Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ: Το δεξί πόδι του Βιεϊρίνια

Το εκπληκτικό σουτ του Βιεϊρίνια από τα 30 μέτρα ήταν αυτό που έσωσε τον ΠΑΟΚ από την πρώτη φετινή ήττα στη Super League. Όταν ο Πορτογάλος αρχηγός 'όπλισε', ο Παναιτωλικός δεν είχε καμία τύχη.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βιεϊρίνια έπρεπε να κάνει κάτι για να συνεχίσει το σερί. Και όταν 'όπλισε' το δεξί πόδι του, η κατάληξη έμοιαζε βέβαιη. Ακόμα και από τα 30 μέτρα απόσταση. Ο ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή κόντρα στον Παναιτωλικό, επικράτησε με 2-1, παρέμεινε αήττητος και έτοιμος για τίτλο και ο αρχηγός του συντήρησε μία εκπληκτική επίδοση για ακραίο μπακ.

Διότι αυτό είναι εδώ και δύο σεζόν στον ΠΑΟΚ. Και αρκετές σεζόν νωρίτερα στη Βόλφσμπουργκ. Ο Πορτογάλος διεθνής αποτελεί τον αριστερό οπισθοφύλακα του 'δικεφάλου του βορρά' και αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα το να έχει ασίστ ή γκολ στις τελευταίες 6 αγωνιστικές της Super League.

Αυτήν τη φορά δεν ήταν ένα απλό τέρμα. Ήταν ένα γκολ που βρήκε τον ΠΑΟΚ σε μία σπάνια θέση τη φετινή σεζόν, στη θέση του διώκτη. Οι περίπου 1.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ορισμένοι εκ των οποίων ίσως να συμμετείχαν και στα επεισόδια στο Αγρίνιο μερικές ώρες νωρίτερα, έβλεπαν τον ΠΑΟΚ πίσω στο σκορ και ίσως για πρώτη φορά στον 2ο γύρο τόσο κοντά στο φάσμα της ήττας.

Το 1ο ημίχρονο της αναμέτρησης βρήκε τους φιλοξενούμενους να έχουν στείλει την μπάλα στα δίχτυα μια φορά, αλλά το τέρμα του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ του Ολλανδού. Αυτή ήταν και η πιο επικίνδυνη στιγμή του (κακού) ΠΑΟΚ, την ώρα που ο Παναιτωλικός είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Μάρκος Πάουλο, που εξουδετέρωσε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης.

Με την έναρξη του 2ου μέρους, ο Τσούμπα Άκπομ έστειλε κι αυτός την μπάλα στα δίχτυα, όμως παρ' όλες τις διαμαρτυρίες του Ραζβάν Λουτσέσκου και το... πέταμα του σκουφιού του, ο διαιτητής ξανά ακύρωσε ορθά το γκολ του Άγγλου για οφσάιντ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο 54' ο Χοσέ Κρέσπο έκανε πέναλτι στον Χόρχε Ντίας και ο Αντμίρ Μπαΐροβιτς έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του Τραϊανού Δέλλα, που δίνει μάχη να προλάβει τον Άρη στην 5η θέση της βαθμολογίας και να διεκδικήσει ευρωπαϊκό 'εισιτήριο'.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Enter captain. Είναι σε αυτές τις περιπτώσεις που ο Βιεϊρίνια αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αρχηγού με τον τρόπο που πρέπει να το κάνει ο καθένας που φοράει το περιβραχιόνιο μιας ομάδας.

Στον 1ο γύρο είχε μόλις μία ασίστ να επιδείξει και ορισμένες κακές εμφανίσεις. Στον 2ο γύρο, όταν πλέον η πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου ήταν κάτι παραπάνω από ορατή, έκανε τα πάντα για να συμβάλει σε αυτό.

Από τη 16η μέχρι και την 25η αγωνιστική, ο 33χρονος μπακ έχει 5 γκολ και 3 ασίστ. Και μάλιστα, με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, συνεισέφερε σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια του προγράμματος. Γκολ στο ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό, γκολ στο ντέρμπι Θεσσαλονίκης με τον Άρη, ασίστ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ασίστ και κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Ο αγώνας στο Αγρίνιο ήταν πια ίσως ο πιο δύσκολος μέχρι το τέλος της σεζόν, εκεί όπου κινδύνευε περισσότερο το αήττητο. Όταν, λοιπόν, ο Βιεϊρίνια στόπαρε με το στήθος μετά από το διώξιμο της μπάλας από παίκτη του Παναιτωλικού, υπήρχε μόνο μία σκέψη στο μυαλό του: να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΟΚ, στην ανάγκη που υπήρχε για τον ηγέτη του.

Στο επόμενο ενσταντανέ, η μπάλα είχε αναπαυθεί στα δίχτυα του Νίκου Γιαννακόπουλου και όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ είχε τρέξει πάνω στον Πορτογάλο, αψηφώντας οποιαδήποτε απειλή τιμωρίας. Ήταν ένα γκολ που μπαίνει μία στο εκατομμύριο στα ελληνικά γήπεδα, πόσο μάλλον η ομάδα που σκοράρει, βρίσκεται πίσω στο σκορ και κινδυνεύει να χάσει κάτι σημαντικό.

Αυτή η ορμή από την ισοφάριση του Βιεϊρίνια στο 64' έφερε αναπόφευκτα και το 2-1 του έτερου ακραίου μπακ της ομάδας που δεν μοιάζει με μπακ, του Λέο Μάτος, μόλις 3 λεπτά αργότερα.

Η ανατροπή είχε ολοκληρωθεί, το 'τρίποντο' της νίκης είχε διασφαλιστεί και η διαφορά με τον Ολυμπιακό ανέβηκε ξανά (με ένα παιχνίδι περισσότερο) σε διψήφιο επίπεδο.

Η εικόνα του Βιεϊρίνια να αποχωρεί ημίγυμνος από τον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του παιχνιδιού, αλλά με το περιβραχιόνιο σταθερό στο αριστερό μπράτσο του, ήταν ακόμα ένας λόγος που οι φίλοι της ομάδας έχουν κάνει trend στα social media το 'beli3ve'. Ίσως ο σημαντικότερος.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK