ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Όταν ο ένας έχει Εσίτι κι ο άλλος Τσιγκρίνσκι

Το 'θωρηκτό' Άντερσον Εσίτι έκανε ένα λάθος που έμελλε να κοστίσει στον ΠΑΟΚ. Ο 'γυάλινος' Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι ήταν ξανά αψεγάδιαστος και έβαλε γκολ. Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 μέσα στην Τούμπα και ο κερδισμένος της μονομαχίας είναι ο Ουκρανός.

Ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 1 Ιουνίου 2020
Ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 1 Ιουνίου 2020 MOTIONTEAM

Η φωνή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη επικάλυπτε τα πάντα. Δεν ήταν δύσκολο, με τις κερκίδες στο γήπεδο της Τούμπας να είναι κενές. "Εσίτι, Εσίτι, Εσίτι". Ο Άντερσον Εσίτι δεν άκουγε τον συμπαίκτη του και αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού του. Το 'πλήρωσε' μεταγενέστερα. Και τελικά, η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-0 για την 5η αγωνιστική των playoffs της Super League 1, παίρνοντας προβάδισμα στη μάχη της 2ης θέσης και του 'εισιτηρίου' που οδηγεί στον 2ο προκριματικό του Champions League.

Ο Νιγηριανός αμυντικός μέσος πολλές φορές φέτος έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, αλλά συνήθως από εξωγενείς παράγοντες. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που ξοδεύτηκε για την απόκτησή του από τη Γάνδη το περασμένο καλοκαίρι θα έπρεπε να περιλαμβάνει και μία κάποια πειθαρχία σε τέτοιες περιστάσεις. Φευ. "Εσίτι, Εσίτι, Εσίτι", συνέχισε να φωνάζει ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, ζητώντας από τον συμπαίκτη του είτε να πλαισιώσει το τείχος δύο παικτών είτε να εισχωρήσει κι αυτός στον συρφετό ποδοσφαιριστών που περίμεναν την κεφαλιά από γέμισμα.

Δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Έμεινε λίγα μέτρα μακριά από το τείχος και όταν εκτελέστηκε το φάουλ από τον Μάρκο Λιβάγια, έκανε κίνηση προς αυτό κι η μπάλα εξοστρακίστηκε στο σώμα του. Ο Πασχαλάκης εκτοξεύθηκε για να αποσοβήσει το σχεδόν βέβαιο αυτογκόλ και πραγματοποίησε εντυπωσιακή επέμβαση. Στη συνέχεια, τινάχθηκε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα και κλότσησε το δοκάρι, ώστε να εκτονώσει σε κάτι άψυχο τα νεύρα που είχε για τον συμπαίκτη του. Στο επικείμενο κόρνερ, ο Εσίτι ξανά, έπιασε κεφαλιά προς τα πίσω λόγω λανθασμένου χρονισμού στο άλμα κι έστειλε την μπάλα σε νέο κόρνερ, από την άλλη πλευρά. Τα 'κανονάκια' σώθηκαν. Από την εκτέλεση του Λιβάγια, ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι πήρε την κεφαλιά ανάμεσα από Μάτος και Φερνάντο Βαρέλα κι έγραψε το 1-0 στο 42'.

Δεν ήταν ότι οι γηπεδούχοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρόνου για να αντιστρέψουν την κατάσταση. Είναι ότι αυτό το γκολ πανικόβαλε μία ομάδα κι έναν προπονητή που σε όλη τη διάρκεια των playoffs κυριεύονται από αυτό το συναίσθημα. Ήδη, στο δεύτερο μισό του 1ου ημιχρόνου η Ένωση είχε το πάνω χέρι στον αγωνιστικό χώρο, έστω και χωρίς ευκαιρίες. Στην ανάπαυλα, ο Αμπέλ Φερέιρα έκανε δύο αλλαγές και 'πείραξε' μία ούτως ή άλλως ασυνήθιστη ενδεκάδα, που περιλαμβάνει παίκτες όπως οι Μίροσλαβ Στοχ και Χρήστος Τζόλης στα άκρα. Κανείς τους δεν τροφοδοτήθηκε στο 1ο ημίχρονο και δεν βοήθησε ουσιαστικά, ούτε όμως οι αλλαγές του Πορτογάλου προπονητή έκαναν τη διαφορά. Όταν, δε, έριξε στη μάχη τους Τσούμπα Άκπομ και Γιάννη Μιχαηλίδη μόλις στο 56', επιβεβαιώνοντας για ακόμα έναν αγώνα των playoffs την εμμονή του να κάνει μαζεμένες πολλές αλλαγές, ουσιαστικά αυτοπεριορίστηκε, τη στιγμή που απέναντί του είχε έναν προπονητή που γνωρίζει καλύτερα ίσως από κάθε άλλον εν Ελλάδι συνάδελφο να κρατάει ένα προβάδισμα σε χαμηλού τέμπο αγώνα.

Δεν ήταν δύσκολο για τον Μάσιμο Καρέρα που είχε μηδέν αλλαγές στην πρώτη ώρα αγώνα. Ο ΠΑΟΚ απείλησε σε δύο περιπτώσεις (χωρίς κλασική ευκαιρία, πάντως), αλλά η άμυνα του Τσιγκρίνσκι ήταν στιβαρή. Διότι ο Ουκρανός, σε αντίθεση με τον Νιγηριανό αντίπαλό του, όχι μόνο δεν εκθέτει συμπαίκτες, αλλά τους βοηθάει κιόλας. Ο Στράτος Σβάρνας ήταν ο 'καλός Όγκνιεν Βράνιες' των στόπερ της ΑΕΚ, ελλείψει Βόσνιου. Ήταν ο πιο κινητικός εκ των δύο κεντρικών αμυντικών στο παιχνίδι, ο πιο aggressive εκ των δύο και ο πιο δημιουργικός, αφού -πάντα με την κάλυψη του Τσιγκρίνσκι- εκκίνησε ορισμένες επιθέσεις με (σωστές) βαθιές μπαλιές.

Το 2-0 με το πέναλτι του Λιβάγια στο 81', ύστερα από ορθό εντοπισμό του μέσω VAR (πάτημα τον Μιχαηλίδη στον Ντανιέλε Βέρντε στη γωνία της μεγάλης περιοχής κι ενώ ο Ιταλός διαιτητής Μάρκο ντι Μπέλο είχε δώσει φάουλ για τράβηγμα εκτός περιοχής), απλά 'επισφράγισε' την καλύτερη βραδιά της ΑΕΚ. Ίσως αυτό το γκολ παίξει ρόλο στο τέλος, αν προκύψει ισοβαθμία και ληφθούν υπόψιν τα 4 παιχνίδια των δύο ομάδων στη σεζόν. Αν δεν υπάρξει τέτοια, αυτό που σίγουρα θα παίξει ρόλο θα είναι ότι η μία ομάδα είχε στην ενδεκάδα της τον Τσιγκρίνσκι κι η άλλη τον Εσίτι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK