Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: 5 ιστορίες χαραγμένες στη μνήμη

Πέντε μονομαχίες Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ, πέντε διαφορετικά αφηγήματα. Από τον Βουλινό και τον Σαλπιγγίδη μέχρι τον Βλάνταν Ιβιτς και το κουτάκι μπύρας.

O -τότε- αρχηγός του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης χαιρετά τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη που είχε πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό
O -τότε- αρχηγός του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης χαιρετά τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη που είχε πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ιστορικά οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ δεν δίνουν πράγματα ν' ασχοληθείς. Δεν υπήρχε μία μεταγραφή Κούδα ή ένα σερί άνευ νίκης, όπως αυτό του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Για να το θέσουμε πιο απλά, δεν είναι της ίδιας έντασης με τα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Βέβαια, από το 2006 και έπειτα, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έδωσε διαφορετικό 'χρώμα' στα ντέρμπι, κυρίως στην έδρα του 'Δικεφάλου', αλλά αυτό δεν επηρέασε την αντιπαλότητα των δύο ομάδων, παρά μόνο γέννησε το μίσος της 'ασπρόμαυρης' κερκίδας για το '14'.

Ένας Σαλπιγγίδης, ένας Βουλινός και ένας Χρήστος Δημόπουλος πιο παλιά είναι ό,τι έχουν αφήσει στην ιστορία τα ματς. Εμείς επιλέξαμε πέντε -με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό- που έχουν τις δικές τους αφηγήσεις. Και φυσικά τα δύο εξ αυτών έχουν Βουλινό και Σαλπιγγίδη.

1990-1991: Το ντέρμπι του Βουλινού

Αν κάτι έχει σημαδέψει τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ είναι αυτό της 23ης Σεπτεμβρίου 1990. Στο ΟΑΚΑ οι 'πράσινοι' υποδέχονται τον 'Δικέφαλο', προηγούνται 3-0 και στο 73' ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός, παίρνει την ομάδα και αποχωρεί από το γήπεδο έχοντας σφοδρά παράπονα από τη διαιτησία. Νωρίτερα, ο διαιτητής έχει δείξει κόκκινη σε Μαγκντί και Σκαρτάδο, αποφάσεις που αποτέλεσαν τη σπίθα για την κίνηση του Βουλινού, η οποία έχει περάσει στην ιστορία. Στα αποδυτήρια ο Γιώργος Βαρδινογιάννης προσπαθεί να μεταπείσει τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, μπροστά στις κάμερες, με την ατάκα του Βουλινού "Δεν έχω κάτι μαζί σου, Γιώργο", να μετατρέπεται σ' ένα εκ των highlights του συγκεκριμένου ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ μηδενίστηκε, ενώ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και έδωσε πέντε παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών στην Τούμπα.

1999-2000: Ο σεισμός και οι ψυχές που χάθηκαν στην άσφαλτο

Λίγο καιρό μετά τον μεγάλο σεισμό του '99, η Αθήνα εξακολουθεί να σείεται. Το ίδιο και το ΟΑΚΑ, στην πρότερη μορφή του. Στο ντέρμπι ο Παναθηναϊκός του Κυράστα (στην πρώτη θητεία του) φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ που με γκολ λίγο πριν το τέλος αποσπά τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1). Στο ημίχρονο της αναμέτρησης οι οπαδοί των δύο ομάδων κουνήθηκαν αισθητά από έναν ισχυρό μετασεισμό, που ανησύχησε άπαντες, αφού η στιβαρότητα του γηπέδου ήταν αμφίβολη μετά τα όσα είχαν προηγηθεί. Στην επιστροφή των οπαδών του Δικεφάλου για τη Θεσσαλονίκη, 'γράφηκε' μία 'μαύρη σελίδα' για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Εξι οπαδοί του Δικεφάλου έχασαν την ζωή τους, επιστρέφοντας από την εκδρομή τους στην Αθήνα.

2001-2002: Έφυγε ο Κυράστας, όχι ο Βαζέχα

Είναι το ντέρμπι όπου ο Γιάννης Κυράστας αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό, στη δεύτερη -και τελευταία- θητεία του. Ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς φεύγει νικητής (2-1) από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ο αείμνηστος προπονητής αποχωρεί από τον πάγκο για να τον αντικαταστήσει ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη άλλαξε τον ρου της ιστορίας αναφορικά με τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο θρυλικός σκόρερ του Παναθηναϊκού δεν ήταν στα πλάνα του Κυράστα και είχε αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στον ΟΦΗ. Μάλιστα, την επόμενη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ θα ταξίδευε στην Κρήτη για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Με την αποχώρηση του Γιάννη Κυράστα, όμως, ο Βαζέχα αποφάσισε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη θητεία του με το τριφύλλι στο στήθος.

2006-2007: Ο Σαλπιγγίδης έγινε το (ασπρό)μαυρο πρόβατο

Επεισοδιακό το συγκεκριμένο ντέρμπι δεν το λες. Τουλάχιστον με τη στενή έννοια του όρου. Αν και ο -τότε- προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου, φρόντισε να 'ανάψει τα αίματα' με την αποβολή του από τον πάγκο λόγω των παραπόνων του για τη διαιτησία (με την αγγλική προφορά του να 'κλέβει' ξανά την παράσταση). Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει τη δική του σημασία λόγω της παρουσίας του Δημήτρη Σαλπιγγίδη κόντρα στον ΠΑΟΚ, μετά την μεταγραφή-σίριαλ που προηγήθηκε εκείνο το καλοκαίρι. Μάλιστα, το '14' του ΠΑΟΚ σκόραρε απέναντι στην παλιά του ομάδα από το σημείο του πέναλτι συνεισφέροντας στο 2-1 των 'πρασίνων'. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι εκείνη τη σεζόν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στο Κύπελλο. Δύο οι επισκέψεις του Σαλπιγγίδη στην Τούμπα.

2016-2017: Μια μπύρα στο κεφάλι του Ίβιτς

Πιο φρέσκες μνήμες, το πιο πρόσφατο επεισοδιακό ντέρμπι ελέω Βλάνταν Ιβιτς. Ο Παναθηναϊκός -παρά το γεγονός ότι είχε μείνει από το πρώτο μέρος με παίκτη λιγότερο- προηγούνταν με 1-0 του ΠΑΟΚ μέχρι το 54' και την οριστική διακοπή της αναμέτρησης λόγω του τραυματισμού του Σέρβου προπονητή που χτυπήθηκε από κουτάκι μπύρας από οπαδό. Τα όσα ακολούθησαν συνέθεσαν μία τραγελαφική κατάσταση. Διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις, κύκλοι, όλα όσα συμπληρώνουν το παζλ μίας ιλαροτραγωδίας, με τους 'πράσινους' τελικά να 'πληρώνουν το μάρμαρο' και την εικόνα του Ίβιτς με περιβόητο διχτάκι στο κεφάλι να μένει ως το ανεξίτηλο στιγμιότυπο εκείνης της χρονιάς. Ήταν το τελευταίο ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός, ως γηπεδούχος, ήταν ανταγωνιστικός κόντρα στον, πρωταθληματικό πλέον, ΠΑΟΚ.

Ο Βλάνταν Ίβιτς στ' αποδυτήρια της Λεωφόρου, μετά το κουτάκι μπύρας που δέχθηκε στο κεφάλι
Ο Βλάνταν Ίβιτς στ' αποδυτήρια της Λεωφόρου, μετά το κουτάκι μπύρας που δέχθηκε στο κεφάλι EUROKINISSI SPORTS

News 24/7

24MEDIA NETWORK