ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Ο παραλογισμός νίκησε στην Τούμπα

Ο Πάμπλο Γκαρσία παρακολουθούσε αδρανής το τακτικό πλεονέκτημα της ΑΕΚ, οι παίκτες της οποίας επέμεναν να το πετάνε στα σκουπίδια. Το τελικό 2-2 στην Τούμπα διαμορφώθηκε μέσα από τις εκτός λογικής αποφάσεις των πρωταγωνιστών και γκολ των Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σάκχοφ και Γαλανόπουλου.

Ουάρντα και Σιμόες διεκδικούν τη μπάλα στο ισόπαλο, με σκορ 2-2, ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην Τούμπα, για την 18η αγ. της Super League Interwetten.
Ουάρντα και Σιμόες διεκδικούν τη μπάλα στο ισόπαλο, με σκορ 2-2, ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην Τούμπα, για την 18η αγ. της Super League Interwetten. EUROKINISSI SPORTS

Για τον... Ολυμπιακό δούλεψαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο ντέρμπι της Τούμπας, για την 18η αγωνιστική της Super League Interwetten. Τόσο για τους γηπεδούχους, όσο και για τους φιλοξενούμενους, αυτό το ματς έμοιαζε με must win προκειμένου να διατηρήσουν έστω και λίγες ελπίδες στη μάχη του τίτλου. Ήταν από τις περιπτώσεις που το ισόπαλο αποτέλεσμα δεν έλεγε τίποτα σε κανέναν, ωστόσο ήταν αυτό που τελικά... άκουσαν. Και το τελικό 2-2 ήταν η αποθέωση του παραλογισμού, που έκανε βόλτα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ μέχρι τις αποφάσεις των παικτών της ΑΕΚ στο χορτάρι, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Πώς φτάσαμε όμως ως εκεί;

Η ΑΕΚ μπήκε πιο έτοιμη στο ματς, με τον Χιμένεθ να έχει ετοιμάσει δύο παγίδες στον ΠΑΟΚ, τις οποίες αδυνατούσε να διαβάσει αρχικά ο πάγκος των γηπεδούχων. Ο Ισπανός είχε στήσει μια διπλή ζώνη άμυνας ψηλά στον αγωνιστικό χώρο με δύο τριάδες, με διπλό σκοπό: να σταματήσει την δημιουργία των γηπεδούχων από χαμηλά και να μην φτάνει η μπάλα στην επιθετική τριάδα. Προστατεύοντας έτσι το δίδυμο των Σβάρνα-Λάτσι, που έχει παίξει λίγο μαζί και ειδικά ο δεύτερος στερείται παραστάσεων στα 18 του χρόνια.

Από την δεύτερη τριάδα, ο Σάκχοφ έπαιζε πιο ψηλά. Ο Ουκρανός χαφ είναι μεν πιο αργός αλλά ο Χιμένεθ τον βοηθούσε με αυτό τον τρόπο να κάνει πιο λίγα μέτρα βγαίνονται ως έξτρα παίκτης στην πίεση. Πίσω του οι γρήγοροι Σιμόες και Γαλανόπουλος παρείχαν την αναγκαία ασφάλεια.

Η δεύτερη παγίδα αφορούσε το επιθετικό σκέλος, με ένα απλό τρικ. Μόλις η ΑΕΚ είχε τη μπάλα πήγαινε κυρίως από δεξιά, τραβώντας εκεί τον Λιβάγια για να κάνει υπεραριθμία με τον Λιβάι Γκαρσία. Το έκανε μια, ο ΠΑΟΚ έβγαλε άμυνα οριακά, το έκανε δεύτερη και ήρθε η κίτρινη κάρτα του Ίνγκασον, το έκανε τρίτη και έβαλε το γκολ. Με τον 23χρονο εξτρέμ να σερβίρει από δεξιά στον Σάκχοφ που πλάσαρε ανενόχλητος για το 0-1 στο 18'.

Ήταν λογικό επόμενο να ψάξει αντίδραση ο ΠΑΟΚ. Ανεβάζοντας κυρίως την ένταση του, γιατί τακτικά ο Πάμπλο Γκαρσία δεν άλλαξε κάτι. Η πρώτη μεγάλη φάση ήρθε από λάθος της ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή, με τον Σβάρνα ως από μηχανής θεός να απομακρύνει τη μπάλα πριν περάσει τη ργαμμή στο πλασέ του Κρμέντσικ. Οι φιλοξενούμενοι σταδιακά οπισθοχώρησαν στο χορτάρι, οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να απειλήσουν με συνέπεια σε open play, αλλά εκμεταλλεύτηκαν μια από τις ανοιχτές πληγές στην άμυνα της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν.

Ο Χιμένεθ έχει ήδη σουλουπώσει σε ικανοποιητικό βαθμό την ομάδα του αλλά δεν μπορεί με ένα μαγικό ραβδάκι να εξαφανίσει όλες τις παθογένειες. Μια από αυτές είναι και οι στημένες φάσεις. Αυτή την κερκόπορτα βρήκε ανοιχτή ο ΠΑΟΚ και ισοφάρισε με τον Κρέσπο στο 40', για το 1-1 του ημιχρόνου.

Ο Γκαρσία στην ανάπαυλα προχώρησε σε αλλαγή προσώπου στο αριστερό άκρο της άμυνας (Ροντρίγκο αντί Περέιρα), αλλά δεν προχώρησε σε καμία διαφοροποίηση τακτικής. Το πλήρωσε, αφού το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ είναι προϊόν της παγίδας που έστηνε από την αρχή του ματς. Ο Γαλανόπουλος αυτή τη φορά έκλεψε ψηλά και ήταν αυτός που τελείωσε τη φάση στην εξέλιξη της για το 1-2 στο 50'.

Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να προσφέρει στην αντίπαλο του την ευχέρεια να υπηρετεί αβίαστα το πλάνο που έβγαζε τον Λιβάι Γκαρσία να τρέχει σσε άδεια μέτρα. Ο 23χρονος εξτρέμ πρώτα δημιούργησε την ευκαιρία του Λιβάγια στο 54' και λίγο μετά θα έπαιρνε την κόκκινη του Βιεϊρίνια (όπως αποκάλυψε ο τέταρτος διαιτητής), αν δεν είχε προηγηθεί χέρι του Λιβάγια στο ξεκίνημα της φάσης.

Ο Πάμπλο Γκαρσία επέμενε να μην αλλάζει κάτι, ο Μανόλο Χιμένεθ έπαιρνε τη μάχη της σκακιέρας των πάγκων, αλλά δεν μπορούσε να αποτρέψει στα παράλογα λάθη των παικτών του. Ο Λάτσι γύρισε απρόσεκτα τη μπάλα στον Αθανασιάδη, ο Κρμέντσικ μυρίστηκε το λάθος και ο γκολκίπερ της ΑΕΚ αντί να απομακρύνει με τα πόδια μπλόκαρε τη μπάλα. Στο έμμεσο χτύπημα ο Βιεϊρίνια σκόραρε με το δεξί για το 2-2 στο 70'!

Ακολούθησαν αλλαγές εκατέρωθεν, σταδιακά η τακτική πήγε περίπατο, το ματς έγινε άναρχο αλλά και η πίεση σύντροφος και βαρίδι στα πόδια των παικτών. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε με το πέρας και των 6 λεπτών του έξτρα χρόνου, έτσι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ πήραν από έναν βαθμό που δεν τους εξυπηρετεί.

Ο Πάμπλο Γκαρσία πήγε κόντρα στη λογική δίχως να αλλάζει την τακτική της ομάδας του, που μειονεκτούσε της αντίστοιχης του αντιπάλου. Την ίδια στιγμή ο Μανόλο Χιμένεθ δεν μπορούσε να επέμβει στο μυαλό των παικτών του, που με αβίαστα, εκτός λογικής, λάθη πετούσαν στα σκουπίδια το τακτικό τους πλεονέκτημα. Αν υπήρξε νικητής στην Τούμπα, τότε αυτός ήταν ο παραλογισμός...

News 24/7

24MEDIA NETWORK