Παναθηναϊκός: Η κορυφαία ενδεκάδα της δεκαετίας

Επιλέξαμε την καλύτερη ενδεκάδα του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαετία. Σε μία περίοδο όπου η ομάδα του 'τριφυλλιού' πήγε από το ζενίθ στο ναδίρ.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ολυμπιακό σε αναμέτρηση για τη Super League 2010-2011 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Ο Τζιμπρίλ Σισέ του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ολυμπιακό σε αναμέτρηση για τη Super League 2010-2011 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός της τελευταίας δεκαετίας είναι από τα 'ψηλά, στα χαμηλά και από τα πολλά, στα λίγα' που λέει και το τραγούδι. Οι 'πράσινοι' έζησαν εποχές πολυμετοχικότητας, εγχώριων τίτλων, σπουδαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν την φανέλα, αλλά γνώρισαν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Πλέον, πορεύονται με... μνημονιακή πολιτική, με το βάρος να πέφτει στους πιτσιρικάδες και τον Γιάννη Αλαφούζο απλώς να κρατά όρθιο τον σύλλογο χωρίς πρωταγωνιστικούς στόχους.

Με βάση τις δύο διαφορετικές εποχές του συλλόγου την τελευταία δεκαετία, επιλέξαμε την κορυφαία ενδεκάδα και τους επτά αναπληρωματικούς. Παίκτες που άφησαν το στίγμα τους και -το κυριότερο- πέρασαν και... ακούμπησαν, όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Πάμε να τους δούμε σε σύστημα 4-4-2.

Τερματοφύλακας: Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Ανήκει στον... new age Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο είχε ο σύλλογος κάτω από τα δοκάρια του την τελευταία δεκαετία. Ο Έλληνας γκολκίπερ μπορεί να μην αγωνίστηκε πολύ στους 'πράσινους', αλλά φρόντισε να αφήσει το στίγμα του και να δείξει την καριέρα που κάνει τώρα στην Μπενφίκα. Και να φανταστείτε ότι όταν τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός η μεταγραφή του δεν έκανε... θόρυβο.

Δεξί μπακ: Λουκάς Βύντρα

Η ώρα της γκρίνιας από τη μία και της αποθέωσης από την άλλη. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ποδοσφαιριστή που απέκτησε 'εχθρούς' και 'φίλους'. Μέχρι την αποχώρησή του, όμως, όλοι οι προπονητές που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό τον εμπιστεύτηκαν. Είτε ως δεξί μπακ είτε ως στόπερ είτε (σε κάποιες των περιπτώσεων) ως αμυντικό χαφ. Αν έπρεπε να μπει μία λέξη δίπλα στο όνομά του αυτή είναι 'τίμιος'.

Στόπερ: Γιόσου Σαριέγκι

Πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό, 99 εμφανίσεις, 3 γκολ. Ακόμα μνημονεύεται για το τέρμα που σημείωσε στο Μιλάνο απέναντι στην Ίντερ του Μουρίνιο. Σταθερός αμυντικός, δεν ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα στην ιστορία της, αλλά σίγουρα αξίζει θέση στην ενδεκάδα της δεκαετίας. Αγαπήθηκε από τον κόσμο για το πάθος του, κάτι που του έδωσε έξτρα πόντους.

Στόπερ: Γκόρντον Σίλντενφελντ

Πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό και ένα κύπελλο. Δεν έπεσε την περίοδο των επιτυχιών, αλλά άφησε το στίγμα του. Δυναμικός αμυντικός, μνημονεύτηκε πολλές φορές μετά την αποχώρησή του, ενώ το περασμένο καλοκαίρι το όνομά του εμφανίστηκε στην επικαιρότητα για ενδεχόμενη επιστροφή. Ο Κροάτης αμυντικός ήταν από τις λεγόμενες καλές μεταγραφές της περιόδου του Αλαφούζου, συνεχίζοντας μία ιδιότυπη παράδοση του Παναθηναϊκού στους αμυντικούς.

Αριστερό μπακ: Νίκος Σπυρόπουλος

Για να αποκτηθεί έγινε σίριαλ. Ήταν από τα 'hot' ονόματα εκείνης της εποχής. Φόρεσε τα 'πράσινα' κι αν κάποιος κάνει τον απολογισμό της θητείας του στον Παναθηναϊκό θα διαπιστώσει ότι, τελικά, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και έδειξε μόνο ένα μέρος του ταλέντου του. Μέλος της ομάδας του νταμπλ, βασικό μέλος γενικά, αν και δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά. Ήταν, όμως, το αριστερό μπακ που ξεχώρισε την δεκαετία που μας αποχαιρετά.

Αμυντικός χαφ: Ζιλμπέρτο Σίλβα

Από την Άρσεναλ στον Παναθηναϊκό. Από την Εθνική Βραζιλίας στον Παναθηναϊκό. Η μεγαλύτερη μεταγραφή ξένου σε αυτή τη δεκαετία για τους 'πράσινους'. Πήγε στους 16 του Champions League και ήταν μέλος της ομάδας στη διπλή επιτυχία του 2010. Φόρεσε για μία τριετία την φανέλα του τριφυλλιού, έδωσε άλλη αίγλη στο σύλλογο, είναι από τα μεγαλύτερα μεγέθη που έχουν περάσει, τέλος.

Κεντρικός χαφ: Κώστας Κατσουράνης

Από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτό από μόνο του αρκεί και περισσεύει. Οι 'πράσινοι' τον απέκτησαν αρκετά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια (τη χρονιά που πήγε στην ΑΕΚ) και μαζί του πανηγύρισαν τους δύο εγχώριους τίτλους τη σεζόν 2009-2010. Ο Παναθηναϊκός τον έκανε δικό του σε ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία και στην πρώτη του χρονιά με την πράσινη φανέλα πανηγύρισε το παρθενικό του πρωτάθλημα.

Δεξιός χαφ: Γιώργος Καραγκούνης

Ο 'τυπάρας' (είχε καιρό να γραφτεί ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός). Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική το 2004, αλλά για πολλούς κάτι έλειπε από τη συλλογή του. Αυτό το κάτι ήρθε το 2010 με την κατάκτηση του νταμπλ. Ο Γιώργος Καραγκούνης πανηγύρισε ό,τι δεν κατάφερε στην πρώτη του θητεία του και μάλιστα με ηγετική παρουσία στην ομάδα.

Αριστερός χαφ: Σεμπάστιαν Λέτο

Πέραν της δεδομένης προσφοράς του, ο εκ των πρωταγωνιστών του νταμπλ του '10, ήταν και μία επίδειξη δύναμης απέναντι στον 'αιώνιο' αντίπαλο, όσον αφορά στην απόκτησή του. Ο Σεμπάστιαν Λέτο ήταν το 'μαγικό' πόδι που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός από την εποχή του Εκι Γκονζάλες και σίγουρα είναι στο top των ξένων που φόρεσαν την φανέλα του την τελευταία δεκαετία. Ο... καλός Λέτο ήταν της πρώτης περιόδου, 2009-2013. Η επιστροφή του το 2016 δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία προσπάθεια αναπτέρωσης του καταρρακωμένου Παναθηναϊκού αισθήματος.

Επιθετικός: Τζιμπρίλ Σισέ

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Ο πρωταγωνιστής της αναγέννησης του Παναθηναϊκού και του νταμπλ. Ανήκει στην ελίτ των κορυφαίων που έχουν αγωνιστεί με την πράσινη φανέλα και σίγουρα στους κορυφαίους επιθετικούς. Για τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι σαν το σύμβολο της επανάστασης απέναντι στη 'δυναστεία' του Ολυμπιακού. Αν δεν ήταν στους 11 της δεκαετίας θα έπεφτε φωτιά να μας κάψει.

Επιθετικός: Μάρκους Μπεργκ

Και μετά τον Σισέ, ποιος; Μα, φυσικά ο Σουηδός. Ναι, ο Παναθηναϊκός του έδωσε την ευκαιρία να αναγεννήσει την καριέρα του και αυτός το έκανε και με το παραπάνω. Πρωταγωνιστής από την πρώτη φορά που πάτησε το χορτάρι της Λεωφόρου έως την τελευταία. MVP της χρονιάς που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο, MVP και την επόμενη που λίγο έλειψε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. 'Είναι τρελός ο Σουηδός' και όλα τα συναφή συνθήματα για τον σπουδαίο σκόρερ που κράτησε τη δυναμική του συλλόγου τα δύσκολα χρόνια.

Πάγκος: Γκαλίνοβιτς, Ζέκα, Σαλπιγγίδης, Νίνης, Σιμάο, Μολέδο, Καρέλης

Προπονητής: Νίκος Νιόπλιας

Επέστρεψε στους 'πράσινους' ως προπονητής, γνήσιο 'παιδί' του Γκέραρντ, με μακρά θητεία στους πάγκους. Αντικατέστησε τον Χενκ τεν Κάτε και κλήθηκε να διαχειριστεί το μπάτζετ της πολυμετοχικότητας και τον μονόδρομο ενός τίτλου. Τελικά κατέκτησε δύο (πρωτάθλημα και κύπελλο) και έγινε ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει στον Παναθηναϊκό, μετά τον Βασίλη Δανιήλ. Επειδή οι τίτλοι 'μιλάνε', ο νυν συντονιστής ποδοσφαίρου του ΟΦΗ, είναι ο προπονητής της δεκαετίας για την ομάδα του 'τριφυλλιού'.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!


News 24/7

24MEDIA NETWORK