Παναθηναϊκός: 10 πωλήσεις του Ντρεοσί που 'πλούτισαν' τη Ρεν

Στα 11 χρόνια που δούλεψε ως γενικός διευθυντής για τα πιο ευκατάστατα αφεντικά της ποδοσφαιρικής Γαλλίας ο Πιέρ Ντρεοσί υπήρξε ο άνθρωπος που θα υλοποιούσε το όραμά του: μια Ρεν οικονομικά ανεξάρτητη που θα επιβίωνε κυρίως από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών της ακαδημίας ή φθηνά αποκτήματα.

Ο Πιέρ Ντρεοσί κατά τη θητεία του στην Παρί
Ο Πιέρ Ντρεοσί κατά τη θητεία του στην Παρί TWITTER.COM/PARISFC

Η οικογένεια Πινό, με κεφαλή της τον 84χρονο -πλέον- Φρανσουά, ανήκει στην παγκόσμια κάστα των δισεκατομμυριούχων. Η συνολική περιουσία της εκτιμάται σήμερα στα 46.9 δισ. δολάρια και στην ανελλιπώς ανανεούμενη λίστα του Forbes κατέχει την 27η θέση της υφηλίου. Στη Γαλλία υπολείπεται σε υπάρχοντα μονάχα δύο οικογενειών: των Αρνό (139.8 δισ.) και των Μπετενκούρ-Μεγέρ (71.3 δισ). Η 'ναυαρχίδα' των επιχειρήσεών της είναι φυσικά η εταιρία Kering, βασική μέτοχος των brands Saint Laurent, Alexander McQueen and Gucci. Την ίδια ώρα η Artemis είναι ο επενδυτικός κριός της παριζιάνικης φαμίλιας, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι ενταγμένη από το 1998 η Ρεν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στο ποδόσφαιρο οι Πινό δεν μπήκαν μεν για να πλουτίσουν, αλλά ούτε για να χάσουν. Η οικονομική δυναμική τους δεν συμβάδισε σχεδόν ποτέ ως σήμερα με τη σφιχτή πολιτική τους και τα περισσότερα χρήματα είχαν εξ αρχής ξοδευτεί για την πλήρη αναδιοργάνωση των ακαδημιών και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Εκ των διαχειριστών και γενικός κουμανταδόρος στο κλαμπ της Βρετάνης υπήρξε επί 11 χρόνια ο Πιέρ Ντρεοσί, που τη σήμερον εμφανίζεται ως ο δεδομένος διάδοχος του Τσάβι Ρόκα στο πόστο του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού. Η Equipe ανήγγειλε ήδη την πρόσληψη του 61χρονο.

Πρώην ποδοσφαιριστής (502 συμμετοχές ως αμυντικός με Λιλ, Σοσό, Νις, Παρί Ζεν Ζερμέν, Κάννες), αλλά και καταρτισμένος στο αντικείμενο έρχεται για να συμπληρώσει τον Λάζλο Μπόλονι και να πετύχει πολλά περισσότερα απ' όσα κατάφερε η πλειονότητα των προκατόχων του. Με τον 67χρονο Ρουμάνο γνωρίζονται πολύ καλά, μια και συνυπήρξαν/συνεργάστηκαν στη Ρεν κατά την τριετία 2003-06. Ο Ντρεοσί ήταν ήδη ο 'δερβέναγας' του γαλλικού συλλόγου από το 2002, ως αποτέλεσμα της δουλειάς του στη Λιλ, αυτός που ενέκρινε την πρόσληψη του νυν προπονητή του 'τριφυλλιού' και στο τέλος αυτός που τον αντικατέστησε ως προπονητής, για 58 ματς από τον Ιούνη του 2006 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2007, όταν εκείνος έφυγε για τη Μονακό.

Τον εαυτό του τον... απέλυσε κρίνοντας απαραίτητη την αλλαγή πλεύσης και δίνοντας τη σκυτάλη στον Γκι Λακόμπ (ως τον Ιούνιο του 2009), αλλά τη Ρεν δεν έπαψε να την υπηρετεί ως ο απόλυτος άρχων του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τουλάχιστον έως ότου αποφασιστεί η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών το καλοκαίρι του 2013 και 2,5 χρόνια πριν αναλάβει ανάλογο ρόλο στην Παρί (σκέτο), σταθεροποιώντας την στη Ligue 2.

Στη θητεία του ως μεγαλοστέλεχος της Ρεν ήταν άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης των πατέρα (Φρανσουά) και γιου (Φρανσουά-Ανρί) Πινό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τον (επί σειρά ετών πρόεδρο) Ρενέ Ριελό, που πότε έφευγε και πότε επέστρεφε. Η υπογραφή του (Ντρεοσί) είχε τη μεγαλύτερη αξία και δύναμη στο οργανόγραμμα της ομάδας, καθώς είχε μετατραπεί στον εξ απορρήτων των ζάπλουτων ιδιοκτητών της. Είχε βεβαίως φέρει εις πέρας την πρωταρχική αποστολή του, δομώντας με τέτοιον τρόπο τις ακαδημίες και βρίσκοντας διαμάντια στη λάσπη που τα ταμεία άρχισαν να γεμίζουν με ρευστό.

Εντοπίσαμε 10 από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πολύ πριν τον Ντεμπελέ ή Μεντί:

Πετρ Τσεχ

Από τις πρώτες κινήσεις της Ρεν ενόσω ο Ντρεοσί είχε αναλάβει τα καθήκοντα του αθλητικού διευθυντή ήταν η αγορά ενός 20χρονου θηριώδους γκολκίπερ από την Τσεχία. Διεθνής ήδη με τις μικρές εθνικές της πατρίδας του, αλλά με μόλις μια σεζόν στη Σπάρτα Πράγας, ο Πετρ Τσεχ δεν διέθετε το προφίλ του έτοιμου τερματοφύλακα που θα υπερασπιστεί την εστία ενός κλαμπ με φιλοδοξίες. Κι όμως σε δυο σεζόν μέτρησε 78 συμμετοχές και 27 'clean sheets', με αποτέλεσμα τα 5 εκατομμύριά που 'χαν ξοδευτεί για την απόκτησή του ν' αυγατίσουν και να γίνουν 13 το καλοκαίρι του 2004.

Αλεξάνταρ Φράι

Τον Γενάρη του 2003 ο Ελβετός ήταν ένας 23χρονος φορ που προσπαθούσε μέσα από τη θητεία του σε Τουν και Λουκέρνη να διαφημίσει την πραμάτεια του. Με μόλις 1.5 εκατ. ευρώ η Ρεν τον ενέταξε στο δυναμικό της και τον μετέτρεψε στον αρχισκόρερ της Ligue με 40 γκολ σε δύο διαδοχικές σεζόν. Η Ντόρτμουντ είχε ανάγκη από έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει στενή σχέση με τ' αντίπαλα δίχτυα και τα 5 εκατομμύρια που έδωσε για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2006 ήταν μια μάλλον καλή τιμή.

Γιοάν Γκουρκίφ

Ο Γιοάν Γκουρκίφ με τη φανέλα της Ρεν το 2005
Ο Γιοάν Γκουρκίφ με τη φανέλα της Ρεν το 2005 AP PHOTO/DAVID VINCENT

Προφανέστατα στην περίπτωση του ταλαντούχου εφήβου έπαιξε ρόλο η πρόσληψη του πατέρα του Κριστιάν στην τεχνική ηγεσία. Ωστόσο ο μικρός Γιοάν καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα, αφού έφυγε το στήριγμά του του κι ανέλαβε τα ηνία ο Λάζλο Μπόλονι. Τον Νοέμβριο του 2003 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του και λίγους μήνες μετά (Γενάρης του 2004) έμαθε πως θα παίξει για πρώτη φορά σε παιχνίδι κυπέλλου. Το 2005-06 τέλειωσε με 47 συμμετοχές, 6 γκολ και 4 ασίστ, επιδόσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Μίλαν, η οποία έναντι 4.5 εκατομμυρίων ευρώ φρόντισε να τον δεσμεύσει για τα επόμενα 5 χρόνια. Προτού αποδειχθεί τρομερά ευάλωτος στους τραυματισμούς και δεν κάνει ποτέ την καριέρα που άρμοζε στα προσόντα του.

Κιμ Σέλστρεμ

Τα χειμερινά ψώνια του 2004 είχαν φέρει στη Ρεν έναν 22χρονο κεντρικό χαφ από τη Σουηδία. Ανήκε στην Τζουργκάρντενς και η απόκτησή του, μια και ήταν ήδη διεθνής με την ανδρών, κόστισε γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το ελάχιστο βέβαια συγκριτικά με το τι έμελλε να προσφέρει σε διάστημα 2.5 ετών (22 γκολ και 9 ασίστ σε 96 συμμετοχές). Νούμερα για τα οποία η Λιόν διπλασίασε την αγοραστική αξία του και ξόδεψε για χάρη του 8 εκατομμύρια!

Αντρέας Ίσακσον

Στη Σουηδία η Ρεν είχε εντοπίσει και τον αντικαταστάτη του Τσεχ. Είχε φροντίσει μάλιστα να κλείσει τη συμφωνία με τη Τζουργκάρντενς πριν από την έναρξη του EURO 2004, προτού δηλαδή ανέβει η τιμή του και ξεπεράσει τα 1.7 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν για τη μεταγραφή του 22χρονου. Το λάθος σ' αυτήν την περίπτωση ήταν πως οι Γάλλοι δεν τον δέσμευσαν με συμβόλαιο μεγαλύτερο των τριών ετών, αφού 2 χρόνια αργότερα και 70 συμμετοχές αναγκάστηκαν να τον πουλήσουν στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 3 εκατομμυρίων και κέρδος μικρότερο του αναμενομένου (μόλις 1.3 εκατ.). Ειδάλλως θα έφευγε ελεύθερος και δεν θα είχε φέρει τίποτα πίσω.

Στεφάν Εμπιά

Ο Στεφάν Εμπιά με τη φανέλα της Ρεν το 2005
Ο Στεφάν Εμπιά με τη φανέλα της Ρεν το 2005 AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Το οργανωμένο δίκτυο της Ρεν εντόπισε τον 18χρονο Καμερουνέζο σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία της πρωτεύουσας Γιαουντέ και με συνοπτικές διαδικασίες τον έφερε στη Βρετάνη. Ο νεαρός τότε χαφ άρχισε να παίζει σε σταθερή βάση από τη σεζόν 2005-06 και από την επόμενη μονιμοποιήθηκε. Είχε κοστίσει το απόλυτο τίποτα και 5 χρόνια αργότερα (καλοκαίρι του 2009) πωλήθηκε στη Μαρσέιγ έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Γκεγκορί Μπουριγιόν

Αμυντικός για τον οποίο το καλοκαίρι του 2007 η Παρί Σεν Ζερμέν είχε ξοδέψει 3.5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της. Ήταν 23 ετών τότε ο μπακ από τη Λαβάλ και στη Ρεν δεν είχε κοστίσει τίποτα, μια και ήταν προϊόν της ακαδημίας της. Ούτε τα μισά δεν έδωσε τρία χρόνια μετά η Λοριάν, μια και οι Παριαζιάνοι έψαχναν τρόπο ν' απαλλαγούν από το συμβόλαιό του.

Τζον Μένσα

Οι άνθρωποι της Ρεν δεν έψαξαν πολύ για να βρουν τον 23χροο Γκανέζο. Στην Ιταλία έπαιζε τα προηγούμενα 4.5 χρόνια, αλλά κυρίως δανεικός. Μέλλον δεν έμοιαζε να υπάρχει γι' αυτόν στη γείτονα χώρα και η Γαλλία ήταν μια καλή διέξοδος. Τον Γενάρη του 2006 πήγε με υποσχετική, αλλά από τον Απρίλιο κιόλας είχε ενεργοποιηθεί η οψιόν του 1.2 εκατ. και ο ίδιος είχε υπογράψει συμβόλαιο για τρία χρόνια. Πωλήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα (καλοκαίρι του 2008), αφού πρώτα είχε καταγράψει 66 συμμετοχές. Για να τον αποκτήσει η Λιόν κατέβαλε αντίτιμο 8 εκατομμυρίων ευρώ!

Τζίμι Μπριάν

Στα 35 του εξακολουθεί να παίζει σε υψηλό επίπεδο (Μπορντό). Πριν κλείσει τα 18 του ήταν ένας υπερταλαντούχος επιθετικός που κατέγραφε την πρώτη επαγγελματική συμμετοχή με τη Ρεν απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Άρχισε να κερδίσει έδαφος επί Λάζλο Μπόλονι, αλλά οι πιο γεμάτες σεζόν της θητείας του στη Ρεν ήρθαν αμέσως μετά, κυρίως επί Ντρεοσί στην τεχνική ηγεσία. Τον πίστευε πολύ και τον εξέλιξε μέχρι που τον Ιούνιο του 2010 τον πούλησε έναντι 7.5 εκατομμυρίων ευρώ στη Λιόν. Αν δεν είχε μεσολαβήσει μια ρήξη χιαστών, η τιμή του θα είχε πιάσει οχταψήφιο αριθμό.

Γιαν Εμβιλά

Ο Γιαν Εμβιλά σε αγώνα της Ρεν με αντίπαλο τη Μαρσέιγ του Λούτσο Γκονσάλες
Ο Γιαν Εμβιλά σε αγώνα της Ρεν με αντίπαλο τη Μαρσέιγ του Λούτσο Γκονσάλες AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Από τις τελευταίες καλές μπίζνες του Ντρεοσί. Ασχέτως της τροπής που πήρε η καριέρα του 30χρονου σήμερα χαφ του Ολυμπιακού, εξαιτίας των αυτοκαταστροφικών τάσεων που ο ίδιος εμφάνισε, στα 17 του κέρδιζε τη (δεύτερη) ευκαιρία επανένταξής του στο ποδόσφαιρο μαζί με την έγκριση ενσωμάτωσης στα τμήματα υποδομής της Ρεν. Χωρίς οποιοδήποτε αντίτιμο. Σταδιακά ο Εμβιλά προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και αφού το 2012 ήταν πια ένας ολοκληρωμένος χαφ της σύγχρονης εποχή, κατέληγε ένα εξαγώγιμο προϊόν στην αγορά της Ρωσίας, καθώς η Ρουμπίν Καζάν κατέθεσε πρόταση 12 εκατομμυρίων που δεν ήταν δυνατόν ν' αμεληθεί.

Σ' όλους αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν αναμφίβολα ο Γκανέζος Ασαμόα Γκιάν ή ο Νιγηριανός Τζον Ουτάκα, που... επέστρεψαν μαζί 23 εκατομμύρια, μόνο που αμφότεροι είχαν ήδη πίσω τους μια άλφα καριέρα, άρα δεν ήταν εξ ολοκλήρου δικά του δημιουργήματα. Αυτός φρόντισε απλώς να πολλαπλασιάσουν την αξία τους. Αν όντως ο Γιάννης Αλαφούζος τον επιλέγει για να πουλήσει ποδοσφαιριστές, οργανώνοντας καλύτερα τις ακαδημίες, η σκέψη και η υλοποίησή της έχει στέρεη βάση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει εκ των υστέρων ως η ψηλότερη θέση που κατέλαβε η Ρεν στο γαλλική πρωτάθλημα ενόσω ο ίδιος είχε το κουμάντο ήταν η τέταρτη. Έπαιξε βέβαια σε τελικό κυπέλλου και λιγκ καπ! Ίσως αυτό να 'ναι το ταβάνι, τουλάχιστον έως ότου ανεγερθεί το νέο γήπεδο στο Βοτανικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK