Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η σημασία της ψυχικής ηρεμίας

Ο Λευτέρης Ελευθερίου αναλύει τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ανάλογα με το αποτέλεσμα με το οποίο θα φύγει από την έδρα του αιωνίου αντιπάλου.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η σημασία της ψυχικής ηρεμίας
Ο Ματιέ Βαλμπουενά εκτελεί ένα φάουλ στην αναμέτρηση Ολυμπιακός-Τότεναμ, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Από τη ζωή βγαλμένο, το τετριμμένο 'κανένα ντέρμπι δεν είναι εύκολο' αποτυπώνει μια αλήθεια, η οποία, στην περίπτωση του Ολυμπιακού και του ματς της Κυριακής (σ.σ 22/9) με τον Παναθηναϊκό για την 4η αγωνιστική της Super League 1, ενισχύεται συλλήβδην με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι, κανονικά, θα έπρεπε να είναι εύκολο. Ο λόγος του Βαγγέλη Μαρινάκη στου Ρέντη την Πέμπτη ήταν ό,τι έπρεπε για να 'δέσει' το γλυκό: ζήτησε τη νίκη σε ένα ματς με μία ομάδα η οποία την προηγούμενη αγωνιστική έχασε 4-0 εκτός έδρας, άρχισε το πρωτάθλημα με ισοπαλία εκτός έδρας και ηττήθηκε στην έδρα της από ένα, φιλολογικά, υποδεέστερο συγκρότημα. Η απλοϊκή συνέχεια πρέπει να είναι ένα άνετο κυριακάτικο βράδυ, αν και, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ματς, σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο Παναθηναϊκός πολύ πιο συχνά παρά όχι βάζει δύσκολα στους 'ερυθρόλευκους', ενώ τα παιχνίδια μετά τις πρεμιέρες στο Champions League δεν βοηθούν πολύ.

Η δευτερεύουσα πρόταση, ωστόσο, είναι ανακριβής, ου μην και λανθασμένη. Σε 18 συμμετοχές από τη σεζόν 1997-98, ο Ολυμπιακός έχει, σε παιχνίδι μετά την πρεμιέρα του Champions League, 16 νίκες και 2 ισοπαλίες. Μάλιστα, η μία εξ αυτών ήρθε την τελευταία φορά, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017, με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, 1-1, ενώ η αμέσως προηγούμενη έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, με το 0-0 εκτός έδρας με τον Πανηλειακό, πριν πάρει... φωτιά ο Κώστας Μήτρογλου και προβεί σε ένα μανιασμένο σερί σκοραρίσματος, το οποίο, εκτός των άλλων, βοήθησε την εθνική ομάδα να πάρει την πρόκριση για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αφού ασέλγησε στη ρουμάνικη άμυνα και του έδωσε μια μεταγραφή στη Φούλαμ. Οπότε, η παράδοση σε αυτό το κομμάτι είναι συντριπτικά υπέρ του. Μία ομάδα που μετά το πρώτο ματς της στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν έχει γνωρίσει ποτέ την ήττα, αντιθέτως εμπνέει αυτοπεποίθηση, είναι ένα όχημα με άφθονους ίππους και ξεχωριστή ταχυδύναμη.

Τα οφέλη που θα αποκομίσει η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς με ενδεχόμενη νίκη στο ΟΑΚΑ δεν είναι αμελητέα. Το κυριότερο είναι ότι δεν θα αφήσει την πρώτη κρίση της χρονιάς να της χτυπήσει την πόρτα ακόμη. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού μπορεί να μην κατέστησε σαφές ότι η έλλειψη 'τρίποντου' το βράδυ της Κυριακής θα φέρει προβληματισμό, πάντως, επειδή ο ίδιος δεν θα είναι 'παρών' στο ντέρμπι, θέλησε να αναδείξει τη δική του επιθυμία για επικράτηση, ανεξαρτήτως αν θα είναι πειστική. Επίσης, ίσως ήθελε να δώσει σε όλους να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό το ματς, διότι τόσο η βαθμολογική θέση όσο και η κατάσταση του αντίπαλου μπορεί να ξεγελά.

Η νίκη δεν θα σημαίνει, απαραιτήτως, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα περάσει από το ΟΑΚΑ, αυτό άλλωστε το έκανε και πέρυσι, αλλά ότι οι ίδιοι οι 'ερυθρόλευκοι' θα έχουν κερδίσει περισσότερο χρόνο χωρίς μούρμουρα. Αν και στο διά ταύτα το πρωτάθλημα είναι μακρύ και οι αγωνιστικές που μένουν, μαζί με τα play offs, θα φέρουν οπωσδήποτε κοιλιά, σε κάποιο χρονικό σημείο της σεζόν (ποντάρεται εκείνο μετά τη λήξη των ομίλων και πριν την έναρξη της φάσης των '16' ή, καλύτερα, των '32'), είναι ζητούμενο να αποφευχθούν οι ρωγμές σε ό,τι αφορά αυτά που λέγονται έξω από την ομάδα ή, καλύτερα, από έξω προς τα μέσα. Προπονητές έχουν πληρώσει για πολύ λιγότερα και ασφαλώς το οπαδικό κίνημα φημίζεται για τη λίγη χωρητικότητα που έχει στο σκληρό δίσκο του σε ό,τι αφορά τη μνήμη, ακόμα κι από τριήμερο σε τριήμερο.

Κι αν μία ισοπαλία μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα φέρει ανησυχία σε απειλητικό βαθμό, παρά θα αποτελεί έναν τριγμό που ένας σοβαρός οργανισμός αντέχει να απορροφήσει χωρίς να πειραχθούν τα θεμέλιά του, η ήττα σίγουρα θα δώσει στα αμέσως επόμενα παιχνίδια την αίσθηση του υπερεπείγοντος, αφού θα προσγειώσει το συγκρότημα σε ένα χώρο που φέτος, με τις 6 νίκες και τις 2 ισοπαλίες στα 8 παιχνίδια που έχει δώσει, δεν έχει ξαναβρεθεί. Ουδείς στο σύλλογο θέλει, επίσης, να δει τον Παναθηναϊκό να ξεκινά την αντεπίθεσή του απέναντι στους 'ερυθρόλευκους' ή, ακόμα χειρότερα, να πετυχαίνει ένα μεμονωμένα μεγάλο αποτέλεσμα πριν βρεθεί ξανά εκεί που ήταν, δηλαδή στη λήθη.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά (δεξιά) και ο Ντανιέλ Ποντένσε (αριστερά) του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κρασνοντάρ για τη ρεβάνς των playoffs του Champions League 2019-2020, Κρασνοντάρ, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά (δεξιά) και ο Ντανιέλ Ποντένσε (αριστερά) του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κρασνοντάρ για τη ρεβάνς των playoffs του Champions League 2019-2020, Κρασνοντάρ, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Θα μπορούσε μια απώλεια αυτήν τη στιγμή να περάσει στα ψιλά, λόγω, ούτως ή άλλως, του χρονικού σημείου που βρίσκεται η αγωνιστική περίοδος, αν ο αντίπαλος δεν ήταν ο συγκεκριμένος. Ιδιαιτέρως, αν δεν περνούσε μια υπαρξιακή κρίση, η οποία, όχι μόνο δεν μοιάζει ανώδυνη αλλά, είναι μακράς διαρκείας. Πειρασμό, βεβαίως, αποτελεί και το ενδεχόμενο να 'απολαύσουν' τους 'πράσινους' να αλλάζουν προπονητή και τεχνικό διευθυντή, ενώ από πολύ νωρίς θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να κυνηγήσουν ακόμα και την πρώτη πεντάδα στη βαθμολογία. Αν επιβεβαιωθούν, δε, οι Κασσάνδρες και η Σπύρου Λούη δεν σημειώσει τη γνώριμη κίνηση, παρά μόνο για να φύγουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού από το ΟΑΚΑ, αφού θα έχει εκπνεύσει το τουρνουά 'Παύλος Γιαννακόπουλος' στο μπάσκετ, τότε η νίκη γίνεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη.

Η αλληλουχία των γεγονότων, ένας σχεδόν διαλυμένος αντίπαλος, ένα πιθανώς μισογεμάτο (άρα μισοάδειο) γήπεδο, μία ομάδα που προέρχεται από ένα σημαντικό αποτέλεσμα στο Champions League, φέρνουν αναγκαστικά τη σκέψη στον κακό λύκο, που δεν λείπει από παραμύθια και μύθους και δοξασίες. Σε τούτη τη φάση, όσο κι αν είναι αχρείαστο, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς χρειάζεται να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως θα αγωνιστούν σε μία αναμέτρηση η οποία είναι ό,τι πλησιέστερο σε νοκ άουτ ματς. Το επίπεδο της ψυχικής ηρεμίας είναι το παιδί του αποτελέσματος. Και αν είναι κατεβασμένο, μπορεί να κρίνει ένα διάστημα το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθορίσει μια ολόκληρη σεζόν. Ουδείς στον Πειραιά θέλει να περάσει από τώρα αυτήν τη στενωπό.

Στο 35ο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν τους 'αιώνιους'. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και το τι σημαίνει το ντέρμπι για τον Γιώργο Δώνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK