ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, η μεγάλη εισβολή

Θα μπορούσε να είναι το ματς της δεκαετίας. Εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη φάρσα που θα μπορούσαμε να δούμε στον τελικό του πρωταθλήματος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ήταν άλλωστε η 'νύχτα των κουμπουριών'.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Contra.gr διαλέγει και παρουσιάζει τα 10 πιο σημαντικά ματς του 2018 από όλο το φάσμα των αθλημάτων. Συνεχίζουμε με τον 'τελικό' του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στην Τούμπα.

Το βράδυ της 11 Μαρτίου του 2018, μία φωτογραφία από το γήπεδο της Τούμπας έκανε το γύρο του κόσμου. Δεν ήταν κάποιο γκολ, ή ένας πανηγυρισμός, ή έστω επεισόδια. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, εντός αγωνιστικού χώρου, με ένα περίστροφο στη μέση του, διαμαρτυρόταν στον διαιτητή Κομίνη. Θα μπορούσε να είναι η ταφόπλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά τόσα χρόνια που έχουν… πέσει τόσες πολλές (ταφόπλακες) έχουμε χάσει το λογαριασμό.

Στην εποχή της πληροφορίας, αυτό που δεν κατάλαβαν στον ΠΑΟΚ ήταν η δύναμη της εικόνας και οι πανταχόθεν εντυπώσεις εις βάρος τους. Ακόμη κι αν είχαν δίκιο που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του διαιτητή Κομίνη για το περίφημο γκολ του Βαρέλα, οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν σε αδιέξοδο και εκεί που ήταν σίγουροι ότι θα κατακτήσουν τον τίτλο, τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους.

Θυμίζουμε ότι:

  • Είχε προηγηθεί το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, που δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω του τραυματισμού του προπονητή των 'ερυθρολεύκων' Όσκαρ Γκαρσία, από ένα ρολό χαρτί.

  • Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, με τον αγώνα να κατακυρώνεται υπέρ του Ολυμπιακού (0-3).

  • Η έφεση που έκανε ο ΠΑΟΚ εκδικάστηκε την Παρασκευή, με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να συνεδριάζει, για την απόφαση, το Σάββατο. Μετά από ένα μαραθώνιο δέκα ωρών, η τιμωρία άλλαξε: το -3 πήγε περίπατο, όπως και η απουσία του κόσμου από την Τούμπα, παρέμεινε ωστόσο το 0-3 υπέρ του Ολυμπιακού!

  • Η ΑΕΚ 'ξύπνησε' την Κυριακή στο +2 από τον ΠΑΟΚ, ενώ είχε κοιμηθεί στο +5. Το δρόμο για την Τούμπα έπαιρναν και οι οπαδοί του Δικεφάλου, που μέχρι το Σάββατο το πρωί ήξεραν το ματς θα γινόταν με κλειστές τις πόρτες

Ο αγώνας ήταν, πλέον, ένας τελικός για το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ 'βολευόταν' με την ισοπαλία (το ντέρμπι ήταν στα πλαίσια της 25 αγωνιστικής), ο ΠΑΟΚ ήθελε νίκη, το 0-0 έμοιαζε να έρχεται ως τελικό αποτέλεσμα, με τον ρέφερι Κομίνη να έχει κάνει μια υποδειγματική διαιτησία. Είναι, όμως, αυτό που λέμε … μη σου κάτσει η φάση. Έλαχε σε μια από τις τελευταίες, ενδεχομένως, στιγμές της κανονικής διάρκειας.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε κόρνερ, που εκτέλεσε ο Μπίσεσβαρ, ο Βαρέλα σηκώθηκε πρώτος μέσα στην περιοχή και έπιασε ισχυρή. Η μπάλα μπήκε στα δίχτυα ενώ ο εκτεθειμένος Μαουρίσιο έκανε κίνηση προς αυτή, χωρίς όμως πιθανότατα να την ακουμπήσει. Η Τούμπα σηκώθηκε στο πόδι για το 1-0, όμως είχαμε ακόμη… δρόμο.

Ο βοηθός Ποντίκης είχε δει ότι ο Μαουρίσιο ήταν οφ-σάιντ, δεν έμοιαζε σίγουρος όμως αν επηρέαζε τη φάση, παρότι σίγουρα έκανε πορεία προς αυτή. Ήταν, όμως, και μπροστά από τον Μπάρκα, άρα δεν εμπόδισε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να κάνει πλονζόν για να αποκρούσει την μπάλα. Δεν έδειξε, ωστόσο, οφ-σάιντ. Ούτε πήγε και προς τη σέντρα, όμως.

Ο Κομίνης κατάλαβε ότι κάτι γινόταν, πήγε κοντά στον βοηθό και ύστερα από διαβουλεύσεις αποφάσισε να μη μετρήσει το γκολ. Στον ΠΑΟΚ έδειχναν να μην το πιστεύουν. Τον Ιβάν Σαββίδη δεν μπορούσε να τον συγκρατήσει κανείς. Πρώτος όρμηξε ο Μίχελ, που κατευθύνθηκε προς τον Κομίνη, λέγοντάς του το περίφημο "τελείωσες" και μετά μπούκαρε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της ασφάλειάς του προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μακριά, ο Σαββίδης απαιτεί να αποχωρήσει η ομάδα, αλλά ο Βιερίνια λέει 'όχι'. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ βγάζει το μπουφάν και τότε… εμφανίζεται το πιστόλι.

Εν τω μεταξύ ο Κομίνης έχει αποχωρήσει στα αποδυτήρια, με τους πάντες να περιμένουν τι θα αποφασίσει. Καθώς δεν είχε παιχθεί μπάλα, μετά την ακύρωση του γκολ, αφού γράφει στο Φύλλο Αγώνα την εισβολή των παραγόντων του ΠΑΟΚ, κατακυρώνει το ματς υπέρ του Δικεφάλου σε μια… πρωτοφανή αλλαγή της απόφασής του, που είδαν όλοι να την υποδεικνύει μέσα στο γήπεδο με το χέρι υψωμένο και τον Μπάρκα να πανηγυρίζει. Σημειώνοντας, ωστόσο, τις απειλές του Μίχελ, την εμφάνιση του Σαββίδη με το όπλο και τους ισχυρισμούς της ΑΕΚ ότι δεν ξαναβγαίνει στο γήπεδο για λόγους ασφαλείας, ήξερε ότι ο ΠΑΟΚ θα έχανε το ματς στα χαρτιά.

Ιδού το ιστορικό Φύλλο Αγώνα με το συγκεκριμένο απόσπασμα: 'Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β' βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφαση μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με την συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια.

Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. " You are finished today". Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μου δήλωσε ότι: Μετά την βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη ο οποίος οπλοφορούσε και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος".

Πράγματι, το γκολ του Βαρέλα δεν μέτρησε ποτέ. Η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο και το παιχνίδι της Τούμπας έγραψε ένα ακόμη κεφάλαιο στην καταθλιπτική ιστορία που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK