Παναθηναϊκός: Δώνης ημίχρονο - Νταμπίζας τελικό

Μετά την βαριά ήττα στο 'Βικελίδης', ο Δώνης έφτασε κοντά στην έξοδο. Τελικά έμεινε, για να φύγει ο Νίκος Νταμπίζας ένα μήνα μετά. Μπορούσε ο πρώην, πλέον, τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού να διαχειριστεί καλύτερα το 'μνημονιακό' μπάτζετ;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΜΠΡΕΝΤΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Δώνης πριν το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Μπρέντα στην Ολλανδία (29/07/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη θητεία του Νίκου Νταμπίζα στο πόστο του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού. Σε μια εξέλιξη που μάλλον δεν αποτελεί 'βόμβα', κι ας μοιάζει ξαφνική. Με μια ψύχραιμη ανάγνωση των καταστάσεων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το τέλος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους και εκεί θα κατέληγαν αργά ή γρήγορα.

Για την ιστορία η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε τα εξής: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με τον Νίκο Νταμπίζα. Στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα, σε μια δύσκολη περίοδο για το σύλλογο, βοήθησε με εργατικότητα και ήθος προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων που είχαν τεθεί. Η διοίκηση της ΠΑΕ τον ευχαριστεί θερμά και του εύχεται ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια της επαγγελματικής διαδρομής του".

Αν η λύση της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Νίκο Νταμπίζα είναι μια σωστή ή λάθος απόφαση, έχει υποκειμενική απάντηση. Είναι και θέμα οπτικής. Συνήθως δεν φταίει ποτέ μόνο η μια πλευρά, η αλήθεια συναντάται στην μέση. Προφανώς και υπήρξαν λάθη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ποιο μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερο θα αποδειχθεί εν καιρώ. Προφανώς και θα είναι παράλογο αν αντιμετωπιστεί ο Νταμπίζας ως αποδιοπομπαίος τράγος, άσχετα από τις δικές του ευθύνες. Στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να λυθούν όλα τα προβλήματα απλά και μόνο με την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή.

Μπορούσε καλύτερα με 'μνημονιακό' μπάτζετ;

Η αλήθεια είναι πως με μπάτζετ κάπου στα 3 - 4 εκατ. ευρώ για μια ομάδα με το μέγεθος των 'πρασίνων' η δουλειά ενός τεχνικού διευθυντή δεν μπορεί να είναι εύκολη. Θα χρειαστεί να περιμένεις, αποδεχόμενος το ρίσκο της αργοπορίας στις μεταγραφές. Λειτουργείς υπό πίεση, αφού τα περιθώρια λάθους είναι μηδενικά - κάθε ευρώ του μπάτζετ 'πρέπει' να διατεθεί εύστοχα. Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, πολλοί μεταγραφικοί στόχοι θα αποδειχθούν μη υλοποιήσιμοι. Θα πας στο plan B ή και ακόμη πιο κάτω, μοιραία. Και όσο 'κατεβαίνεις' τις επιλογές στην λίστα, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο η μεταγραφή να μην βγει.

Αν πάμε σε ονόματα, είναι ξεκάθαρο πως επιλογές τύπου Μπεκ (είναι περισσότερο στους φυσικοθεραπευτές, παρά στο γήπεδο) ή Φάουστο (αποκτήθηκε πριν από ενάμιση μήνα και ακόμη είναι μακριά από το να πατήσει χορτάρι...) δεν μπορεί να ικανοποίησαν ούτε τον Γιάννη Αλαφούζο, ούτε τον Γιώργο Δώνη. Ο Σένκεφελντ που μοιάζει να 'βγαίνει' ήρθε αργά και στο μεσοδιάστημα είχαν χαθεί βαθμοί από τις γκάφες της άμυνας. Με τους Καμπετσή και Βέργο να μην πείθουν τον προπονητή, ο Παναθηναϊκός ήθελε φορ πίσω από τον Μακέντα και ήρθαν οι Κόναν, Περέα. Στο μέλλον ίσως αποδειχθούν 'λαυράκια', τώρα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του βασικού επιθετικού στην γραμμή κρούσης των 'πρασίνων'.

Αδυναμία απαλλαγής των ανεπιθύμητων, αδιαλλαξία στις ανανεώσεις

Και επειδή όλα είναι 'αλυσίδα', στον Νταμπίζα χρεώνεται η αδυναμία απαλλαγής των συμβολαίων παικτών που δεν υπολογίζονταν. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να πληρώνει τους Τζανδάρη, Οικονόμου, Μουνιέ, με τον τελευταίο ειδικά να απολαμβάνει ένα συμβόλαιο πολύ υψηλό για την τσέπη του Παναθηναϊκού. Ο Αλαφούζος περίμενε την εξοικονόμηση χρημάτων από την απομάκρυνση της τριάδας, τα οποία θα διευκόλυναν τις κινήσεις στη θερινή μεταγραφική περίοδο. Αυτό δεν έγινε και στο ντόμινο σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην ενίσχυση ή επιλογές αμφιβόλου αξίας.

Πρόβλημα προέκυψε και με την αδιαλλαξία του Νταμπίζα στον χειρισμό ανανέωσης των συμβολαίων ταλαντούχων παιδιών του Παναθηναϊκού. Ο πρώην, πλέον, τεχνικός διευθυντής του 'τριφυλλιού' διατηρούσε μια σκληρή οικονομική πολιτική στις διαπραγματεύσεις που δεν απέδιδε καρπούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός να χάσει ταλέντα όπως τους Χατζηγιοβάνη, Βαγιαννίδη, Αθανασακόπουλο, Σερπέζη.

Η ανατροπή μιας αποχώρησης

Οι κακές (;) γλώσσες θέλουν τους Γιώργο Δώνη και Νίκο Νταμπίζα σταδιακά να απομακρύνονται. Μαζεύτηκαν πολλά 'μικρά' πράγματα που αφορούσαν είτε τον μεταγραφικό σχεδιασμό (σε θέσεις ή και πρόσωπα), είτε τον χειρισμό αγωνιστικών θεμάτων (π.χ. ένα σημείο τριβής ήταν και η ιστορία με την κόντρα του προπονητή με τον Γιόαν Μολό). Εκείνη η ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν στάθηκε ικανή τελικά να αλλάξει την ροή των εξελίξεων. Μετά την βαριά ήττα από τον Άρη στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', ο Γιώργος Δώνης είχε φτάσει κοντά στην έξοδο.

Μετά την συνάντηση που είχαν Αλαφούζος - Νταμπίζας - Δώνης, ο Έλληνας τεχνικός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Η κατάσταση δεν διορθώθηκε στον επιθυμητό βαθμό, ωστόσο ήταν ο τεχνικός διευθυντής του 'τριφυλλιού' που πλήρωσε τελικά το μάρμαρο. Δώνης ημίχρονο - Νταμπίζας τελικό. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Πρέπει να παίζει επιθετικά η Εθνική Ελλάδας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK