Πάγος, χιόνι και πόνος: Το τουρνουά 7 ημερών χτυπάει την πόρτα της FIFA

Το μικρότερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο διεξάγεται σε ένα ηφαιστειακό νησί που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αφού ως το 2016 τα γήπεδα αποτελούνταν από... άμμο και πέτρες, η Γροιλανδία μοιάζει αποφασισμένη να μπει σε FIFA status.

Πάγος, χιόνι και πόνος: Το τουρνουά 7 ημερών χτυπάει την πόρτα της FIFA
FOOTBALL GROUNDS OF THE WORLD - FACEBOOK ACCOUNT

Πρόκειται μάλλον για το πιο παράξενο τουρνουά ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, από το 1971 μέχρι σήμερα, οι καλύτεροι παίκτες της Γροιλανδίας μαζεύονται για να παίξουν στο Grønlandsbanken Final 6 - την μικρότερη χρονικά διοργάνωση στον κόσμο, που διαρκεί για επτά ημέρες και διεξάγεται στον αρκτικό κύκλο.

Τα παιχνίδια πραγματοποιούνται σε ένα ηφαιστειακό νησί που χρονολογείται από την αρχαιότητα, με ορατά τα παγόβουνα αλλά και τις φάλαινες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να γεμίσουν με οξυγόνο. Το 10% του συνολικού πληθυσμού της Γροιλανδίας συμμετέχει στην λίγκα! Και συχνά αποκομίζει σοβαρούς τραυματισμούς, καθώς εξαιτίας του κλίματος τα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα...

Η Γροιλανδία καταλαμβάνει χώρο παρόμοιο με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Όμως κατοικίσιμη γη είναι μονάχα το 20% - όλο το υπόλοιπο είναι πάγος. Υπάρχουν ελάχιστες περιοχές με γρασίδι και για περίπου 9 μήνες του χρόνου είναι αδύνατον να παιχτεί ποδόσφαιρο, καθώς τα γήπεδα καταλαμβάνονται από παχύ στρώμα χιονιού. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, οι μετακινήσεις είναι επίσης πολύ δύσκολες -ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο- έτσι το να οργανωθούν παιχνίδια ποδοσφαίρου απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Παρ΄όλα αυτά ο κόσμος της Γροιλανδίας δεν πτοείται και φυσικά το ποδόσφαιρο είναι το πλέον αγαπημένο άθλημα στη χώρα. Στους 50.000 υπολογίζονται οι μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων οι 5.000 κλωτσάνε το τόπι.

Το Qeqertarsuaq στο Disko Island είναι το σύνηθες σημείο για το Grønlandsbanken Final 6 - όπου οι ομάδες ανταγωνίζονται για το τρόπαιο. Οι οκτώ ομάδες από όλη τη χώρα φτάνουν εκεί μέσω ακτοπλοΐας. Για να προκριθούν στην τελική φάση του τουρνουά και να διεκδικήσουν τον τίτλο, πρέπει να προκριθούν από τα ματς της προκριματικής φάσης που διεξάγονται τον μήνα Ιούλιο.

Στην πρόσφατη ιστορία το ηφαιστειακό νησί απέκτησε γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα, ανάμεσα στα βουνά με κόκκινες κορυφογραμμές και την παραλία με μαύρη άμμο. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, το γήπεδο αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, αφού ως το 2016 ο αγωνιστικός χώρος αποτελούνταν από... άμμο και πέτρες.

"Ουσιαστικά παίζαμε σε ένα σκληροτράχηλο τερέν από άμμο. Κάποιες φορές υπήρχαν και μεγάλες, σκληρές πέτρες, επομένως να έπεφτες πάνω τους, ο πόνος ήταν μεγάλος", αποκάλυψε στο CNN ο αρχηγός της B-67, Γιόχαν Γκροθ.

Ακόμη χειρότερες ήταν οι συνθήκες για τους τερματοφύλακες. "Για να είσαι γκολκίπερ σε τέτοιο γήπεδο, έπρεπε να δίνεις τον ολοκληρωτικό εαυτό σου. Ήταν απαραίτητο να φοράς κάμποσα ρούχα, αναπόφευκτα οι πληγές ήταν εμφανείς σε όλο σου το σώμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός της G-44, Φρέντερικ Ζέεμπ.

Στόχος της Γροιλανδίας τα επόμενα χρόνια είναι να εισέλθει σε FIFA status. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας προσφέρει τη βοήθεια της σε αυτή την κατεύθυνση και η κατασκευή νέων γηπέδων με τεχνητό χλοοτάπητα είναι σε εξέλιξη.

"Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Δανίας και την Ένωση παιχνιδιών με μπάλα της Γροιλανδίας προκειμένου να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο στην χώρα. Είχαμε στόχο να δημιουργήσουμε έξι γήπεδα κανονικών διαστάσεων με τεχνητό χλοοτάπητα μέχρι το 2021, αλλά ήδη είναι έτοιμα 11 με 12. Το εγχείρημα είχε μεγάλη επιτυχία. Είναι μακρύς ο δρόμος αλλά ήδη τον διανύουμε. Το ποδοσφαιρικό μέλλον της Γροιλανδίας προδιαγράφεται λαμπρό", αποκάλυψε ο Γέσπερ Μέλερ, πρόεδρος της δανέζικης FA.

Μπορεί ακόμη η Γροιλανδία να έχει μπόλικο δρόμο να καλύψει, αλλά σίγουρα μπορεί να προσφέρει το πλέον ειδυλλιακό τοπίο για μια ρομαντική version του ποδοσφαίρου που ακόμη αντέχει στον χρόνο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK