλλον υποτιμητικά και ο σπουδαίος Παναθηναϊκός της σεζόν 1989-1990 κινδύνεψε με αποκλεισμό.

Χρήστος Δημόπουλος, Γιάννης Καλλιτζάκης, Κρις Καλατζής πανηγυρίζουν γκολ του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 1989-1990
Χρήστος Δημόπουλος, Γιάννης Καλλιτζάκης, Κρις Καλατζής πανηγυρίζουν γκολ του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 1989-1990 EUROKINISSI

Η σεζόν 1988-1989 έβρισκε τον Παναθηναϊκό να έχει τερματίσει 3ος στην Α' Εθνική, ενώ ο Ολυμπιακός είχε χάσει το πρωτάθλημα στο νήμα, σε μια αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ που είχε άδοξο τέλος για τους 'ερυθρόλευκούς', με τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο να έχει πετύχει ένα -θρυλικό σήμερα- γκολ που έκρινε και τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός καλούταν να αγωνιστεί στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν, ενώ Ολυμπιακός και ΑΕΚ αντίστοιχα, θα ξεκινούσαν τις ευρωπαϊκές περιπέτειες από τα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντίστοιχα.

Το έργο του Παναθηναϊκού έμοιαζε θεωρητικά 'παιχνιδάκι'. Η ουαλική Σουόνσι μετρούσε μόλις μια σεζόν στην 3η τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Αγγλίας και είχε κατορθώσει να βγει στο Κύπελλο Κυπελλούχων μέσα από το 'παραθυράκι' του Κυπέλλου Ουαλίας, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά εκείνη την εποχή με τις ουαλικές ομάδες. Η ομάδα του Ίαν Ρέινορ είχε να επιδείξει μια συμπαθητική πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1982-1983, όταν είχε νικήσει την πορτογαλική Μπράγκα και τη Σιλέμα Γουόντερερς (Μάλτα), για να αποκλειστεί τελικά από την Παρί Σεν Ζερμέν με 3-0 συνολικό σκορ. Οι 'πράσινοι' είχαν νωπές τις μνήμες από την πορεία ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA (1987-1988), όταν και αποκλείστηκαν από τη Μπριζ, έχοντας περάσει από τη Γιουβέντους νωρίτερα. Θεωρητικά, η διπλή αναμέτρηση με τη Σουόνσι έμοιαζε 'παιχνιδάκι'

Ποδόσφαιρο α λα 'Καράτε Κιντ'

Στο 53' της αναμέτρησης στο Ολυμπιακό Στάδιο το σκορ είναι ήδη 3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού κι η υπόθεση-πρόκριση εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία. Στη συνέχεια, όμως, η Σουόνσι επιδίδεται σε ρεσιτάλ 'Καράτε Κιντ' πίεσης, βγαίνοντας σε κάθε κόντρα με λαβές που θυμίζουν περισσότερο πολεμικές τέχνες, παρά ποδόσφαιρο. Η πίεση αποφέρει 'καρπούς', το 3-0 γίνεται 3-2. Ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει έναν μπελά για τη ρεβάνς από το πουθενά.

Anarchy in the UK

Ο εκφωνητής της ρεβάνς, Γιάννης Διακογιάννης, ακούγεται τουλάχιστον προβληματισμένος για το ξεκίνημα του αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται μάλλον νωθρός. Η Σουόνσι, με 8.000 οπαδούς να ουρλιάζουν μανιασμένα, αντιμετωπίζει τον ελληνικό σύλλογο όπως μια κλασική, άτεχνη βρετανική ομάδα της εποχής. Σέντρες-'καμινάδες', δυναμικές κόντρες, ασταμάτητο trash-talk και στο 32' ο Πολ Ρέινορ πέφτει θεατρικά στην περιοχή του Παναθηναϊκού, κερδίζοντας πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Ρόμπι Τζέιμς. Το 2-0 έρχεται από μια φάση διαρκείας, όπου με αγκώνες, γόνατα και λάθη επί λαθών, ως εκ θαύματος η μπάλα φτάνει στο πόδι του Άντριου Μελβίλ, ο οποίος με προβολή νικάει τον Γιώργο Αμπαδιωτάκη. Από ένα κλέψιμο του Κρις Καλατζή, ο Χρήστος Δημόπουλος κερδίζει τη μπάλα και την εναποθέτει στα δίχτυα των Ουαλών, που παρά τη μείωση του σκορ σε 2-1, δείχνουν να μην πτοούνται καθόλου. Η πίεση αποδίδει 'καρπούς' για τη Σουόνσι, που από ένα κόρνερ και αλλεπάλληλες κόντρες σκοράρει ξανά, με τον Μέλβιλ.

Το 3-3 φαντάζει ανέφικτο για τον Παναθηναϊκό, όμως είναι μια συνθήκη που θα εξελιχθεί σε πραγματικό γεγονός, αξιοποιώντας το υπέρ-όπλο της επιθετικής γραμμής του, που άκουγε στο όνομα 'Δημήτρης Σαραβάκος'. Στο 71' αφήνει πίσω τον προσωπικό αντίπαλό του που αναγκάζεται να τον ανατρέψει εντός περιοχής, ενώ στο 89' μια σέντρα διαβήτης από τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή προσγειώνεται στα πόδια του και το πλασέ του βρίσκει τα δίχτυα της Σουόνσι, σαν σε προπόνηση. Το 3-3 μνημονεύεται μέχρι και σήμερα ως μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της Σουόνσι, που εμφανίστηκε ξανά στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, χάνοντας με 0-8 από τη Μονακό. Ο Παναθηναϊκός, στη συνέχεια εκείνης της σεζόν, αντιμετώπισε τη Ντινάμο Βουκουρεστίου από την οποία και αποκλείστηκε, χάνοντας με 1-6 στη Ρουμανία. Τα ένδοξα ευρωπαϊκά χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα αποδείξουν ότι η σεζόν 1989-1990 ήταν απλά μια κακή παρένθεση για τον Παναθηναϊκό.

Ποιες ομάδες θα βρεθούν στα playoffs μαζί με τον Παναθηναϊκό; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK