Παναιτωλικός: Αλλαγή νοοτροπίας με σφραγίδα Δέλλα

Δεν έμπλεξε ποτέ σε σενάρια υποβιβασμού, έφτασε κοντά στην πεντάδα και τελικά έβγαλε τη σεζόν άνετα. Ο Τραϊανός Δέλλας έδειξε ότι ο Παναιτωλικός μπορεί και χωρίς την άμυνα, φροντίζοντας παράλληλα να χτίσει για το μέλλον.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μια σεζόν χωρίς σκοτούρες ολοκληρώνει ο Παναιτωλικός. Κάτι ξεχωριστό δεν κατάφερε να πετύχει η ομάδα του Αγρινίου σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ωστόσο υπάρχουν δύο παράμετροι που αποδεικνύουν πως... έγινε δουλίτσα.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν έμπλεξε ποτέ σε σενάρια υποβιβασμού, έφτασε κάποια στιγμή έφτασε κοντά στην πεντάδα, ο Παναιτωλικός υπό τις οδηγίες του Τραϊανού Δέλλα έδειξε πως είναι μια ομάδα που μπορεί να φτάσει σε καλά αποτελέσματα χωρίς απαραίτητα να στηρίζεται στην άμυνα και το δυναμικό παιχνίδι.

Η ομάδα του Αγρινίου προσπάθησε και κατάφερε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, ένα σύνολο που παίζει πιο ελεύθερο, περισσότερο επιθετικό ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή, μπήκαν στην ενδεκάδα νεαροί ποδοσφαιριστές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο Παναιτωλικός πέρασε με επιτυχία το φετινό τεστ. Ας δούμε κάποια στοιχεία περισσότερο αναλυτικά.

Το αστέρι: Βλαντ Μοράρ

Ο Ρουμάνος φορ, διεθνής με την U-21 της χώρας του, έχει 15 γκολ και 2 ασίστ σε 49 ματς με τον Παναιτωλικό μέχρι σήμερα. Την φετινή σεζόν έχει σκοράρει 6 τέρματα σε 18 παιχνίδια (1294') πρωταθλήματος, ωστόσο οι μυικές ενοχλήσεις του στέρησαν τη συμμετοχή από κάμποσα παιχνίδια, αποδυναμώνοντας σημαντικά την ομάδα του Αγρινίου στην προσπάθεια που έκανε για την πεντάδα.

Ο 25χρονος φορ μετράει 1 γκολ/5,5 τελικές προσπάθειες, 7/20 γεμίσματα, 5 κλεψίματα, 14 κερδισμένα φάουλ αλλά και δύο χαμένα πέναλτι. Μοράρ και Παναιτωλικός έχουν συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Ο πολυτιμότερος: Φράνκο Μάζουρεκ

Ο Αργεντινός πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και εν πολλοίς ευθύνεται για την βελτιωμένη εικόνα του Παναιτωλικού από την μέση και μπροστά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Μάζουρεκ έχει απολογισμό 7 γκολ και 4 ασίστ σε 26 ματς πρωταθλήματος (2101'), παίζοντας στην θέση του επιθετικού μέσου.

Έτσι, έχει καταγράψει limit up καριέρας στην χρηματιστηριακή του αξία, που φτάνει τις 750.000 ευρώ. Από τα δικά του πόδια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το δημιουργικό/επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Αγρινίου. Έχει 1 γκολ/6 τελικές προσπάθειες, 22/66 γεμίσματα, 20 κλεψίματα και 78 κερδισμένα φάουλ.

Μάζουρεκ και Παναιτωλικός δεσμεύονται με συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν και τη νέα σεζόν μαζί. Παναθηναϊκός, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια φέρονται ως μνηστήρες του Αργεντίνου, που έχει απασχολήσει το τμήμα scouting τόσο της ΑΕΚ, όσο και του ΠΑΟΚ.

Ο πιο βελτιωμένος: Αλέξανδρος Μαλής

Την σεζόν 2016-2017 έκανε μια συμμετοχή του ενός λεπτού, την επόμενη αγωνιστική περίοδο παραχωρήθηκε ως δανεικός και φέτος ο 22χρονος αριστεροπόδαρος στόπερ μετρά ήδη 18 συμμετοχές (17 στο πρωτάθλημα και μια στο Κύπελλο) και 1410' αγωνιστικά λεπτά με τη φανέλα του Παναιτωλικού.

Προφανώς και πρόκειται για έναν παίκτη που πιστεύει ο Τραϊανός Δέλλας, ενώ προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Μαλής και Παναιτωλικός έχουν συμβόλαιο συνεργασίας έως το καλοκαίρι του 2020.

Απογοήτευση: Μάρκος Πάουλο

Ο Βραζιλιάνος χαφ είναι παίκτης της ομάδας του Αγρινίου από το καλοκαίρι του 2015, όταν και υπέγραψε ως ελεύθερος από την Κοΐμπρα. Την σεζόν 2015-2016 πραγματοποίησε 29 συμμετοχές (2 γκολ, 1 ασίστ, 2343'), την σεζόν 2016-2017 το κοντέρ σταμάτησε στις 31 (3 γκολ, 1 ασίστ, 2632') και πέρσι, ο Μάρκος Πάουλο έκανε άλλες 30 συμμετοχές (3 γκολ, 2318').

Όλη την προηγούμενη τριετία, ο Βραζιλιάνος κεντρικός μέσος αποτελούσε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ενδεκάδα του Παναιτωλικού, ωστόσο φέτος δεν ήταν η χρονιά του. Στα 8 πρώτα παιχνίδια της σεζόν ξεκίνησε βασικός στα 6, ενώ στα δύο ήταν εκτός αποστολής.

Ακολούθησε ένας ζόρικος τραυματισμός (κοιλιακός - προσαγωγός) που τον κράτησε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες και επανήλθε στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 25/2, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής ως αλλαγή.

Έπαιξε βασικός στα ματς με Αστέρα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, όπου ο Παναιτωλικός γνώρισε ισάριθμες ήττες με γκολ 1 υπέρ και 14 παθητικό, αλλά δεν ήταν ο ίδιος παίκτης όπως πριν τον τραυματισμό του. Μάρκος Πάουλο και Παναιτωλικός θα κληθούν να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας τους, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Το ματς της σεζόν: Παναιτωλικός - ΑΕΚ 2-1

Η νίκη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" επί του Άρη, το 5-0 επί του Πανιωνίου στο Αγρίνιο, τα "διπλά" σε "Ζωσιμάδες" και Λαμία ήταν σημαντικές επιτυχίες για τον Παναιτωλικό, ωστόσο το τρίποντο απέναντι στην ΑΕΚ ήταν σίγουρα η σημαντικότερη στιγμή της ομάδας του Τραϊανού Δέλλα μέσα στη σεζόν.

Από ασίστ των Ρόσα και Μάζουρεκ, ο Αλχασάν Καμαρά σκόραρε ισάριθμα τέρματα στο 26' & το 51', πριν τραυματιστεί και αφήσει τη θέση του στον Μοράρ. Από ασίστ του Πόνσε, ο Σιμόες μείωσε σε 1-2 για την ΑΕΚ στο 76', ωστόσο το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και ο Παναιτωλικός πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη στο γήπεδο του.

Προπονητής

Στα μέσα της σεζόν ο Παναιτωλικός έφτασε κοντά στην πεντάδα, έστω κι αν δεν κατάφερε να διατηρηθεί εκεί. Ουδέποτε έμπλεξε σε σενάρια υποβιβασμού, καθώς ήταν ξεκάθαρο από νωρίς ότι έχει το σύνολο για να βγάλει χωρίς άγχος τη σεζόν. Η σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, που άφησε στην άκρη την αμυντική λογική που είχε τα προηγούμενα χρόνια, παίζοντας περισσότερο ελεύθερα.

Η ομάδα του Αγρινίου πήρε κάποια σημαντικά αποτελέσματα με καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο, γεγονός που αν μη τι άλλο πιστώνεται στον Τραϊανό Δέλλα. Παράλληλα, ο Έλληνας τεχνικός δεν δίστασε να δώσει μπόλικο χρόνο συμμετοχής σε παιδιά όπως οι Γιώργος Λιάβας (ήδη υπάρχει το ενδιαφέρον των "μεγάλων"), Αλέξανδρος Μαλής και Άγγελος Τσιγγαράς, προσπαθώντας να επενδύσει στο μέλλον. Τίποτα από αυτά δεν στάθηκε τελικά αρκετό για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους οι δύο πλευρές.

Αξία transfermarkt: 9.8 εκατ. ευρώ

Βαθμολογία σεζόν: 7

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK