Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 1-3

Με τον Τζόελ Κάμπελ να οργιάζει, η Κόστα Ρίκα υπέγραψε την πρώτη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νίκησε 3-1 την Ουρουγουάη στο "Εστάντιο Καστελάο" της Φορταλέτζα και ανέτρεψε τα δεδομένα στο 4ο όμιλο της διοργάνωσης. Ήταν η παρθενική νίκη των Κοσταρικανών επί της "σελέστε".

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 1-3

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες των δύο ομάδων

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 1-3

Η εικόνα του αγώνα

Η Κόστα Ρίκα, παρά το 3-6-1 του Χόρχε Λουίς Πίντο, δεν είχε τα όπλα να αμυνθεί, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί αρχικά το πλάνο της Ουρουγουάης. Με δύο παίκτες στη γραμμή κρούσης (Καβάνι, Φορλάν) και επιθετικούς πλάγιους (Ροντρίγκες, Στουάνι) η "σελέστε" πατούσε συνεχώς περιοχή και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να σκοράρει. Ο Γκοδίν το έκανε στο 15', αλλά ήταν εκτεθειμένος και το γκολ ακυρώθηκε, στο 16' ο Καβάνι σούταρε άουτ από θέση βολής. Όταν στο 24' ο Λουγκάνο ανατράπηκε εντός περιοχής και ο Μπριχ έδωσε το πέναλτι, ο φορ της Παρί Σεν Ζερμέν είχε πιο εύκολο έργο, ανοίγοντας το σκορ.

Το εξαιρετικό σουτ του Κάμπελ στο 27' δεν έφερε το 1-1 και η Κόστα Ρίκα δεν είχε άλλους τρόπους ν' απειλεί πέρα από λίγες στημένες φάσεις. Ο Μουσλέρα δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στα γκολπόστ και προέκυψαν καταστάσεις στην περιοχή των Ουρουγουανών, χωρίς όμως ν' αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα.

Επειδή πάντως το συγκρότημα του Ταμπάρες ρίσκαρε έχοντας αφήσει την πρωτοβουλία στους Κεντροαμερικανούς (είχαν κατοχή και περισσότερες πάσες), η ανατροπή ήρθε στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού. Ο Κάμπελ στο 54' έκανε την αρχή με εξαιρετικό τελείωμα μετά τη σέντρα του Ρουίς, προτού ο Ντουάρτε με κεφαλιά (από θέση οφ σάιντ) στο 58' και αστοχία του Στουάνι στο μαρκάρισμα αναγκάσει τον Ταμπάρες να... τρέχει και να μην φτάνει. Λοδέιρο και Γκονσάλες ήρθαν ταυτόχρονα από τον πάγκο για να βελτιώσουν την εικόνα των πρωταθλητών Ν.Αμερικής, μόνο που οι διορθωτικές κινήσεις κάθε άλλο παρά ωφέλησαν την Ουρουγουάη.

Χρόνος υπήρχε, όχι όμως τρόπος και πλάνο. Ήταν το χρονικό σημείο που φάνηκε η απουσία του Λουίς Σουάρες, αφού ούτε ο Ερνάντες, η τελευταία αλλαγή της "σελέστε", μπόρεσε να φέρει κάτι φρέσκο στο χορτάρι. Σπασμωδικές κινήσεις απέναντι σε μια Κοστα Ρίκα που είχε την αυτοπεποίθηση ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το τρίτο γκολ, από τον Ουρένια στο 84' μετά την κάθετη του Κάμπελ, ήρθε να σφραγίσει την υπεροχή των Κοσταρικανών στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι σε μια "σελέστε" που στο φινάλε έχασε τον Μάξι Περέιρα με κόκκινη για χτύπημα στον Κάμπελ.

MVP

Απέναντι σ' ένα βαρύ κεντρικό δίδυμο ο Τζόελ Κάμπελ έκανε θράυση. Πέτυχε ένα γκολ και έφτιαξε άλλο ένα, εκθέτοντας μαζί Λουγκάνο και Γοδίν.

Αδύναμος κρίκος

Τα χρόνια έχουν περάσει και ο Ντιέγκο Φορλάν δεν είναι πλέον ο παίκτης με το δολοφονικό ένστικτο. Ούτε καν μέσα στις φάσεις ήταν.

Σχόλιο

Η Ουρουγουάη προηγήθηκε, αλλά δεν έκανε τίποτα περισσότερο για να εξασφαλιστεί απέναντι σ' ένα συμπαγές σύνολο που όσο περνούσε η ώρα πίστευε περισσότερο στον εαυτό της. Η απουσία του Σουάρες έκανε προβλέψιμους τους πρωταθλητές Ν.Αμερικής και ο Τζόελ Κάμπελ, ο Μπράιν Ρουίς και ο Κρίστιαν Μπολάνιος τούς εξέθεσαν στις αντεπιθέσεις.

Οι συνθέσεις

Ουρουγουάη: Μουσλέρα, Μάξι Περέιρα, Λουγκάνο, Γοδίν, Κάσερες, Γκάργκανο (60' Γκονσάλες), Αρεβάλο Ρίος, Στουάνι, Ροντρίγκες (76' Ερνάντες), Φορλάν (60' Λοδέιρο), Καβάνι

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Γκαμπόα, Ντουάρτε, Γκονσάλες, Ουμάνια, Ντίας, Μπόρχες, Τεχέδα (74' Κουμπέρο), Μπολάνιος (88' Μπαράντες), Ρουίς (83' Ουρένια), Κάμπελ

Το vine του αγώνα

Αν η ομάδα του έχει κερδίσει, δικαιολογούνται όλα...

Το γράφημα του αγώνα

Θέσεις και μεταβιβάσεις των δύο 11άδων

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 1-3

Τα γκολ του αγώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK