Matchday Τετάρτης 15/1: Τα 27 λεπτά της πυγμαχικής πρόκρισης του Παναθηναϊκού

Για τρία ημίχρονα ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ρίξει στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο οι 'πράσινοι' χρειάστηκαν 27 λεπτά και τρία αποφασιστικά χτυπήματα για να ρίξουν νοκ-άουτ τον αντίπαλο τους. Με γκολ των Δώνη, Σένκεφελντ και Μακέντα υπογράφτηκε η ανατροπή για το συνολικό 3-2 και την πρόκριση του 'τριφυλλιού' - Συνοπτικά τα αποτελέσματα όλων των αγώνων.

Ο Μακέντα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι σκόραρε για το τελικό 3-1 του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, που σφράγισε τη νίκη-ανατροπή και πρόκριση των 'πρασίνων' στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (15/1/2020) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ EUROKINISSI
Ο Μακέντα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι σκόραρε για το τελικό 3-1 του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, που σφράγισε τη νίκη-ανατροπή και πρόκριση των 'πρασίνων' στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (15/1/2020) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ EUROKINISSI

Οι Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα διεκδίκησαν στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ το εισιτήριο της πρόκρισης για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι φιλοξενούμενοι κουβαλούσαν προίκα το υπέρ τους 1-0 από την πρώτη αναμέτρηση τους 'Ζωσιμάδες' και έκλεισαν το ημίχρονο έχοντας βρει ένα ακόμη τέρμα με σκόρερ τον Παντελάκη. Στα τρία από τα τέσσερα ημίχρονα ο ΠΑΣ δεν είχε δεχθεί τέρμα από τους 'πράσινους', είχε βρει δύο δικά του και διατηρούσε ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης.

Η εικόνα του πρώτου μέρους στο ΟΑΚΑ συνοψίζεται ως εξής:

  • ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά αδυνατούσε να βρει ρυθμό και κατ' επέκταση δημιουργία και απειλή με συνέπεια.
  • ο ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 4-4-2 έπαιζε μεν πίσω από τη μπάλα, αλλά δεν ήθελε να μεταφέρει το παιχνίδι σε πολύ χαμηλά μέτρα προς την περιοχή του. Πρώτο του μέλημα ήταν η πίεση στην πρώτη πάσα και ο έλεγχος των χώρων στην κίνηση των αντίπαλων χαφ.
  • ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε περισσότερο από τα άκρα να αναπτυχθεί. Ωστόσο η όποια επίσκεψη στα καρέ του Γιαννίκογλου ερχόταν από σέντρες ή στημένες φάσεις. Την ίδια στιγμή οι παίκτες του Γιώργου Δώνη δεν έβρισκαν κάθετο παιχνίδι, αδυνατώντας να δημιουργήσουν υπεραριθμία.
  • ο ΠΑΣ Γιάννινα έμοιαζε επικίνδυνος στην κόντρα ακουμπώντας την μπάλα στα πόδια του Ξύδα. Από μια προσπάθεια του τελευταίου ήρθε το κόρνερ που εκτέλεσε ο Αποστολόπουλος στο 24', με ένα πρώην 'πράσινο' να ανοίγει το σκορ. Ινσούα και Κουρμπέλης αδράνησαν, ο Παντελάκης με κεφαλιά νίκησε τον Διούδη για το 0-1!
  • η απάντηση του Παναθηναϊκού (θα) ήταν σχετικά γρήγορη, αλλά ο β' βοηθός έπασχε από αντίληψη. Ο επόπτης Καλύβας σήκωσε λανθασμένα την σημαία του και ακύρωσε το γκολ του Ινσούα, που είχε κινηθεί πανέξυπνα στην πλάτη της άμυνας και πρόλαβε την έξοδο του Γιαννίκογλου, σκοράροντας με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά την ασίστ του Κουρμπέλη στο 33'. Ο Αργεντίνος μπακ υποδείχθηκε σε θέση offside, ωστόσο στο replay είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινά την προσπάθεια του καλυπτόμενος από την άμυνα του ΠΑΣ. Ο Καλύβας σταμάτησε λανθασμένα και τον Ζαχίντ λίγο μετά, ενώ είχε λάθος υπόδειξη και σε προσπάθεια του Λέο στις καθυστερήσεις του αγώνα.
  • μέχρι το 43' ο ΠΑΣ είχε κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές. Στο 23' ο Λιάσος πήρε τη θέση του Σιόντη και λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου ο Νικολιάς αντικατέστησε τον Κάστρο.

Πλέον έμενε ένα 45λεπτο στο ΟΑΚΑ, με τον ΠΑΣ να έχει προβάδισμα δύο τερμάτων μετά από 135 λεπτά αγώνα και τον Παναθηναϊκό να χρειάζεται μίνιμουμ σκορ 3-1 για την πρόκριση. Η πρόκληση για τους 'πράσινους' τεράστια, ωστόσο είχε ολοκληρωθεί μετά από 27 λεπτά αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο! Η εικόνα του ματς σε αυτό το διάστημα είχε ως εξής:

  • ο κόουτς Δώνης έριξε στο ματς τον Περέα αντί του Μπουζούκη από το 46'. Ο Παναθηναϊκός άγγιξε την ισοφάριση στο 51' όταν σε εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά ο Κολομβιανός επιθετικός πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Γιαννίκογλου με εντυπωσιακή επέμβαση έσωσε την εστία του.
  • ο ποδοσφαιριστής Δώνης σκόραρε το 1-1 στο 56'! Κινήθηκε υποδειγματικά στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και εκμεταλλεύτηκε την άριστη μεταβίβαση του Ζαχίντ, στέλνοντας με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Γιαννίκογλου.
  • το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο και μετά το... κροσέ ήρθε και το άπερκατ για τους 'πράσινους'. Από σουτ του Χατζηγιοβάνη εκτός περιοχής και δύο κόντρες σε πόδια αντιπάλων, η μπάλα έφτασε στον Σένκεφελντ που με ψυχραιμία επιθετικού πλάσαρε ιδανικά με το αριστερό τον Γιαννίκογλου, από το ύψος του πέναλτι, για το 2-1 στο 58'!
  • o Παναθηναϊκός έψαχνε τώρα και το... ντιρέκτ, για να φτάσει σε σκορ πρόκρισης. Το κατάφερε όταν ο Μπουκουβάλας ανέτρεψε τον Γιόχανσον εντός περιοχής και ο Μακέντα μετέτρεψε την εσχάτη των ποινών σε γκολ, για το 3-1 στο 72'.
  • το μομέντουμ των γηπεδούχων δέχθηκε πλήγμα στο 77', όταν ο Κουρμπέλης είδε 2η κίτρινη κάρτα και άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες για το υπόλοιπο της αναμέτρησης.
  • o ΠΑΣ δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το αριθμητικό του μειονέκτημα, ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε αποτελεσματικά και πανηγύρισε μια πρόκριση που έμοιαζε να του γλιστράει από τα χέρια για τρία ημίχρονα. Όμως 27 λεπτά στάθηκαν αρκετά για τον Δώνη και τους παίκτες του, που πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αντεπεξέλθει στα εις βάρος του δεδομένα και να γυρίσει μια κατάσταση που έδειχνε μη αναστρέψιμη. Μπορεί ο ΠΑΣ να είναι μια ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, ωστόσο παρέμενε αήττητος για 16 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ενώ είχε καταφέρει να στριμώξει για τα καλά τον φημισμένο του αντίπαλο. Δεν άντεξε ως το τέλος για την έκπληξη, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στα τελευταία μέτρα αυτής της κούρσας και μπόρεσε να πάρει ένα αποτέλεσμα που του δίνει ψυχολογία για τη συνέχεια.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ο Ολυμπιακός είχε ξεμπερδέψει με την υπόθεση πρόκριση μετά τη νίκη του στην έδρα της Καλαμάτας με σκορ 2-0. Η ρεβάνς στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' δεν έκρυβε αγωνιστικές συγκινήσεις, αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη για τους φίλους των 'ερυθρολεύκων': την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη στη δράση! Στις 11 Ιουλίου και το φιλικό με το Αμβούργο, ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε τραυματιστεί σοβαρά (ρήξη χιαστού), ωστόσο φτάνοντας στις 15 Γενάρη ήταν ξανά στην 18άδα του Ολυμπιακού. Στο 41' σηκώθηκε για προθέρμανση και αποθεώθηκε από το κοινό του Φαληρικού γηπέδου, που σηκώθηκε στο πόδι για να τον χειροκροτήσει όταν πέρασε στη θέση του Ραντζέλοβιτς στο 53'. Επιστροφή μετά από έναν μήνα και για τον Γκιλιέρμε, που είχε τεθεί νοκ-άουτ μετά το σκληρό μαρκάρισμα που είχε δεχθεί από τον Πασαλίδη στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι 'ερυθρόλευκοι' με γκολ των Λοβέρα (3', 68') και Γκερέρο (17', 51') επικράτησαν άνετα με σκορ 4-1, με τον Ιντρίσι (66') να σκοράρει το τέρμα της 'μαύρης θύελλας'.

Τυπική διαδικασία η ρεβάνς στην Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ είχε εύκολη δουλειά στη ρεβάνς με τον ΟΦΗ στην Τούμπα. Το 0-3 της πρώτης αναμέτρησης στο Ηράκλειο δεν άφηνε κανένα περιθώριο για... παρερμηνείες. Με γκολ των Λάμπρου (12'), Πέλκα (23' πεν., 55') και Σβιντέρσκι (80'), ο 'Δικέφαλος' επικράτησε με σκορ 4-1. Το γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε ο Κοροβέσης (28'). Με το συνολικό 7-1, ο ΠΑΟΚ πήρε μια άνετη πρόκριση.

Πρόκριση και πρόστιμο για την Λαμία

Νωρίτερα, η Λαμία έστω και με καρδιοχτύπι άφησε εκτός συνέχειας τα Τρίκαλα. Ο Μιγκέλ στο 11' (πεν.) και ο Πέλκας στο 33' σκόραραν για το τελικό 1-1, που σε συνδυασμό με το 0-1 της πρώτης αναμέτρησης έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στους γηπεδούχους. Οι φιλοξενούμενοι είχαν δοκάρι στο 95', ο μεγαλομέτοχος της Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε πρόστιμο 10000 ευρώ στους παίκτες του και συνεχάρη την ομάδα των Τρικάλων.

Το θρίλερ της Νέας Σμύρνης

Χωρίς γκολ είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αναμέτρηση στο ζευγάρι του Παναιτωλικού με τον Πανιώνιο, στο Αγρίνιο. Δίχως τέρματα πέρασε και το 90λεπτο στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης, έτσι η αναμέτρηση οδηγήθηκε στο έξτρα ημίωρο της παράτασης. Εκεί ο Μπαΐροβιτς άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους στο 116' και ο Ντομίνγκες ισοφάρισε για τους 'κυανέρυθρους' στο 119'! Το 1-1 δεν άλλαξε ως το σφύριγμα της λήξης και ο Παναιτωλικός πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τα προημιτελικά.

Θα καταφέρει να κάνει ζημιές στα play-offs ο Παναθηναϊκός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK