Όταν σε γήπεδο μαζεύτηκαν 43.000 θεατές, η έγκριση του 20% στην Ελλάδα μοιάζει εφικτή

Ο ΟΦΗ σήκωσε πρώτος το λάβαρο της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και ο Ολυμπιακός πιέζει τον Υφυπουργό Αθλητισμού για την έγκρισή του. Γιατί όχι, τη στιγμή που στην άλλη άκρη του κόσμου συνυπήρξαν 43.000 φίλαθλοι σε γήπεδο 50.000 θέσεων!

Ο Ζοζέ Σα προθερμαίνεται μπροστά στην εικονική κερκίδα του 'Γ.Καραϊσκάκης'
Ο Ζοζέ Σα προθερμαίνεται μπροστά στην εικονική κερκίδα του 'Γ.Καραϊσκάκης' EUROKINISSI SPORTS

Η επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός με αποδέκτη τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ανέσυρε από το συρτάρι και ενεργοποίησε ξανά το σενάριο διεξαγωγής των αγώνων της Super League 1 και του Κυπέλλου με παρουσία φιλάθλων. Οι 'ερυθρόλευκοι' εξαίρεσαν το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για λόγους ισονομίας, αφού το προ ημερών ματς στην Τούμπα φιλοξενήθηκε μπροστά σε άδεια καθίσματα, αλλά όχι τον μεταξύ τους ημιτελικό που έχει προγραμματιστεί στις 24/6. Ωστόσο με την κίνησή τους υιοθετούν επισήμως το επεξεργασμένο σχέδιο που είχε καταθέσει πριν από την έναρξη των πλέι οφ ο ΟΦΗ.

Βασισμένη στα πρωτόκολλα για εστίαση, η πρόταση των Κρητικών προέβλεπε την κάλυψη του 20% της χωρητικότητας κάθε γηπέδου, τη χρήση ηλεκτρονικού και μόνο εισιτηρίου, όπως φυσικά την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων με προκαθορισμένο αριθμό κενών καθισμάτων μεταξύ των θεατών. Διότι "δεν μπορούμε να διανοηθούμε ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο, είναι κομμάτι του", όπως έσκιζε τα ιμάτια του ο Ηλίας Πουρσανίδης, κάνοντας προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα έγκρισης. Που δεν ήρθε ποτέ, καθώς κατά τον Λευτέρη Αυγενάκη "δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς".

Στις 2.5 εβδομάδες από την αρνητική απάντηση του Υπουργείου, η καμπύλη εξάπλωσης του ιού δεν μεταβλήθηκε στην Ελλάδα (μόλις 13 νέες περιπτώσεις και 1 θάνατος ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα) και η πίεση προς την ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού μπήκε στη δεύτερη, κύρια, φάση της. Ήδη από τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα Γιώργου Μαυρωτά στο Sport24 διεφάνη η άβολη θέση στην οποία έχει βρεθεί το Υπουργείο δεδομένου ότι ναι μεν "η Επιτροπή ήταν αρνητική", αλλά ταυτόχρονα "θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και να δούμε πώς θα πάνε οι πρώτες αγωνιστικές". Μια διπλωματική απάντηση που άφησε ανοικτό το παράθυρο ή για την ακρίβεια τα τουρνικέ στις θύρες.

Το αρχικό 'όχι' του Αυγενάκη είναι πλέον πιθανό να λάβει την υπόσταση του 'αν και εφόσον' του Μαυρωτά, προτού καταλήξουμε στο πιθανό 'υπό προϋποθέσεις' που θα φέρει ικανοποίηση στις ομάδες, γιατί θα τεθεί σ' εφαρμογή το σχέδιο 'παίρνουμε πίσω το γήπεδό μας'.

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας

Η σύγκριση με ό,τι συνέβη στη Νέα Ζηλανδία μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αναπόφευκτη. Η νησιωτική χώρα της Ωκεανίας απέχει από την Ελλάδα περισσότερα από 17.000 χιλιόμετρα και 35 ώρες πτήσης (με ενδιάμεσο σταθμό). Παρόλα αυτά η διεξαγωγή τοπικό τουρνουά ράγκμπι με θεατές θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει ως μια βάση για την επάνοδο του κόσμου στα ελληνικά γήπεδα.

Η Νέα Ζηλανδία, που μέτρησε μόλις 22 θανάτους σε 1504 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, δεν έχει δηλώσει κανένα νέο κρούσμα από τις 22 Μαΐου και η ζωή έχει επανέλθει σε προ κορονοϊού συνθήκες. Η Πρωθυπουργός Τζεϊσίντα Άχερν είχε άρει προ ημερών κάθε μέτρο ενάντια στη διασπορά του ιού στην κοινωνία και ταυτόχρονα είχε δώσει εντολή για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο αθλητισμός δεν αποτέλεσε εξαίρεση και το 'Super Rugby Aotearoa' έκανε πρεμιέρα με δύο παιχνίδια. Σε καθένα εξ αυτών παρευρέθη πάρα πολύ κόσμος. Το Highlanders-Chiefs το είδαν περί τους 20.000 φίλαθλοι, ενώ το Blues-Hurricanes στο 'Eden Park' των 50.000 θέσεων, στην πρωτεύουσα Όκλαντ, συνυπήρξαν άλλες 43.000! Όσα ακριβώς τα εισιτήρια που εκδόθηκαν για την περίσταση. Αποκλείστηκε μονάχα η μαθητική κερκίδα των 20 δολαρίων, διότι η ζήτηση ήταν τεράστια.

Μία φωτογραφική οπτική από παρόντα...

...και μια δεύτερη για επιβεβαίωση.

Ήταν η πρώτη ελεύθερη και τόσο αθρόα προσέλευση φιλάθλων ανά τον κόσμο, όταν στις περισσότερες χώρες είτε διακόπηκαν οριστικά οι λίγκες είτε στα παιχνίδια δεν επιτρέπεται κόσμος. Αποστάσεις δεν τηρήθηκαν, παρέες πήγαν, αγκαλιές επιτράπηκαν, όπως και η είσοδος των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Ο καθένας από 'κει και πέρα φρόντιζε για την ατομική προστασία του, προστατεύοντας παράλληλα τους υπόλοιπους.

Πάντως είτε γυρίσει ο κόσμος στα ελληνικά γήπεδα είτε όχι, το ελληνικό χούι του μπαλκονιού θα ζει εσαεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK