Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων: Υπό δοκιμή η "έξυπνη μπάλα"

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων: Υπό δοκιμή η "έξυπνη μπάλα"

Το...ντεμπούτο της σε διεθνή διοργάνωση θα κάνει την Παρασκευή (16/09) η "smartball". Πρόκειται για το νέο τεχνολογικό επίτευγμα που θα τεθεί στις υπηρεσίες των διαιτητών του παγκοσμίου πρωταθλήματος Νέων Ανδρών, το οποίο αρχίζει την Παρασκευή στη Λίμα του Περού.

Στην "έξυπνη μπάλα" είναι τοποθετημένο ένα μικροτσίπ το οποίο ενεργοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό σε περίπτωση που περάσει τη γραμμή του τέρματος, οπότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον "αρχοντα του αγώνα" σε συγκεκριμένες φάσεις.

Παρά τις κατ'επανάληψη αντιρρήσεις του για τη χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, έδωσε τις...ευλογίες του για τη χρησιμοποίηση της "έξυπνης μπάλας", υπό τη μορφή πειράματος, στη διοργάνωση του Περού και αποκάλυψε ότι εάν όλα πάνε καλά, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το προσεχές καλοκαίρι.

Η παρουσίαση της μπάλας έγινε στη Λίμα λίγες ώρες πριν την εναρκτήρια σέντρα του τουρνουά και από την πρώτη στιγμή έκλεψε τις εντυπώσεις. Ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ουρς Λίνσι δήλωσε: "Ο διαιτητής είναι ο απόλυτα υπεύθυνος, είναι το αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο και αυτό δεν αλλάζει. Η μπάλα αυτή χρησιμοποιείται προς βοήθειά του".

Το μικροτσίπ έχει μέγεθος 15mm και στέλνει με ραδιοκύματα το "μήνυμα" ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, σαν να βρίσκει πάνω σε ηλεκτροφόρο φράχτη. Το σήμα αυτό διαχέεται σε περίπου, 12 δέκτες που είναι τοποθετημένοι στις γωνίες του γηπέδου, απο'κει περνά στον κεντρικό υπολογιστή κι αυτός στέλνει το "μήνυμα" στο ρολόι που θα φορά ο διαιτητής. Η διαδικασία αυτή διαρκεί ένα δευτερόλεπτο!

Το αν θα υπακούσει ο διαιτητής στην εντολή του σήματος, είναι στη διακριτική του ευχέρεια, σε περίπτωση δηλαδή, που δεν είναι 100% βέβαιος για την απόφασή του. Ανάλογα με την περίπτωση, στο ρολόι θα αναγράφεται η λέξη "goal" ή "no message" και οι ενδείξεις "goal" θα κρατώνται στη μνήμη του ρολογιού με την χρονική στιγμή που συνέβησαν. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λίνσι, ο διαιτητής μπορεί να αγνοήσει οποιαδήποτε ένδειξη "goal",εάν είναι σίγουρος ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της κατασκευάστριας αθλητικής εταιρείας, Adidas, Γκίντερ Πάου τόνισε ότι η ραδιοσυχνότητα που εκπέμπει η "έξυπνη μπάλα", δεν επηρεάζεται από τη χρήση ραδιοφώνων και κινητών τηλεφώνων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK