Παναθηναϊκός: Το διαζύγιο με Δώνη που ερχόταν

Ούτε ο Γιώργος Δώνης κατάφερε να αποφύγει τη 'δαμόκλειο σπάθη' της απόλυσης από τον Παναθηναϊκό. Σχολιάζει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

O Γιώργος Δώνης σε προηγούμενο ματς μεταξύ ΟΦΗ και Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2019-20
O Γιώργος Δώνης σε προηγούμενο ματς μεταξύ ΟΦΗ και Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2019-20 EUROKINISSI SPORTS

Το αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο είναι η εξαίρεση. Το σπάνιο. Γι' αυτό και μνημονεύεται όταν συμβαίνει. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού την τελευταία 7ετία, έχουν σημειωθεί μπόλικα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι περισσότερα και από αρκετά. Ίσως και περισσότερα από τα γκολ που έχουν σημειωθεί μέσα στα γήπεδα. Το τελευταίο και πιο ηχηρό (αυτογκόλ), μπήκε με την επιστολή προς τον Γιώργο Δώνη, το οποίο του άνοιξε την πόρτα της εξόδου στο τέλος των πλέι οφ της Super League 1. Ακόμα ένας κύκλος εσωστρέφειας στους 'πράσινους' ανοίγει, ενώ παράλληλα γιγαντώνεται το κλίμα της απογοήτευσης από τις αποφάσεις που ο κόσμος δεν χωνεύει εύκολα. 

Το διαζύγιο που ερχόταν

Το 'γυαλί' στις σχέσεις των δύο πλευρών είχε ραγίσει από τον Φεβρουάριο λόγω της υπόθεσης Γιώργου Βαγιαννίδη. Με εκείνες τις περιβόητες δηλώσεις του, ο Δώνης είχε προσθέσει στην κουβέντα μία παρένθεση που παρέμενε... επιμελώς ανοιχτή από την πλευρά της διοίκησης. Ο Έλληνας προπονητής είχε συμβόλαιο για επιπλέον έναν χρόνο με τους 'πράσινους', αλλά το μέλλον του παρέμενε αβέβαιο.

Ο Παναθηναϊκός μετρούσε αντίστροφα για την επιστροφή στη μερική κανονικότητα των προπονήσεων, μετά το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να ξέρει το αύριο. Τα πλέι οφ κι η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος ήταν στο βάθος, αλλά στο τέλος του... τούνελ φως δεν υπήρχε. 

Άκρα του τάφου σιωπή. Ο Δώνης δεν άνοιγε τα χαρτιά του για το δικό του μέλλον στον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα δεν έδειχνε τη διάθεση να παραιτηθεί. Στην πλευρά της διοίκησης υπήρχε 'ψυχρασία', που έλεγε και ο Χατζηχρήστος. Ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε σε δύο διαφορετικούς 'πυρήνες'. Από τη μία, ο αγωνιστικός με τον Δώνη και από την άλλη, ο διοικητικός με Γιάννη Αλαφούζο-Τσάβι Ρόκα να προετοιμάζουν την επόμενη μέρα της ομάδας. Και σε αυτήν, ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι δεν υπήρχε στο 'κάδρο' ο 50χρονος τεχνικός.

Ο 'ιός' του Παναθηναϊκού

Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήρια, είναι ένα από τα σενάρια... επιστημονικής φαντασίας που αναπτύχθηκαν μέσα στην πανδημία. Ο Παναθηναϊκός 'έφτιαξε' τον δικό του ιό και δεν χρειάζεται καμία θεωρία συνωμοσίας. Για ακόμη μία φορά, οι 'πράσινοι' βουλιάζουν στην εσωστρέφεια και τη μεμψιμοιρία, το DNA της ομάδας αλλοιώνεται δημιουργώντας συνθήκες... Αρμαγεδώνα. 

Η ομάδα του 'τριφυλλιού' ήταν έτσι κι αλλιώς σε μία φάση που άλλαζε τα δεδομένα που γνωρίζαμε. Έμπαινε σε μία εποχή λιτότητας, κυρίως λόγω της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία και της διαμορφωθείσας από αυτήν κατάστασης. Το ρόστερ μετρούσε τις πρώτες απώλειες (βλέπε Εμανουέλ Ινσούα) κι οι συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές για τις μειώσεις ήταν ένα από τα τελευταία 'καυτά' ζητήματα στην ατζέντα. 

Το θέμα Δώνη ήταν πάντα εκεί, άλυτο. Και αποφασίστηκε να μπει το φινάλε, τουλάχιστον από πλευράς διοίκησης, με τρόπο άκομψο, ουχί αναπάντεχο. Μία επιστολή με τον σοφέρ στο σπίτι του έμπειρου κόουτς, λίγες λέξεις γραμμένες σε χαρτί, ένα φινάλε που μόνο εύκολο δεν θα είναι. Όχι γιατί ο Δώνης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τόσο εύκολα τη 'μάχη' χαρίζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά γιατί ο κρότος των εξελίξεων προς το πρόσωπό του δημιουργεί τεράστιο ρήγμα στις τάξεις των ποδοσφαιριστών. Η κερκόπορτα άνοιξε κι ο Παναθηναϊκός θυμίζει τον 'Τιτανικό' λίγο πριν χαθεί στον βυθό της θάλασσας. 

Όρισε τη μοίρα του στα πλέι οφ

Την ώρα που Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ και Άρης δεν έχουν θέματα προπονητών να τους απασχολούν, οι 'πράσινοι' μπαίνουν από άλλη αφετηρία στα πλέι οφ. Η όλη κατάσταση θυμίζει κάτι από την ΑΕΚ του 2008, στο 'πρωτάθλημα του Βάλνερ'. Μία εικόνα διάλυσης στα πλέι οφ, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. 

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν τη θέση. Και σαφώς χειρότερα. Σε μία περίοδο που τα χρονικά περιθώρια για τις ομάδες, ελέω κορονοϊού, είναι ιδιαιτέρως σφιχτά ως προς το 'χτίσιμο' για τη νέα σεζόν, το 'τριφύλλι' έχασε τον προπονητή, θα χάσει και παίκτες. Μπαίνει σε ολική 'ανακαίνιση', πετώντας ακόμα ένα πλάνο στα σκουπίδια. Από το 2013 και τον Γιάννη Αναστασίου μέχρι το 2020 και τον Δώνη μεσολάβησαν προπονητές, πλάνα, υποσχέσεις, αλλοίωση της ταυτότητας του συλλόγου, αλλά πάντα ένα άγνωστο μέλλον, ένα αύριο χωρίς κανένα... αύριο. Άρα, για ποια πλέι οφ να μιλάμε, όταν το 'πράσινο σύμπαν' καταστρέφεται;

Η διοίκηση αποφάσισε να διώξει έναν προπονητή που έκανε γκελ στον κόσμο, κρατούσε ενωμένη την ομάδα και έδινε κίνητρο στους ποδοσφαιριστές. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον 'Γολγοθά', έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, των πλέι οφ. Δέκα αγωνιστικές μαρτυρίου, δέκα 'κεφάλαια' πριν από τον επίλογο, που μόνο ήρεμος δεν θα είναι. Χωρίς κίνητρο, χωρίς ψυχολογία και χωρίς μία αχτίδα φωτός για την επόμενη σελίδα. 

Οι παίκτες καλούνται να επιστρέψουν στο γήπεδο, γνωρίζοντας ότι η φιγούρα του Δώνη στον πάγκο θα χαθεί μέσα στη σκόνη που 'σήκωσε' αυτή η απόφαση. Μία χρονιά που ξεκίνησε στραβά, διορθώθηκε στην πορεία και δημιούργησε προσμονή για τα πλέι οφ και προσδοκίες για ένα δυνατό φινάλε, έγινε τελικά η σεζόν της αποδόμησης. Οι 'πράσινοι' μπαίνουν σε 'εβδομάδα ΑΕΚ' ενόψει του restart και μοιάζουν με θήραμα έτοιμο να το κατασπαράξουν τα 'θηρία'. Το επόμενο στοίχημα του Δώνη, στην τελική ευθεία πριν από την 'ημερομηνία λήξεως', είναι να κρατήσει, για ακόμα μία φορά, την ομάδα του όρθια. Για την αξιοπρέπειά της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK