Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Ο 'εμπρηστής' ενός ντέρμπι που δεν έπαιξε μπάλα ξανά

Ένα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ που δεν είχε γκολ, αλλά τρομερά έντονο παρασκήνιο. Απ' αυτά που σημάδεψαν τη δεκαετία του '90.

Ο Κρίστιαν Ρε υπήρξε αυτός που έβαλε 'φωτιά' στο 0-0 του 1998
Ο Κρίστιαν Ρε υπήρξε αυτός που έβαλε 'φωτιά' στο 0-0 του 1998 EUROKINISSI

Υποτίθεται πως θα ήταν ο διάδοχος του (συμπατριώτη και μακρινού συγγενή του) Ζορζ Ουεά. Τον είχε προτείνει ο ίδιος ο Λιβεριανός αστέρας στον Αρσέν Βενγκέρ ενόσω, στα τέλη των 80s, συνυπήρχαν στη Μονακό, με αποτέλεσμα να ενταχθεί πρώτα στα τμήματα υποδομής και ακολούθως να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. Μάλιστα μερικά χρόνια αργότερα ο Αλσατός προπονητής τον πήρε στην Άρσεναλ, ύστερα από τα 11 γκολ που είχε σημειώσει σε 38 παιχνίδια με την Γκινγκάμπ. Με τους 'κανονιέρηδες' άρχισε καλά και ως ρούκι μέτρησε 20 συμμετοχές. Είχε βρει δίχτυα στην πρώτη συμμετοχή του ως βασικός (6η συνολικά) και αυτό βοήθησε στην γρήγορη εξάπλωση της φήμης του, μιας και είχε συμβάλλει στην κατάκτηση του νταμπλ της σεζόν 1997-98.

Ως εκεί όμως για τον πρωταγωνιστή μας. Τον Κρίστοφερ Ρε. Διότι γρήγορα 'οπισθοχώρησε' στην ιεραρχία των επιθετικών του αγγλικού κλαμπ (που είχε ήδη Μπέργκαμπ-Ανελκά), μπαίνοντας εκ των υστέρων στη σκιά του Τιερί Ανρί που αποκτήθηκε από τη Γιουβέντους, κι αναγκαστικά άρχισε ν' αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα εξόδου από την αδρανοποίηση. Η τότε διοίκηση της ΑΕΚ είχε διασυνδέσεις στο Λονδίνο και ο Αφρικανός επιθετικός ήταν στο δίδυμο (μαζί με τον Αλμπέρτο Μέντες) που έφτασε από το Χάιμπουρι στα τέλη του Γενάρη του '99. Στην ανατολική πτέρυγα του Ελληνικού επικράτησε το αδιαχώρητο. Μέχρι να καταλάβουν όλοι αυτοί κι ακόμη περισσότεροι ότι ο δανεισμός του στην Ένωση δεν ανήκε στις προτεραιότητές του, η βραχύβια θητεία του είχε λήξει κιόλας.

Ο Κρίστοφερ Ρε κατά την άφιξή του στην Αθήνα
Ο Κρίστοφερ Ρε κατά την άφιξή του στην Αθήνα EUROKINISSI

Ο Ρε εμφανίστηκε σε 11 παιχνίδια. Αυτά ήταν όλα κι όλα στο σύνολό τους. Στο πρώτο του σκόραρε (3-0 τον Πανιώνιο). Όπως και στο τρίτο (6-2 τον Πανελευσινιακό). Έφυγε για τη Μονρόβια και καθυστέρησε να γυρίσει. Τον έψαχναν. Επέστρεψε. Μαζί και στα γκολ. Αλλά και στους signature πανηγυρισμούς με τις περίφημες εναέριες περιστροφές. Έφτασε τα 4 τέρματα συνολικά φορώντας τα κιτρινόμαυρα, καθώς βρήκε δίχτυα στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ και στο 4-0 επί της Καβάλας. Ακριβώς τρεις ημέρες πριν από τα τελευταία 25 λεπτά του στο ελληνικό στερέωμα.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 30η αγωνιστική ήταν προγραμματισμένο στις 12 Μαΐου. Οι 'πράσινοι' του Ρότσα (που είχε αντικαταστήσει τον Δανιήλ) κυνηγούσαν τη δεύτερη ΑΕΚ του Μπλαχίν προκειμένου να της αρπάξουν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Ο αγώνας έληξε 0-0 και συνδυαστικά με τ' αποτελέσματα στα εναπομείναντα παιχνίδια των δύο μονομάχων, κυρίως δε το πολυθρύλητο 2-3 στο 'Καυτανζόγλειο', η Ένωση διατηρήθηκε σε θέση ισχύος.

Ο Ανδρέας Λαγωνικάκης αμέσως μετά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του στις καθυστερήσεις του επεισοδιακού 0-0 με την ΑΕΚ τον Μάη του 1999
Ο Ανδρέας Λαγωνικάκης αμέσως μετά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του στις καθυστερήσεις του επεισοδιακού 0-0 με την ΑΕΚ τον Μάη του 1999 EUROKINISSI

Θα ήταν ένα 0-0 που ελάχιστοι θα θυμούνταν 22 χρόνια αργότερα. Ο αγώνας ήταν απογευματινός, οι θερμοκρασίες υψηλές, ο κόσμος λίγος και οι ευκαιρίες μετρημένες. Μία του Κριστόφ Βαζέχα, άλλη μια του Χάρη Κοπιτσή, μια τρίτη, η πιο χαρακτηριστική, του Ανδρέα Λαγωνικάκη στις καθυστερήσεις - από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ. Ο Κρίστοφερ Ρε είχε φροντίσει με μια ακατανόητη αντίδρασή του να γίνει η αφορμή προκειμένου το ματς να διαβεί το κατώφλι της ιστορίας ως ένα από τα πιο ταραχώδη που έγιναν ποτέ μεταξύ των δύο. Τύφλα να 'χει ο τελικός του Μπάκα, λίγα χρόνια πριν.

Ο Λιβεριανός είχε υποπέσει σε φάουλ πάνω στον Κώστα Κωνσταντινίδη και άνευ άλλης, εμφανούς τουλάχιστον, αιτίας, πετάχτηκε από το χορτάρι, αντάλλαξε δυο-τρεις κουβέντες με τον 'Γερμανό', τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον έσπρωξε. Στον αγωνιστικό χώρο προκλήθηκε χάος. Ο Μπασινάς ενεπλάκη στο επεισόδιο, ο Ατματσίδης έτρεχε σαν σπρίντερ για να επιτεθεί στον άτακτο συμπαίκτη του, κάποιοι έκαναν προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα κι άλλοι αλληλοσπρώχνονταν.

Την ώρα που ο διαιτητής Ψυχομάνης τιμωρούσε Ρε και Μπασινά με κόκκινη κάρτα, η ένταση μεταφερόταν αυτούσια, αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, στην εξέδρα των επισήμων. Δημήτρης Μελισσανίδης (που είχε αναλάβει το μάνατζμεντ) και Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν τα κεντρικά πρόσωπα. Οι πέριξ αυτών αντάλλασσαν χτυπήματα, σακάκια τραβιούνταν, καρέκλες εκτοξεύονταν. Ο Μίμης Δομάζος δεν γλίτωσε και επιχείρησε να απαντήσει. Ο Μελισσανίδης φυγαδευόταν στην κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ ενόσω ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κατηγορούσε την αντίπαλη 'φρουρά' του για ό,τι έχει προκύψει. Βαριές κουβέντες. Τα λόγια του είχαν καταγραφεί από κάμερα, αλλά ζήτησε και πήρε το υλικό.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ του 1999
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ του 1999 EUROKINISSI

Εξαιτίας όλων αυτών οι σχέσεις των δύο, ισχυρών, ανδρών 'πάγωσαν' για αρκετό καιρό μέχρι που εξομαλύνθηκαν. Η συμφιλίωση βέβαια δεν διέγραψε το τι είχε συμβεί και υπαίτιος για όλον αυτόν τον ορυμαγδό ήταν ο Κρίστοφερ Ρε. Που μετά τα 11 παιχνίδια του στην Ελλάδα έκανε κάποιες σποραδικές εμφανίσεις σε Ολλανδία (7 ματς με την Ντεν Μπος), Σκωτία (57 λεπτά με τη Σεντ Μίρεν), Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ινδονησία. Σαν άλλος ροκ σταρ σε περιοδεία με την εκάστοτε μπάντα του. Γιατί ήταν και τραγουδιστής. Έως ότου ρίξει τους τίτλους τέλους σε μια καριέρα που, όπως αποδείχθηκε, δεν ξεκίνησε ποτέ για να τελειώσει κάπως.

News 24/7

24MEDIA NETWORK