Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Το αήττητο πρωτάθλημα ήταν δύο λεπτά υπόθεση

Ο ΠΑΟΚ είχε σημαδεμένο στο καλεντάρι του την 3η Μαρτίου. Φεύγοντας με άνετη επικράτηση 2-0 από το ΟΑΚΑ, δεν παίρνει μόνο βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, αλλά και ένα αήττητο 55 ετών.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Το αήττητο πρωτάθλημα ήταν δύο λεπτά υπόθεση
EUROKINISSI

Ο στόχος ήταν ένας και δεν τον έκρυβε κανείς. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος αντίπαλος. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν μόνο μία ομάδα που 'καιγόταν' για τη νίκη, στη μάχη που δίνει για την 5η θέση της Super League και το πιθανό ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' (ανεξαρτήτως αν δεν το απολαύσει λόγω τιμωρίας). Ήταν και η ομάδα που πραγματικά είχε να χάσει κάτι μεγάλο από τον ΠΑΟΚ. Και με το 2-0 του 'δικεφάλου του βορρά', το έχασε. Μάλλον...

Μίμης Δομάζος, Τάκης Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Πανάκης, Τότης Φυλακούρης, Φραγκίσκος Σούρπης, Αριστείδης Καμάρας. Μία σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών που οδήγησε τους 'πράσινους' στην κορυφή της Α' Εθνικής τη σεζόν 1963-1964, χωρίς να χάσει ούτε ένα από τα 30 παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα.

Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Χοσέ Κρέσπο, Φερνάντο Βαρέλα, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Βιεϊρίνια, Δημήτρης Πέλκας. Μία σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της Super League τη σεζόν 2018-2019, χωρίς να χάσει ούτε ένα από τα 23+7 παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα.

Η σημείωση στο ημερολόγιο του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε γίνει από τη στιγμή που 'βγήκε' το ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό. Το ντέρμπι Θεσσαλονίκης με αντίπαλο τον Άρη δεν προοικονομούσε για κινδύνους, αν και θα έπρεπε εκ του αποτελέσματος, ενώ ούτε ο αγώνας με τον καταδικασμένο σε υποβιβασμό Απόλλωνα Σμύρνης θα απειλούσε τον βέβαιο πρωταθλητή Ελλάδας.

Ακόμα και η συνέχεια μοιάζει βατή για την επίτευξη του στόχου. Ο Ατρόμητος, το πιο δύσκολο εμπόδιο, θα πρέπει να βρεθεί στην Τούμπα την επόμενη αγωνιστική για να ανακόψει την πορεία του ΠΑΟΚ. Ο Παναιτωλικός δεν έχει το 'φρούριο' του παρελθόντος και η Ξάνθη τον νίκησε τελευταία φορά για το πρωτάθλημα το 2014. Η ΑΕΛ και ο ΠΑΣ Γιάννινα απέχουν πολύ από πλευράς δυναμικής και για τα υπόλοιπα παιχνίδια, τα εντός έδρας, δεν τίθεται συζήτηση για μία ομάδα που 'σκόνταψε' πρώτη φορά στο γήπεδό της στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όλα είχαν σημαδέψει την 3η Μαρτίου. Όταν ξεπεράστηκε και το παραλίγο σοκ των προημιτελικών κυπέλλου κόντρα στον Πανιώνιο, καταστρώθηκαν τα πλάνα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου. Στόχος ήταν να φύγει 'αλώβητος' από την Καλογρέζα, είτε με νίκη είτε με ισοπαλία.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Το αήττητο πρωτάθλημα ήταν δύο λεπτά υπόθεση
EUROKINISSI

Ό,τι δουλεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, πετάχθηκε στα σκουπίδια μέσα σε 62 δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ ώστε να κερδίσει κόρνερ σχεδόν με τη σέντρα, να εκτελέσει ο Βιεϊρίνια, η μπάλα να περάσει στο 2ο δοκάρι και από απόσταση εκατοστών ο Μαουρίσιο να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν λόγο να ανησυχούν πλέον. Ο σοκαρισμένος Παναθηναϊκός, που αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών και τελικά παρατάχθηκε με τριάδα στόπερ, έκανε την πρώτη εύστοχη τελική του μόλις στο 45ο λεπτό. Ο Πασχαλάκης απέκρουσε την προσπάθεια του Φεντερίκο Μακέντα και δύο λεπτά μετά, ήρθε το τέλος.

Στο 2' του 2ου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ σκόραρε, σε ένα άτυπο déjà vu του 1ου μέρους. Ο Λέο Ζαμπά με κοντινό πλασέ έγραψε το 2-0 για τον 'δικέφαλο', που πλέον είχε να προασπίσει ένα προβάδισμα το οποίο η -σε κακό φεγγάρι- ομάδα του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να ανατρέψει.

Ακόμα κι όταν ο Βραζιλιάνος σκόρερ αμέλησε να κοιτάξει πού βρίσκεται ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, όταν πήγε να κοντρολάρει μια ψηλή μπαλιά, με συνέπεια να κλοτσήσει τον αμυντικό του Παναθηναϊκού και να αποβληθεί, δεν υπήρξε πραγματική ανησυχία.

Ο Λουτσέσκου πιο πολύ έπεισε με τη δήλωση ότι φοράει μονίμως το γνωστό σκουφάκι επειδή είναι έναν χρόνο μεγαλύτερος και έχουν ασπρίσει τα μαλλιά του, παρά με το ότι αντέδρασε έντονα όταν οι παίκτες του έχασαν μεγάλες ευκαιρίες μετά από την αποβολή Ζαμπά, επειδή θεωρούσε ότι υπήρχε κίνδυνος ακόμη.

Όταν στο 84' βρέθηκαν στην κόντρα 3 παίκτες του ΠΑΟΚ με έναν παίκτη του Παναθηναϊκού συν τον Σωκράτη Διούδη, και ο Πέντρο Ενρίκε κατάφερε να χάσει το σίγουρο 3-0, η στατιστική έδειξε ότι οι γηπεδούχοι είχαν 7 τελικές, οι 5 εκ των οποίων εύστοχες, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν 7 τελικές, οι 4 εκ των οποίων εύστοχες.

Η ρεαλιστική καταγραφή του παιχνιδιού, όμως, έδειχνε ότι η ομάδα που ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 κινδύνευσε μόνο στο τέλος σε ένα γυριστό του Μακέντα που έβγαλε εξ επαφής ο Πασχαλάκης. Και επίσης, η ομάδα που ήταν μπροστά στη βαθμολογία με 10 (+2) βαθμούς από τον ανταγωνισμό με ένα παιχνίδι λιγότερο, πιθανότατα θα κινδυνεύσει μόνο από τον Ατρόμητο να απολέσει το αήττητο.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK