Παναθηναϊκός χωρίς Χατζηγιοβάνη: οι 4 επιλογές του Μπόλονι

Απόντος του Τάσου Χατζηγιοβάνη για τουλάχιστον δέκα ημέρες, ο Παναθηναϊκός χάνει πολύ από την (περιορισμένη) δημιουργία του. Ποιες οι εναλλακτικές για τον Λάζλο Μπόλονι.

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης υπέστη θλάση και ο Παναθηναϊκός θα τον στερηθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες
Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης υπέστη θλάση και ο Παναθηναϊκός θα τον στερηθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες EUROKINISSI SPORTS

Θλάση πρώτου βαθμού στον δικέφαλο μηριαίο (ή αλλιώς η απότομη σύσπαση του μυός κατά μία δεδομένη στιγμή) και τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα ημέρες εκτός δράσης. Ο τραυματισμός του Τάσου Χατζηγιοβάνη προέκυψε σε μια όχι καλή, χρονικά, στιγμή. Ούτε για τον ίδιο ούτε κατ' επέκταση για τον Παναθηναϊκό. Αφενός ήρθε λίγες ώρες πριν από τον κομβικό βαθμολογικά αγώνα της Κυριακής με τον Άρη στη Λεωφόρο, άρα ο χρόνος αποκατάστασης δεν επαρκεί για να προλάβει έστω την επόμενη αποστολή των 'πρασίνων' με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Αφετέρου ο 23χρονος εξτρέμ είχε επανακτήσει τη θέση του στο βασικό σχήμα του Λάζλο Μπόλονι, όντας ο αποδέκτης των διαγώνιων μεταβιβάσεων του Βιγιαφάνιες και ο μόνιμος δημιουργός των γκολ του Μακέντα στα πλέι οφ.

Εξ ανάγκης ο Ρουμάνος προπονητής του 'τριφυλλιού' οφείλει να σκαρφιστεί τον τρόπο που θα καλύψει το κενό (όπως και αυτό του Σένκεφελντ). Στο μυαλό του δεν μπορούμε να μπούμε για να ξέρουμε με ακρίβεια τις σκέψεις του. Εκτιμώντας ωστόσο τα δεδομένα στο ρόστερ του 'τριφυλλιού', έχει να επιλέξει μεταξύ εναλλακτικών.

Λύση πρώτη: Πηγαίνοντας με τη λογική

Η αντικατάσταση του Χατζηγιοβάνη στο δεξί άκρο της επίθεσης μ' έναν ποδοσφαιριστή αντίστοιχων χαρακτηριστικών μοιάζει να είναι η επικρατέστερη. Σ' αυτήν την εκδοχή, ο Μπόλονι θα κληθεί ν' αποφασίσει, αν ο ρόλος του εξτρέμ στο 4-3-3 θα δοθεί...

  • στον σίγουρα ταχύ Γενί Ενγκμπακοτό, ο οποίος όμως μετά το ορμητικό ξεκίνημά του έχει υποχωρήσει, παίζοντας ελάχιστα τον τελευταίο μήνα (40 λεπτά σε 4 αγώνες) ή
  • στον ανώτερο τεχνικά Αϊτόρ, που ναι μεν σκόραρε στο 3-0 επί του ΠΑΟΚ, αλλά ανάλογη πίεση δεν είναι σε θέση να ασκήσει ούτε να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά με συνέπεια.

Πιθανότητες: Πάνω από 70%

Λύση δεύτερη: Ο φορ που θα γίνει εξτρέμ

Δεν απέχει από τις προπονητικές πρακτικές του προπονητή του Παναθηναϊκού μια τέτοια προσέγγιση. Μάλιστα τον είχε ανταμείψει για μια σειρά αγώνων η τοποθέτηση του Καμπετσή ή του Ιωαννίδη στα αριστερά της επίθεσης για να πατάει άλλος ένας παίκτης στην περιοχή. Ας μην αποκλείσουμε ότι θα το εφαρμόσει ξανά. Εφόσον αποφασίσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, έχει τρία πρόσωπα για να το υπηρετήσουν.

  • τον Φώτη Ιωαννίδη, με τις αστείρευτες αντοχές και την τακτική παιδεία να καλύπτει τα νώτα του, βοηθώντας τον μπάλα.
  • τον Καρλίτος, που ποτέ δεν προκάλεσε ζητήματα για τη θέση που αγωνίζεται και έχει υπάρξει πάντα μαχητικός, ασχέτως αν κατάφερνε να προσφέρει ουσία ή όχι. Ιδίως όσο έπαιζε παράλληλα με τον Μακέντα.
  • τον Αργύρη Καμπετσή, στον οποίο δεν ταιριάζει να παίζει στα πλάγια, γιατί εγκλωβίζεται πολλές φορές, αλλά έχει παίξει. Μην ξεχνάμε δε ότι είχε σκοράρει στο πιο πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη, διαμορφώνοντας το 0-1 στο 'Κλ.Βικελίδης'.

Η επιλογή ενός εκ των τριών είναι πιθανό να φέρει τον Βιγιαφάνιες στο δεξί άκρο σε μια εσωτερική μετατόπιση.

Πιθανότητες: 50-50%

Λύση τρίτη: Οι δύο δεξιοί μπακ

Χάρη στο πείσμα και την αχαλίνωτη θέλησή του για ποδόσφαιρο, ο Γιοάν Μολό κέρδισε δικαιολογημένα τη θέση του δεξιού αμυντικού στην τετράδα των μετόπισθεν και μαζί το δικαίωμα να διεκδικεί ένα νέο συμβόλαιο. Δεν θα ήταν παράταιρη πάντως η επιστροφή στη φυσική θέση του, στα φτερά της επίθεσης, όντας εφικτό βάσει παρελθόντος είτε να πλαγιοκοπεί και να σεντράρει είτε να εφορμά προς την περιοχή και να απειλεί εκτελώντας με το καλό δεξί του. Αυτή η εκδοχή συνοδεύεται με την ταυτόχρονη τοποθέτηση του Αργεντινού Φακούντο Σάντσες πίσω του με την όποια αμφιβολία είναι δυνατόν να γεννηθεί για την αγωνιστική κατάσταση και επάρκειά του, δεδομένου ότι μέσα στο 2021 έχει βρεθεί στο γήπεδο λιγότερα από 300 λεπτά στο σύνολο των αγώνων.

Πιθανότητες: Λιγότερες από 30%

Λύση τέταρτη: Η ευθεία των τεσσάρων

Ποτέ του μέχρι σήμερα ο Μπόλονι δοκίμασε διάταξη με δύο φορ περιοχής και ακριβώς πίσω τους τέσσερις ποδοσφαιριστές να κινούνται σχεδόν παράλληλα. Το ότι είχε στο γήπεδο δύο επιθετικούς δεν σήμαινε ότι έπαιζαν μαζί σε σχηματισμό 4-4-2. Δεν είναι πάντως ο Ρουμάνος ένας προπονητής που δεν δοκιμάζει πράγματα και, μολονότι πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς περιθώρια λαθών γιατί διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τους τρεις βαθμούς, δεν θα έπρεπε ν' αποκλειστεί οτιδήποτε. Δηλαδή ο Αλεξανδρόπουλος και ο Μαουρίτσιο (που έχει σίγουρα ανάγκη από ανάγκες ή Σανκαρε να καλύπτουν το 6-8 και εναλλάξ ν' ανοίγουν το παιχνίδι στα πλάγια έτσι ώστε η ανάπτυξη της επίθεσης να έχει το απαιτούμενο πλάτος και στην περιοχή να βρίσκονται δύο καλά κορμιά (Μακέντα και Ιωαννίδης φερ' ειπείν).

Πιθανότητες: Το 5% είναι πολύ

News 24/7

24MEDIA NETWORK