Ο Σένκεφελντ σπάει την κατάρα των Ολλανδών. Ποιοι απέτυχαν

Έως ότου ο Μπαρτ Σένκεφελντ αποκαταστήσει τη φήμη της ολλανδικής ποδοσφαιρικής σχολής, ο Παναθηναϊκός είχε πέσει έξω σε 5+1 περιπτώσεις από την αγορά της τουλίπας. Εμείς τους βάλαμε στη σειρά αποδοτικότητας.

Ο Μπαρτ Σένκεφελντ ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό ως το καλοκαίρι του 2023
Ο Μπαρτ Σένκεφελντ ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό ως το καλοκαίρι του 2023 EUROKINISSI SPORTS

Η πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του Μπαρτ Σένκεφελντ δεν ήταν παρά η απαιτούμενη ανταμοιβή για τους 15 μήνες συνεπέστατης απόδοσής του στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Ο 29χρονος στόπερ δεν 'ταν τώρα στο 'τριφύλλι', αν ο Νίκος Νταμπίζας προτιμούσε ν' αφήσει την υπόθεση και να μην ασχοληθεί άλλο, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει. Επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, να κινηθεί αναλόγως και να πείσει τον Ολλανδό ότι η επανατοποθέτηση της οντότητάς του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ύστερα από δύο σεζόν στην Αυστραλία, θα ήταν πολύ πιο εφικτό να συμβεί μέσα από την ένταξή του στο 'τριφύλλι' παρά οπουδήποτε αλλού, γιατί ναι μεν θα κέρδιζε λιγότερα χρήματα, αλλά θα είχε, βάσει ποιότητας και ελλείψει λύσεων, τη δυνατότητα να παίζει σταθερά. Όπως κι έγινε.

Καθ' υπερβολήν ο Σένκεφελντ δεν θα 'ταν παράξενο, αν παρομοιαζόταν μ' έναν... Μπεργκ της άμυνας, καθώς κοντεύει ήδη τις 40 συμμετοχές και λογίζεται ως μια περίπτωση που έμοιαζε να εμπεριέχει ρίσκα, αλλά τα οφέλη της αποδείχθηκαν (σε πρώτη φάση) πολλαπλά: εντός κι εκτός γραμμών. Η καθυστέρηση της επέκτασης της σύμβασής του για άλλα δύο χρόνια (ως το καλοκαίρι του 2023) προκλήθηκε ακριβώς γιατί ο Ολλανδός ανέβασε την αξία του και ζήτησε ν' αμειφθεί αναλόγως. Τουλάχιστον όχι λιγότερο απ' όσο παίκτες στην ίδια γραμμή. Μια λογική απαίτηση που ικανοποιήσει, με αποτέλεσμα η κουβέντα να έχει αίσια έκβαση. Μένει ο ίδιος ν' αποδειχθεί αντάξιος των χρημάτων που θα λαμβάνει πλέον, δεδομένου ότι και του ίδιου οι αριθμοί -όπως όλου του συνόλου- κινούνται χαμηλότερα από πέρυσι και να είναι, αποδεδειγμένα, εκτός της δεξαμενής των συμπατριωτών του που ήρθαν και απήλθαν χωρίς να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Έξι ήταν στο σύνολο, ή για την ακρίβεια 5+1. Τους κατατάξαμε, γνωμοδοτώντας με βάση την παρουσία τους στο 'τριφύλλι' και όχι την αγωνιστική αξία τους.

Νίκι Κάιπερ

Ο Νίκι Κάιπερ σ' ένα από τα τρία παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό
Ο Νίκι Κάιπερ σ' ένα από τα τρία παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα μόλις 201 λεπτά του με τα πράσινα λένε όλη την αλήθεια για ένα από τα fail αποκτήματα του Παναθηναϊκού τον Γενάρη του 2013. Αριστερός μπακ υποτίθεται πως ήταν. Έτσι πρωτοσυστήθηκε ως παράγωγο των ακαδημιών της Φίτεσε και ποντάροντας στο αριστερό πόδι του προσπάθησε να σταθεί στην Τβέντε. Χωρίς επιτυχία, φυσικά, παρόλο που πήρε πρωτάθλημα και έπαιξε σε αγώνα του Champions League (απέναντι στην Τότεναμ). Όλα αυτά προτού καταλήξει να είναι άνεργος απ' όταν έφυγε από την Τίελ, ομάδα γ' κατηγορίας, πριν από 15 μήνες και ανενεργός για χρόνια.

Ουασίμ Μπούι

Ο Ουασίμ Μπούι εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό
Ο Ουασίμ Μπούι εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θεωρητικά ανήκει στην αγγλική Λιντς, με την οποία έχει συμβόλαιο σε ισχύ ως το καλοκαίρι του 2021. Πρακτικά έχει να παίξει μπάλα από τον Μάη του '19, ως παίκτης της ολλανδικής Τσβόλε, αφού ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν τον υπολόγιζε εξ αρχής. Πριν από 6 καλοκαίρια (αυτό του 2014) ο Νίκος Νταμπίζας είχε πιστέψει ότι ο πελάτης του Μίνο Ραϊόλα, κεντρικός χαφ από τα φυτώρια του Άγιαξ και στέλεχος στην Πριμαβέρα της Γιουβέντους, διαθέτει τα προσόντα να πλημμυρίσει με αρχοντιά τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Ο (δανεικός από τη 'βέκια σινιόρα') άρχοντας ωστόσο αποδείχθηκε 'επαίτης' των συμμετοχών, μετρώντας μόλις 21 σ' όλη τη σεζόν, εκ των οποίων όλα κι όλα έξι 90λεπτα. Παραδόξως σκόραρε, σε παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναιτωλικό.

Νόρντιν Βόουτερ

Ο Νόρντιν Βόουτερ έπαθε... κράμπα
Ο Νόρντιν Βόουτερ έπαθε... κράμπα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το 1997 ο 21χρονος εξτρέμ με ρίζες... Ζέεντορφ (από το Σουρινάμ) ήταν άλλο ένα εξαγώγιμο προϊόν των ακαδημιών του Άγιαξ, που κατέληγε στην ισπανική Σαραγόσα. Τον Γενάρη του 2005, στα 29 του πλέον, είχε καταλήξει ένας γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων που έψαχνε τρόπους ν' αυγατίζει την περιουσία του. Όντως προερχόταν από έναν χρόνο με εκθαμβωτικές ποδοσφαιρικές στιγμές στην Ανόρθωση, ωστόσο οι 30 συμμετοχές του (πέντε 90άρες) και το 1 γκολ δεν άξιζαν καν τα 130.000 ευρώ συνδυαστικά με τις εισπράξεις ενός φιλικού κι έμψυχα ανταλλάγματα που δόθηκαν ως αντίτιμο για την απόκτησή του για τον Παναθηναϊκό του Σκάζνι που έγινε του Μαλεζάνι.

Τσου (Τσε) Λα Λινγκ

Ο Λαλίνγκ Τσε παρέα με τον Μάικ Γαλάκο
Ο Λαλίνγκ Τσε παρέα με τον Μάικ Γαλάκο EUROKINISSI

Θα έπρεπε από τον Ιούλη του '82 να ξέρουν στο 'τριφύλλι' πως ο 'βασιλιάς του ψαλιδιού', χάρη στο θαυματουργό δεξί πόδι του, διάδοχος του Γιόχαν Κρόιφ στον Άγιαξ αλλά και μέλος των 'οράνιε' στο EURO του '80 ήταν 'αυτός που γεννήθηκε στην ανατολική πλευρά του δάσους όταν είχε ευνοϊκό άνεμο', όπως χρόνια μετά εξηγούσε πώς ερμηνευόταν το ονοματεπώνυμό του στα κινέζικα - γλώσσα της καταγωγής του. Διότι ο άνεμος αυτός τον πήρε και τον σήκωσε. Σε 48 παιχνίδια πέτυχε μόνο 4 γκολ και δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου στην κατάκτηση του νταμπλ το 1984. Σαν να 'χε χάσει την όρεξή του για την μπάλα, παρόλο που μόλις είχε συμπληρώσει τα 26 του χρόνια. Κάτι που φάνηκε τόσο στη Μαρσέιγ όσο και στη Φέγενορντ κατόπιν. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της σλοβάκικης Τρέντσιν, έχοντας προηγουμένως ασχοληθεί με την ανεύρεση και εκπροσώπηση ταλέντων.

Ντάβιντ Μέντες ντα Σίλβα

Ο Μέντες ντα Σίλβα ήταν πιο χρήσιμος για τον Παναθηναϊκό στ' αποδυτήρια παρά στο γήπεδο
Ο Μέντες ντα Σίλβα ήταν πιο χρήσιμος για τον Παναθηναϊκό στ' αποδυτήρια παρά στο γήπεδο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα 60 παιχνίδια σε δύο σεζόν δεν ήταν λίγα για έναν βετεράνο των γηπέδων που προερχόταν από μακρά περίοδο αποχής έως ότου τον Ιούλη του 2013 επιλεγεί από τον Γιάννη Αναστασίου. Ήταν όμως μια φιγούρα που περισσότερο στ' αποδυτήρια βοήθησε παρά στο γήπεδο που τον είχαν ανάγκη οι 'πράσινοι'. Έκδηλα είχε χάσει τη φρεσκάδα του, ήταν πιο αργός απ' όσο τα τρεξίματα της θέσης απαιτούσαν και χρησιμοποιούσε κυρίως την εμπειρία του για ν' ανταπεξέλθει. Παρών, βέβαια, στον τελευταίο ως σήμερα τίτλο του Παναθηναϊκού, μετατράπηκε σε βοηθό του Έλληνα προπονητή γιατί δεν υπήρχε τρόπος να σπάσει το συμβόλαιό του. Συνέχισε με τον Στραματσόνι, αλλά εν τέλει ξανάπαιξε ποδόσφαιρο στη Σπάρτα Ρότερνταμ.

Κουίνσι Οβόσου-Αμπέγε

Ολλανδικό το διαβατήριο που κουβαλούσε ο Κουίνσι, γεννηθείς και μεγαλωμένος στο Άμστερνταμ
Ολλανδικό το διαβατήριο που κουβαλούσε ο Κουίνσι, γεννηθείς και μεγαλωμένος στο Άμστερνταμ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μικρή εξαίρεση εδώ, καθώς Γκανέζος νιώθει και είναι ο 34χρονος σήμερα μεσοεπιθετικός. Έχοντας όμως γεννηθεί και μεγαλώσει στο Άμστερνταμ έλαβε την ολλανδική υπηκοότητα και ποδοσφαιροπαιδεία φτάνοντας ως την U21 των 'οράνιε'. Από τον Άγιαξ έφυγε για την Άρσεναλ κι από 'κει για τη Σπαρτάκ Μόσχας πριν συνεχίσει στη Θέλτα και πάρουν έκτοτε τη σκυτάλη η Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ και Πόρτσμουθ. Στον Παναθηναϊκό ήρθε στα 25 του, αφού είχε αφήσει την Αλ Σαντ για τη Μάλαγα, και προσπάθησε να κάνει ένα restart στην καριέρα του. Με 4 γκολ και 11 ασίστ σε 54 ματς έβγαλε αρκετή από την ποιότητα και τις αρετές του στο χορτάρι, παρόλα αυτά ο όχι κατ' ευφημισμό δύσκαμπτος χαρακτήρας και το συμβόλαιο που κουβαλούσε τον έθεσαν εκτός πλάνων ως τον Δεκέμβριο του 2013, όταν έλυσε το συμβόλαιό του. Ακόμη αναπολεί την περίοδό του στο 'τριφύλλι'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK