ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Ο Βιεϊρίνια ήταν ο καλύτερος επιθετικός

Ο Βιεϊρίνια ήταν ξανά εκεί για να δώσει στον ΠΑΟΚ ό,τι έψαχνε κόντρα στην ΑΕΚ. Είτε ως αμυντικός είτε ως επιθετικός αυτήν τη φορά, στη νίκη 1-0 για το ντέρμπι 'δικεφάλων' της Τούμπας.

Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην ΑΕΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020
Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην ΑΕΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 MOTION TEAM

Αν έπρεπε να υπάρχει διαγωνισμός για τους πιο παθιασμένους πανηγυρισμούς στη Super League 1, ο Βιεϊρίνια θα ήταν υποψήφιος στην κατηγορία, με καλές πιθανότητες να κατακτήσει και το βραβείο. Το επέδειξε ξανά, έπειτα από το γκολ που σημείωσε στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα, με το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 1-0 και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής.

Ίσως να έβγαλε όλα αυτά που αισθανόταν όταν παρακολουθούσε από τα πιτς -λόγω του σοβαρού τραυματισμού του- το παιχνίδι του 1ου γύρου, όπου ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως η Ένωση απάντησε στα γκολ του και απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ανεβαίνοντας στις διαφημιστικές πινακίδες πίσω από την εστία του Βασίλη Μπάρκα και απλώνοντας τα χέρια του ενώπιον της Θύρας 4, περίμενε αυτό που του άξιζε όχι μόνο γι' αυτό το παιχνίδι, αλλά για την όλη πορεία του στον σύλλογο.

"Λένε ότι τα γκολ φέρνουν νίκες, αλλά η άμυνα φέρνει τίτλους", ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του PAOK TV, Αντώνη Τσακαλέα, στον Αμπέλ Φερέιρα έπειτα από το τέλος του αγώνα. Ο τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας συμφώνησε και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, όταν για πρώτη φορά η ομάδα του κράτησε το μηδέν σε ντέρμπι και για πρώτη φορά φέτος κέρδισε ντέρμπι. Ο συνδυασμός δεν είναι τυχαίος, όπως δεν είναι σύμπτωση ότι σκόρερ του μοναδικού τέρματος ήταν ο Βιεϊρίνια, ένας ποδοσφαιριστής που προσφέρει στον σύλλογο από το 2008, είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση.

Παλιά ήταν δεξιός επιθετικός, έχει παίξει και πιο κεντρικά, είτε στην επίθεση είτε στο κέντρο όποτε χρειάστηκε. Με Ραζβάν Λουτσέσκου πανηγύρισε τρόπαια ως αριστερό μπακ. Τώρα παίζει ξανά ως δεξιός μέσος στο (κάτι σαν) 4-2-3-1 του Φερέιρα. Εν προκειμένω, με τον Άντερσον Εσίτι να παραμένει στο βασικό σχήμα και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να προτιμάται του Δημήτρη Πέλκα, έπρεπε τόσο ο Βιεϊρίνια όσο και ο Δημήτρης Λημνιός από τα άκρα να δώσουν κίνηση στους γηπεδούχους. Απέναντί τους μια ΑΕΚ του άπειρου (αλλά φρέσκου) Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, που μαζί με τους Σιμόες και Νέναντ Κρίστιτσιτς στη μεσαία γραμμή, έμοιαζε διατεθειμένη να αμυνθεί, αλλά όχι να επιτεθεί.

Το μηδέν έμοιαζε εξασφαλισμένο στον αγωνιστικό χώρο, εκτός αν συνέβαινε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Και συνέβη πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο του 2ου ημιχρόνου, όταν ο Βασίλης Μπάρκας απέκρουσε προσπάθεια του Κάρολ Σβιντέρσκι, αλλά την ώρα που ο Βιεϊρίνια ετοιμαζόταν να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, ο Σιμόες τον κράτησε και τον ανέτρεψε. Δεν υπήρχε άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ με μεγαλύτερο δικαίωμα να αναλάβει την εκτέλεση και ο Βιεϊρίνια νίκησε τον Έλληνα διεθνή τερματοφύλακα για να γράψει το 1-0.

Το 4ο γκολ του σε 605 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα μέχρι να γίνει αλλαγή στο 79' (έχει και μία ασίστ) είναι ενδεικτικό του τι προσφέρει ο 33χρονος Πορτογάλος στην επίθεση. Αμυντικά, ο ΠΑΟΚ άρχισε να φοβάται μόνο στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, όταν οι παίκτες του Μάσιμο Καρέρα αντιλήφθηκαν τη ματαιότητα του τρόπου παιχνιδιού τους ως τότε. Δύο φορές ο VAR δεν ήταν συμμαχός τους στην αναζήτηση πέναλτι (αν και περισσότερο διαμαρτύρεται για φάουλ του Σβιντέρσκι στο γκολ), ενώ υπήρχε και δοκάρι του Πέτρου Μάνταλου που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω.

Δεν ήταν γραφτό, όμως, να μην χαμογελάσει ο αρχηγός του ΠΑΟΚ από αυτόν τον αγώνα, το 7ο διαδοχικό ντέρμπι 'δικεφάλων' που οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν χάνουν. Οι αποβολές των Νίκλας Χουλτ και Μάρκο Λιβάγια στις καθυστερήσεις αύξησαν την απογοήτευση της ΑΕΚ από ένα παιχνίδι που τελικά τη βρήκε πιο ζημιωμένη από όσο ίσως περίμενε, ούσα πια στο -12 από τον ΠΑΟΚ και αφήνοντας κατά μέρους κάθε όνειρο για τη 2η θέση, παρότι υπάρχουν πολλοί αγώνες ακόμα για την ανατροπή. Εξάλλου, η ΑΕΚ που δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν, δεν ελπίζει σε κάτι. Ο ΠΑΟΚ που έχει έναν ηγέτη που κρατάει το μηδέν και σκοράρει για λογαριασμό της ομάδας του, μπορεί.

Θα επηρεαστεί ο ΠΑΟΚ από το τέλος στο αήττητο; Το Pod-όσφαιρο απαντά:


News 24/7

24MEDIA NETWORK