Παναθηναϊκός: Οι μεταγραφές του Γιοβάνοβιτς αποδεικνύουν τη 'γύμνια' του ρόστερ

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον 6 νέους ποδοσφαιριστές -σε διαφορετικές θέσεις- ο καθένας θα χρειαστεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για ν' αρχίσει να μοντάρει τον Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του. Εξηγούμε γιατί.

Ο Ισπανός Καρλίτος στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λαμία
Ο Ισπανός Καρλίτος στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λαμία EUROKINISSI SPORTS

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση παρά την καθυστέρηση, για αδιευκρίνιστο λόγο, της επισημοποίησης της πρόσληψής του από την 'πράσινη' ΠΑΕ. Πέραν τη ξενάγησης στους χώρους που θα λειτουργούν ως το 'δεύτερο σπίτι' του, ο Σέρβος έχει ήδη συνθέσει την 'ομάδα εργασίας' του και παρέα με του συνεργάτες του (Κόντης, Έρακ, Κολομπούρδας) ιεραρχούν τις μεταγραφικές προτεραιότητες προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός, να εντοπιστούν οι στόχοι και ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο ένας μήνας που μεσολαβεί ως την έναρξη της προετοιμασίας (τέλη Ιουνίου) ευνοεί τη νέα συνθήκη, δεν παύει παρόλα αυτά να μην είναι ένα άπλετο διάστημα που επιτρέπει κωλυσιεργίες, δεδομένης και της επιθυμίας του Γιοβάνοβιτς να δουλέψει εξ αρχής μ' ένα συγκεριμένο γκρουπ ποδοσφαιριστών που θα τους μάθει και θα τον μάθουν. Και από την καλή και από την ανάποδη, ιδίως από τη στιγμή που δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει κάποιος τεχνικός διευθυντής παρά μόνο ένας τιμ μάνατζερ.

Κατά το ρεπορτάζ, ο άλλοτε προπονητής του ΑΠΟΕΛ έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει άποψη για τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού, να γεμίζει κουτάκια για τις δυνατότητες-αδυναμίες του καθενός εκ των παικτών και να κατασταλάζει στις κινήσες που επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου η αγωνιστική εικόνα και η συνολική απόδοση του 'τριφυλλιού' να βελτιωθούν κατακόρυφα. Το γεγονός πως ο πολύπειρος Σέρβος μιλά για ενίσχυση σε τουλάχιστον 6-7 θέσεις καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και του 'λίφτινγκ' που θα επιδιώξει να κάνει έως ότου φτάσει στο αποτέλεσμα που έχει κατά νου.

Πριν καν δει εν δράσει τους ποδοσφαιριστές, όσους τελοσπάντων θ' αρχίσουν το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, έχει διαμορφώσει άποψη για τις ανάγκες και έχει ζητήσει:

- τερματοφύλακα: όχι γιατί ο Σωκράτης Διούδης δεν του κάνει. Τούτο σημαίνει πως παρά την παρουσία των δύο ταλαντούχων νεαρών (Ξενόπουλου, Χριστογεώργου) βούληση του Γιοβάνοβιτς είναι να διαθέτει δύο έμπειρους, αν όχι ισάξιους, γκολκίπερ που ο ένας θ' αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας του άλλου. Σε περίπτωση δε που φτάσει πρόταση παραχώρησης του διεθνούς τερματοφύλακα, κάτι που δεν αποκλείεται πλέον, ο νέος θα λάβει χωρίς ενστάσεις τα γάντια του μόνιμα πρώτου για να υπερασπιστεί την εστία του Παναθηναϊκού.

Ο Σωκράτης Διούδης
Ο Σωκράτης Διούδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

- δεξιό μπακ: από τη μία υπάρχει ο Φακούντο Σάντσες, το συμβόλαιο του οποίου ανήκει σ' εκείνα που βαραίνουν το μπάτζετ, και από την άλλη κανένας άλλος. Ο Γιοάν Μολό, του οποίου η φιλοτιμία να καλύπτει το κενό κατέληξε ανάγκη, είναι ελεύθερος και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα του προταθεί ανανέωση. Ακόμη όμως κι αν παραμείνει για ένα ή δύο χρόνια, η προσθήκη ενός ποδοσφαιριστή που παίζει στη φυσική θέση του είναι παραπάνω από κομβική. Διότι το ζήτημα του Γάλλου δεν ήταν η ανταπόκριση στο μαρκάρισμα ή στα ανεβάσματα, αλλά η τακτική αδυναμία του σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

- στόπερ: ο Γιοβάνοβιτς έχει συμπεριλάβει τον Μπαρτ Σένκεφελντ στο γκρουπ εκείνων που τον 'καλύπτουν' αγωνιστικά, άρα θα έχει ένα σημείο αναφοράς. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Ολλανδός θα προέρχεται από μια επέμβαση, όχι ρουτίνας, προκαλεί αναπόφευκτες επιφυλάξεις. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι άλλοι δύο, Βέλεθ και Πούγγουρας, έχει διαρρεύσει ότι θα επαναξιολογηθούν. Ο Ισπανός συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία απ' αυτά που θα ήθελε ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού από έναν στόπερ του, έναντι του Έλληνα, αλλά ούτως ή άλλως παίκτης θα ήταν φρόνιμο να έρθει, έχοντας υπ' όψιν πως ο Νιας έχει αποχαιρετήσει για αρχή και ο Κουρμπέλης, που μπορεί επίσης να παίξει εκεί, προέρχεται από μακρά απουσία.

- αριστερό μπακ: ο Χουάνκαρ παρουσίασε μια σταθερότητα κι αυτό άρεσε στον Γιοβάνοβιτς όσο τον παρακολούθησε. Τρέχει την πλευρά κι έχει καλά χτυπήματα (χωρίς ασίστ βέβαια). Απλώς χρειάζεται παίκτης που να τον συμπληρώνει, γιατί ο Ισπανός -όντας επιρρεπής σε τραυματισμούς- δεν θα είναι εύκολο να κουβαλήσει ξανά όλη τη χρονιά, ενόσω ο Χατζηθοδωρίδης θα ψάχνει να βρει θέση στο ρόστερ.

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος ανταποκρίθηκε, ως ένα βαθμό, στις ανάγκες του Παναθηναϊκού κάνοντας ένα βήμα μπροστά
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος ανταποκρίθηκε, ως ένα βαθμό, στις ανάγκες του Παναθηναϊκού κάνοντας ένα βήμα μπροστά EUROKINISSI SPORTS

- κεντρικό χαφ: εδώ ας μας επιτραπεί μια πρόβλεψη. Από την ώρα που όλα κύλησαν ομαλά και ο Αλεξανδρόπουλος συμφώνησε να υπογράψει την επέκταση της συνεργασίας του, η παρουσία του στον άξονα είναι αδιαπραγμάτευτη. Γιατί και τρεξίματα διαθέτει και κάθετο παιχνίδι και τακτική σκέψη. Το πώς θα τον εκμεταλλευτεί ο Γιοβάνοβιτς δίπλα σε Μαουρίτσιο ή Κουρμπέλη είναι ερώτημα που θ' απαντήσει μόνο ο ίδιος. Γι' αυτό ο 'φρέσκος' μέσος θα προτιμούσε ιδανικά να έχει πιο δημιουργικές ικανότητες, να μοιράζει παιχνίδι και να προωθείται. Ο Σανκαρέ ήταν τέτοιος παίκτης πριν 2-3 χρόνια, αλλά πλέον για μεγάλα διαστήματα δεν είναι εφικτό να το κάνει. Ούτε φυσικά ο απογοητευτικός σε όλα του Αγιούμπ.

- ακραίους επιθετικούς: ο Χατζηγιοβάνης δεν αμφισβητείται, όχι τουλάχιστον γι' αρχή. Ήταν ο πιο δημιουργικός εκ των εξτρέμ του 'τριφυλλιού' κι αυτός που απειλούσε περισσότερο. Ήδη συζητείται το ενδεχόμενο πρόωρης επέκτασης. Άρα του κάνει του Σέρβου που περιμένει από τους παίκτες γραμμής να συγκλίνουν. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ισπανό Αϊτόρ και τον Κογκολέζο Ενγκμπακοτό. Ο πρώτος σαν να ξέχασε τις περγημηνές στην Ολλανδία και ο δεύτερος ξέμεινε από ενέργεια μετά τις πρώτες εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Λογικό είναι ο Γιοβάνοβιτς να μην βολεύεται με σέντερ φορ που υποχρεωτικά θα κινούνται δεξιά κι αριστερά, αλλά ψάχνει κανονικούς παίκτες γραμμής που θα συγκλίνουν διαρκώς. Ίσως σ' αυτήν την εξίσωση χωρέσει ο Κολοβός, αν και η θέση του είναι πίσω από τον φορ ως δεύτερος. Όχι όμως ο Σαβιέρ.

Οι Φεντερίκο Μακέντα και Καρλίτος αποδείχθηκε πολλάκις ότι μαζί δεν είναι δυνατόν να παίξουν. Άρα ο ένας περισσεύει και οικονομικά
Οι Φεντερίκο Μακέντα και Καρλίτος αποδείχθηκε πολλάκις ότι μαζί δεν είναι δυνατόν να παίξουν. Άρα ο ένας περισσεύει και οικονομικά EUROKINISSI SPORTS

- επιθετικός περιοχής: είναι μια προσθήκη που θα γίνει, αν τελικά αποχωρήσει κάποιος εκ των Μακέντα-Καρλίτος. Σε αυτήν την εκδοχή, θα έρθει ποδοσφαιριστής διαφορετικών χαρακτηριστικών για να ταιριάξει και όχι να προκαλέσει ασφυξία στον παρτενέρ του. Όπως δηλαδή συνέβαινε με Ιταλό και Ισπανό που ακόμη ψάχνουν τη χημεία τους. Το αν ο Καμπετσής φύγει για την Τουρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει τον σχεδιασμό, αφού υπάρχει ο Ιωαννίδης, παίκτης με potential.

News 24/7

24MEDIA NETWORK