Πανόπουλος: "Ετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο"

Λάβρος εναντίον των ερασιτεχνών του ελληνικού ποδοσφαίρου εμφανίζεται σε αποκλειστική του συνέντευξη στη "Full Επίθεση", ένθετο της εφημερίδας ο "Κόσμος του Επενδυτή" ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος και εμπνευστής της δημιουργίας της Σούπερ Λίγκα.

Πανόπουλος: "Ετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο"
Λάβρος εναντίον των ερασιτεχνών του ελληνικού ποδοσφαίρου εμφανίζεται σε αποκλειστική του συνέντευξη στη "Full Επίθεση", ένθετοτης εφημερίδας ο"Κόσμος του Επενδυτή" ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος και εμπνευστής της δημιουργίας της Σούπερ Λίγκα. Ο ισχυρός άνδρας της ακριτικής ομάδας, ξεσπαθώνει εναντίον όλων εκείνων που " τριάντα χρόνια τώρα ζουν και ενισχύονται από το ποδόσφαιρο, ξημεροβραδιαζόμενοι στη διοργανώτρια Αρχή ". Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι την περίοδο του 2006-2007 η Σούπερ Λίγκα θα είναι γεγονός και θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος.

Πολλοί φοβούνται ότι με την κίνηση αυτή, θα δημιουργηθεί μια κλειστή κάστα-ομάδα παραγόντων που θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν το πρωτάθλημα της A' Εθνικής Κατηγορίας…

"Καταθέσαμε, μόλις προχθές, την αρχική πρόταση της Ξάνθης, για την δημιουργία της Σούπερ Λίγκα. Και λέω αρχική, διότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι ανοιχτή για οποιεσδήποτε αλλαγές. Με βάση όμως τα πρώτα δεδομένα, κανείς από τη Σούπερ Λίγκα δεν θα μπορεί να διαμορφώνει όχι μόνον το πρωτάθλημα αλλά ούτε αποτέλεσμα".

Υπονοείται, ότι κάτι τέτοιο γίνεται σήμερα;

"Δεν υπονοώ τίποτα. Σας λέω, όμως, ότι με βάση το καταστατικό, δεν θα συμμετέχουν στις επιτροπές κανείς πρόεδρος, αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος οποιασδήποτε ομάδας. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, σύμφωνα με τις οποίες το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από τους προέδρους ή ιδιοκτήτες των 16 ΠΑΕ, από εκπρόσωπο της ΕΠΟ και από εκπρόσωπο της πολιτείας, καθώς και από τον γενικό διευθυντή της Σούπερ Λίγκα. Ο οποίος θα έχει την ευθύνη όλων των επιτροπών, αγωνιστική, εμπορική, νομική, οικονομική κ.λπ. και η θητεία του θα είναι μονοετής. Δεν θα είναι εφόρου ζωής ένας άνθρωπος-βουνό, που θα ζει από το ποδόσφαιρο. Θα είναι ένας τεχνοκράτης με υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειριών. Για αυτό το λόγο και θα απευθυνθούμε σε εταιρείες που διαθέτουν το know how και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Πρέπει, δε, να σας πω ότι ο γενικός διευθυντής θα επιλεγεί με τα3/4 των ψήφων και θα δύναται να απομακρυνθεί με το 50% των ψήφων ή με το 30% μετά από πρόταση μομφής".

Η Σούπερ Λίγκα θα είναι, δηλαδή, μια διαχειρίστρια αρχή και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα;

"Οι ομάδες-εταιρείες θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να διαχειρίζονται τα συμφέροντά τους. Αν κάποια, όμως, από αυτές επιθυμεί να επιτρέψει στη Σούπερ Λίγκα να διαχειριστεί εκείνη αυτά τα δικαιώματα, θα υπάρχει ανάλογη δυνατότητα. Για να το πω ξεκάθαρα: θα διαχειριστούμε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα τα συμφέροντα των 16 ομάδων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν οι ομάδες της Β΄ και Γ΄ Εθνικής να αποφασίζουν για τα συμφέροντα της δικής μου ομάδας ή του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού ή του Πανιωνίου".

Και πώς θα εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των 16 ομάδων;

"Μέχρι στιγμής γίνονταν και σωστές κινήσεις και λάθη. Λαμβάναμε και σωστές και λανθασμένες αποφάσεις στην ΕΠΑΕ. Ποιος ποτέ έμαθε για τα λάθη μας; Τώρα όλες οι αποφάσεις θα είναι δημοσιεύσιμες. Τώρα στη Σούπερ Λίγκα θα υπάρχουν και ορκωτοί λογιστές που σε τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα θα ελέγχουν το νόμιμο των αποφάσεών μας. Οποιαδήποτε ομάδα-εταιρεία θα μπορεί να θέτει τους δικούς της λογιστές και να παρακολουθεί το όλο έργο. Σας είπα και θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος: θα υπάρχει απόλυτη νομιμότητα και κυρίως διαφάνεια. Δεν θα υπάρχει καμία διευκόλυνση σε κανέναν. Και αυτό που σας λέω δεν είναι ένας απλός λόγος, αλλά κάτι που θα γίνει στη πράξη. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβαινε στο παρελθόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μια νέα αρχή. Ξεκινάει άλλη εποχή με τη Σούπερ Λίγκα, για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Διακρίνω μια επιθετικότητα που στοχεύει στους ανθρώπους της ΕΠΑΕ;

"Δεν επιτίθεμαι σε κανέναν. Δεν υπάρχει άλλωστε τέτοια ανάγκη. Αυτό που λέω είναι ότι εμείς δεν θα δημιουργήσουμε αμετακίνητους παράγοντες που άγουν και φέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί ξημεροβραδιάζονται στην ΕΠΑΕ και είναι απλοί χομπίστες, άμισθοι ερασιτέχνες. Είναι δυνατόν να είναι τόσο χομπίστες; Αυτούς, λοιπόν, σας λέω ότι θα τους αποβάλουμε. Δεν έχουν θέση στο αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ξεπερασμένοι και η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ας το καταλάβουν όσο είναι νωρίς. Στο δικό μας Δ.Σ. δεν θα υπάρχει αυτοέλεγχος, όπως συμβαίνει στα τελευταία 25 χρόνια. Δηλαδή, ο καθένας να ελέγχει τον εαυτό του! Στο Δ.Σ. θα υπάρχει, όπως σας είπα ένας γενικός διευθυντής που θα ελέγχεται και τους υπό αυτών για τον στόχο και το αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα".

Ενίσχυση δεν θα υπάρχει για τις ομάδες της Β' και Γ' Εθνικής; Και σας το ρωτώ γιατί προηγουμένως είπατε ότι δεν ανέχεστε να αποφασίζουν για τα συμφέροντά σας ομάδες αυτών των κατηγοριών.

"Λοιπόν για να είμαστε ξεκάθαροι και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: η Λίγκα θα διανέμει από τα έσοδά της σε κάθε ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ένα ποσό που αυτή τη στιγμή δεν έχει καθοριστεί, καθώς είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των προέδρων των ομάδων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής που ανεβαίνουν κατηγορία. Όμως, για να δίνεται η επιδότηση στις ομάδες της Β΄ Εθνικής που προβιβάζονται στη Σούπερ Λίγκα, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θα θέτει η Λίγκα. Δηλαδή τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις -δεν είμαστε ποδοσφαιρικό χωριό της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Το ποσό που θα δίνεται θα είναι τριών δόσεων Σεπτέμβριος-Ιανουάριος και Απρίλιος. Επίσης, θα λαμβάνει μπόνους η ομάδα από την οποία δεν θα αποβάλλεται παίκτης στη διάρκεια της σεζόν. Ακόμη, έχοντας καλύψει η Σούπερ Λίγκα, τα γενικά λειτουργικά της έξοδα θα διανείμει τα εναπομείναντα ποσά 50% ισομερώς σε όλες τις 16 ομάδες-μέλη της ως εξής: 8% στον πρώτο, 6% στον δεύτερο, 5% στον τρίτο κ.λπ".

Σας κατηγορούν -τη Σούπερ Λίγκα- ότι προσπαθείτε να πάρετε μαζί σας και τις ομάδες της Β' Εθνικής, προκειμένου να εξασφαλίσετε την πλειοψηφία της ΕΠΑΕ.

"Αστειότητες. Δεν προσπαθούμε να πάρουμε κανέναν. Τα τελευταία 25-30 χρόνια έχουν δημιουργηθεί άνθρωποι-βουνά που έχουν δημιουργήσει κλειστές συμμαχίες με παράγοντες ομάδων της Β΄ Εθνικής και να έχουν πάντα τη δύναμη να περνούν τις αποφάσεις τους. Δεν πρόκειται να δημιουργηθούν, εκ των πραγμάτων, τέτοιοι παράγοντες. Αυτό ήταν η ταφόπλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Πώς "έπεισα" τον Κόκκαλη

Κατ’ αρχήν συμφωνήσαμε, αλλά θέλω να σας πω ότι δεν χρειάστηκε να μιλήσω πολύ ώρα μαζί του. Ο κ. Κόκκαλης είχε αυτές τις ανησυχίες εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι, είχαμε και κατά το παρελθόν μοιραστεί τις κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτή τη φορά, όμως, δεν χρειάστηκε να τον πείσω. Ήταν ήδη πεπεισμένος και, μάλιστα, διέκρινα και προχωρημένες σκέψεις από μέρους του. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αλλά και ο Ντέμης Νικολαΐδης και άλλοι πρόεδροι ομάδων θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Βλέπουν ότι μόνον με την δημιουργία της Σούπερ Λίγκα θα αλλάξουν οι παγιωμένες καταστάσεις. Θέλουν να πάμε μπροστά.

Πότε θα γίνει η Σούπερ Λίγκα;

"Θα είμαστε έτοιμοι 100% στην επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Δηλαδή, τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα είναι στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του κατ’ αρχήν πλαισίου λειτουργίας, κάτι που θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κατά δεύτερο λόγο, να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την τρέχουσα περίοδο, θα παρακολουθεί το ήδη υπάρχον σύστημα και θα εκσυγχρονίζεται. Με αποτέλεσμα στους δύο τελευταίους μήνες του πρωταθλήματος 2005-2006, να «τρέχει» το δικό μας σύστημα παράλληλα με το υπάρχον. Σαν μια μορφή «εικονικής πραγματικότητας» που θα λειτουργεί, όμως, με βάση τα πραγματικά γεγονότα της τρέχουσας περιόδου. Έτσι, αμέσως, μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διοργάνωση του επόμενου επαγγελματικού πρωταθλήματος, δηλαδή το 2006-2007".

Η Σκόντα Ξάνθη μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να κερδίσει το πρωτάθλημα;

"Η Σκόντα Ξάνθη για να κερδίσει το πρωτάθλημα πρέπει να υπερβεί τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και είναι μεγάλες δυνάμεις γιατί διαθέτουν -εκτός από επαγγελματική οργάνωση και αντίστοιχη νοοτροπία- δυναμική και χιλιάδες φιλάθλους. Θα ήμουν παράλογος αν υποστήριζα ότι η Σκόντα Ξάνθη έχει υπερβεί αυτό το περιβάλλον. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με ΠΑΟ, ούτε με ΟΣΦΠ ούτε με ΑΕΚ. Υπάρχει άλλη δυναμική σε αυτές τις ομάδες".

Δηλαδή δεν ονειρεύεστε τον τίτλο;

"Τα όνειρα είναι τσάμπα".

Στην δική σας περίπτωση όχι, αφού είστε και ο πληρώνων…

"Αυτό που θέλω είναι η Σκόντα Ξάνθη να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, μεγάλη μπάλα. Να ευχαριστεί τους φιλάθλους και να ευχαριστιόμαστε και εμείς. Να το απολαμβάνουν κυρίως οι ίδιοι οι παίκτες".

Τους έχετε εμπιστοσύνη από ό,τι φαίνεται και εκείνη το ανταποδίδουν.

"Θέλω να σας πω κάτι που υπάρχει στη Σκόντα Ξάνθη και είναι ένα από τα μυστικά μας. Εμείς βάζουμε τους όρους, οι παίκτες μπαίνουν και συμφωνούν με αυτούς. Όρους συμπεριφοράς, ποδοσφαιρικής κουλτούρας, πολιτισμού. Η οικογένεια είναι η Σκόντα Ξάνθη και όποιος δεν αισθάνεται άνετα απομακρύνεται. Πρώτα είναι η Σκόντα Ξάνθη και μετά ο Πανόπουλος, ο Λουτσιάνο, ο καθένας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και νιώθει στενάχωρα με αυτό το κλίμα, δεν έχει θέση στην ομάδα".

Δηλαδή δεν ονειρεύεστε τη συμμετοχή στα σαλόνια του Champions League;

"Επιτυχία θα είναι αν η ομάδα για δεύτερη χρονιά περάσει στο UEFA. Αυτό θα σημάνει ότι υπάρχει σταθερότητα, σοβαρότητα και προσήλωση στους στόχους. Σαφώς και με ενδιαφέρει το Champions League. Θα ήμουν παράλογος αν έλεγα το αντίθετο. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολύ δουλειά σε βάθος χρόνου. Η Σκόντα Ξάνθη δεν είναι ποδοσφαιρική φωτοβολίδα".

Είναι, όμως, ήδη μια μεγάλη ομάδα.

"Όχι, διαφωνώ. Αν είσαι μεγάλη ομάδα δεν χάνεις από το Αιγάλεω -που το σέβομαι- ενώ κερδίζεις με 2-0. Οι μεγάλες ομάδες δεν χάνουν τέτοια παιχνίδια. Τα κερδίζουν. Η Σκόντα Ξάνθη είναι μια καλή ομάδα και όχι μια μεγάλη ομάδα. Χρειάζονται πολλά για να γίνει μεγάλη ομάδα. Είμαστε μια καλή ομάδα και τίποτα παραπάνω".

News 24/7

24MEDIA NETWORK