Όταν στέγνωσαν τα δάκρυα για τον Κώστα Φορτούνη

Το βράδυ της Τετάρτης (15/1) στο 'Γ. Καραϊσκάκης', η 11η Ιουλίου του 2019 θα μοιάζει με ένα κακό όνειρο για τον Κώστα Φορτούνη. Οι αποφάσεις του Μαρτίνς μετά την απώλεια του κορυφαίου του παίκτη και η δυναμική του Ολυμπιακού που έδειξε το μέγεθος της απώλειας.

Όταν στέγνωσαν τα δάκρυα για τον Κώστα Φορτούνη
Ο Κώστας Φορτούνης στο περιθώριο του ντέρμπι με την ΑΕΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', όπου παρακολούθησε τις προσπάθειες των συμπαικτών του στην επικράτηση του Ολυμπιακού με σκορ 2-0. (26/10/2019) Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟ 'ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ', ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡ 2-0. (26/10/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Η σεζόν 2017-2018 εξελίχθηκε προβληματικά για τον Ολυμπιακό, έστω κι αν άρχισε με τους 'ερυθρόλευκους' να εξασφαλίζουν την παρουσία τους στους ομίλους του Champions League. Δύο κακές επιλογές προπονητών (Χάσι, Γκαρσία), ένας τρίτος (Λεμονής) στο μεσοδιάστημα και ένας υπηρεσιακός (Κόντης) για να βγει η χρονιά. Από τον Απρίλιο ουσιαστικά είχε αναλάβει ο Πέδρο Μαρτίνς, προκειμένου να έχει έξτρα χρόνο ενόψει του καλοκαιριού, όπου έμοιαζε δεδομένο πως θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ - όπως και έγινε με 20 (!) νέους παίκτες να καταφθάνουν στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Το ανάθεμα εκείνης της σεζόν είχε πάρει μπάλα και τον Κώστα Φορτούνη, δικαίως ή αδίκως. Με 37 συμμετοχές, 11 γκολ και 14 ασίστ οι αριθμοί ήταν σίγουρα στο πλευρό του διεθνή μεσοεπιθετικού, δεν ήταν λίγοι αυτοί ωστόσο που προτιμούσαν να τους παραβλέψουν. Ο Πέδρο Μαρτίνς πάλι δεν είχε καμία αμφιβολία: επάνω στον Φορτούνη θα έστηνε το 'ερυθρόλευκο' οικοδόμημα της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019. Τους μήνες που ακολούθησαν ο Ολυμπιακός έμοιαζε ξανά με κανονική ομάδα, αποκτούσε εκ νέου μια αγωνιστική ταυτότητα, παρουσίαζε σταθερή βελτίωση, έπαιζε καλό ποδόσφαιρο και στο πρόσωπο του Φορτούνη είχε τον άνθρωπο που κρατούσε και ανέμιζε την μπαγκέτα.

Μπορεί στο τέλος να έμειναν για 2η σερί σεζόν μακριά από τον τίτλο, ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν κερδίσει την εκτίμηση του -περισσότερου- κόσμου τους και είχαν βάλει γερές βάσεις για την χρονιά που θα ακολουθούσε. Το καλοκαίρι του 2019 δεν είχε σχέση με το προηγούμενο. Τώρα ο Μαρτίνς καλούνταν να κάνει διορθώσεις και όχι να χτίσει από την αρχή. Και οι διορθώσεις αυτές πάλι θα περιστρέφονταν γύρω από τον άνθρωπο που έδινε το σύνθημα στο χορτάρι: τον Κώστα Φορτούνη. Μόνο που η τύχη λες και είχε αποφασίσει να ταλαιπωρήσει τόσο τον διεθνή μεσοεπιθετικό, όσο και τον προπονητή του.

Σοκ και... Θέος

Αντιμετωπίζοντας το Αμβούργο σε φιλική αναμέτρηση στις 11 Ιουλίου, σε μια φάση που δεν προδίκαζε μια άσχημη εξέλιξη, ο Φορτούνης είδε την... σκοτεινή πλευρά της αθλητικής ζωής. Ερχόταν από μια εξαιρετική σεζόν, είχε υπογράψει νέο 4ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και φάνταζε έτοιμος να ηγηθεί -αρχικά- της προσπάθειας της εισόδου στους ομίλους του Champions League μέσω της προκριματικής φάσης. 

Έχασε την ισορροπία του από ένα μαρκάρισμα, πάτησε στραβά στο χορτάρι, έπεσε κάτω, πονούσε αλλά έφυγε όρθιος από τον αγωνιστικό χώρο. Περπατώντας. Οι μορφασμοί του μαρτυρούσαν πόνο, αλλά σίγουρα όχι αυτό που έδειξε η μαγνητική τομογραφία: ρήξη πρόσθιου χιαστού, που σήμαινε ένα μίνιμουμ διάστημα 6-7 μηνών εκτός αγωνιστικής δράσης. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε ο δικός του δύσβατος δρόμος μέχρι την επιστροφή.

Η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε από τον γιατρό του Ολυμπιακού, Χρήστο Θέο, ήταν απόλυτα επιτυχημένη αλλά όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, το 50% της δουλειάς που έπρεπε να γίνει μέχρι να επιστρέψει ο παίκτης στις προπονήσεις. Το υπόλοιπο 50% αφορούσε τον ίδιο, αναφορικά με τα επίπεδα δέσμευσης που θα επιδείκνυε στους μήνες της επίπονης προσπάθειας που περίμεναν μπροστά του. Φυσιοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινητικότητας, ασκήσεις για την πλήρη κάμψη και έκταση του γονάτου, σκληρή δουλειά με μηχανήματα, στο χορτάρι, στην πισίνα. Ακόμη και στο σπίτι. 

'Όχι' στην μεταγραφή, 'ουί' στον Ματιέ

Την ώρα που ο Κώστας Φορτούνης ξεκινούσε τον μοναχικό δρόμο της επιστροφής, ο Ολυμπιακός ριχνόταν στην μάχη των πρώτων επίσημων αγώνων της σεζόν. Και τι αγώνων. Προκριματική φάση του Champions League, από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Μια αποστολή πρόκρισης που ουδείς είχε εκπληρώσει πριν. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν αναγκασμένος να βρει άμεσα λύση σε ένα πολύ δυνατό πρόβλημα: να παρουσιάσει σε λίγες μέρες έτοιμη μια ομάδα, η οποία πλέον δεν είχε τα θεμέλια πάνω στα οποία είχε χτιστεί από τη μέση και μπροστά. 

Την ώρα που όλοι... φώναζαν, δείχνοντας μεταγραφή, ο Πορτογάλος τεχνικός 'σημάδευε' τον Βαλμπουενά. Στην κλάση και την εμπειρία του Γάλλου θα ακουμπούσε ο Μαρτίνς τις ελπίδες του για να καλυφθεί το κενό του Φορτούνη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Λίγα παιχνίδια αργότερα και με το εισιτήριο των ομίλων του Champions League τσεκαρισμένο στην κωλότσεπη, ο τεχνικός του Ολυμπιακού ένιωθε δικαιωμένος για την απόφαση του. 

Το πρόβλημα που δεν μπορούσε να λύσει αφορούσε τον χρόνο. Στα 35 του φυσιολογικά ο Βαλμπουενά δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε μήνες δράσης παίζοντας συνεχόμενα ματς. Από τα τέλη Σεπτέμβρη άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι και την χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος, τέθηκε δύο φορές νοκ-άουτ με μυϊκά προβλήματα. Φτάνοντας στα μέσα του Γενάρη, η παρουσία του Βαλμπουενά χαρακτηρίζεται παραπάνω από θετική για τους 'ερυθρόλευκους': έχει αγωνιστεί στα 2/3 του συνολικού χρόνου των 20 συμμετοχών του, με απολογισμό 7 γκολ και 11 ασίστ!

Έβαλε -γερή- πλάτη και ο Σουντανί

Ο Γάλλος δεν ήταν ο μοναδικός τρόπος μέσα από τον οποίο ο Μαρτίνς επιχείρησε να ξεπεράσει την απώλεια του Φορτούνη. Το εναλλακτικό πλάνο καταστρώθηκε στο πρόσωπο του Σουντανί. Ο Αλγερινός έφτασε το καλοκαίρι στου Ρέντη, προερχόμενος από έναν σοβαρό τραυματισμό με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ. Δεν ήταν έτοιμος για να αγωνιστεί στην ένταση αγώνων του Champions League, όμως γρήγορα πήρε χρόνο συμμετοχής στην Super League

Με τον Σουντανί στην ενδεκάδα του ο Ολυμπιακός συνήθως παρουσίαζε μια διάταξη 4-4-2, με τον έμπειρο κυνηγό να έχει έναν ρόλο περιφερειακού επιθετικού στην πλάτη του σέντερ φορ. Παρουσιάζοντας ικανότητα τόσο στη δημιουργία όσο και την εκτέλεση, ο Σουντανί μέχρι και τις 22 Δεκέμβρη, όταν και τραυματίστηκε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Βόλο, είχε 6 γκολ και 5 ασίστ σε 936 λεπτά συμμετοχής του στο πρωτάθλημα.

Η δυναμική που έδειξε το μέγεθος της απώλειας

Στο διάστημα που ο Κώστας Φορτούνης ήταν εκτός αγωνιστικής δράσης, ο Ολυμπιακός με 5 νίκες και 1 ισοπαλία πέτυχε την πρόκριση του στους ομίλους του Champions League, όπου κατέκτησε εντέλει την 3η θέση στον όμιλο με Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα, συνεχίζοντας έτσι στο Europa League (αντίπαλος η Άρσεναλ στην φάση των '32'). Στην Super League βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, καθώς μετά από 18 αγωνιστικές η εικόνα του σε αριθμούς έχει ως εξής:

  • διατηρείται αήττητος με 13 νίκες και 5 ισοπαλίες - 1ος στη βαθμολογία (44)
  • έχει 37 γκολ υπέρ και μόλις 6 κατά (2η επίθεση - 1η άμυνα)
  • πρώτος σκόρερ είναι ο Ελ Αραμπί με 13 γκολ - κορυφαίος και στην αναλογία γκολ/τελικές με 1/2,8 
  • Βαλμπουενά και Σουντανί έχουν από 5 ασίστ - πίσω μόνο από Μάνταλο (6) και Φετφατζίδη (6) στην σχετική κατηγορία
  • κορυφαίος της λίγκας στα γεμίσματα ο Τσιμίκας με 33/101
  • 254 τελικές προσπάθειες - 1ος
  • 27 ασίστ - 1ος
  • 176/484 εύστοχα γεμίσματα - 1ος
  • 1459 πάσες - 1ος
  • 760 λάθη - 1ος 
  • 113 σουτ εντός περιοχής - 1ος 
  • 90 σουτ εκτός περιοχής - 3ος

Η συνολική επίδοση των Πειραιωτών δίχως τον κορυφαίο -σύμφωνα με τις κατ' επανάληψη τοποθετήσεις του Μαρτίνς- παίκτη τους, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Στην Ευρώπη πολύ δύσκολα θα μπορούσε να καταφέρει κάτι περισσότερο ο Ολυμπιακός, εντός συνόρων θεωρητικά θα μπορούσε να είχε αποφύγει γκέλες στα λεγόμενα εύκολα ματς. Η ομάδα του Μαρτίνς παρουσίασε μια δυναμική που κάποιος θα μετέφραζε ως πειστική 'απάντηση' στην απώλεια του Φορτούνη. Αυτή η ίδια δυναμική ωστόσο κατέδειξε και το μέγεθος της απώλειας, που έγινε περισσότερο αισθητή στους παίκτες που είχαν μάθει να κινούνται γύρω από τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Ο Ολυμπιακός θα έμπαινε πανέτοιμος στη νέα σεζόν, με τον κορυφαίο του παίκτη ως σημείο αναφοράς από την μέση και μπροστά, γεγονός που θα είχε αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού του. Υποχρεώθηκε να αγωνιστεί δίχως αυτόν, τα κατάφερε σε σημαντικό βαθμό, ζορίστηκε σε κάμποσες περιπτώσεις να διαχειριστεί καταστάσεις που θα λύνονταν με την παρουσία και μόνο του Φορτούνη.

Ωστόσο τα δύσκολα πέρασαν, τώρα απαιτείται μονάχα κατανόηση και λίγη ακόμη υπομονή: αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με την Καλαμάτα, ο Φορτούνης θα μπει σιγά σιγά και πάλι σε ρυθμό αγώνων. Δεν μπορεί ξαφνικά να παίξει σε υψηλή ένταση για 90 λεπτά, δεν μπορεί μονομιάς να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε. Θα έλεγε κανείς πως η όποια παρουσία του φέτος στο χορτάρι θα λειτουργούσε ως προπομπός για του χρόνου. Αλλά ο πεισματάρης Τρικαλινός δεν θέλει να περιμένει τόσο για να ξαναγίνει ο πλέον κομβικός παίκτης της ομάδας του στον αγωνιστικό χώρο. Θα συνεχίσει να πιέζει τον εαυτό του προκειμένου να φωνάξει 'παρών' και στα δύσκολα που έρχονται για τους 'ερυθρόλευκους'. Τα ντέρμπι, τα ματς με την Άρσεναλ και την μάχη τίτλου στα play-offs. Μέχρι τότε όμως έχει το δικαίωμα να απολαύσει την αποψινή βραδιά.

Όταν στέγνωσαν τα δάκρυα του Ολυμπιακού για την απώλεια του κορυφαίου του παίκτη, οι λύσεις και τα αποτελέσματα ήρθαν έστω και με δυσκολία ή αναταραχές. Τώρα έφτασε η στιγμή που θα στεγνώσουν τα δάκρυα του παίκτη, μετά από εκείνη την υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος και οι συμπαίκτες του στο 'Γ. Καραϊσκάκης' πριν την φιλική αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Φορτούνης θα πατήσει ξανά το χορτάρι του Φαληρικού γηπέδου, κάνοντας το πρώτο βήμα για να προσφέρει ξανά συγκινήσεις στον κόσμο των 'ερυθρολεύκων'. Ένα κόσμο που τον περιμένει πως και πως για να τον χειροκροτήσει, αναγωρίζοντας την προσφορά του και πόσο έλειψε όλο αυτό το διάστημα από τις μάχες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Θα καταφέρει να κάνει ζημιές στα play-offs ο Παναθηναϊκός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK